|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za porođaj, smatraju ga Neandertalcem. A tko to? Najčešće njih dvije – buduća majka i punica
Ključne riječi:

image
/11


Armin Brott, tada budući tata, duhovito je zapazio i zapisao: “Ne tako davno, u vrijeme dok je ova, sada reproduktivna generacija, po prvi put gledala svijetlo dana, očevi nisu bili ni prisutni ni poželjni u rađaonicama. Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za porođaj, smatraju ga Neandertalcem. A tko to? Najčešće njih dvije – buduća majka i punica.”

Za razliku od vremena šezdesetih godina u kojem muškarci nisu smjeli biti prisutni pri porođaju, danas je to ostavljeno na osobni izbor svakom budućem ocu.
Ako u vama nema tako velikog oduševljenja pri pomisli da ćete biti prisutni na porođaju, nemojte se previše gristi. Niti ste Neandertalac niti ste jedini s takvom brigom i grižnjom savjesti. Sve vaše brige i osjećaji koji vas priječe da to činite s velikim oduševljenjem, sasvim su normalni. Više od polovice budućih očeva podvojenog je mišljenja o prisutnosti pri porođaju. S jedne strane, vi ste uvijek izvor sigurnosti svojoj partnerici, onaj koji u svakom trenu mora biti “stijena”, a znate da ćete je za vrijeme porođaja moći samo bespomoćno držati za ruku i čekati, dok ni vama nije potpuno jasno što se događa. Na samu pomisao da ćete je morati gledati u trudovima i mukama niste sigurni hoćete li to moći.
S druge strane, neke osobe jednostavno ne podnose bolničke prostorije, ne mogu vidjeti ni krv ni bilo kakvu medicinsku manipulaciju. Ako ste među njima, onda vam je sigurno palo na um: a što ako ja tamo izgubim svijest i ispadnem slabić? Mi ćemo vam pokušati dati nekoliko savjeta pri donošenju konačne odluke.

  1. Bilo bi zgodno razgovarati s nekim prijateljem koji je bio prisutan pri porođaju. I oni su se vjerojatno suočili s istim dilemama pa vam mogu pomoći svojim savjetom. Ako vam i ne budu ništa konkretno savjetovali uvelike pomaže i razgovor te saznanje da niste jedini u takvim dvojbama.¸
  2. Razgovarajte sa svojom partnericom. Recite joj kako se osjećate i zašto, ali budite iznimno taktični. Žene su u tom razdoblju jako emotivno osjetljive pa mogu krivo protumačiti vaše izjave. Može im se činiti da vam nije stalo do nje ili djeteta.

Mnoge su studije potvrdile važnost bliskog kontakta djeteta s ocem već od samog rođenja, ali izostanak s porođaja, bez obzira jeste li spriječeni ili ne osjećate da bi mogli biti tamo, neće narušiti vaš odnos s djetetom. Rođenje je važan trenutak u životu, ali nije jedini, samo se potrudite da čim prije budete uz njih nakon rođenja. Ako pak mislite da biste to ipak mogli potrudite se i ispunite joj želju. Vašoj će partnerici doista puno značiti da ste uz nju.

 

A mogle bi se i tate uključiti na forum i pisati... Zašto se plaše?

Imamo i OČEV FORUM

I članci o TATAMA

 

i ne zaboravit nas zapratiti na Instagramu @ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako tate vole…
‘Moj tata je najjači na svijetu! On ti je veći od ove zgrade!’, znaju reći djeca vrtićkog uzrasta, kojima je idealizacij...
2
Da li beba u stomaku osjeća očev stres?
Ukoliko je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agre...
2
Zašto očevi žele sina?
Priznali to javno, ili se potajno nadali, očevi naječešće žele da im se rodi sin. Jednim dijelom ovo je svakako uslovlje...
2
"Tata" je titula koju moraš da zas...
Nije svaki otac tata. Tata je titula koju moraš da zaslužiš. Ako si otac velika je šteta da ne pokušaš da budeš tata.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *