|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Male pite od karamela i čokolade

Uredništvo Ringeraja.ba, 2.4.2012
Ringerajin kuvar: Hanady RR
Ključne riječi:

image
/11


  • Za tijesto:
  • 125g maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 180g glatkog brašna
  • 30g kakaa u prahu
  • Za karamel:
  • 100ml vode
  • 400g šećera
  • 125g maslaca
  • 125ml slatkog vrhnja
  • 2 kašike milerama
  • Za čokoladnu kremu:
  • 125ml slatkog vrhnja
  • 100g čokolade sa 70% kakaa


  1. Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane pjenast. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka i taj žumanjak dodati smjesi. Pomiješati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smjesu. Sve izmiješati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru da se stegne.
  2. Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac (mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan). Zatim dodati slatko vrhnje i malo milerama.
  3. U međuvremenu napravite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu nasjeckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog vrhnja. Staviti slatko vrhnje da se zagrije i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promiješati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko tijesto.
  4. Razvaljati tijesto na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći 10ak minuta na 165C i paziti da se ne prepeče.
  5. Izvaditi tijesto iz kalupa. Preliti kašikom karamela, a kad se malo stisne, preliti i kašikom kreme od čokolade. Posipati sa malo soli. (Cvijet soli.)


Ova količina je dostatna za otprilike 24 komada.

 

 

Budi i ti Ringerajin kuhar! Pošalji recept!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Pizza muffini
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
2
Punjena jaja
Svima drago predjelo
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *