|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: heparinska trudnoca
30.4.2013 14:43:13   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: sseka

i od moje 7-8 sedmice ja sam na Fragminu..kupujem sama i snalazim se svakako...ali nije mi tesko zbog bebe ali juce su mi postavili pitanje ti ginekolozi neznaju kad dodje vrijeme dal ce me prirodno poradjati ili na carski sto se mene licno tice jos nerazmisljam o tome ali vidim da vuku na carski jer se boje rizika zbog fragmina i trombofilije...


U FBiH trudnice ne plaćaju injekcije heparina.
To trombofilije može doći nakon bilo kojeg operativnog zahvata.
Vjerovatno će trudnoća završiti carskim rezom jer ti prije poroda moraš prestati za uzimanjem heparina, barem na 7 dana.

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: heparinska trudnoca
30.4.2013 14:46:34   
celee1
Draga,za naš slučaj je bolje Paprikovac...Ja uopšte neidem ovdje gin.otkada znam za sebe idem u BL.
Sve će biti to dobro.
Mazi svoju tibu,i uživajuser posted image
Naravno nezaboravi da se sa heparinkama kuckaš

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: heparinska trudnoca
30.4.2013 14:52:10   
sseka
hanabanana ja primam dnevno dvije inekcije fragmina od 5.000UI (0,2ML) jednu ujutro i jednu uvece..fond Banja luka mi je juce poslalo rijesenje da mogu podici svoje pare tj refundaciju nije sve ali uglanom je pocelo se po tom pitanju nesto rijesavati..jer ja kupujem inekcije svakih 5 dana jer u kutiji ima 10 komada....a sve u svemu ja uopste nerazmisljam o porodu jos ne...ali poznavsjuci nase doktore opet pricam samo za Gradisku brzopleti su..a stvarno mi nije do nikakvog rizika bojim se da bi na kraju mogli zabrljati...taj moj dr.u Gradiskoj je 50% za carski samo zato sto sam mu prva u njegovom iskustvu sa heparinom..ali u svakom slucaju vam moram jos ovo reci da sam ja prije tri godine operisala pregradu u materici tj septum...pa i zbog te rane su skepticni..

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: heparinska trudnoca
1.5.2013 10:31:40   
Leva
Sseka ja mislim da su trombofilicarke materijal za CR. mislim da bilo ko ko ima soli u glavi nece rizikovati da mu iskrvaris na prirodnom porodu. Popricaj sa ginekologom koji te vodi ako treba gledaj da dogovoris unaprijed.
Meni su vec sada rekli da cu na CR, doduse to sam znala i prije trudnoce jer je trudnoca viseplodna iz IVF plus heparin. Ma ko ga sisa samo nek su nam bebe zive i zdrave....
Gdje se bocas? Ja sam do juce u stomak ali vise ne mogu jer mi je to sa stimulacijom tri mjeseca svakodnevnog bockanja. Presla sam na noge i napravila sebi cvorugu sa podlivom user posted image
P.s. puno mojih neplodnih je na heparinima iznijelo i viseplodne trudnoce zato glavu gore cure! Mi to mozemo, mi to hocemo i bas nas briga za sve ostalo user posted image
Celee niko ti obicno nista ni ne kaze, kopas sama stvo vise i dublje mosete. Pogledajte i na Rodi temu o heparinu i heparinskim trudnocama

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: heparinska trudnoca
1.5.2013 11:09:33   
sseka
Leva ma i ..ja se vodim pod visoko rizicnom trudnocom..i bas sam se borila da ako Bog da, da i do kraja bude sve u redu.. ginekolog mi je rekao da bi on na CR..ali da ce zatraziti misljenje od mog hematologa..meni uopste nije bitno samo da bude sve u redu sa bebom a i samnom dabome...ako treba platit carski platit cu ga....jer vidim da bi ginekolog moj volio nna carski..vidjet cemo....dat ce Bog da bude sve u redu..imamo jos malouser posted image user posted image

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: heparinska trudnoca
2.5.2013 12:10:42   
sseka
Leva pitala si me gdje dajem inekcije u rame samo u rame cas u lijevo,cas u desno..u stomak se nisam usudila...a ramena mogu to podnije hvala Bogu ima ih...tako su i doktori mi davali u rame ispod koze...

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: heparinska trudnoca
21.5.2013 15:04:12   
clexane
Pozdrav sviha!
Nova sam ovdje tj. na forumu opste, ali kako su meni informacije sa raznih foruma bile od velike koristi, zelim i ja svoju pricu podijeliti sa vama, mozda nekome pomogne.
Das sam u 28 sedmici trudnoce i jedva cekam da "upoznam" svoju curicu.
Prica ide otprilike ovako:
Prije 4 godine operacija mioma, nakon konsultacije sa 5 doktora. Dvije godine kasnije prva trudnoca, zavrsava spontanim u 8s+koji dan. Nakon prvog pregleda hitna hospitalizacija, sumnja na vanmatericnu, kasnjenje u razvoju, u momentu spontanog srce jos nije bilo prokucalo. Par mjeseci kasnije druga trudnoca, na prvom pregledu nista vidljivo u maternici, sumnja na vanmatericnu, kontrola za 7 dana, i dalje nista, tu noc pocinju bolovi, ponovo hospitalizacija, pada Beta, pocinje "prirodno ciscenje", ostajem u bolnici jos par dana kako bi bili sigurni da su jajovodi cisti.
Dva mjeseca nakon pocinjem sa pretragama. U dogovoru sa dr. sam uradila sve moguce nalaze i sve je bilo ok. Kad dr. vise nije imala ideje sta dalje uraditi, rekla je da sam potpuno zdrava i da mogu pokusati ponovo, ali da bi ona jos voljela da za svaki slucaj odem kod hematologa. Hematolog trazi da uradim genetske pretrage ne trombofiliju i prosiri listu drugih nalaza ( veci dio sam vec bila uradila). Nalaz pokazu da imam mutacije na 3 od 4 testirana gena i to na 2 "sa obje strane". Isti mjesec pocinjem sa clexan-om. Trebala odmah nakon prestanka menstruacije, ali kako sam isla na put nismo se smjeli usuditi poceti sa terapijom bez kontrole hematologa, pomjerili smo za jos cc 5 dana, tako da sam sa heparinom pocela otprilike u vrijeme ovlacije. Imala sam nevjerovatnu srecu da zatrudnim taj mjesec.

Sad jos samo da docekam moju curicu user posted image

Izvinjavam se zbog duzine posta i nadam se da ce nekom biti od pomoci

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: heparinska trudnoca
23.5.2013 8:16:15   
celee1
Clexan,dobro dosla..

Drago mi je da je sada sve ok..
Mozes li mi pojasniti malo ko te vodi od gin.i kako sam shvatila ti si primala clexan od ovulacije iz prirodnog ciklsa ?

(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: heparinska trudnoca
23.5.2013 10:54:15   
clexane
Hvala na dobrodoslici
Dobro si shvatila. Primam Clexane od ovulacije ( trebala odmah nakon prestanka menstruacije) i prirodno sam zatrudnila. Mislim da ti je tu bitniji hematolog od ginekologa, jer hematolog odredjuje kada pocinjes sa terapijom i kojom dozom ( barem je kod mene tako bilo). Mene vodi dr. Jamakovic na Hem. svajetovalistu na DIP-u. Uobicajeno je da se clexane ukljucuje nakon utvrdjene trudnoce, ali kako bi to meni bilo kasno, ja sam trazila/ razgovarala sa dr. da mi se ukljuci prije. Moj slucaj je bio iznesen na konzliju i onda je odluceno da pocenem sa inekcijama prije utvrdjene trudnoce.
Inace, na GAK-u me vodi dr. Lejla Imsirija.

(odgovor članu celee1)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: heparinska trudnoca
24.5.2013 13:28:46   
celee1
A kazi mi koju dozu primas...Ja sam dva puta dnevno od 0.4 ml..I sta radis od analiza sada sto se tice clexana.Kolike su ti vrijednosti APTT i D Dimera user posted image

(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: heparinska trudnoca
24.5.2013 16:38:28   
clexane
od pocetka sam na 0,6 jednom dnevno. uskoro ( kad dostignem potrebnu tezinu) prelazim na 0,8 isto jednom dnevno. Do sada radim samo krvnu sliku svakih 15 dana- prate nivo trombocita i povremeno enzime jetre i bubrega. Ostalo ne prate, pretpostavljam jer je to meni sve bilo ok, osim Ooroteina S, koji je pretpostavljaju bio (mislim) snizen kao posljedica zadnjeg spontanog koji je bio cca 2 mj. prije nego sam radila nalaze.

Kakva je sad sitacija kod tebe?

(odgovor članu celee1)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: heparinska trudnoca
27.5.2013 13:40:24   
Encha
Clexane,
Vidim da si zadovoljna Jamakovićem, pa te molim da mi kažeš kojim danima on radi na DIP-u?
Dodatno, da li se sjećaš koje si genetske markere na trombofiliju radila? Kako sam istražila bitna su sljedeća četiri:
Faktor V Leiden
MTHFR (C677T)
Faktor II protrombin (G20210A)
PAI gen, 4G/5G polimorfizam
Kod Mehmedbašića rade prva tri, pa me zanima da li si na DIP-u radila i ovaj PAI?

Hvala puno, sve najbolje želim od srca.


(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: heparinska trudnoca
27.5.2013 15:16:40   
clexane
Encha,
Hvala na lijepim zeljama.
Dr. Jamakovic je petkom u savjetovalistu na DIP-u. od 11 do 14 su kontrole, a mislim da do 11 prima pacijente koji dolaze prvi put.

Ja sam pretrage radila u INGEB-u http://www.ingeb.ba/ekspertize.html – Faktor V Leiden, Protrombin G20210A i MTHFR C677T i ACE gen.
Kosta 500,00km (mozes traziti refuncaciju od ZZZO-a).

Ako nisi radila ostale nalaze ( protein S i C, D dimer, sva antitijela...) to bi trebala uradiditi prije.

Ako te jos nesto zanima, tu sam.

Sretno!

(odgovor članu Encha)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: heparinska trudnoca
29.5.2013 19:12:09   
malen@89
Drage zenice evo i mene na ovom forumu,prije par dana sam vadila nalaz u banja luci nasli mi heterozigotnu mutaciju na MTHFR genu i neki genotip 4G/5G na PAI genu,jucer bila kod ginekologa i rekla mi dr. da mozemo poceti raditi na bebici a nakon sto ugledam + od prvog dana da primam clexane 0,2 a onda nakon dvadesetak dana njoj na uzv.Nije mi spominjala da trebam ici hematologu.
Inace zbog dva rana spontana sam uradila ovaj nalaz,pa me sad interesuje da li bi mozda trebala otici do hematologa,vidim da nijedna od vas nije primala tako malu dozu pa mozda da se konsultujem i s njim.
p.s bas mi je drago sto vidim da ste uprkos problemima zadrzale taj pozitivni stav i vjeru,nadam se da cu i ja kad abd ostanem trudna moci tako razmisljati user posted image

(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: heparinska trudnoca
29.5.2013 22:45:45   
Ninushka
Drage djevojke,

ja prvi put nabasam na ovu temu. Nisam ranije ni čula za ovakvu trudnoću. Malo sam vas iščitala..i skidam vam kapu na vašoj upornosti i borbi.
I da sve uskoro, u bliskoj budućnosti držite svoje maleno u naručju...

Sretno vam!

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: heparinska trudnoca
31.5.2013 10:16:41   
clexane
draga malen@89,
mislim da bi svakako morala otici kod hematologa, tim vise jer ginekolog nije taj koji te moze pratiti dok budes na heparinu.
Takodjer, hocu ti reci, da po misljenju mog hematologa, ova dva gena ne mora da uzrokuje problem ( neke od studija su tako pokazala), posebno ako su ti ostali nalazi ok (protein S i proten C i dr.).

Pretpostavljam da je to razlog zbog kojeg ti je dala malu dozu. Inace, doza se odredjuje u odnosu na kilazu pacijenta.
U kojim sedmicama si imala spontane, i da li je razvoj user posted image bio u skladu sa starosti trudnoce?

Zelim ti puno srece i svakako bih ti preporucila da odes i kod hematologa.

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: heparinska trudnoca
31.5.2013 10:20:41   
clexane
Draga Ninushka,
hvala puno na lijepim zeljama.

Iz svog iskustva mogu reci da nam nema druge nego biti pozitivne i uraditi sve da pokusamo utvrditi sta je problem. Jednom kad to znamo, puno je lakse nastaviti dalje sa zivotom i krenuti u novu trudnocu. Da je lako, nije, ali vrijedi.


(odgovor članu Ninushka)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: heparinska trudnoca
31.5.2013 22:04:58   
malen@89
Meni nisu ni radili te proteine C i S,samo ova tri i pai gen,i to sam radila privatno u banja luci. A spontane sam imala prvi u 8s tad su bili i otkucaji srca bebe,amo sam ujutru prokrvarila i radjena mi kiretaza,a drugi u 7 sedmici mada se plod prestao razvijati vec u 5 tako mi je dr.rekao.user posted image
Svi nalazi sto sam radila su mi bili uredni,osim ovog,njega sam radila prije 10 dana,tako da ti je meni u sustini drago da su mi nasli bilo sta,jer me je vec pocelo frustrirati sto je sve uredu a ja gubim trudnoce.
Iz kojeg grada si ti,i ko ti vodi trudnocu,i gdje si ti vadila ove nalaze?


(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: heparinska trudnoca
31.5.2013 22:06:19   
malen@89
hvala ninushka na lijepim zeljama....

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: heparinska trudnoca
1.6.2013 12:08:46   
Leva
Malena u svakom slucaju je bolje znati gdje steka i rjesavati to pravovremeno... Nadji nekoga s kim ces se dodatno konsultovati jer je doza od 0,2 suvise mala za dvije mutacije osim ako imas lupam jedva 40 kg

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: heparinska trudnoca
1.6.2013 22:11:03   
malen@89
Hehehe ma kakvih 40 malo mi fali do duplo :)
A svako sam kontala hematologu u poned. samo neznam kome bi isla,ja sam
iz zenice pa ako neko ima koga da mi preporuci bila bi zahvalna.

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: heparinska trudnoca
2.6.2013 8:14:05   
dajana4
.dal iko zna gdje bih mogla da radim gensku analizu faktora XIII , mislim privatno,,jer mi je hematologinja rekla u beogradu il zagrebu ,zvala sam beograd i ne rade.. radila sam sv moguce pretrage, gdje mi je naden PAI 4G/4G, lupus antikoagulant, antifosfolipidna antitjela.. ostalo mi je jos da uradim faktor VIII,IX,XI to cu da uradim u tuzli.. pa ako ko zna da mi javi. hvalaa

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: heparinska trudnoca
2.6.2013 8:27:33   
Mya_81 RR
Čekaj, u Tuzli nema taj fatkor XIII, a ostala tri tamo mozes uraditi?
Zaista se u to ne razumijem.
A Zagrebu ima Genos laboratorij, ne znam imaju li te testove koji tebi trebaju.

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu dajana4)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: heparinska trudnoca
2.6.2013 18:10:36   
dajana4
dali znas mozda broj tel da vidim dal se treba naruciti. od koliko rade il sto vec.. nije mi jasno kako to da ima samo zagreb, znas li mozda imal u nekom dr.gradu np rjeka, split nesto blize .. ako ne sta cu morat cu da idem za zagreb...

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: heparinska trudnoca
3.6.2013 0:03:26   
Andy_Bec23

Gerinnungseinzelfaktoren:

Gerinnungsfaktor VIII 118
% (60 - 230)




Thromboserisikofaktoren:

Antithrombin Aktivität 100
% (83 - 118)
APC Resistenz 4.8
( > 2.5)
Protein C Aktivität 150
% (70 - 140)

Wert kontrolliert
Freies Protein S Antigen 72
% (60 - 114)


Dali se netko razumje u ovo? Zato mi je povisen Protein C? I sta to znaci?

_____________________________

Andjeo broj 1 (8 nedelja)

Anna Lina 12.04.13'-12.04.13' uvjek u nasim srcima

16.12.14' Rodilo se nase sunce, mamin zivot :-))

25.08.17' Rodio se nas mjesec, Bakin život ;-))

(odgovor članu dajana4)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *