|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 15:04:16   
Nana_Ze
Sto se tiče vrtića ne mogu a da ne napisem nekoliko riječi. NEMA ŠANSE da upišem svoju dječicu u vrtić. Ja sam prije godinu i pol odlucila da svoj malog djecacica, koje je tad imao oko dvije godine upisem u vrtić radi tzv.socijalizacije, i to samo na tri sata dnevno. I znate šta mi se desilo?? Dijete je slomilo desnu potkoljenicu, 2 mjeseca u gipsu, lumbalni lom. Kako? Ne znaju ni gospođe tete. Kako ce znati kad na dvije tete ide 25-ero djece. Ne okrivljujem ni njih, nisu one krive sto je norma ogroman broj djece na jednu zenu.  Kad sam poslije nazvala da pitam kod koje osiguravajuće kuće su djeca osigurana rekli su mi da nisu osigurana uopste. Imala sam pravo da ih tužim i zbog toga sto nisu rekli da djeca nemaju osiguranje, jer ja kao roditelj treba da potpisem hocu li ili necu osiguranje, ali nisam htjela da ih tuzim, a trebala sam!
Kasnije kad sam malo razmislila, pitam sebe sta to fali meni, mojoj sestri, mojim rođacima, mome muzu, svima onima koji nismo ni znali da postoji vrtić kad smo bili mali. Ne fali mi ama bas nista.
Tako da sam ja za cuvanje djece kod kuce ko moze da priusti,a sad skola svakako pocinje od 6. godine, pa imaju kad da se socijalizuju.

_____________________________

http://www.pampers.ba/profile/4746

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 15:12:58   
Blue rose RR
Znam da neka djeca moraju,ili neki roditelji više vole tu opciju, ili nemaju drugu alternativu.
Možda ću ja pogriješiti, ali nekako nemam sigurnosti u tu instituciju, iako kažu da ima vrtića gdje je sve fakat super, ima vrtića gdje je kao ko kod kuće.
Sa druge strane ne mogu da ne zaboravim ni komentare onih koji su imali loše iskustvo sa tetama, rodbinom i sl.
Ali sa druge strane, ne znam..nisam pametna.
Sve se tješim da će to biti bolje nego što se nadam.

Bit će teško i po mene i po kikicu, ali to je život i valja se nositi sa tim.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Nana_Ze)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 15:52:11   
Gigana
Ama nama je najveći problem taj što je mali iz dana u dan sve gori i gori po pitanju ponašanja (ja lično za to krivim ovu našu tetu čuvalicu, jer ona ne može ništa da mu odbije zaboga). 

Naime, zadnjih nekoliko dana je počeo svaku noć da nam priređuje scenu plakanja, vrištanja, bacanja po podu, histerisanja i prosipanja huje, a sve to zato što mu se u tom trenutku nešto zabranilo (npr. nisam mu dala da baca stvari iz ladice - kako sam samo bezobrazna user posted image ).

Dijete je po cijeli dan sa svojom tetom, koja mu ugađa u svemu.  Ja sam joj nekoliko puta skrenula pažnju na to, rekla sam joj da ga mora i zaružiti i ne dati mu sve što on hoće, jer kad mi dođemo s posla, on bi nam po glavi skakao, a onda kad vidi da ne može, dijete je jednostavno zbunjeno (pošto mu je to kod nje prolazilo) i naravno da svoje nezadovoljstvo izbacuje kroz plač i histeriju.
Iz svih ovih razloga sam počela razmišljati o obdaništu, kontam, možda bi se tu "ispuhao", potrošio energiju, skontao da ne može uvijek dobiti sve, itd..  Mama me, opet, ubjeđuje da to ne radim, da idu ljepši dani, da se može družiti sa djecom i u parku, itd..

Inače, što se tiče ove tete čuvalice, ja sam stvarno zadovoljna u svemu osim u navedenom.  Ona mu i kuha i pazi ga, izvodi ga van, čuva ga kao da joj je rođeni.  Sve je to super, ali samo mi smeta što mu popušta i ide niz dlaku. 

Eto, ne znam, drage moje, u velikoj sam dilemi šta da radim.  U svakom slučaju, hvala vam što ste podijelile svoja iskustva sa mnom.  Rado bih ih čula još, ako ih ima.


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 15:59:42   
D_K
Ja jutros hranim malu kad moja Merjema lijepo dogura stolicu do kuhinje i pope se na onu kuhinjsku plocu i rovi po polici.. ona stoji na visini nekih metar od plocica o koje da drmne - uff ne smijem ni da pomislim.. I ja kazem tetki da je tako radila - eh kaze sta ona nama sve radi kad ste vi na poslu.. E sta ces - a tek je 10 dana kako sam ja pocela svaki dan da radim.. Meni se nikad nije smjela popeti tako ili nesto slicno uraditi i sta ja da uradim.. e sad ce da je plase da ce me nazvati i reci mi da je u zijanu ali cisto sumnjam da ce to provesti u djelo.. a i ja se tjesim da ce brzo proljece i ona tada i ne ulazi u kucu - po citav dan je napolju i neka se izigra - ima djece pa ce se druziti..

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 16:03:11   
boogy woogy
Kao sto M. Amina gore kaze, mozda ce se i moja svatanja stvari promijeniti za 180 stepeni kasnije ali moje je vidjenje sad za sad ovako:

- Mislim da ce dijete kad tad morat doci u dodir sa bolestima, ako ne u vrticu onda sigurno u skoli. Od mog djevera sin je bio kod nane do polaska u skolu onda kad je krenuo vise je bio bolestan nego sto je bio u skoli. Nazalost, u skoli se izostanaka nakamaralo a i jako je tesko podnjeo cinjenicu da je u razredu sa drugom djecom i da mora dijeliti paznju uciteljice sa njima te da mora slusati upute koje mu se daju itd. itd.
- Pojedine djecije bolesti, npr. pljuskavice, zausnjake i sl., je puno lakse preboljeti kada je dijete manje nego kada se razboli u srednjoj skoli (sto se desilo MM)
- Ovo naravno zavisi od vrtica do vrtica, ali neke tete-cuvalice kao i  nane/bake ne rade na edukativnom razvoju djeteta. Znam za slucajeve djece koja znaju sve pjesme sa BN televizije ili gledaju sa svojim nanama/bakama uredno spanske sapunice, dok recimo u pojedinim vrticima se itekako radi sa djecom, npr. pjevaju pjesmice, uce o zivotinjima, igraju deduktivne igrice itd. itd. sve u skladu sa njihovim uzrastom i na taj nacin ih kroz igru pripremaju za skolu.

Opet, sve zavisi od vrtica do vrtica i od dijeteta do dijeteta.

Eh sad, naravno tesko je procjeniti KAD zaista upisati dijete u vrtic. Nazalost, neki roditelji nemaju izbora pa tako moraju upisati male bebe u jaslice/vrtice.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 16:13:11   
Gigana
to je meni i najveća dilema, da li ga upisati sad kad mu je 15 mjeseci, ili čekati do 3 godine (jer psiholozi kažu da je tek sa 3 godine dijete spremno za socijalizaciju user posted image ).  Uglavnom, ako ovako nastavi, ja ne znam šta da radim.

_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: Vrtici u BiH
26.2.2009 17:33:19   
amdi
Ja da sam na tvom mjestu, ne bih ga jos upisivala, ipak je on jos mali da se suoci sa bolestima koje kruze u vrticima. Evo ti primjer moje kolegice koja je dijete od godinu upisala u jaslice i treci dan dobije temperaturu. Ta temperatura je trajala 2 mjeseca, na kraju su zavrsili u bolnici jer je bakterija koja se na pocetku bolesti pojavila u nosu-streptokoka zakomplicirala cijelu stvar i na kraju presla u krv, dijete jedva prezivilo. Ipak, nije djabe da se djeca salju sa 3 godine, tada je imunitet vec dobro jaci a i organizam se lakse izbori sa bolestima.

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: Vrtici u BiH
27.2.2009 11:48:34   
Blue rose RR
Teško je odlučiti da ili ne, za vrtić, ali nekako kako se meni približava vrijeme sve sam bliže i jasno odlučenom - NE.
I pored toga što sam svjesna da bi to u neku ruku godilo kikici da bude sa djecom, i da će "možda" lakše prebroditi neke boleščurice i viruse, meni je žao da je izlažem bilo kakvom stresu ili mogućnosti zaraze.

Mrzim sebe kada čitam svoje pesimistične tekstove i razmišljanja, kada je Ona u pitanju.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: Vrtici u BiH
27.2.2009 11:51:19   
D_K
Mislim da sam procitala na RR i jos cula od jedne kolegice (znaci duplo provjereno ;)) da se ne preporucuje da djeca prije 3 godine idu u vrtic. Naravno ovo vrijedi ako ga imas gdje ostaviti i ako imas povjerljivu tetu.
Razmisljala sam o ovim nasim tetama i njihovoj prevelikoj blagosti prema nasim potomcima - sta ces, drugacije je kad mi zaruzimo djete, mi imamo ipak vise autoriteta a one ih ipak nisu rodile i nemaju one bas ni autoritet a ni potpunu slobodu koju mi imamo..Ja sam zamislila situaciju da ja cuvam necije djete - pitanje je da li bi ja mogla tako nastupati kao sa svojim djetetom..
Opet kad sagledam citavu sliku mojim se ugadja, jedu na vrijeme, spavaju na vrijeme, docekaju me i site i presvucene a tetka je takva bila i prema svojoj djeci - pustala im na volju.. Ja cu biti tu da ih malo dotjeram u red ako je potrebno i bice to sve ko bombonica..

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: Vrtici u BiH
27.2.2009 12:49:52   
Gigana
možda da onda ipak sačekam još malo.  Sve nešto kontam, moraću se kad-tad suočiti sa bolestima i zarazama, a možda je opet bolje da malo sačekam da ojača.  Idu lijepi dani, pa ćemo ga izvoditi više u parkove i igraone i tako mu nadomjestiti igru sa djecom.

_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: Vrtici u BiH
10.3.2009 8:33:24   
ElmaB
Drage moje, evo jedan tekst vezan za obdanista JU Djeca Sarajeva! Planiraju podici cijene svojih usliuga!

Skuplji boravak u vrtićima

Za koliko će usluge biti veće odlučit će Vlada Kantona...


Zbog svakodnevnih poskupljenja energenata i hrane, cijene boravka u vrtićima uskoro će biti povećane, mada nije utvrđeno za koliko. Posljednji put su za 10 maraka bile povećane 1997. godine i od tada za cjelodnevni boravak djece roditelji mjesečno plaćaju 140 KM, a za poludnevni 100 KM.

- Vlada KS kao osnivač ustanove koja brine o mališanima, o povećanju razmišlja već duže vrijeme jer su se cijene životnih namirnica mijenjale već nekoliko puta do sada. Za sadašnju cijenu djeca tokom dana imaju tri obroka, punu brigu i njegu stručne odgajateljice, solidne higijenske uslove i to sve za šest maraka dnevno - kaže resorni ministar Safet Kešo.
 
Do poskupljenja će doći nakon usvajanja budžeta koji je sada u formi nacrta i upućen je na javnu raspravu.

- Znamo da svaka mjera poskupljenja nije dobrodošla ali jedino na taj način možemo zaštiti i pomoći daljnji rad JU "Djeca Sarajeva". Za koliko će usluge biti veće odlučit će Vlada KS - pojašnjava Kešo.

Potrebna adaptacija

Prema zakonskim obavezama, kako kaže Kešo, djeca prije polaska u školu u vrtićima moraju boraviti najmanje 150 sati kako bi se što bolje prilagodila i adaptirala na buduće školske obaveze. Roditelji ovu uslugu ne plaćaju jer je ona po zakonu besplatna.


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: Vrtici u BiH
10.3.2009 13:26:30   
mamana
Imali neko broj telefona vrtića Happy House ili iformaciju da li ima tamo trenutno mjesta?
Hvala

(odgovor članu remila)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: Vrtici u BiH
10.3.2009 14:00:58   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: ElmaB RR


- Vlada KS kao osnivač ustanove koja brine o mališanima, o povećanju razmišlja već duže vrijeme jer su se cijene životnih namirnica mijenjale već nekoliko puta do sada. Za sadašnju cijenu djeca tokom dana imaju tri obroka, punu brigu i njegu stručne odgajateljice, solidne higijenske uslove i to sve za šest maraka dnevno - kaže resorni ministar Safet Kešo. 



Reče ministar...i ostade živ!!!
Čuj, djeca imaju s o l i d n e   higijenske uslove....
A ovo o tri obroka ne vrijedi ni komentarisati.
Negdje sam čitala, izračunali su, da jedno dijete "košta" JU Djeca Sarajeva 0,50 KM dnevno - što se tiče ishrane.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: Vrtici u BiH
11.3.2009 22:20:19   
učiteljica
Drage moje mame.. nova sam na forumu, i nisam stigla procitati sve komentare, ali se uglavnom svode oko istog... na nezadovoljstvo vrticima i "tetama" koje rade.. 
Nije u redu posmatrati vrtic kao mjesto gdje se CUVAJu djeca...tu se rade puuno ozbiljnije i teze stvari.. odgoj ( preodgoj) i obrazovanje ( osim, naravno u jaslicama) . Vecina osoblja koje radi su profesori predskolskog odgoja... ne kazem da ih moramo tako zvati, ali je jako ruzno zvati ih i tetama.. ( ako ne vjerujete, pitajte uciteljice koje rade u vticima)..
Sto se tice jelovnika, brojnosti odgojno obrazovnih grupa, uslovima, i sama sam nezadovoljna.. ali za te stvari se treba zaliti J.U., ministru, pa mozda se nesto i promijeni nabolje...


(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: Vrtici u BiH
11.3.2009 22:29:07   
hanabanana
Slažem se učiteljice ( usput dobrodošla ) ja sam uvijek kritikovala organizaciju nikada osoblje - u moje vrijeme smo ih oslovljavali sa teta vaspitačice.

Nisu one krive što su danas uslovi u vrtićima lošiji nego kada sam ja išla u vrtić prije 30 godina. Tada barem nismo morali donositi maramice, toaletni papir, spavali smo u dječijim krevetima, imali krasna dvorišta za igru, koliko toliko zadovoljavajuću ishranu ( ja znam da nismo svaki dan jeli salamu ), imali smo priredbe za svako godišnje doba, male wc šolje i mini lavaboe.....
A danas...

(odgovor članu učiteljica)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: Vrtici u BiH
12.3.2009 21:04:42   
Mirna.akt
Moja Melina je krenula sa 18 mjeseci u vrtic. Prvih mjesec-dva je bilo i kasljucanja, i nosic curio, vazdan prehladjena, ali najvise dva mjeseca, i onda je sve bilo super. Elma je krenula u vrtic sa 17 mjeseci, i s njom je bila ista situacija.. Smatram da djeca trebaju biti sa svojim uzrastom, vrtici sluze da su zajedno, da se upoznaju i druze se.. Da, hrana je ocajna u skoro, skoro svakom vrticu u danasnje vrijeme, ali u vrticima dosta uce. A roditelji svojim glasom mozda mogu poboljsati situaciju. Recimo, poskupljuje vrtic? E pa onda nasoj djeci dajte kvalitetniju hranu.

_____________________________

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: Vrtici u BiH
16.3.2009 8:30:53   
ElmaB
Odluceno: boravak u vrticu umjesto dosadasnjih 140 KM, bit ce 210 KM!!!!!!!! Jos se nisu izjasnili da li je nova cijena odmah od sljedecg mjeseca!!!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Mirna.akt)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: Vrtici u BiH
16.3.2009 8:35:43   
tea lana
divota,samo me jedna stvar interesuje da li ce se i obroci poboljsati kao i globalno svi uvjeti u vrticima jer nije mala stvar dici cijenu za 70km.Katastrofa

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: Vrtici u BiH
16.3.2009 12:35:24   
Blue rose RR
Nek "dižu" cijenu "Nailovoj materi", jb*te  za te pare i da još namirim mogu naći tetu koja će je čuvati u mom stanu, sa 100%-tnom higijenom i svim n o r m a l n i m uslovima.
uh...nek im za hljeba zatreba.user posted image

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: Vrtici u BiH
16.3.2009 14:30:14   
D_K
toplo preporučam štrajk!!
nama su bili najavili smanjenje plate za cijelih 18% (visokoškolske ustanove) i naš sindikat se odmah podigao na noge i najavio štrajk, koji ćemo i održati ako bude potrebno, i izgleda da su se prišutili..
tako mogu i roditelji čija djeca pohađaju vrtiće lijepo najaviti štrajk.. halo - pa za šta 210 km?? što kaže MAmina mogu lijepo tetu platiti..

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: Vrtici u BiH
16.3.2009 14:37:48   
tea lana
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

Nek "dižu" cijenu "Nailovoj materi", jb*te  za te pare i da još namirim mogu naći tetu koja će je čuvati u mom stanu, sa 100%-tnom higijenom i svim n o r m a l n i m uslovima.
uh...nek im za hljeba zatreba.user posted image


100% si u pravu

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: Vrtici u BiH
17.3.2009 5:21:21   
stella
Stvarno uzasno,pa nisu normalni......
Ja zasjela i prenocih citajuci postove..
Pojedoh se ziva..

Moram poceti raditi,mislila sam da moja mama cuva hanu,medjutim pogorsalo joj se zdravstveno stanje,nemogu je vuci sa kraja do na kraj grada.user posted image
Svekrva radi,tako da ni na nju nemogu racunati.
nemam nikakvu tetu,a preko oglasa mi ne pada na pamet.
Odlucili smo se za vrtic,vjerovatno privatni,al evo jos nikako da stisnem petlju da odem u neku ustanovu na razgovor ili tako nesto,neznam kako cu.
Bojim se svega i svacega.user posted image
Svasta se radi i desavauser posted image user posted image
Taman mislim da sam se malo ohrabrila,cujem nesto lose i demoralisem se,pa sve u krug....

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu tea lana)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: Vrtici u BiH
17.3.2009 12:33:51   
HanaBana
Stvarno uzas za promjenu cijene vrtica. A moze im se pa reda sta zele.
Stella polako i ja sam takva bila. Nisma nocima spavala i na kraju sam morala stisnuti zube, obici vrtice i Hani je danas vec drugi dan i nije loseuser posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: Vrtici u BiH
20.3.2009 19:47:50   
lilyca
HITNO

Ima li neko informacije o vrticu Kekec na Cengic Vili, kakvi su uslovi i tete, je li neko imao iskustvo s tim vrticem

_____________________________

eedo 23.07.2008

(odgovor članu HanaBana)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: Vrtici u BiH
21.3.2009 19:36:43   
eminak.
Draga lilyce moj sin ide u taj vrtic dvije godine, bio je u jaslicama sad je presao u mladju grupu i ja imam samo rijeci hvale za taj vrtic i za tete koje rade u tom vrticu.. Nadam se da ces i ti imati takvo iskustvo... A usput koliko ti dijete ima godina?

(odgovor članu lilyca)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *