|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Pedijatri otkrili kojih 7 namirnica nikad ne daju svojoj djeci

Uredništvo Ringeraja.ba, 19.2.2024
Dječiji zdravstveni stručnjaci koji imaju djecu, podjelili su koju hranu i piće drže podalje od svojih domova.

image
Umerenost, raznovrsnost i ravnoteža su ključ zdrave ishrane i uopšte zdravog života. Foto: Freepik.com
/11


Pre nego što dobijemo djecu, zamišljamo kako odgajamo zdrave mališane koji jedu sve što im serviramo, a istovremeno obećavamo da ćemo izbjegavati da ih hranimo namirnicama koje nisu zdrave i dobre za njih. Ali kada postanemo roditelji, stvarnost nažalost ima tendenciju da bude malo drugačija.


„Uopšteno gledano, nemojte se opterećivati time“, savetuje dr Elizabet Dejvis, pedijatrica i doktorica sportske medicine u Orlando Health Arnold Palmer bolnici za djecu. „Ja sam pedijatar i bila sam ponižena kada sam postala roditelj super izbirljivog djeteta. Moja petogodišnjakinja nikada nije naišla na čips ili slatku poslasticu koje ne voli! Voće i povrće su druga priča.”


Ona je naglasila da roditelji ne mogu u potpunosti da ograniče sve ono što ne žele da njihova djeca probaju. Na primer, njena kćerka kod kuće pije samo vodu i mlijeko. „Međutim, ako ode na rođendansku zabavu popije čašu ili dvije soka, i to je u redu“, kaže Dejvis. „Ili ako izađemo na večeru i ona želi limunadu, ili čokoladno mlijeko i to je OK. Jednostavno to ne radimo svaki dan, ili čak nekoliko puta nedeljno. To je samo povremena poslastica!” 


Ipak, postoje određene namirnice koje pedijatri poput Dejvis obično izbegavaju da daju svojoj djeci, ili se bar trude da ne daju često, piše Huffpost.

 

Tvrde bombone
 „Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100% zabranjene. Umerenost, raznovrsnost i ravnoteža su ključ zdrave ishrane i uopšte zdravog života. S obzirom na to, tvrde bomboni su nešto što uglavnom izbegavam i nikada ne dajem svojoj deci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonima je veliki i doprinosi kvarenju zuba i pucanju zubne gleđi. Postoji takođe opasnost od gušenja, pa ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta." - kaže Dr Kristina Džons, pedijatar u hitnoj pomoći i viši medicinski savetnik u PM Pediatric Care u Anapolisu, Merilend.

Tvrde bombone

„Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100% zabranjene. Umerenost, raznolikost i ravnoteža su ključ zdrave ishrane i uopšte zdravog života. S obzirom na to, tvrde bombone su nešto što uglavnom izbjegavam i nikada ne dajem svojoj djeci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonama je veliki i doprinosi kvarenju zuba i pucanju zubne gleđi. Postoji također opasnost od gušenja, pa ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta" - navodi Dr Kristina Džons, pedijatrica u hitnoj pomoći i viši medicinski savetnik u PM Pediatric Care u Anapolisu, Merilend.


Visoko prerađena zapakirana hrana

„Odrasla sam na jugu hraneći se često namirnicama poput bolonjeza ili nudli za ručak i užinu. Svojoj djeci ne dajem ovu hranu jer je u pitanju visoko prerađena i pakirana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća, u odnosu na dostupne zdravije opcije hrane", kaže Dr Kendis Džons, pedijatrica u Orlandu, na Floridi.


Energetski napici

„Kao pedijatar koji se zalaže za svjesnu i intuitivnu ishranu, dajem sve od sebe da ne marginalizujem ili osuđujem bilo koju hranu. Ipak, postoji jedan uobičajen napitak na koji upozoravam svoju djecu, a to su energetska pića. Energetska pića mogu biti opasna i izazvati štetne efekte kod djece. 

Ne preporučujem djeci da uopšte konzumiraju kofein jer je u pitanju stimulans i može dovesti do zavisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati teške posljedice. Nisu regulisana i mogu sadržati veoma visoke doze kofeina pored drugih potencijalno štetnih supstanci koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih udara, napada, pa čak i smrti. 

U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu poremetiti raspoloženje. Ne smatram da su energetska pića bezbjedna, ili na bilo koji način korisna za djecu”, dodaje Dr Iami Kazorla-Lankaster, pedijatar u Jakimi, Vašington, i autor knjige „Vodič za roditelje za intuitivnu ishranu: Kako odgajati djecu koja vole da jedu zdravo“.


Riba s visokim sadržajem žive 

„Izbjegavam ribu s visokim sadržajem žive, kao što su skuša, marlin, sabljarka, tuna. Živa može biti toksična za nervni sistem/mozak ako postoji velika izloženost, tako da je najbolje da je u potpunosti izbjegavate kod male djece i adolescenata sa mozgom u razvoju", navodi dr Dejvis.


Slatki sokovi i gazirana pića 

„Nikada nisam poslužila sok svojoj djeci. Sokovi i bezalkoholna pića sadrže visok udio koncentrovanog šećera - saharoze, a često i visok udio kukuruznog/fruktoznog sirupa. Pored toga, sadrže previše dodatog šećera i imaju veoma malo vlakana. Od ranog uzrasta ohrabrujte ih da piju vodu, kako bi se navikli na nju i uz nju poslužite voće koje je bogato vlaknima. Čini vas sitijim uz manje skokova šećera u krvi, a voda najbolje gasi žeđ”, ističe Dr Dženifer Trahtenberg, pedijatrica iz Njujorka.


Hrana koja može dovesti do gušenja 

„Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu uključuje kokice, hrenovke, grožđe, čeri paradajz, tvrde bombone, žvake, mrkvu, komade kuhanog mesa, itd. Ovu hranu treba isjeći na veoma male komade, ili je potpuno izbegavati dok djeca malo ne porastu”, dodaje dr Dejvis.

 

Nepasterizovani mlječni proizvodi 

„Moja djeca ne konzumiraju nepasterizovane ili 'sirove' mlječne proizvode. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teške dijareje", također navodi dr Dejvis za Huffpost.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *