|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Pet najvećih istina o hiperroditeljstvu

Uredništvo Ringeraja.ba, 24.10.2017
Prirodno je da roditelji žele samo najbolje za svoju djecu i da im u skladu s mogućnostima, osiguraju ono najvrednije: obrazovanje i odgojnu brižnost. Kad ljubav, briga i ambicija u odgoju djece postanu opsesivni, onda su posljedice daleko od žejenih
Ključne riječi:

image
/11


Hiperroditeljstvo (“helikoptersko roditeljstvo” , curling, paparazzi-roditelji) stil je odgajanja djece u kojem su roditelji prekomjerno uključeni u svaki aspekt života svog potomka. Takvi roditelji nastoje imati kontrolu nad tim s kim se druži njihovo dijete, nad njegovim hobijima, nad djetetovim uspjehom u školi, izborom životnog poziva itd. Ukratko, ovaj tip roditelja budno prati sve aktivnosti svog djeteta. Veoma često je ovakvo ponašanje roditelja posljedica pritiska od drugih roditelja, ili je rezultat ličnih nedostataka i neuspjeha u djetinjstvu, ili pak posljedica straha od neizvjesnosti. Ono što ovi roditelji često ne shvataju jeste da njihovo pretjerano zaštitničko i opterećujuće ponašanje može višestruko negativno utjecati na dijete umjesto da mu pomogne. Slijedi pet najvećih istina o hiperroditeljstvu s kojima biste trebali biti upoznati:


Hiperroditeljstvo može uzrokovati psihološke probleme kod djeteta

Istraživanja pokazuju da ovaj vid roditeljstva ima strašan utjecaj na psihološko zdravlje djeteta. Jedna studija objavljena u “Journal of Child and Family Studies” kaže da su roditelji koji prekomjerno kontroliraju svoju djecu krivi za lošije mentalno zdravlje te djece kasnije kao studenata. Djeca hiperroditelja su anksioznija, depresivnija i manje zadovoljna svojim životima. Još jedna studija, koju je vodio Neil Montgomery, psiholog sa Keene State Collegea (New Hempshire), pokazuje da su studenti odgajani na ovaj način otporniji na nove ideje te da su imali niže samopouzdanje od svojih vršnjaka.


Hiperroditeljstvo doprinosi uživanju u riskantnom ponašanju

Roditelji možda osjećaju da će spriječiti da njihovo dijete razvije loše navike ako budu više upravljali njegovim životom. Ali stvarnost je daleko od toga. Hiperroditeljstvo doprinosi visokorizičnom ponašanju kakvo je opijanje. Ovo ponašanje je izraženije kod djece kojima je nedostajalo roditeljske topline. Ali, roditeljska ljubav ne eliminira ova ponašanja u potpunosti.


Hiperroditeljstvo povećava djetetovu zavisnost

Još jedan problem koji nastaje zbog roditelja koji se previše miješaju u život djeteta jeste pretjerana zavisnost djeteta od roditelja. Hiperroditeljstvo onemogućava djetetu da samostalno odlučuje i da se nosi s problemima u životu. Ako roditelj ima primarnu ulogu u donošenju životnih odluka umjesto djeteta, onda oni nikada neće razviti vještine koje su neophodne da se nosi s konfliktima, niti će naučiti kako da donosi samostalne odluke. Moguće je, čak, i da kasnije u životu teži za partnerom koji je sklon pretjeranoj kontroli i pretjeranoj brizi, kakvi su bili njegovi/njeni roditelji, što ne predstavlja temelje za zdravu vezu.


Hiperroditeljstvo je prepreka profesionalnom uspjehu

Studija objavljena u “Social Science Networku” pokazuje da je nisko samopoštovanje jedna od najvećih posljedica hiperroditeljstva i može negativno utjecati na zaradu osobe koja je imala ovakav odgoj. Kako je zarada jedan od glavnih pokazatelja profesionalnog uspjeha, prenaporan roditelj svojim ponašanjem samo može ostvariti suprotan efekt od željenog.


Hiperroditeljstvo negativno utječe na stav o braku

Iako možda čudno zvuči, hiperroditeljstvo može čak utjecati na stav djeteta o braku. Studija Univerziteta Birmingham Young, u kojoj je učestvovalo 779 studenata koji nisu u braku, pokazala je da što je više roditelj bio opsjednut djetetom, to je osoba imala lošije stavove o braku i djeci. Što znači da hiperroditeljstvo može umanjiti šanse za sretan brak u budućnosti.

Sve ove prethodno nabrojane činjenice samo naglašavaju koliko je važno imati uravnotežen stil odgajanja. Koliko god željeli svoje dijete zaštititi od okrutne stvarnosti i dešavanja u svijetu, i koliko god željeli da ono uspije u svim svojim poduhvatima, toliko je važno da djetetu date priliku da samo uči i raste. Trebalo bi da roditelj bude zvijezda vodilja za svoje dijete, ali istovremeno da mu dopusti da sve što radi da to čini u skladu sa svojim sposobnostima i svojim potencijalom.


Izvor:magazinplus.eu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolest ruku, stopala i usta!
Groznica, upala grla, malaksalost, gubitak apetita, koju prati i pojava plikova u ustima, na šakama ili stopalima, sigur...
4
Prvi put u vrtiću
Polazak u jaslice i vrtić vrlo je važna promjena za dijete. Mi odrasli moramo mu pomoći da što bezbolnije prebrodi odvaj...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *