|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   heparinska trudnoca
4.2.2011 21:58:55   
sunce 83
Drage moje, obzirom da sam na jedan jako ruzan nacin morala otkriti da imam problem sa koagulacijom - nedostatak proteina S, sto dovodi do pojacanog grusanja krvi, voljela bih da se o ovoj temi pise i da se razmjenjuju iskustva. Problem je sveprisutan, nazalost, ali se kod nas jos uvijek ne posvecuje dovoljno paznje istom.

Ja sam zbog ovog problema izgubila bebu u 2. tromjesecju - masivni infarkt placente (radjena obdukcija). Trenutno sam na aspirinima 100 protect - preventivno, a svaku narednu trudnocu ce pratiti ginekolog i hematolog koji ce odredjivati terapiju heparinom.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: heparinska trudnoca
4.2.2011 22:19:17   
lele.vi
Žao mi je zbog tvog gubitka, i ja sam imala spontani u 16 nedjelji. Nije neka utjeha ali sad barem znaš šta se desilo, meni niko nije ni rekao, niti sam ja u tom svom stresu uopšte na to mislila, da mogu uraditi patohistološki nalaz ploda tako da ne znam uzrok mom spontanom. Zanima me kako se prati taj poremećaj o kojem pišeš, pošto sam i ja nedavno imala upalu vene na desnoj nozi, imal to neke veze? 

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: heparinska trudnoca
4.2.2011 22:36:52   
sunce 83
Ni ja nisam razmisljala, ali sam imala srecu da me doktorica koja me porodila, imala sam inducirani porod, pitala da li zelim da radim patoloski nalaz i ja sam bez razmisljanja rekla da zelim. Dalje sam zatim radila one silne briseve koji su bili OK, a patoloski nalaz pokazao infarkt placente. Na prijedlog doktorice smo moj muz u ja zatim radili kariograme, koju su takodjer bili uredni. Nakon toga je doktorica predlozila da odem na hematologiju i tamo nastavim raditi sve ostale silne pretrage (trajalo je mjesecima), ali na kraju bar dalo rezultat - dijagnozu.
Inace sam u medjuvremenu dosta toga iscitavala o ovom problemu. U slucaju ovog poremecaja, tj poremecaja u koagulaciji, spontani se uglavnom desavaju u 2. tromjesecju ili u 3. Sto se upale vene tice ne bih znala reci, ali bi to svakako trebalo ispitati. Na hrvatskim forumimaima puno vise postova na ovu temu...

(odgovor članu lele.vi)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: heparinska trudnoca
4.2.2011 22:49:58   
lele.vi
I ja sam trenutno u fazi da radim pretrage, briseve, TORCH, pa ne bi bilo loše da i to uradim. Jel se to može raditi u ovim lokalnim lab. ili samo na klinikama. Meni je dok u trudnoči radila, pri redovnoj kontroli, pretragu vrijeme krvarenja i koagulacije i to mi je bilo u granicama normale. Znaš li možda jel se tu vidi ako  nešto nije OK?

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: heparinska trudnoca
4.2.2011 23:22:46   
sunce 83
Ja sam isto prvo radila sve briseve, zatim TORCH, pa kariogram. Briseve i TORCH sam radila na GAK-u i na DIP-u. Karioograme smo morali sami platiti, ali samo zato sto sarajevski kanton ne snosi troskove pretraga, ostali kantoni valjda snose - ovo mi je smijesno ali tako je bilo kad smo moj muz i ja radili (u junu 2010).
Nakon toga sam na hematoloskom savjetovalistu na DIP-u pocela raditi nalaze na raznorazne autoimune bolesti, proteine C i S, LEIDEN mutaciju, V faktor, D-dimere, antifosfolipidna antitijela, veliki i mali koaluogram, entime jetre, itd .... ma svasta nesto.

Koagulogram je vec pocetak. Inace kod ovih poremecaja bebe zaostaju u razvoju - zbog nedostatka kisika i hrane, posto ugrusci onemogucavaju posteljicu da funkcionise.

(odgovor članu lele.vi)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: heparinska trudnoca
5.2.2011 10:33:15   
smarija
sunce ja sma prije dva mjeseca imala vanmatericnu trudnocu odnosno cervikalnu trudnocu pa sam malo duze bila u bolnici.
naime sa mnom je lezala djevojka koja je imala tri spontana desavalo se u razdoblju od 7 do 10 nedelje trudnoce i uzrok je bilo to zgrusavanje krvi i to je sad ispitano u ovoj cetvrtoj trudnoci.Ona nosi blizance i njena doktorica ginekolog i hematolog su joj ukljucili neke inekcije koje mora da prima ujutro i uvece u isto vrijeme do kraja trudnoce i nastavljaju se primati jos 6 nedelja nakon poroda.Nesto se zovu na slovo p pa ako te zanima pitacu je za tacan naziv inekcija.

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: heparinska trudnoca
5.2.2011 17:23:46   
sunce 83
Smarija, hvala ti! :-) Pitaj svakako! Ja sam svoju bebu izgubila znatno kasnije, u 27 sedmici trudnoce i bila je prva trudnoca. Nekako sam imala srecu da sve to odmah ispitam... krenula sam sa tim ispitivanjima, to je nekako islo svojim tokom i eto uspjela naci uzrok, kao i taj poremecaj. Ja sam bas u cetvrtak bila kod dr hematologa, na rutinskoj kontroli, neovisno o trudnoci, i dok mi rece da cu u toku trudnoce primati injekcije clexan-a - jedna vrsta heparina.
A sada... o kojoj kolicini clexan-a se radi, to ce oni na hematologiji, cim potvrdim trudnocu, ispitati radjenjem nalaza. A svakako me zanima iskustvo te djevojke, zbog toga sam i pokrenula ovu temu, kako bismo razmjenili iskustva. :-) Hvala!

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: heparinska trudnoca
7.2.2011 22:43:19   
smarija
e u pravu si to su te inekcije koje i moja drugarica prima a ne ono sto sam ja lupila na p,samo njoj su poceli sa malo jacom dozom jer je i ona malo krupnija kad je ostala trudna imala je 85 kg a jos nosi dvojke.Radi redovno nalaze koje nosi i hematologu i rekli su joj kao sto sam vec napisala da ih nece prestati primati do kraja trudnoce i tih 6 nedjelja poslije poroda jedino sto moze da se desi da joj smanje dozu recino da prima jednom dnevnom a ne kao sad dva  puta


(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: heparinska trudnoca
8.2.2011 3:33:28   
animagical
ja imam antifosfolipidni sindrom, pa sam na aspirinu i kontrolama koagulograma i antitijela i sve ok zasaduser posted image da se i to rijesiti polako

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: heparinska trudnoca
8.2.2011 22:21:32   
sunce 83
animagica user posted image za pozitvno razmisljanje. U kojoj si sedmici i da li je prva trudnoca? Kod koga vodis trudnocu, koliko si cesto na kontroli kod hematologa? Kako to sve ustvari funkcionise? Sorry na silnim pitanjima, ali ... user posted image  

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: heparinska trudnoca
8.2.2011 22:30:01   
sunce 83
smarija hvala ti na informacijama!user posted image Pitanje - koliko cesto radi kontrole kod hematologa radi idredjivanja kolicine heparina i da li su joj rekli kakav ce porod biti? Kada iskljucuju heparin radi poroda, kako nebi pretjerano krvarila? Da li radi ili mora da miruje? I tu se misljenja razilaze, bar sam tako iscitala na netu, iako... ako je sve ostalo OK, ne vidim razloga zasto bi morala "mirovati" i cuvati trudnocu user posted image Hvala jos jednom! user posted image

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: heparinska trudnoca
9.2.2011 3:30:37   
animagical
evo ga sad ce 10 sedmica, idem kod dr divanovica on mi je bas rekao da vodi i par trudnica koje su na heparinu i da ne brinem, a sad zasad sve ok cuvam se malo progesteronom, i radim mjesecno aptt. druga je trudnoca u prvoj sam imala spontani u 8 sed.  ne idem kod hematologa vec kod reumatologa dr mekic na dip-u jer se on bavi tim autoimunim belajima oko koagulacije. kod ginekologa bi trebala kontrole svake 4 sedmice, u stvari imam kontrolu sad u cetvrtak:) Boga mi sve je super, ja prezadovoljna. e  da jos trebam svako 2 mj raditi antifosfolipidna antitijela ( i kardiolipinska) kao i veliki koagulogram. sve je to super samo kad je pod kontrolom. cmok i sretnouser posted image

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: heparinska trudnoca
9.2.2011 9:53:41   
sunce 83
animagical jos jednom ti cestitam na pozitivnom stavu user posted image I ja se nadam da cu uskoro ugledati user posted image pa da cemo zaplovoti novu trudnocu. Ja cu vjerovatno ici na kontrole kod hematologa na DIP - dr Vila Meliha i na Jezero kod dr Imsirija Naime. Nadam se da ce sve dobro proci! Da li radis ili moras da mirujes? Zelim tu sve najbolje i da sve bude kako treba! btw... jesu li sta govorili za porod? Kako bi to trebalo da izgleda, kad iskljucuju heparin itd?

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: heparinska trudnoca
10.2.2011 16:18:59   
animagical
danas bili na uzv imamouser posted image 3 cm:) sve ok zasad:) moram raditi sad za sedmicu dvije kombinirani screening pa kontam gdje da odem danas mi rece dr ako beba bude mala onda mozda mogne i vaginalno sto je moja zelja:) ako bude buci ide se carski...nevazno samo nek se rodi. iskreno ja sam isla i na gak tadasnji i nije me niko Bog zna bendao 2%.  sada idem kod dr divanovica, danas mi covjek kaze da vodi puno bolesnih trudnica i komentarise kako zdrave i nemaju potrebe da placaju privatnika. bas je realan covjek. vodio je trudnicu sa antifosfolipidnim i sada ima neke na heparinu i aspirinu tako da se razumije. ja bih ga i tebi toplo preporucila. zna zanat. nisam na mirovanju samo bez nocnih akcija hehe i nekih sad akrobacija, polako setam i tako. sretno i tebi s planiranjem trudnoce, definitivno odi i gin prije nego zatrudnis zbog dogovora oko lijekova i svega. nadam se da se pridruzis na ovim trudnickim temama uskoro:) sretno od user posted image

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: heparinska trudnoca
10.2.2011 21:45:38   
sunce 83
Drago mi je da trudnoca ide svojim tokom i da napredujete! user posted image Samo tako, krupnim koracima naprijed!user posted image Svoju prvu trudnocu sam vodila privatno, kod jednog jaaaakooo poznatog doktora... dr na glasu kao naj naj naj! Nazalsot, vrli doktor nije vidio infarkt placente, koji se unazad ko zna koliko mjeseci desavao - ne desi se kod poodmakle trudnoce preko noci, a ja isla bas sa tom namjerom da vodim trudnocu u najboljim rukama, da uradim sve sto je do mene, kako se ne daj Boze ne bih kajala zbog necega poslije, i.... Na GAK-u sam dozivljela jedan sasvim drugi, pozitivni, pristup...tako da mi je to trenutno prva opcija. Dr dali zeleno svjetlo, sad u iscekivanju fakticki... user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: heparinska trudnoca
11.2.2011 14:17:46   
Aquarius
Kako se otkriva ovaj poremećaj ???
Ja sam prije 4 mjeseca izgubila bebu dan pred termin. Inače mi je koagulacija na donjoj granici, ali nikad nisam imala nekih problema.  Srećom, i mi smo pristali da se radi obdukcija (u tim momentima je čovjek izvan sebe pa često donese pogrešne odluke), ali još čekamo rezultate.user posted image

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: heparinska trudnoca
11.2.2011 20:57:38   
sunce 83
Aquarius moj savjet je da prvo sacekas rezultate obdukcije, savjetovala bih te da budes dosadna i svaki dan zoves patologiju na Kosevu... mene su one sestre, administrativne radnice, pa cak i doktorica vec napamet znale, stvarno sam bila dosadna i jako uporna - ni sama ne znam odakle mi tolika snaga u tim momentima. Zatim, kad vec budes imala patoloski nalaz, koji ce ti donekle pokazati u kojem pravcu dalje da istrazujes... moj nalaz je pokazao masivni infarkt placente, sa hematomom u pupcanoj vrpci, itd... to je doktorici bilo dovoljno da me posalje na hematolosko savjetovaliste, gdje radis sve ove nalaze i ispitujes ovaj poremecaj. Javi svakako nalaz obdukcije i zelim ti puno sreceuser posted image

(odgovor članu Aquarius)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: heparinska trudnoca
11.2.2011 23:52:20   
animagical
hvala sunce, rastemo, rastemouser posted image user posted image user posted image nisi valjda isla kod dizdarevicke ili mehmedbasica? od bliskih ljudi sam cula za jaaako losa iskustva s oboma...

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: heparinska trudnoca
12.2.2011 10:43:26   
sunce 83
animagical jutros sam uradila test i izgleda da je pozitivanuser posted image Jeste da je blijeda linijica ali je ipak tuuser posted image Nisam isla ni kod Mehmedbasica ni kod Dizdarevicke... Poznati cika doktor, ali ne bih da imenujem! Tako da sam se razocarala - sve placas, od pregleda do nalaza, i to dobro istreses kesu... da bi na kraju... sta ces! Ne znam da li prvo da idem potvrditi trudnocu na ultrazvuku - ipak je jos rano ili da, obzirom na pozitivan test idem direktno na hematologijuuser posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: heparinska trudnoca
12.2.2011 14:42:51   
animagical
user posted image user posted image user posted image user posted image cestitam trudnjaco jedna!!! svaka cast tebi i bebijuuser posted image znam koja hrabrost treba za to,ali vjeruj sv bude dobro. pa vidi samo moj ticker. cestitam opetuser posted image user posted image

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: heparinska trudnoca
12.2.2011 18:23:57   
sunce 83
animagical hvala ti... jasta nego hrabrosti,ali eto covjek je jednom, nazalost, prosao kroz to sve na ruzan nacin, sad se nadam najboljem i da sve bude ok, a popratne terapije - tipa injekcija heparina ili malo cescih kontrola i vadjenja nalaza, ma sve se to moze podnijeti kada se radi o tako lijepom ishodu user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: heparinska trudnoca
13.2.2011 20:24:15   
sunce 83
animagical pitanje: kako si dajes heparin, da li imas injktor itd... please nesto detaljnije o tome... i da li snosi zdravsveno??? user posted image hvaaalaaaa puno

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: heparinska trudnoca
26.12.2011 8:57:19   
seka 2
Evo da malo podignem temu....Ja sam zbog dijagnoze MM morala na ICSI oplodnju.Super sam reagovala na stimulaciju,svaki put smo imali dobre embrije,4 puta pozitivan test ali se beta nikad nije pravilno duplala,tako da se trudnoca zavrsavala ili sa mojim krvarenjem ili jednostavno ne dodje do implantacije.Iscitala sam sve sto sam na netu mogla naci o problemima kod implantacija embrija i izmedju ostalog nadjem da i hematoloski problemi mogu biti uzrok.Nisam nikad imala problema sa prosirenim venama ili trombozom.Uvijek sam se zalila na hladnocu u nogama,carape ne nosim jedino ljeti ali sam to pripisivala mojoji losoj cirkulaciji za koju nisam imala nekih objektivnih dokaza.Onda sam zatrazila od mog MPO dr. da uradim ispitivanja na trombofiliju.Cekala sam par mjeseci na nalaze,a u medjuvremenu sam imala transfer posljednjeg odmrznutog embrija.Dr. je rekao da bez obzira sto nemamo jos rezultate nalaza pocnem od dana embriotransfera da koristim Cardio Aspirin od 100mg i Fraxiparin injekcije od 0,3ml(niskomolekularni heparin) 1X dnevno.Nakon 14 dana sam uradila kontrolu bete koja je bila pozitivna i nakon dva dana se pravilno duplala.Uspjela sam konacno odrzati trudnocuuser posted image nastavila sam sa ovom terapijom,a nakon par mjeseci sam saznala i rezultate mojih pretraga-snizen protein Suser posted image I da sam na prirodan nacin ostvarila trudnocu vjerovatno bi mi se desilo slicno kao i nasoj forumasici koja je otvorila ovu temu.Sad sam u 31 sedmici trudnoce,ali zbog placente previe cu morati na prijevremeni porod.Propisanu terapiju cu vjerovatno morati koristiti i par sedmica nakon carskog.Zelim ovom prilikom da porucim svim forumasicama koje su imale spontane prekide trudnoce,nebitno u kojoj sedmici da prije slijedece trudnoce prekontrolisu i sve ove hematoloske nalaze.U vodama MPO se praktikuje nakon par nepravilno duplirajucih beta ili ranih gubitaka trudnoce da se rade ove pretrage,ali ja ne bi cekala da vise od jednom izgubim trudnocu pa da onda idem traziti razlog.Ja sam dozivljavala pozitivne testove na trudnocu i nakon toga nepravilno duplirajuce bete pa znam kako sam se grozno osjecala i koji je to udarac a pogotovo gubitak trudnoce tako kasno,kad vec osjecas pokrete bebe i kad vec volis to malo bice koje raste u tebi...ne smijem ni pomisliti kakav je tad osjecaj gubitka...ne zelim nikad ni da saznam a ni najvecem dusmaninu to ne bih pozeljela.

(odgovor članu sunce 83)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: heparinska trudnoca
25.4.2012 16:28:09   
hope4
Ima li ijedna trudnica ili mama koja je bila na heparinu tijekom trudnoće i imala nasljednu trombofiliju a da je vodila trudnoću u Mostaru ili okolici?

(odgovor članu seka 2)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: heparinska trudnoca
26.6.2012 10:36:40   
tužna mama
Mene zanima kod kojeg ginekologa u Mostaru ste vodile trudnoću i koliko uspješno. Trudnice s trombofilijomuser posted image
(ako itko uopšte otvara ovaj forum)

(odgovor članu hope4)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *