|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Sve što trebate znati o majonezi

DEPO portal, 9.6.2013
Zna se da majoneze nisu zdrave i da su visokokalorične, posebno za ljude koji paze na težinu.
Ključne riječi:

image
/11


 S druge strane, opet neki od nas su se od djetinjstva navikli na ugodan okus umaka (majoneza, kečap, tartar i sl.), posebno uz nedeljni ručak ili brze obroke, da nam je teško u potpunosti ih se odreći. Da li je light verzija prihvatljiva ili primjerice majoneza bogata omega-3-masnoća, za koje svi govore da su jako zdrave?

Majoneze nisu proizvod koji bih preproučila osobama koje žele razviti zdrave prehrambene navike, ni u jednom obliku koji postoji na tržištu. Obična majoneza sadrži minalno 75 posto masti, dok lagane verzije sadrže maksimalno 50 posto masti, prvenstveno iz biljnih ulja, kaže nutricionistkinja Jasna Ćerić.

Većina biljnih ulja koja se koriste u industriji bogata je omega-6-masnim kiselinama, a poznato je kako je unos omega-6-masnoća pretjeran u modernoj prehrani i da ga treba smanjiti. Trebali bi konzumirat što više zdravih izvora omega-3-masnih kiselina, poput ribe, oraha i lanenih sjemenki, a ne majoneze.

U kupovnim majonezama se nažalost nalaze nepoznate količine soli i šećera i određeni aditivi kako bi se konzistencija očuvala, što je ujedno i najveći izazov prilikom njhove izrade kod kuće.

- Problem nije u žličici – dvije majoneze, ali kada steknemo naviku da svaki dan konzumiramo 'male količine' razne vrste nepoželjne hrane, pitanje je koliko dugo pozitivan rezultat možemo očekivati - tvrdi Ćerić.

- Niko ne kaže da se trebate potpuno odreći majoneze i sl. proizvoda, ali nastojte konzumaciju ograničiti na posebne prigode. Dvije žličice majoneze sadrže oko 60 kalorija i oko sedam grama masnoća te znatan udio holesterola. Osobe na redukcijskim dijetama trebaju je izbjegavati - kaže ona.

Prijedlog za umake, umjesto majoneze jesu svježi sir s jogurtom, jogurt sa začinima, domaći namaz od slanutka ili graha, šalša, hren i sl.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
20
25. novembar!
Dan državnosti BiH... Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama... Otvaranje bolnice Jezero!
3
Otkriveno 6 tipova korone
Otkriveno 6 tipova korone, od simptoma zavisi koliko će bolest biti teška
3
Test na koronu koji možete uraditi i kod kuće
Ako ne možete osjetiti miris ove dvije arome, možda ste zaraženi koronavirusom. Možda!
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *