|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako pomoći djetetu koje ima strašne snove?

Uredništvo Ringeraja.ba, 17.9.2023
Kada se dijete suoči s neobičnim ili uznemirujućim snovima, važno je da roditelji budu obazrivi i podržavajući.
Ključne riječi:

image
Ružni snovi - foto: freepik.com
/11


San o strašnim nepostojećim bićima ili o ubijanju ili bilo kojem obliku nasilja može biti zastrašujuć za dijete, ali važno je napomenuti da su snovi obično rezultat maštovitog uma i ne odražavaju stvarne namjere ili želje djeteta.

Evo kako postupiti:


  • Ostanite smireni: Prvo i najvažnije, ostanite smireni. Važno je ne prenijeti svoju zabrinutost na dijete i ne optuživati ga za nešto što se dogodilo u snu.

 

  • Pružite utjehu: Utješite dijete i dajte mu do znanja da su snovi često nejasni i čudni, ali da nema razloga za brigu.

 

  • Pitajte o snu: Ako dijete želi, možete ga pitati više o svom snu. Pitajte nježno i bez pritiska, a zatim slušajte što dijete ima reći. Ponekad će dijete željeti ispričati svoj san kako bi se olakšalo.

 

  • Naglasite razliku između snova i stvarnosti: Objasnite djetetu da su snovi proizvod mašte i da nisu stvarni događaji. Naglasite da se stvarne namjere i djela razlikuju od onoga što se događa u snovima.

 

  • Pružite sigurnost: Dajte djetetu do znanja da je sigurno i voljeno. Pomaže im osjećati se sigurno i podržavano kad se suočavaju s nečim što ih brine.

 

  • Stvarajte pozitivno okruženje za spavanje: Učinite spavaću sobu djeteta ugodnim mjestom. Možda će se osjećati manje uznemireno kad spava ako je okruženo omiljenim igračkama, mekanim jastucima ili svjetlom za noćno svjetlo.

 

  • Razgovarajte o strahovima ili stresu: Ako primijetite da dijete ima česte noćne more ili uznemirujuće snove, razgovarajte o njihovim svakodnevnim iskustvima i potrebama. Ponekad su snovi manifestacija stvarnih briga.

 

  • Tražite stručnu pomoć ako je potrebno: Ako dijete ima česte i intenzivne noćne more ili snovi s nasilnim sadržajem koji traju duže, možda bi bilo korisno konzultirati se s pedijatrom ili stručnjakom za dječju psihologiju kako bi se razgovaralo o mogućim uzrocima i rješenjima.

 

Važno je da dijete osjeća da mu je pružena podrška i razumijevanje kad se suočava s uznemirujućim snovima. Ohrabrivanje komunikacije i nježnog pristupa pomoći će dijetetu da se osjeća sigurno i podržano u takvim situacijama.

 

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *