Ringerajin kuvar: Hanady RR

- 2 fileta orade
- 1 režanj bijelog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- sok od jednog limuna
- 500 g blitve
- 25 g putera
- 1 kašika francuske muštarde (coarsegrain - sa sjemenkama gorčice)
- 100 ml pilećeg temeljca
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 kašičica svježeg timijana
- so i biber

- Očišćene ribe isfiletirati. Zarezati nožem kod leđne kosti i ići nožem uz kost da se skine što više mesa i tako i sa druge strane. Oradu posoliti, naribati malo bijelog luka i njime premazati filete da se time lagano mariniraju. Dok se riba marinira, pripremiti blitvu.
- Odvojiti listove od peteljki. (Ako peteljke duže stoje, da ne bi potamnile staviti ih u vodu s malo limuna, prije pirjanja ocijediti i posušiti.) Peteljke nasjeckati na sitne kockice. U tavi rastopiti malo putera i na to staviti peteljke da se pirjaju 4-5 minuta i onda podliti s pilećim temeljcem i posoliti. Pojačati vatru da temeljac malo iskuha i dodati slatko vrhnje i malo muštarde (senf u kojem su sjemenke ostavljene cijele). Zavrelu vodu za listove posoliti i staviti listove da se kuhaju par minuta. Ocijediti listove i narezati ih. Dodati ih u umak s peteljkama. Maknuti s vatre.
- Zagrijati tavu za ribu s malo maslinovog ulja. Peći na strani kože jedno 3 minute, okrenuti je kad skroz pobijeli. Na bijeli luk na ribu dodati malo svježeg timijana. Sa druge strane peći 30-ak sekundi do 1 minutu. Servirati ribu preko ragua od blitve.
Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Tjestenina sa grill povrćem
Ringerajin kuvar: palachinken
3
Brzinski đus
Ringerajin kuvar: smajli80
3
Baby jogurt
Ringerajin kuvar: Radich
3
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2