|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako se mijenja ciklus nakon 40. godine

Uredništvo Ringeraja.ba, 10.9.2023
Nakon 40. godine mnoge se tjelesne i reproduktivne funkcije žene počinju s većim ili manjim intenzitetom mijenjati. A mjesečnica?

image
Biološki sat >Image by rawpixel.com on Freepik
/11


Nakon 40. godine mnoge se tjelesne i reproduktivne funkcije žene počinju s većim ili manjim intenzitetom mijenjati. Kako se te promjene odražavaju na našu mjesečnicu?

 

Ciklusi se mogu produžiti...

 

... i također skratiti. Vrijeme prelaska iz "normalnog" reproduktivnog razdoblja prema menopauzi može trajati i do pet godina, kaže dr. Rebecca Dunsmoor-Su, ginekologica iz Seattlea. Ta se prelazna faza naziva predmenopauzom. Da ste ušli u menopauzu znat ćete kad neko vrijeme više ne dobijete mjesečnicu i zaključite da je to bila zadnja u životu.

 

Mjesečnica može u potpunosti izostati

 

Kako se hormonska ravnoteža nakon 40. godine mijenja čak se može dogoditi da mjesečnica u nekom trenutku potpuno izostane odnosno da je jednostavno preskočite. Ne brinite! To je prema Dr. Rebecca Dunsmoor-Su normalno i bezopasno u razdoblju predmenopauze.

 

Ciklus se skraćuje

 

U određenoj dobi ciklus se počinje skraćivati. To također znači da će se mjesečnica javljati češće katkada svake dvije do tri sedmice. No, svako tijelo je drugačije i hoće li mjesečnica kasniti ili dolaziti ranije sasvim je individualno. To također može varirati iz mjeseca u mjesec, kaže Rebecca Dunsmoor-Su.

 

Grčevi, PMS i promjene raspoloženja mogu se pojačati

 

Mnoge promjene u tijelu nakon 40. godine prije svega promjene u hormonalnoj ravnoteži, mogu, nažalost, jako uticati na raspoloženje.  Nije neuobičajeno da žene u vrijeme promjene pate od naglih skokova u raspoloženju i sklone su depresiji. Pojačati se mogu i simptomi PMS-a, bolovi i tegobe povezane s dolaskom mjesečnice, smatra dr Dunsmoor-Su.

 

Drastično opada plodnost ...

 

... i šansa za trudnoćom je znatno smanjena nakon 40. Jajašca su obično lošije kvalitete i spontani pobačaji su vjerojatniji. No, trudnoća se još uvijek može dogoditi, tako da je potrebno koristiti neku vrstu zaštite.

 

 

 

Na RINGERAJI:

Pročitaj još mnogo zanimljivih tekstova o Zatrudnjenju >ZATRUDNJENJE<

Pročitajte o iskustvima naših Trudilica ili nam pišite o Vašim  >FORUM ZATRUDNJENJE<

Pratite nas i na >INSTAGRAMU<

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

(Ne)plodnost i IVF postupak
Više o plodnosti, neplodnosti, zatrudnjivanju i postupku vantjelesne oplodnje. (engleski video)
4
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2
Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *