|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Svjetski dan Downovog sindroma

Uredništvo Ringeraja.ba, 20.3.2016
Svjetski dan Downovog sindroma - obucite različite čarape
Ključne riječi:

image
/11


Bar tako podržite osobe sa Down sidromom. Podržite ih da i oni, tako različiti, a toliko slični svima nama, osjete da su dio naše zajednice. Ali i da bi zajednica postala svjesnija postojanja "drugačijih, a tako sličnih" te ih bolje razumjela

Prosječno jedna od 650 beba rađa se sa Downovim sindromom. Ovaj sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja koji sprječava normalan psihofizički razvoj djeteta.

Predstavlja poremećaj kod kojeg je 21. hromozom u cijelosti (ili njegovi dijelovi) trostruko zastupljen. Utrostručavanje genetskog nasljeđa dešava se u vrijeme diobe ćelija u stadiju meioze ili mitoze u ranoj trudnoći, što dovodi do dodatnog 21. hromosoma. Odatle potiče naziv Trisomie 21, kao i obilježavanje Svjetskog dana Downovog sindroma baš 21.03. (3X21).

Downov sindrom je često povezan sa nekim od umanjenja kognitivnih sposobnosti osobe te razvoja i fizičkog rasta, kao i vanjskog izgleda. Međutim on uzrokuje pojavu i većeg broja dodatnih bolesti i teškoća kao što su srčane bolesti, problemi štitnjače, problemi s probavom, poteškoće slušne i vidne percepcije, hipotoni mišićni tonus, sniženo intelektualno funkcioniranje te poteškoće govora.

Javljanje Down sindroma ne ovisi o vanjskim faktorim i na njega se ne može utjecati. Poznati su različiti oblici Downovog sindroma. Oni nastaju spontano i mogu biti nasljeđeni, samo u slučaju ako sama majka ima Downov sindrom. Jedan oblik može biti čest u porodici, ako je nesigurna translokacija jednog 21. hromozoma kod nekog od roditelja, što povećava mogućnost pojave Downovog sindroma kod djeteta. Ipak stvarni razlog nastanka ove anomalije pri diobi hromozoma još uvijek nije utvrđen.

Downov sindrom kod djeteta može biti otkriven u toku trudnoće, analizom plodne vode, ili pri porođaju. 

Simbol Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom su različite čarape, jer ljudi sa ovim sindromom često ne mogu upariti čarape koje oblače sami. 

Stoga bar danas obucite dvije različite čarape, neka budu šarene. Neka se primijete, kako bi vas drugi pitali zbog čega ih nosite baš takve. Bar tako podržite osobe sa Down sidromom. Podržite ih da i oni, tako različiti, a toliko slični svima nama, osjete da su dio naše zajednice. Ali i da bi zajednica postala svjesnija postojanja "drugačijih, a tako sličnih" te ih bolje razumjela.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
4
Uši i gnjide u kosi
Uši i gnjide u kosi: mitovi i istina o tim groznim i dosadnim parazitima.
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *