|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Čitanje djeci jedna je od onih aktivnosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj i svako dijete u njoj uživa. Čitanje zajedno odličan je način da se povežete sa svojim djetetom te mu pomognete u razvoju u isto vrijeme.
Ključne riječi:

image
/11


Ne treba mnogo kako bi se shvatilo kolika je važnost umijeća čitanja kod djece. Obrazovni uspjeh, profesionalna postignuća, pa čak i emocionalno zadovoljstvo pod utjecajem su ove važne vještine. Djeca koja nailaze na teškoće u tom području osjećaju se izgubljeno i zbunjeno. Osjetljivo razdoblje za razvoj govora jesu prve tri godine djetetova života. Dijete govorom izražava svoje potrebe i želje, emocije, mišljenja i stavove o svijetu koje ga okružuje. Djeca s govorno-jezičnim  problemima mogu imati teškoće u razmjeni svojih misli, riječima ili gestama. Također mogu imati problem pravilnog izgovora te razumijevanja govornog ili pisanog jezika. Čitanje djetetu i imenovanje predmeta iz knjige ili njegovo čitanje naglas može ojačati govorne i jezične vještine. Čitanje djeci jedna je od onih aktivnosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj i svako dijete u njoj uživa.  Čitanje zajedno odličan je način da se povežete sa svojim djetetom te mu  pomognete u razvoju u isto vrijeme. Zajedničko čitanje slikovnica, kratkih priča i sl. izvrstan je početak za razvoj predčitalačkih vještina.. Dajte svom djetetu veliki dar koji će trajati za cijeli život - ljubav prema knjizi.

 

Pitate se što čitati?


Veliki je broj slikovnica na našem tržištu, a pravilo je da, što je dijete mlađe, slikovnica treba imati više slika. Budući da mlađa djeca imaju kratkotrajnu pažnju za početak počnite s kraćim tekstovima,  jer će djetetova pažnja brže odlutati.

Svaki put kada čitate svome djetetu pomažete razvoju njegova mozga, stoga čitajte mu svaki dan. Birajte knjige za koje mislite da će vašem djetetu biti zabavne te u kojima će uživati. Vaše dijete će uskoro uvidjeti kako je čitanje zabavno.


Zašto je dobro čitati svom djetetu?


  • Roditelj koji čita svom djetetu, potiče osjećaje uzajamnosti i bliskost.

  • Čitajući djetetu, potičemo spoznaju i razumijevanje tuđih i vlastitih osjećaja.

  • Čitanjem potičemo razvoj djetetova govora.

  • Čitajući, potičemo razvoj djetetova zapažanja i pamćenja.

  • Čitajući djetetu, potičemo zaključivanje i usvajanje pojmova.

  • Čitanjem potičemo djetetovu kreativnost i kritičko razmišljanje.

  • Čitajući djetetu, pripremamo ga za samostalno čitanje.

 

 

 

 

Ovdje su neke stvari koje možete isprobati:


  • Često čitajte svojem djetetu.

  • Koristite jezik i riječi iz priče koju čitate s djetetom kako biste postavljali pitanja, ili recite djetetu da prepriča priču svojim vlastitim riječima. 

  • Povremeno prekinite dijete u čitanju i navedite ga da pokuša pogoditi što bi se u priči moglo sljedeće dogoditi.

  • Istu priču pročitajte nekoliko puta. Ponavljanje će mu pomoći da nauči jezik.

  • Povežite priču s događanjima iz svakodnevnog života.

  • Na primjer, upitajte dijete, “Što bi Pepeljuga danas odjenula/jela/radila?” dok se odijevate/jedete/igrate sa svojim djetetom. Koristeći istu knjigu ili priču nekoliko dana ili tjedana pomoći ćete djetetu da se upozna s pričom, pružiti mu priliku za kreativnu interakciju s čitalačkim materijalom te razvijati dublje razumijevanje sadržaja priče.

  • Odaberite knjige s rimom ili pjesmice. Plješćite zajedno u ritmu i pomozite svojem djetetu da plješće s vama. Kako se vaše dijete razvija, zamolite ga da završava rečenice. ("Blistaj, blistaj, zvjezdo mala, tko si, što si rad bi  ____.")

  • Čitajte polagano, sporije nego što inače govorite kako bi dijete moglo pratiti misao i zapamtiti pročitano.

  • Kad dijete poželi, dozvolite mu da samo "čita" knjigu, izmišljajući priču, a vi slušajte.

 

Upamtite: smisao čitanja je u užitku.

 

Izvor: djetinjstvo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *