|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   "Mala lijenčina"
13.1.2009 12:14:39   
lely
Da li je problem sto moj djecak od 16 mjeseci slabo govori.Govori on neke osnovne stvari,kao sto su mama,tata,cuko...Poznajem roditelje koji imaju kcerkicu od 13 mjeseci i ona puno vise prica od mog sina.Oni su mi cak rekli da trebam da ga forsiram pa i da ga logopedu odvedem,sto je za mene potpuno neprihvatljivo.Nisam pristalica toga da se djete za bilo sta forsira,a ne mislim da imam toliki problem da bi ga vodila logopedu,uostalom on je jos mali za logopeda,a i zna pricati samo sto nema veliki fond rijeci.
Molim vas da mi pisete o vasim iskustvima,nisam panicar i ne smatram da je ovo neki problem,ali kad vam neko ubaci bubicu ne mozete da ne mislite o tome.

< Poruku je uredio MaryamAmina RR -- 27.1.2009 9:38:11 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 12:35:54   
HanaBana
Lely nemas sta da brines. Moja Hana ima 19 mjeseci i ne prica uopste osim ponekada mama, daj, i necu. I ja sam bila zabrinuta ali su mi rekli da nema sta da brinem, Bitno je da dijete reaguje i da razumije sta mu ti govoris. Moja Hana razumije ama bas sve ali ne zeli da prica samo "muce". Neka djeca jednostavno ne zele da pricaju a kada propricaju ne mozes ih ugasiti. Moj muz nije propricao do svoje 2,5 godine i svekrva ga je isto tako vodila dr i on joj je rekao da ako vec djeca bilo sta kazu to ukazuje na to da je djetu govorni aparat OK, ako reaguju i razumiju sta im se govori - onda nema razloga za brigu. Kaze dr: I najveci naucnici su progovorili jako kasno (Ajnstajn u 5. godini). Tako da se mi uopste ne brinemo nikako. Imam dosta prijatelja cija djeca nisu govorila u Haninoj dobi i sada su to totalno OK djeca kojima ne mozes usta zatvoriti:) a imamo i onih cija djeca uveliko pricaju a mladji su od Hane. Progovorice samo kada njemu bude odgovaralo, a forsiranjem se samo moze proizvesti kontra efekat.

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 12:36:50   
mamyca
Mislim da se ne trebas zamarati previse sa tim,ima djece koja malo kasnije propricaju,a sasvim su normalna.Iz svog iskustva ti nemogu nista reci jer ja imam sina kojem je tek 10 mjeseci,ali javit ce ti se neka iskusnija forumasicauser posted image .Znam samo da je tako i sin od moje rodice slabo govorio,i niti su ga vodili doktoru,niti su ga forsirali i sam je fino i tecno progovorio,samo polako.user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 12:59:55   
lely
Nije da se brinem,znam da je sve ok,on reaguje na sve i zbog toga nisam ni zabrinuta.Ali drago mi je cuti da nisam jedina i da ima jos takve djecice.Ma najbitnije je da su oni zdravi i normalni a progovorit ce sigurno.Mene vise ljuti to sto drugi govore da to nije normalno,samo zato sto njihova djeca pricaju i ako su mladja od mog Anesa...mah...
Hvala HanaBana i mamyca

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 13:03:40   
M kao Mama
Draga Lely, moja Lajla akobogda za manje od 20 dana puni 2 godine, a mogu kazati da je tek prije mjesec propričala. I ja sam se tako brinula, jer je sa sedam mjeseci kazala mama, i više skoro pa ništa. Neke mame sa ovog foruma su mi govorile da trebam dijete voditi logopedu, otorinolaringologu i slično, jer kao to nije ok  ali ja ih nisam poslušala, jer svako biće na ovom svijetu je individua za sebe, pa tako i moje i tvoje dijete. nemoj da se brineš, moja Lajla je isto tako bila lijena, a to je još i podpomogla pipa, od koje se nije odvajala. Tako da su joj usta bila zauzeta nečim drugim. Kako je pipu pacila, tako je počela brbljati. Sada ponavlja sve i svašta,

Znači, panici nema mjesta i ne gledaj drugu djecu, i ja sam tako gledala, ali sam shvatila da je to pravo beze.

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 13:13:19   
lely
I ja sam istog misljenja da je svako djete po sebi specificno,trudim se da razmisljam racionalno i sama sebi govorim da nema problema.Ja o tome nisam ni razmisljala,jer sam uvjek smatrala da je to normalno kao sto i jeste,ali znate vjerovatno kako je kad drugi pametuju,mada se nikad nisam osvrtala na to i pokusavam i u ovom slucaju da ostanem hladne glave.Sada kad vidim da i druga djeca ne zele kao i moj Anes da govore,bar ne jos,lakse mi je jer sam sad 100% sigurna da je sve ok...

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 13:14:29   
Blue rose RR
Ukoliko su tvom djetetu ostali refleksi bez premca, shodno njegovom uzrastu, nema potrebe da ga forsiraš ili vodiš stručnim licima, i da dijete stekne averziju prema doktorima.
Da ti dokažem da ima još takvih primjera, je moj brat koji do 3,5 godine nije htio da priča, osim onoga "hmmm", a kada se upalio, nije popuštao sa pitanjima i pričom.
To je jednostavno individualnost svakog djeteta, koju ne trebamo da uništavamo.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 22:27:54   
dinaa
Draga lely samo se ti opusti i uzivaj sa svojim djetetom pusti sta neko prica,i to uporedjivanje djeteta sa drugom djecom mene izbaci iz cipela jer sam i sama bila u takvim situacijama neko nikako nemoze da shvati da nisu sva djeca ista.A sto se pricanja tice od moje zaove djevojcica je prije par dana napunila 2 godine i starija je od moje 6 mjeseci i tek prije mjesec je pocela pomalo da prica do tada je samo pokazivala prstom i govorila mmmm,sad je vec puno bolje a moja je rano pocela pricati i velika je pricalica,tako da znas da ne trebas brinuti neka djecica su jednostavno malo lijena za nesto ali za mene to nije problem.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: "MALA LIJENCINA"
13.1.2009 23:08:37   
almai
Moja Hana je sa nepune dvije god. pjevala pjesmice i slagala recenice od vise rijeci,
dok je Adin sa pune dvije god. poceo tek da sastavlja po koju rijec.
Ocit primjer kako je svako dijete individua za sebe mada ih je ista majka rodila i isto smo komunicirali sa oboma,a inace su dijecaci dosta lijeniji po pitanju govora od djevojcica.


_____________________________

moja su djeca zlatna...
kad spavaju:))

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: "MALA LIJENCINA"
14.1.2009 0:42:02   
lely
Hvala vam svimauser posted image user posted image user posted image ....

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: "MALA LIJENCINA"
14.1.2009 9:39:30   
Lenka
iz iskustva curica mi je jako rano propricala, od 7 mjeseca mama...tata... deda...a sa 9 mjeseci je rekla dajidža sto je po meni jako komlikovana rijec, sa osam mjeseci prohodala...mislim protrčala... i dan danas ne zatvara usta... a sin kojem ce skoro 9 mjeseci jos nista osim gugtanja...nema ni namjeru da se zamara sa hodanjem jer skontao da je lakse ako ga neko nosa...itd...
inače kazu da su djecaci lijeni za sve ... ali ne sekiraj se ... kad pocne da melje ako Bog da neces doci do rijeci zato uzivaj dok mozes!!! user posted image

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: "MALA LIJENCINA"
14.1.2009 10:13:08   
hanabanana
http://nasaradost.blogger.ba/arhiva/2008/09/13/1782968

Ovdje imaš super link koji će te riješiti svih nedoumica oko toga da li dijete treba ili ne treba logopeda.


(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: "MALA LIJENCINA"
14.1.2009 10:24:35   
lamka
Ta situacija sa poredenjm me podsjeca na moju. Moja jetrva i ja smo se porodile u mjesec dana. I njihov djecak je rano počeo da priča, sa godinom dana je vec znao dosta rijeci dok moja djevojcica je samo znala eci mama, baba, deda i nena. I mene je najvise izludivalo kada bi joj svekar ili svekrva rekli ti nista ne znas kako Džano zna da prica a ti samo prstom pokazujes. Mene je to jedno vrijeme uzasno nerviralo , ali sam poslije samo govorila da joj ni mama i otac nisu sigurno prije pogovorili. Kada je napunila dvije godine moja cuica je ne da je počerla da priča vec samo melje da me nekad glava zaboli od njenih pitanja. U toku dana ima 1000 pitanja st je ovo i kada joj ja odgovorim ona peni fino kaze mojim pa opet ispočetka. I usta zatvara samo kad spava. A sto se tice logopeda mi smo dobili uputnicu zbog nekog drugog njnog problerma i kada smo dosli covjek nam je rekao da logope ne moze primijetiti smetnje u govoru djetetas prije trece godine i da mu se tada javimo . Nemoj se opterecivati uzivaj sa svojom bebom i vidjet ces aBd uskoro ce početi da priča kao i moja curica.

_____________________________

Lamija duša duše moje
21.08.2006

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 14:40:00   
lely
Zdravo drage moje,nije me bilo neko vrijeme na ovoj temi,ali sada dolazim sa lijepom vjesti.Moj maleni ne da izgovara po neku rijec,vec ne prestaje ponavljati sve sto cuje.Jako je aktivan i hvala Bogu sve je kako treba biti.user posted image user posted image user posted image user posted image
Zahvalna sam vam na vasoj podrsci,jer bile ste uz mene kada i nisam bila bas sigurna da je sve ok.Vjerovatno sam malo pretjerala,ali sve mi to radimo po nekad.
Veliki pozdrav   user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu lamka)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 14:48:55   
Anoniman
čestitam.user posted image još jedan dokaz da je svako dijete unikatno.

(odgovor članu lely)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 15:13:40   
Blue rose RR
Još jedan roditeljski teret je pao sa srce.user posted image


_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 15:29:35   
Mirna.akt
Potpuno je normalno da svaka mama u nekim situacijama pomisli da nesto nije u redu, i sta ce i kako ce.

Moja Melina je progovorila kad je i prohodala, s 12 mjeseci, a s 18 je znala reci skoro svaku rijec. S dvije i po godine je znala svaku recenicu fino i razgovjetno reci, a danas s nepune tri godine prica kao i ja i cak zna brojati do dvadeset, doduse, ja sam ovan, mi smo pricalice, pa sam tako po citave dane nesto pricala s njom, pa je to dosta pomoglo..

A Elma je naravno dijete za sebe, ona je progovorila s 12 mjeseci, sad ima 20 mjeseci i moram vam priznati da jos nezna svaku rijec reci fino, ali je razumijemo, s tima da i nemoze bas doci do rijec od Meline(mamine blebetuse), hehehe..

Sve u svemu, svako dijete je drugacije, svaka od nas smo drugacije, i nebi valjalo da nije tako, samo polako, bitno je da svom djetetu pricate, sta bilo, kakvo je vani vrijeme.. user posted image

_____________________________

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 15:43:14   
lely
Bas lijepo,pa ti Mirna imas velike pricalice i to je super.Ja po citave dane ne prestajem pricati sa svojim bebcem,tako mi se desi i kada on spava u toku dana da mu nesto pricamuser posted image user posted image .Za sada sam zadovoljna njegovim trudom da sto pravilnije izgovara rijeci,ne forsiram ga nekim ponavljanjem,samo mu pricam,pricam i pricam.S obzirom da sam ja velika pricalica,a muz i nije bas,ja se nadam da ce bar u tome biti na mamu. user posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu Mirna.akt)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 18:31:54   
ruža
Ma ne brini, svako dijete je posebno i razvija se na svoj način, nema potrebe za logopedom, ne znam odakle uopšte ikome ta ideja da tako malo dijete ide kod logopeda. da ti ispričam jedan vic na tu temu: rodi se u crnogorca dijete-Perica, koje je fino napredovalo ali nikako da progovori. Prolazile godine i godine, Perica i dalje ne progovara.Roditelji ga vodili doktorima, i kažu sve u redu, al ne znaju zašto ne priča. I dođe Perici 12 rođendan. Skupila se rodbina, časti se, fešta i za ručkom, onako dok svi jedu, vlada tišina, a amli će Perica:''Dodajte mi sol'', a oni svi od radosti skočiše i oko njega se skupiše i pitaju kako to da odjednom progovoriš, aon će na to:''ma znao sam ja i prije pričati, al nije bilo potrebe'' user posted image user posted image user posted image user posted image
Malo je dugačak al mi se sviđa.


_____________________________

mamine crne okice 12.7.2008.

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 20:11:06   
lely
Hahaha,super je nesto slicno sam cula.user posted image Pravo da ti kazem nije mi ni padalo na pamet da dijete od 16 mjeseci vodim logopedu,ali priznajem malo sam se bila zabrinula,ma svi su roditelji takvi,jer zele sve najbolje za svoje malecke.Sada kad i govori po nesto,jako sam sretna i zadovoljna,pao mi je teret sa ledja,mada sam se nepotrebno i sikirala,ali sta ces takvi smo mi roditelji...

(odgovor članu ruža)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 20:25:27   
Mirna.akt
IZVORNA PORUKA: lely

Bas lijepo,pa ti Mirna imas velike pricalice i to je super.Ja po citave dane ne prestajem pricati sa svojim bebcem,tako mi se desi i kada on spava u toku dana da mu nesto pricamuser posted image user posted image .Za sada sam zadovoljna njegovim trudom da sto pravilnije izgovara rijeci,ne forsiram ga nekim ponavljanjem,samo mu pricam,pricam i pricam.S obzirom da sam ja velika pricalica,a muz i nije bas,ja se nadam da ce bar u tome biti na mamu. user posted image user posted image user posted image .


Draga lely, tvoj Anes je samo mjesec dana mladji od moje Elme. user posted image

A ni moj mm nije bas pricalica, zato meni kaze da mi nikad nije dosadno s njima dvjema.  user posted image user posted image  
Ma samo polako, bitno je da tebe tvoje dijete slusa i ponavlja sta kazes i uci od tebe, pa za koji mjesec kad se raspricate nema vam kraja, i to je super. user posted image

_____________________________

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 20:27:16   
Mirna.akt
E vic ti je za deset vjeruj mi.. user posted image user posted image

_____________________________

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

(odgovor članu Mirna.akt)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 20:44:56   
andji
E baš zanimljivo....ja o ovome dosad nisam ni razmišljala,ama baš nimalo,Sergej ima 16 mjeseci i samo zna reći mama,tat,baba,ade(ajde)da(valjda mu je to 'daj')i ništa više....a razumije APSOLUTNO SVE,šta hoće,dodje do toga i upire prstom,ja mu kažem 'idi mami donesi macu' on mi je donese,pitam gdje je 'kokolada' tačno ode do plakara i otvori ga i traži čokoladu...'gdje su patkice' on mi ih skine sa noge(pokućnice)i pruži....vidim da mi je dijete sasvim razumno i normalno,tako da sae ne zamaram ni najmanje što nema neki fond riječi...polako biće,i to kad pročepi,ne začepi više nikouser posted image user posted image user posted image

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Mirna.akt)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: "MALA LIJENCINA"
19.3.2009 21:01:51   
lely
Heheh,ti maleni i njihove rijeci,pa ipah ih razumijemo i desifrujemo nekako.I moj Anes ne izgovara rijeci najpravilnije,al znam da je to ok.Neki dan mi je citavo vrijeme ponavljao "GANA",nastala je totalna zabuna i smijeh oko toga,jer nismo znali sta hoce,da bi smo u neko doba skontali da je to skracenica za "hajde da se igramo" hehheh.A on inace ponavlja sve od rijeci,pokreta...Poslusa me kada trazim nesto da donese,da uradi,tako da je hvala Bogu sve dobro.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: "MALA LIJENCINA"
20.3.2009 0:17:14   
jasmina_mm
Moj Benjamin ima 17,5 mjeseci i isto kao kod andji zna malo rijeci - baba, deda, njam-njam, maaaaa (nema), ne-ne, daj-daj, ba (lopta), brm-brm (autic) i tako, ali razumije sve sta mu se kaze i tako da ja uopste nisam razmisljala o tome jer je dosta djece u mojoj familiji kasno progovorilo (sa oko 3 godine).
E sad u zadnjih desetak dana je poceo nesto da brblja nerazgovjetno i to od dragosti kada mu otac dodje sa posla. Nisam uopste zabrinuta jer zaista vidim da nema razloga za to.

A drago mi je sto je tvoj sin poceo da prica to je nesto najljepse kad izvrne neku rijec a ona tako simpaticno zvuci...

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *