|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako djetetu olakšati učenje?

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.8.2017
Kako djetetu olakšati savladavanje školskog gradiva? Otkrijte njegov stil učenja
Ključne riječi:

image
/11



Iz iskustva znamo da je učenje vrlo složen proces kojem svako dijete pristupa na neki svoj način. Postoje tri osnovna stila učenja, a to su vizualni koji podrazumijeva učenje gledanjem, auditivni koji se odnosi na učenje slušanjem te kinestetički koji uključuje učenje pokretom, dodirom te nekom aktivnošću. Kako bi dijete učilo brže, lakše te u školi postiglo najbolje rezultate, vrlo je važno da na vrijeme otkrijete koji od stilova učenja mu najbolje odgovora.

Vizualni stil

Djeca koja su vizualni tipovi moraju vidjeti da bi zapamtili. Najlakše uče uz pomoć ilustracija i uz čitanje napisanog. Vole napisati sve što čuju na satu te su vrlo uredni i organizirani. Uživaju u čitanju, crtanju, pisanju te uglavnom imaju lijep rukopis. Bez problema mogu učiti uz buku, dobri su čitači i više vole sami čitati nego da im se čita. Vizualni tipovi vole šarati za vrijeme sata te imaju izražen osjećaj za boje zbog čega nerijetko imaju umjetničke sklonosti. Mirniji su po prirodi te više vole pismeno ispitivanje od usmenog ispitivanja.

Djeci koja su vizualni tipovi predložite da koriste flomastere i boje kako bi istaknuli ono što je bitno i tako si olakšali učenje. Isto tako, djetetu učenje možete olakšati i pomoću mentalnih mapa.

Auditivni stil

Auditivni tipovi djece moraju čuti da bi najlakše razumjeli. Prije će zapamtiti ono što čuju nego što vide. Pozorno slušaju na satu, ali ponekad imaju poteškoća u zapisivanju onoga što čuju. Buka im vrlo lako može poremetiti koncentraciju i pažnju. Vole čitati naglas, a kad čitaju u sebi vrlo često miču usnama. Kod većine djece koja preferira ovaj stil učenja, rukopis nije lijep i teško se čita. Vrlo su detaljni u opisima, ne manjka im riječi prilikom opisivanja, pričljivi su i vole ulaziti u rasprave. Odlični su u imitiranju, otvorene su i komunikativne osobe. Preferiraju usmeno ispitivanje jer tako postižu bolje rezultate.

Malenom auditivcu prilikom učenja možete pomoći tako da zajedno diskutirate o temi o kojoj uči. Također mu možete predložiti da prije ispita provjeri svoje znanje postavljanjem pitanja i odgovaranjem na ista naglas. Predložite mu da uči pomoću pjesama te da koristi glazbu i rimu gdje god je to moguće.

Kinestetički stil

Djeca kojima najbolje leži kinestetički stil uče putem tjelesnih pokreta i dodira. Ovom stilu učenja pripadaju učenici koji ne mogu dugo sjediti na jednom mjestu. Učenje kombiniraju s nekom fizičkom aktivnošću, npr. hodanjem po kući. Vole dodirivati ljude da bi privukli njihovu pozornost, često prilikom pričanja gestikuliraju, mašu rukama te su specifični po izraženoj mimiki lica. Teško im je biti na miru kroz duži vremenski period pa često tresu nogama dok uče, lupkaju ili škljocaju olovkom. Vole glumiti, mogu se pohvaliti jako dobrom orijentacijom u prostoru. Uživaju u akcijskim filmovima, vole čitati te su vrlo otvorene osobe.

Ako imate dijete koje preferira ovaj stil učenja, predložite mu da uči u kratkim blokovima od 10-15 minuta te da zatim ubaci neku fizičku aktivnost. Pomognite mu u izradi maketa ili modela onoga što uči jer će tako lakše i uspješnije svladati gradivo.

Još mnogo tekstova o školi >>>KLIK<<<

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Alergija na polen, prašinu i grinje....
Učestalo kijanje, curenje nosa, suzenje očiju i svrab su karakteristični simptomi alergijskog rinitisa. Ovi neprijatni s...
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *