|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
7.4.2011 18:41:31   
Dzenana_G

IZVORNA PORUKA: amiboj


IZVORNA PORUKA: mama75




Meni je pedijatrica u koju imam apsolutno i bezgranicno povjerenje rekla, kada sam predlozila da kupim ovu vakcinu, da uopste nema potrebe za tim i da su ove vakcine koje oni nabavljaju takodje sigurne i da nema neke razlike.



Dosta njih u domovima zdravlja ce reci da nema razlike u vakcinama. Ali hvala Bogu da imamo sada sve informacije dostupne pa mozemo sami istraziti. I zasto ako nema razlike odmah kada dijete dobije vakcinu kazu da kada se dodje kuci odmah popije paracetamol jer u vecini slucajeva se pojavi ako nista temperatura.
Joj, ma ne znam kivna sam totalno na nase doktore, na drzavu....uzas. Vakcine se nabavljaju tenderski....
halo, radi se o ljudskim zivotima.
Da sam imalo hrabrija, ne bi ga vodila ni na ove do godinu

Meni nikada pedijatrica nije rekla da moram odmah dati paracetamol, nego po potrebi. SAmo jednom smo dali paracetamol i to nije imala temperaturu, nego joj se bilo zacrvenilo oko uboda i ja joj dala pola kasikice.
Ja sam svoju bebu svaku vakcinu vodila u dom zdravlja i smatrama da nema razlike izmedju tih vakcina i onih koje privatnici prodaju.

_____________________________

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: vakcine da-ne?
7.4.2011 23:13:40   
MinaMM
IZVORNA PORUKA: Lady26

Ja se dvoumim...mi jos nismo primilu onu vakcinu sto nas sljeduje sa 1god...prvenstveno zbog prehlada a poslije ja nisam htjela da je vodim....sad ne znam sta da radim....
MM kaze izricito NE nakon svih onih clanaka o bebicama koje su umrle, nakon raznih prica koje smo culi o poljedicama boca, slazem se i ja s tim ali opet....



i kod nas je identicna situacija. kad je napunio godinu imao je blazu reakciju na jaje, pa smo cekali. onda je dobio blazi oblik bronhitisa, pa opet cekali, i onda sve te price. ne znam sta da radim. moja prijateljica je svoje dijete vakcinisala do 7-8 mj i vise nije. malom je sad skoro 4 godine i hB dobro napreduje i zdrav je. sve je to u sustini vaganje  - moguce posljedice vakcinisanja i ne vakcinisanja. pa sta nam je lakse svariti. a ja sam jos neodlucna...mada vise pretezem na NE

_____________________________

16.11.2009. u 7:50 - nova sreca, nova ljubav

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 9:29:07   
mamana
Mi u septemru trebamo primiti vakcinu  (revakcinacija) koja se daje u petoj godini života. Kad sve ovo pročitam, iskreno ne znam da li bi je vodila.

(odgovor članu MinaMM)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 9:41:57   
emma.L
Samo da se vratim na ono što netko napisa da poznaje medicinske radnike koji ne vakcinišu djecu - imam 4 bliska prijatelja med.radnika i još nekoliko starijih u obitelji (dakle, stara i nova škola, da tako kažem) i svi, ali baš svi pobijaju sve moje argumente protiv vakcina (a imam ih podosta) svojima (ne znam koliko stoje njihovi, ali imaju neke logike) i svi osim jedne koja još nema djecu su vakcinisali svoju djecu i unuke.
Baš čovjek ne može biti pametan user posted image  a odluka je preteška.
Evo naši prijatelji su baš neki dan vakcinisali sina nakon nekoliko preskočenih vakcina, dakle selektivno idu i odlučuju koje ne žele da im dijete primi i nitko im u DZ nije pravio problem, mislim, ali sutra ću se raspitati pa napišem.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu mamana)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 9:52:51   
emi7908
naša zadnja je bila M.R.P. i mi više ne idemo... izričito muž je protiv ja se tu i tamo dvoumim user posted image  ali poslije svega što nam se izdešavalo mislim da definitvno više nećemo cjepiti malenog... nekad ludim razmišljajući da li smo u pravu ili ne ali bože dragi  svako malo se nešto desi... i još kad čitaš ostalo...user posted image  kako biti pametan i donijeti pravu odluku kad je ovo mač sa dvije oštrice..... user posted image

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 10:05:02   
mama75
Moja starija kcerka je primila sve vakcine, i nemamo vise do 7. razreda. Mladjoj je ostala jos MMR, onu sa 18 mjeseci(DiTePer, Polio...)  je primila, ali ovu nije jer jos nema 10kg. Sada kada citam o toj vakcini iskreno sam u nedoumici da li je ikako odvesti. Starija je neki dan primila tu MMR, onu u 6. godini zivota i hvala Bogu nije bilo nikakvih nus pojava.
Moja djeca inace nisu imale nikakve negativne reakcije na vakcine, cak ni temperaturu. A pedijatrica koja mi je rekla da su ove nove sada dobre i da ne moram kupovati kod Lutve je zena koja je izuzetan strucnjak, koja je potpuno posvecena svom poslu i u koju, kao sto sam vec rekla, imam apsolutno povjerenje. Cak i prijateljica koja radi u firmi koja proizvodi vakcine koje se kupuju kod Lutve i koja ih moze nabaviti kada hoce i kako hoce, nakon savjetovanja sa pedijatrom svoje dijete vakcinise u DZ. Sve vam je to sto bi rekli" isto s... drugo pakovanje" user posted image

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 10:31:29   
taurus
ja zaista nemam hrabrosti da E ne vakcinišem
sada treba primiti di-te-per, polio i hibuser posted image
kako da preuzmem na sebe rizik oboljevanja od poliomijelitisa
ja jednostavno to ne smijem
strah me je užasno, hvata me panika jer nam se bliži 14.
samo molim Boga da sve bude ok

starije dijete sam redovno vakcinisala i nikada nismo imali problema

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 10:43:34   
Anoniman
treba na umu imati da pola nas danas ne bi ovdje pisali da se nase bake i dede nisu vakcinisali...te bolesti su se "istrijebile" upravo radi vakcina...vakcinacija je cisto vaganje...sta je manje zlo...vakcinisati...tj. ubrizgati manju kolicinu virusa i time djetetu omoguciti otpornost...illi igrati se ruskog ruleta...tj. da nekad oboli od tih bolesti...a tek tad bi belaj nastao

(odgovor članu taurus)
  Neposredna veza do poruke: 83
   RE: vakcine da-ne?
8.4.2011 11:08:23   
vjestica
teško je izvagati pro i kontra vakcina, ali ja opet mislim da je veća korist od vakcina nego šteta
valjda zato što mi odmah padne na pamet kako kad sam konačno zatrudnila, pojavila se epidemija rubeole (svi znamo koliko je rubeola opasna u trudnoći) i kako sam bila sretna što sam vakcinisana


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 0:50:22   
leona81
Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH izražava zabrinutost odgovorom postupajuće tužiteljice Okružnog tužilaštva Doboj datim 11. 04. 2011 godine porodici bebe umrle nakon vakcinacije. Na pitanje da li su bebi B.D. uzeti uzorci krvi za analizu, tužiteljica je odgovorila “pa, valjda jesu” Ovakav odgovor nužno nameće pitanje u čijim rukama je zapravo istraga o smrti ove dvomjesečne bebe.
Kod djece koja se rode sa nezrelom jetrom loše programiran kalendar vakcinacije protiv hepatitisa b u prvi dan života oštećuje dječiju sposobnosti da izbacuje toksine i stvara osnov za kumulativni efekat žive primljenom prvom i drugom mikro dozom žive, iz BCG i hepatitis b vakcine. Posljednja vakcinacija DTPr i polio i primanje treće i četvrte mikro doze žive je na takav zdravstveni temelj, mogla doprinijeti znatnom pogoršanju dječijeg zdravlja.
Udruženje skreće pažnju i na loš farmako nadzor u RS-u. Smrt bebe B.D. bi se mogla pripisati ili pogrešnom zajedničkom davanju vakcina, ili pogrešnom prethodnom davanju vakcina ili samo jednoj od dvije vakcine i njenoj lošoj kvaliteti. Dvije bebe iz Lukavca i beba iz Doboja su primile različite DTPr vakcine, ali sve tri su primile istu HIB vakcinu koju je donirao UNICEF iz donatorskog fonda GAVI.
Još treba napomenuti da se otvorene bočice iz kojih je B.D. primio svoje doze vakcine ne mogu poslati na toksikološku analizu jer im kod davanja nije bio upisan serijski broj.
Roditelji koji se žele posavjetovati sa stranim ljekarima o post vakcinacijskim komplikacijama svoje djece to mogu učiniti putem mail adrese bolesna.djeca@yahoo.com.

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 0:52:25   
leona81
i jos

http://www.sutra.ba/novost/25720/Drugi-zahtjev-kantonalnom-tuzilastvu-Tuzla

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=13604

http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=40589

http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Zbog-obustave-vakcinacije-nema-posljedica-za-bebe-86146.html

dakle sta uraditi? rizik je u svakom slucaju...

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 7:53:07   
vila_7
ne znam ni sto mi treba da ovo procitam-samo me panika uhvatiuser posted image

_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 11:59:26   
leona81
ja sam postavila linkove jer sam nekidan istrazivala stvari vezane za MMR pa kasnije za HIB koji mi nismo primali i obrazlozenje pedijatra je da je to sad uvedeno blah blah...Ravlija kaze da je HIB, koji se daje drugi dan nakon rodjenja, uveden jer u 90 posto slucajeva sprecava bolest kod tek rodjene djece cije su majke zarazene? jasno mi je to, ali zasto ga daju djeci cije majke nisu zarazene? ne razumijem tu logiku?

http://www.ezdravlje.org/sites/fbih/SR/citizens/Opsti%20clanci/ravlija_intervju_20110420_120110_LAT.aspx

podvlacim sljedece

"Bilo bi neozbiljno reći da vakcina, kao i svaki lijek, ne bi mogla kao posljedicu izazvati anafilaksu ili tešku alergijsku reakciju, koja nažalost može završiti smrtnim ishodom", kaže prim.dr Jelena Ravlija, šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
 
Bilo je propusta i u pravilnom evidentiranju vakcinacije, pa je za 671 oboljelih od parotitisa nepoznato da li su ranije vakcinisani ili ne, 441 oboljeli nije vakcinisan, 467 ih je primilo samo jednu dozu vakcine MRP, a čak 266 oboljelih je bilo među vakcinisanim.
To je potvrda da kada virus parotitisa masovno dospije u neku sredinu, probija kolektivni imunitet. Stoga imamo i slučajeve oboljevanja djece, koja su dobila MRP vakcinu.

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 12:27:58   
Anoniman
Mi smo jucer primili MMR, nemamo jos nikakvih nus pojava, hB.

Googlajuci, nasla sam ovo o istoimenoj vakcini, madane znam u sta vise covjek da vjeruje.



MMR – trostruka zaštita
MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv:
Morbila (malih boginja)
Mumpsa (zaušaka)
Rubeole.

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

Zašto se daje deci?
Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog imunizacionog kalendara u skoro svim zemljama na svetu.

Kada se daje?
Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) - dakle, posle prvog rođendana. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše!

Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije - posle treće godine?
Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije!

Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?
Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali «mini» epidemija malih boginja od pre par godina nas je podsetila da je vakcinacija zaista neophodna.

Jel’ mnogo boli?
Boli malo, baš kao i druge vakcine. Kada iskusna ruka, uz nežan pristup, obavi ovu vakcinaciju - dete skoro i da ne oseti ubod. Zato nema bojazni da će «navući traumu» od ove vakcine (kako se to ponekad misli).

Ima li neželjenih efekata?
Svaki lek, pa i vakcina - ima željene, ali i neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata:

Prvi su «standardni» - otok i crvenilo na mestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan-dva od davanja.

Drugi efekti su «kasni». Nastupaju nedelju-dve posle vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dete vakcinisano. Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje par dana (nekad i duže), a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje deteta proglasi za neku «novu» infekciju (i nepotrebno se leči). Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lekova za obaranje temperature sve lepo prođe.

Zato je dobro da dete dobije MMR vakcinu u vreme kada roditelji ne planiraju putovanje (u nekoliko narednih nedelja), kako se ovi kasni neželjeni efekti ne bi desili na putu.

Da li je potrebna revakcina?
Revakcinacija je osvežavanje imuniteta i produženje zaštitnih efekata vakcinacije. Zato ogromna većina protokola za ovu vakcinu predviđa revakcinaciju. Vreme revakcinacije se razlikuje od zemlje do zemlje, ali zavisi i od vremena prve vakcine. Trebalo bi da dete pred polazak u školu dobije revakcinu.

Revakcina je naročito važna za devojčice, koje će jednog dana biti mame, ali to ne znači da dečaci treba da se «provuku».

Može li da se kombinuje sa nekom drugom vakcinom?
Do nedavno je vladalo mišljenje kako ova vakcine ne sme da se kombinuje sa drugim vakcinama, jer već ima tri «podvakcine» u sebi. Od pre par godina, u SAD je vakcina protiv varičele dodata MMR vakcini, tako da se «rodila» MMRV vakcina. To znači da dete pored morbila, zaušaka i rubeole, dobija zaštitu i od varičele (ovčijih boginja). Na taj način se smanjuje broj «bockanja» dece, a prvi rezultati vakcinacije novom četvorovalentnom vakcinom su ohrabrujući.

Ima li ova vakcina veze sa autizmom?
To je jedna velika zabluda koju je, nažalost, «kreirala» grupa britanskih lekara. Oni su povezali MMR vakcinu sa pojavom autizma kod dece. Međutim, veoma brzo su počele da se sprovode opsežna medicinska istraživanja, koja su obuhvatila ogroman broj dece u različitim zemljama sveta. U pitanju su studije koje NISU finansirali proizvođači vakcina, već su objektivne i nezavisne.

Kada su se sumirali rezultati svih istraživanja, došlo se do nesumnjivog i jasnog zaključka: MMR vakcina nije uzrok autizma kod dece! To je sada postalo potpuno jasno. A pomenuti lekari, koji su uneli pometnju među roditelje, ali i stručnu javnost, suočavaju se sa ozbiljnim preispitivanjem i mogućim disciplinskim merama.

Izvor: MOJ PEDIJATAR, ass. dr. Goran Vukomanović, spec. pedijatrije

(odgovor članu leona81)
  Neposredna veza do poruke: 89
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 15:15:07   
rose
IZVORNA PORUKA: leona81

ja sam postavila linkove jer sam nekidan istrazivala stvari vezane za MMR pa kasnije za HIB koji mi nismo primali i obrazlozenje pedijatra je da je to sad uvedeno blah blah...Ravlija kaze da je HIB, koji se daje drugi dan nakon rodjenja, uveden jer u 90 posto slucajeva sprecava bolest kod tek rodjene djece cije su majke zarazene? jasno mi je to, ali zasto ga daju djeci cije majke nisu zarazene? ne razumijem tu logiku?

http://www.ezdravlje.org/sites/fbih/SR/citizens/Opsti%20clanci/ravlija_intervju_20110420_120110_LAT.aspx

podvlacim sljedece

"Bilo bi neozbiljno reći da vakcina, kao i svaki lijek, ne bi mogla kao posljedicu izazvati anafilaksu ili tešku alergijsku reakciju, koja nažalost može završiti smrtnim ishodom", kaže prim.dr Jelena Ravlija, šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
 
Bilo je propusta i u pravilnom evidentiranju vakcinacije, pa je za 671 oboljelih od parotitisa nepoznato da li su ranije vakcinisani ili ne, 441 oboljeli nije vakcinisan, 467 ih je primilo samo jednu dozu vakcine MRP, a čak 266 oboljelih je bilo među vakcinisanim.
To je potvrda da kada virus parotitisa masovno dospije u neku sredinu, probija kolektivni imunitet. Stoga imamo i slučajeve oboljevanja djece, koja su dobila MRP vakcinu.


mislis na HEP B a ne na HiB???...HiB se da tek s najmanje 2 mjeseca

_____________________________

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 15:28:10   
mama75
Jos jedan podatak koji sam cula neki dan, a evo potvrdu nasla i na internetu:
BCG vakcina je vakcina od `ive bakterijske kulture
koja pru`a delimi~nu za{titu od tuberkuloze. Ova vakcina vas ne {titi od zaraze ako ste
izlo`eni TB bakterijama, ali pove}ava verovatno}u da }ete u slu~aju zaraze dobiti samo bla`u,
lokalizovanu reakciju, a ne te{ku bolest koja mo`e da vam ugrozi `ivot. Potrebno je 6 do 12
nedeqa da bi ova vakcina po~ela da deluje i pru`a za{titu. Be-Se-@e vakcina pru`a samo oko 50-
60 odsto imuniteta na tuberkulozu, a kod nekih osoba weno dejstvo se vremenom gubi, ponekad 5 do
15 godina posle vakcinacije.

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: vakcine da-ne?
27.4.2011 15:40:36   
salmy
Mi nikako nismo u delimi dali je primiti ili ne? to se podrazumjeva
A rekacija je bilo i bice i sa nama i bez nas.
Mislim da se previse hampa digla oko svega

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 0:09:05   
leona81
@rose ma da hepatitis b je u pitanju...
@salmy mislim da se nije ni blizu dovoljno velika hampa digla nakon svega jer mogu samo zamisliti kako je roditeljima djece koja su u zadnjih nekoliko mjeseci umrla u BiH, ne kazem da je to posljedica vakcine ali sigurno je posljedica nemara, mozda doza nije bila ok, mozda vrijeme davanja, ne znam...djeca su bila zdrava i nakon vakcinacije su umrla? u pitanju je ista hib vakcina, isti proizvodjac...?

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 0:22:39   
Selma.A.M
Kod mene malac je trebao sada sa 4 godine i mjesec prirmiti vakcinu (ne znam koju ako ima mama koje znaju koja ide sa 4 godine neka pišu,) ali me jednostavno strah,isprimao je sve do sada ali dalje .......
A još veća me panika uhvati jer uskoro aBd dolazi i druga bebe,niti mogu da je ne vakcinišem i izložim ruziku da oboli od nekih teži bolesti niti da je vakcinišem ali da živim u strahu da će se nešto desiti od tih isti vakcina.............
I skreno i zbunjena sam i uplašena user posted image

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 0:37:30   
leona81
mi smo odbili primiti ovu sa godinu dana a sad slijedi revakcinacija sa 18 mj polio i hib...ne znam sta da radim...nisam pametna, to je ista vakcina koju je primilo ovo dvoje djece...

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Selma.A.M)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 1:39:38   
Hannan
IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Kod mene malac je trebao sada sa 4 godine i mjesec prirmiti vakcinu (ne znam koju ako ima mama koje znaju koja ide sa 4 godine neka pišu,) ali me jednostavno strah,isprimao je sve do sada ali dalje .......
A još veća me panika uhvati jer uskoro aBd dolazi i druga bebe,niti mogu da je ne vakcinišem i izložim ruziku da oboli od nekih teži bolesti niti da je vakcinišem ali da živim u strahu da će se nešto desiti od tih isti vakcina.............
I skreno i zbunjena sam i uplašena user posted image


Selma, ja koliko sam saznala radi se o diteperpolio, tj revakcinacija. Ni moj M. je nije primio.

_____________________________

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013


(odgovor članu Selma.A.M)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 9:37:43   
Selma.A.M
IZVORNA PORUKA: Hannan

IZVORNA PORUKA: Selma.A.M

Kod mene malac je trebao sada sa 4 godine i mjesec prirmiti vakcinu (ne znam koju ako ima mama koje znaju koja ide sa 4 godine neka pišu,) ali me jednostavno strah,isprimao je sve do sada ali dalje .......
A još veća me panika uhvati jer uskoro aBd dolazi i druga bebe,niti mogu da je ne vakcinišem i izložim ruziku da oboli od nekih teži bolesti niti da je vakcinišem ali da živim u strahu da će se nešto desiti od tih isti vakcina.............
I skreno i zbunjena sam i uplašena user posted image


Selma, ja koliko sam saznala radi se o diteperpolio, tj revakcinacija. Ni moj M. je nije primio.


A da li planiraš damalac primi ili?? I može li se preskočiti ova,mislim jeli bašššš obavezna ? Nisam pametna nikako što se tiče ovih vakcina user posted image user posted image

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 9:49:40   
pocahontas
apsolutno se ne dvoumim i svaki put mirne savjesti idemo primiti vakcinu...katastrofalni slucajevi se događaju na zalost, sada da li zbog nemara ovoga ili onoga ne znam, ali to bude jedan od milion ili hiljadu, ali ovih ostalih hiljdu ili milion bude ok...zasto rizikovati? na kraju, dijete pojede jagode pa dobije alergiju od koje moze da umre...mislim, helloooo????? ko ti moze nesto sto posto garantirati? niko! mi nismo hB dragom imali nikada nikakvu reakciju pa mozda zato tako razmisljam...nemojte ljudi dragi da se vratimo u srednji vijek ili tamo neko doba tuberkuloze..danas u svijetu nema pljuskavica jer postoji vakcina protiv istih, a mi imamo epidemiju zaušnjaka...zbog čega? jer roditelji nisu vakcinisali svoju djecu iz ovog ili onog razloga kada je trebalo....zasto da se mislim hoce li mi dijete dobiti djeciju paralizu ne daj mi Boze! ja razmisljam pozitivno i tako na kraju i bude!user posted image
kada smo kod glavnog federalnog epidemiologa, koja je btw, najbolja prijateljica moje mame, ona je ovakvog stava (ovo neoficijelno citiram njeno misljenje): veci je rizik da ce dijete oboliti ako nije vakcinisano, nego da je vakcinisano i da se na konto toga nesto lose dogodi..tako da, pro vakcinacija!user posted image

< Poruku je uredio pocahontas -- 28.4.2011 9:52:18 >


_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu Selma.A.M)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 10:19:32   
HanaBana
IZVORNA PORUKA: pocahontas

apsolutno se ne dvoumim i svaki put mirne savjesti idemo primiti vakcinu...katastrofalni slucajevi se događaju na zalost, sada da li zbog nemara ovoga ili onoga ne znam, ali to bude jedan od milion ili hiljadu, ali ovih ostalih hiljdu ili milion bude ok...zasto rizikovati? na kraju, dijete pojede jagode pa dobije alergiju od koje moze da umre...mislim, helloooo????? ko ti moze nesto sto posto garantirati? niko! mi nismo hB dragom imali nikada nikakvu reakciju pa mozda zato tako razmisljam...nemojte ljudi dragi da se vratimo u srednji vijek ili tamo neko doba tuberkuloze..danas u svijetu nema pljuskavica jer postoji vakcina protiv istih, a mi imamo epidemiju zaušnjaka...zbog čega? jer roditelji nisu vakcinisali svoju djecu iz ovog ili onog razloga kada je trebalo....zasto da se mislim hoce li mi dijete dobiti djeciju paralizu ne daj mi Boze! ja razmisljam pozitivno i tako na kraju i bude!user posted image
kada smo kod glavnog federalnog epidemiologa, koja je btw, najbolja prijateljica moje mame, ona je ovakvog stava (ovo neoficijelno citiram njeno misljenje): veci je rizik da ce dijete oboliti ako nije vakcinisano, nego da je vakcinisano i da se na konto toga nesto lose dogodi..tako da, pro vakcinacija!user posted image

potpisujemuser posted image user posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: vakcine da-ne?
28.4.2011 11:48:58   
aida80
također potpisujem pocahontas user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *