|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?

Koje namirnice i jela ne smijemo podgrijavati

Uredništvo Ringeraja.ba, 5.2.2025
Podgrijavanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inžinjer biotehnologije otkriva koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grijati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrijavaju na bezbjedniji način.

image
Bujon se može podgrijavati a sve ono što je kuhano u njemu treba da bude ocijeđeno i da se posebno čuva u frižideru. Foto: Freepik - senivpetro
/11


Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smjele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom. Takve su pečurke, kao i spinat, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - mrkva, celer, cikla, krumpir.

„Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuhaju. Međutim, naknadnim podgrijavanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno kancerogena“, naglašava inžinjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović.

Biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smjelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrijavati.

Masti životinjskog porijekla imaju višu točku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrijavati.

Kada je o supama i čorbama riječ, gošća emisije RTS Ordinacija objašnjava da se bujon može podgrijavati a sve ono što je kuhano u njemu treba da bude ocijeđeno i da se posebno čuva u frižideru.

Prema rečima Marije Rakić Ljubomirović, zbog opasnosti da riža na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ni jela od ove namirnice ne bi trebalo podgrijavati jer se na taj način ovaj mikroorganizam može razmnožiti, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

Jela od krumpira ne podgrijavati nikad

Spremljeni krumpir koji je potamneo i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne smije da se jede.

„Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom“, naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krumpir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.

Bakterija Clostridium botulinum može se razviti na suhomesnatim proizvodima, u konzervisanim proizvodima. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu pre termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuha kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.

Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrijavati.

Sarma iako sadrži rižu i crveno meso može da se podgrijava, ali samo da se smlači u rerni zagrijanoj na 70 stepeni.


Izvor: RTS

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2
Majčinstvo bez partnera!
Biti samohrana majka je izazov koji traži mnogo strpljenja, izdržljivosti, odricanja i hrabrosti.
2
Razvodite se! Kako reći djeci?
Znamo da je razvod stresan događaj za muškarca i ženu koji više ne mogu zajedno. Još je stresniji ukoliko je u braku bil...
2
25. novembar!
Dan državnosti BiH... Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama... Otvaranje bolnice Jezero!
2






Anketa

Pitanje.
пеперутка16

Da li neko od vas drži krave? Ako jeste, šta radite s mlijekom? Ne zezam se, pitam ozbiljno, ne znam sta da radim sa mlekom?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *