|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

“Život sa Down sindromom”,

Udruženje “Život sa Down sindromom”, 17.6.2013
Održana promocija čak 3 priručnika – veliki doprinos obrazovnoj inkluziji
Ključne riječi:

image
/11


Udruženje “Život sa Down sindromom”, uz podršku IN Fondacije-Fondacije za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH, Kinderpostzegels iz Holandije, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, uspješno je završilo drugu fazu projekta “Razvijanje sistema rane podrške djeci s Down sindromom u inkluzivnom odgojno-obrazovnom procesu”. Stečena znanja kroz ovaj projekat Udruženje dijeli sa onima koji podučavaju djecu s Down sidnromom u ranoj ali i školskoj dobi, te je s tim ciljem, Udruženje kreiralo i promovisalo sljedeće priručnike:

http://www.dodaj.rs/f/3d/ce/KyIH5HK/4.jpg 

SVI PRIPADAMO – PODRŠKA INKLUZIVNOJ  ŠKOLSKOJ PRAKSI 

Jedinstveni priručnik koji govori o inkluzivnoj nastavi, i odgovara na pitanja kako obrazovni sistem može i treba da odgovori različitim potrebama učenika. Priručnik uvodi u izradu  Individualno prilagođenog plana i programa, daje više informacija o specifičnostima  učenja djece s Down sindromom u inkluzivnom okruženju, te nudi određene strategije koje će pomoći u odvijanju nastave. Priručnik takođe sadrži  četiri primjera organizacije nastave i nastavnih sadržaja te način i postupke njihove realizacije u radu s djecom s razvojnim poteškoćama, sadrži vrlo dragocjene informacije i preporuke za zdravu prehranu djece i veliki broj ideja kako se mogu graditi dobri odnosi sa odgojno-obrazovnom institucijom.

 

 

 

http://www.dodaj.rs/f/J/fW/mjIu07T/5.jpg

  • GOVORIM JER ŽELIM REĆI

Priručnik u kojem su vrlo stručno elaborirani uzroci i karakteristike komunikacijskih prepreka djece s Down sindromom. U Priručniku su date upute, vrlo jasne i precizne, koje mogu koristit roditeljima ali i logopedima za uspješnost u njihovom radu. 

 

 

 

 

http://www.dodaj.rs/f/2k/9O/3a6cSc4y/6.jpg

 

 

 

SRETNA PORODICA - SRETNO DIJETE”-II (ponovljeno) izdanje 

Priručnik koji doprinosi razvoju kompetencija za rad sa djecom s posebnim potrebama i uspješnu inkluziju u školama.Sadrži prikaz niz radionica koje je provodila grupa trenera sa djecom s Down sindromom, njihovim roditeljima, braćama i sestrama. Zbog velike zainteresovanosti za ovaj Priručnik, udruženje se odlučilo štampati ponovljeno izdanje.

 

 

 

 

 

 

Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke, je prilikom predstavljanja priručnika istakla neophodnost uspostavljanja inovativnog, integrisanog i multisektorskog djelovanja u ovoj oblasti koji će djetetu pristupiti holistički, kao jedinstvenom, unikatnom biću.

Prof. dr. Adila Pašalić Kreso,  i mr.sc.Vasilija Veljković, defektolog su, predstavljajući priručnike, naveli važnost ovakvih publikacija koje stavljaju naglasak na individualizaciji pristupa u obrazovanju. Na promociji je bio prisutan veliki broj roditelja i nastavnika, kao i ostalih stručnjaka koji rade s djecom s Down sindromom. Tokom diskusije se ukazivalo na nužne promjene u odgojno-obrazovnom procesu koji mora postati više inkluzivan.

 

“Naši projekti i naši priručnici su usmjereni na ukazivanje nužnih promjena u školstvu da bi inkluzija dobila na kvaliteti”, izjavila je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja i dodala da je inkluzija neizbježan dio demokratizacije društva, a inkluzija u školama njen vjerovatno najvažniji dio.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

OMIKRON - porodica i djeca!
Visoko prenosivi omicron soj COVID-19 izaziva veliki broj novih slučajeva infekcije širom svijeta.
4
Kakve knjige trebamo čitati djeci mlađoj o...
Ispostavilo se da nikada niste previše mladi za knjige. Istraživanja pokazuju da čitanje djeci od rane dobi povećava nji...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *