|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Najčešće postavljana pitanja vezana za neplodnost

Uredništvo Ringeraja.ba, 11.2.2015
Ukoliko ste i sami suočeni s nekim oblikom neplodnosti, sigurno će vas zanimati odgovori na ova pitanja.Dr. Gordan Crvenković



Je li učestalost neplodnosti u porastu?

Ne. Neplodnost obuhvaća 10 – 15 % populacije reproduktivne dobi (12-50 godina). Čini se da je u porastu jer sve više neplodnih parova traži pomoć ginekologa. Kako se reproduktivna tehnologija poboljšava svakim danom i uspješnost u liječenju neplodnosti je u znatnom porastu. Informiranost pacijenata je poboljšana i sve više ih traži pomoć kako bi eliminirali nemogućnost zanošenja.

 

Koliko dugo žive jajna stanica i spermij nakon što su izlučeni?

Ovulirana jajna stanica živi 18-24 sata, dok spermij živi do 3 dana u reproduktivnim organima. Stoga se preporuča imati spolni odnos svaki drugi dan tijekom tjedna koji prethodi ovulaciji (uključujući i dan same ovulacije).

 

Koji je najprecizniji način određivanja ovulacije?

Analiza spolnih hormona (estrogen i progesteron), praćenje LH (luteinizirajući hormon) i vaginalni ultrazvuk u 90-95%  slučajeva mogu odrediti dan ovulacije. U usporedbi sa tim, mjerenje bazalne temperature je od vrijednosti za određivanje ovulacije u 50% slučajeva.

 

Što je to neplodnost?

Neplodnost je nemogućnost zanošenja nakon godine dana nezaštićenog spolnog odnosa. Otprilike 85-90% žena će zanijeti nakon jedne godine takvog odnosa , ako ne postoje uzroci neplodnosti.

 

Smanjuje li hormonska kontracepcija mogućnost zanošenja u budućnosti?

Ne. Kako hormonska kontracepcija (anti-baby pilule) spriječava ovulaciju, umanjuje učestalost dobroćudnih cista jajnika, utječe na sluz vrata maternice, smanjuje pokretljivost spermija i prijenos spolno prenosivih bolesti, kao i na izlučivanje spolnih hormona jajnika, mnogi stručnjaci smatraju da su žene  „plodnije“   nakon korištenja hormonske kontracepcije.

 

Jeli istina da „ako ste opušteni i ne brinete o zanošenju“ da ćete lako zatrudnijeti?

Nažalost, ovaj „mit“ je pogrešan. Ako se koristi kao jedino objašnjenje kao uzrok neplodnosti, on je zapravo kontraproduktivan. Pacijent to shvaća kao „nametanje krivice“, u već otprije stresnoj situaciji po njih. Stres je, i oduvijek je bio, glavni čimbenik u supresiji stvaranja oocite i spermija.

 

PROČITAJ > Korjen mace je prirodna vijagra


Jeli neplodnost obično ženski problem?

Ne. Otprilike 30-40% uzroka neplodnosti je vezano za probleme u žena. Isti postotak, 30-40%, pripisujemo muškim čimbenicima. U 20% slučajeva razlog je u oba partnera, dok je u 5% parova uzrok neplodnosti nepoznat. Iz tih razloga preporuka je da se analiza sjemena (spermiogram) učini na početku obrade neplodnosti.

 

Preuzimaju li parovi rizik za neplodnost ako odgađaju trudnoću?

Moguće. Mnoge žene odgađaju trudnoću do sredine 30tih godina. Značajna redukcija fertilnosti zbog smanjenje produkcije kvalitetnih oocita poznata je u literaturi. Na sreću, danas imamo na raspolaganju brojne testove za odredjivanje rezerve jajnika (FSH, Anti-Milerov hormon, ultrazvuk).

 

Kako čimbenici okoline utječu na plodnost?

Dugotrajno izlaganje toksičnim kemikalijama može negativno utjecati na plodnost oba partnera, kao i na učestalost defekata u novorodjenčadi. Izlaganje toplini umanjuje produkciju i kvalitetu spermija. Isto se odnosi i na izlaganje radijaciji (u oba spola).

 

Kako ovisnost o drogama utječe na plodnost?

Dugogodišnje konzumiranje „teških“ droga negativno utječe na produkciju i kvalitetu spermija i jajne stanice. Čak i neki citostatici, steroidni hormoni u velikim dozama, neki lijekovi u terapiji čira želuca (cimetidin), neki antibiotici i dietilstilbestrol mogu utjecati na isti način. Isto vrijedi i za prekomjerno pušenje, konzumiranje alkohola i kofeina.

 

Koje, i na koji način, spolno prenosive bolesti mogu smanjiti plodnost?

Osim uzročnika  gonoreje, sifilisa i AIDSa, klamidija je najčešći uzročnik neplodnosti u žena. Osim što je učestalost upala uzrokovanih klamidijom tri puta češća od gonoreje, ova bakterija može godinama perzistirati u tkivu vrata maternice. Ako se ne liječi, vrlo često može doći do zdjelične upalne bolesti sa posljedicom oštećenja jajovoda. Ureaplasma urealyticum, mycoplasma hominis, trihomonijaza, gljivice kao i bakterijska vaginoza negativno utječu na pH sluznice rodnice i vrata maternice i na taj način otežavaju prolaz spermija kroz cervikalni kanal. Genitalni herpes ne utječe na plodnost, ali može biti uzokom bolnog spolnog odnosa.

 

Zašto je neophodno konzultirati se sa specijalistom reproduktivne medicine?

Kao i u bilo kojoj drugoj profesiji znanje i iskustvo liječnika od osobite su važnosti u dijagnostici i liječenju neplodnosti. Samim time i uspješnost primjenjivanih metoda i rezultati su bolji.Subspecijalisti reproduktivne medicine su ginekolozi koji se bave problematikom neplodnosti. Imati liječnika koji razumije Vaš problem je od neobične važnosti. Povjerenje u liječnika i njegovu stručnost, komunikativnost i dostupnost ima značajnu ulogu u liječenju neplodnosti.

 

Što podrazumijevaju „temeljnih 5 koraka u obradi neplodnosti“?

Na osnovu najčešćih uzročnika neplodnosti 5 temeljnih koraka u obradi iste uključuju: 1) analizu ovulacije pomoću hormonskih testova, urinarnih LH trakica i ultrazvuka; 2) analizu sjemena muškog partnera; 3)sposobnost spermija da prodje cervikalnim kanalom (postkoitalni test); 4) pretragu maternične šupljine i prohodnosti jajovoda (HSG ili sono HSG); 5) laparoskopsku dijagnostiku zdjeličnih organa žene kako bi isključili anatomske malformacije i isključili ostake uzročnike neplodnosti.

 

PROČITAJ > Probudite ljetne strasti


Jesu li lijekovi koji se koriste u stimulaciji ovulacije štetni po zdravlje žena?

Ako se koriste u propisanim dozama i kod dokazanih anovulatornih pacijenata ovi lijekovi su sigurni. Isključimo li rizične čimbenike ovi lijekovi nemaju negativan zdravstveni utjecaj na zdravlje žene niti na njeno potomstvo.

 

Što je to endometrioza i kako ona utječe na plodnost?

Endometrioza je bolest koja obuhvaća 25-30% žena. Karakterizira ju postojanje tkiva maternice, njene unutarnje sluznice (endometrij)  na mjestima izvan maternice. Najčešće su locirani na jajnicima, no moguće ju je dijagnosticirati na svim organima trbušne šupljine. Nalazimo ju u gotovo 50% neplodnih žena. Simptomi ove bolesti uključuju bolne menstruacije (1. dan), kao i bolan spolni odnos. Na koji način utječe na plodnost je u fazi istraživanja. Liječenje je najčešće operativno (laparoskopija), osobito ako su ciste veće od 4 cm u promjeru.

 

Kakva je uspješnost IVF postupaka?

Prema izvješću SART (Society of Assisted Reproductive Technology) uspješnost IVF postupaka se danas kreće između 35 i 40%. Sa napredovanjem tehnologije u IVF laboratoriju ovaj postotak posljednjih godina je u porastu i približava se postotku prirodne sposobnosti zanošenja.

 

Izvor: www.ivf.hr

 

 

Na RINGERAJI:

Pročitaj još mnogo zanimljivih tekstova o Zatrudnjenju >>ZATRUDNJENJE<<

Pročitajte o iskustvima naših Trudilica ili nam pišite o Vašim  >>FORUM ZATRUDNJENJE<<

Pratite nas i na >>INSTAGRAMU<<

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Besplatni pregledi i konsultacije - Bahceci
Obavještavamo sve zainteresovane parove koji se suočavaju s problemom bračne neplodnosti...
10
Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
3
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *