|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Cerebralna paraliza
12.9.2007 12:09:47   
vojakinja0
Ima tko dijete sa cerebralnom paralizom?Javite se majke ove djece,da malo izmenjamo iskustva.

_____________________________

lp.

Ljubav nosi tvoje ime dušo ne zaboravi me....
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Cerebralna paraliza
18.9.2007 13:19:48   
mojamura






ja doduše nemam djete s CP, več je imam sama isto i moj partner

(odgovor članu vojakinja0)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Cerebralna paraliza
18.9.2007 20:44:04   
vojakinja0
Stvarno mojamura?Ti imaš cp?

_____________________________

lp.

Ljubav nosi tvoje ime dušo ne zaboravi me....

(odgovor članu mojamura)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Cerebralna paraliza
20.9.2007 9:18:28   
mojamura






jeste, ali mi se doduše ne vidi, ali mom partneru da. on teško hoda i ne može sam da ide npr.: na stepenice bez ograde

_____________________________

this is the first day, of the rest of my life

(odgovor članu vojakinja0)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Cerebralna paraliza
17.6.2009 0:59:35   
veeseelaa
jao to je teška bolest
nema raje da se javlja, očito da nije česta


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mojamura)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Cerebralna paraliza
18.6.2009 18:41:49   
adad
Kamo sreće da nema djece s cp.Ima ih sve više samo su roditelji prezauzeti pa se ne javljaju.I ja imam dvanaesogodišnjaka sa cp.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Cerebralna paraliza
19.6.2009 9:21:59   
manuela RR
Ova stanje je češće nego što se misli i mislim da malo ko o njemu dovoljno zna.
Malo sam istraživala i našla sam nešto što bi svi mi trebali znati.

Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga
. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava. Predlaže se i novi naziv - centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje razumljiv termin. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže. Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetova života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom, nego sposobnost mozga da kontrolira te mišiće. Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme - poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida. Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Uzroci
cerebralne paralize i čimbenici koji povećavaju vjerojatnost da će dijete imati cerebralnu paralizu dijele se na prenatalne (od začeća do poroda), perinatalne (kratko vrijeme iza poroda i jedan tjedan poslije poroda) i postnatalne (poslije prvog tjedna iza poroda). Prenatalni uzroci: familijarne forme cerebralne paralize; definirani prenatalni sindromi; kromosomske abnormalnosti; dokazane kongenitalne infekcije (toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes); cerebralne anomalije (uključujući primarnu mikrocefaliju i fetalni hidrocefalus); manjak kisika; alkohol ili lijekovi upotrebljavani za vrijeme trudnoće. Perinatalni uzroci: moždano krvarenje u unutarnje prostore mozga i/ili u moždano tkivo; oštećenje moždanog tkiva (oko prostora s likvorskom tekućinom) uzrokovana manjkom kisika ili problemima s protokom krvi; potvrđeni edem mozga ili evidentnost neonatalnog šoka (npr. potreba za oživljavanjem); niski Apgar ili niski pH; neonatalni meningitis; neonatalne konvulzije; teška žutica. Postnatalni uzroci: trauma mozga; infekcije; vaskularni problemi; neoplazme; manjak kisika. Simptomi  Kada dijete ima oštećenje mozga onda će različiti simptomi i znakovi voditi roditelje da posumnjaju kako nešto nije u redu. Neki od tih simptoma i znakova su: slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od 8 mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, poteškoće hranjenja, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha.

Dijagnoza
Konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar i/ili fizijatar. Cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izliječiti. To je stanje koje traje od rođenja do smrti.

Tretman 

Budući da nema dva ista djeteta s cerebralnom paralizom potreban je individualni program tretmana. Fizikalni terapeut, radni terapeut i govorni terapeut nastojat će poboljšati djetetov posturalni tonus, pokrete i govor. Učinkovitost fizikalnog tretmana ovisi o težini oštećenja mozga i o postojanju drugih oštećenja, kao što su malformacije i defekti osjetila, epilepsija i drugo te o samom tretmanu tj. vremenu kada je započet, koliko je ciljan i kakvim se intenzitetom provodi.

Djetetova okolina 

Roditelji moraju prihvatiti svoje dijete kao osobu kojoj se dogodilo da ima cerebralnu paralizu, a ne kao cerebralno paralizirano dijete. Najvažniji terapeuti u tretmanu djeteta su roditelji. S rastom djeteta individualna terapija postaje nedovoljna. Dijete je potrebno uključiti u vrtić, a kasnije u školu, te nastojati osigurati integraciju ovih osoba kroz osobni rad ili rad u različitim radionicama, radnoj okupaciji, a prema njihovim sposobnostima i mogućnostima.

< Poruku je uredio manuela -- 19.6.2009 9:32:20 >


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu adad)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Cerebralna paraliza
19.6.2009 9:32:45   
tea lana
imam prijateljicu koja ima cb od kad znam za nju,svaka cast njenim roditeljima koji su se svojevski trudili da je sto vise ukljuce u normalni zivot,pa je svaki dan isla u osnovnu skolu a jedva je hodala vise mama za nju.Onda dodje rat i ona jos na sve bude ranjena.Ali sve je uspijela prebroditi i danas je ona zaposllena djevojka koja ima zavrsen fakultet i normalan zivot a dosta toga zahvaljujuci upravo svojim roditeljima koji su imali strpljenja i snage da se izbore sa svime.

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Cerebralna paraliza
19.6.2009 9:39:48   
Anoniman
user posted image Dobar tekst manuela al ovo bi da podvučem cerebralna paraliza nije bolest  i dodala bi nije prelazno (pošto postoje i zablude o tome)
Često ljudi znaju povezivati mentalnu retardaciju, CP,autizam...sa bolešću to su stanja koja se rehabilitacijom mogu poboljšati a ne mogu se izliječiti. Samo prihvatanje takvog djeteta prije svega od strane roditelja pa i društva može doprinijeti pozitivan napredak.
Dajte da razbijemo predrasude koje postoje prema ovoj djeci. Ta djeca mogu ići i obrazovati se u redovnoj školi, mogu se igrati, mogu raditi samo im treba malo podrške od drugih ljudi.

(odgovor članu manuela RR)
  Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Cerebralna paraliza
19.6.2009 13:21:30   
Anoniman
Evo da navedem neke terapije koje mogu biti od pomoći djeci sa cerebralnom paralizom

Hipoterapija
(hippos-konj, therapija-liječenje)
Terapijsko jahanje je sport prilagođen sposobnostima djeteta i odraslih sa tjelesnim ili psihičkim hendikepom. Dijete jahanjem razvija svoje tjelesne i mentalne sposobnosti. Hipoterapija ima pozitivno djelovanje-normalizacija mišićnog tonusa, smanjenje spazma (grča), poboljšanje držanja i ravnoteže, i doživljaj pozitivnih emocija.

Pilates metoda
Temeljni principi su koncentracija, kontrola,skladnost pokreta, preciznost, i pravilno disanje. to je pristup koji se odnosi na poticanje harmonije uma i tijela.

Art terapija i kreativna terapija
Temelji se na upotrebi medija zvuka i muzike, slike i crteža, pokreta i plesa, drame...u cilju postizanja i održavanja funkcionalnih,psihičkih i emocionalnih aspekata u pojedinca.
Npr crtež,zvuk,slika u terapijskom kontekstu može imati pomoćnu funkciju JA. (dijete otkriva sebe, svoje osjećaje,prihvaća sebe takvim kakav jest, a ujedno se i olakšava).

"Snozelen" stimulacija

Usmjeren je na stimulaciju primarnih osjeta preko kojih mozak obrađuje informacije iz okoline i tijela. Koriste se različite stimulacije: miris, zvučni efekti, terapijske kupke što ima za cilj psihofizičko opuštanje, jača se ego sadržaj, te razvijaju dispozicije za perceptivo-kognitivne funkcije.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Cerebralna paraliza
12.5.2010 20:22:02   
rose
Pozdrav svima, zanima me da li neko od vas zna da li postoji mogucnost stupanja u kontakt s nekom organizacijom ili pojedincima koji bi mogli sponzorisati boravak i lijecenje jednog djeteta oboljelog od CP u inostranstvu. U BiH za njega ne mogu uciniti nista a postoje indicije da bi se moglo uciniti nesto, cini mi se u Svicarskoj. Nemam puno detalja jer se radi o nekome koga poznajem i kome treba finansijka pomoc za izmjestanje (majke i djeteta) i pokusaja da mu se ojacaju neke motoricke akcije. Kako majka rece, radi se o periodu od neke dvije godine i ako se nesto moze uciniti onda je to sada (dijete ima 6 godina). Ako neko zna, bila bih zahvalna na bilo kakvoj info.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Cerebralna paraliza
13.5.2010 17:18:37   
malena sharena
Otidji na stranicu www.dobro.ba, mislim da postoji mogucnost da clanovi ovog udruzenja na neki nacin pomognu tom djetetu. Puno srece! 

_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Cerebralna paraliza
13.5.2010 21:35:00   
rose
hvala user posted image

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Cerebralna paraliza
26.5.2010 9:08:46   
vesnamk
Zdravo svima,ja sam Vesna iz makedonije.Moja cherka ima CP.
Od dvanajstog meseca 2009 godine, radimo ABR _Advanced Biomechanical rehabilitation, i rezultati su odlicni.ABR je fascinantan metod.Kod nas dolaze iz ABR belgium i  obucavaju nas  za vezbe koje posle radimo kod kuce.
Ovo je moj blog    ne znam shta se dogodoli ali nije mi izashla cela poruka.pisacu opet.user posted image

http://abrmakedonija.blogspot.com/2010/03/nase-iskustvo-sa-abr-om.html

takodje ima informacija i na

http://www.ringeraja.mk/

< Poruku je uredio maja78 RR -- 26.11.2010 19:43:51 >

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Cerebralna paraliza
26.5.2010 9:21:55   
Skvo RR
Dobrodoslica na forum. Zelim tebi i tvojoj cerki sto bolje rezultate sa opisanom metodom.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu vesnamk)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Cerebralna paraliza
26.5.2010 9:27:19   
vesnamk
Hvala skvo RR

Evo da zavrshim o ABRu

Po drugi put, ABR je terapija koja pomaze za
CErebralna paraliza
Epilepsija
Ret sindrom
Down Sindrom
ADHD
Autizam
skolioze
spazme
mozocni udar

Na mome blogu ima tekstove i na srpskom ali mislim da i makedonski nije tezak za razumeti.

Kod nas je u toku zapisivanje za novu grupu pacijenata za ABR.
Radimu uz suradnju sa ABR belgium i Cene za ABR su najevtije na celom svetu.Imamo 3 kusreve od koji 1 gratis.

Slobodno pitajte shta god vas zanima u vezi ABRa.na makedonskoj ringeraji puno se prica o ABR.

Pozdrav iz Makedonije.

< Poruku je uredio maja78 RR -- 25.11.2010 23:41:49 >

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Cerebralna paraliza
25.11.2010 23:24:22   
Dabona
Ja sam fizioterapeut i radni terpeut i radim sa decom koja imaju cerebralnu paralizu. Napisao bih malo na ovu temu jer zelim da podelim neka nova saznanja u medicini vezana za cerebralnu paralizu iz kojih su proizasle i nove terapije. To radim jer sam svestan koliko roditelji i osobe sa tim problemom zele da znaju vise . Milslim da ce vam ova saznanja biti zanimljiva jer ne verujem da ste imali prilike da ih cujete u nasem zatvorenom medicinskom sistemu.
Poceo bih o kopresivnoj slabosti . I evo bicu konkretan,svaki od roditelja koji cita ovo moze odmah da uradi jedan test na svom detetu. Moze da pokusa da kopresuje grudni kos deteta , svojim rukama. Ako dete ima cerebranu paralizu efekat tog testa ce biti da se njegov grudni kos jako lako kopresuje i iznenadjujuce mnogo.Mnogi roditelji koji su tog problema svesni veruju da ce dete ojacati vremenom i da ce se to promeniti ali na zalost kompresivna slabost se uocava i kod odraslih osoba sa cerebralnom paralizom. Sledece pitanje koje moze da se postavi je pitanje relevantnosti i da li to smeta detetu. Do tog odgovora mozemo doci sami i to vrlo brzo samo logickim zakljucivanjem. Poceo bih od cinjenice da deca bez problema sa motorikom i mozdanog ostecenja ,nemaju slicnih problema. Cak i deca koja su jako mrsava i slaba. To nam govori da kompresivna slabost nema veze sa misicnom snagom a to je jako bitno jer nam govori da nase telo drze i nose jos neke unutrasnje strukture osim misica. Takodje sledeca jako bitna stvar je, da bi telo biomehanicki pravilno funkcionisalo ono mora da ima stabilnos koju ne obezbedjuju misici jer ako misici rade to onda ce brzo da se umore i nece moci da izvrse kordinisan pokret jer oni pored pokreta moraju da daju i stabilnost telu. Ovo nam sve govori da bi telo funkcionisalo kako treba potrebni su mu stabilnost i pasivno nosenje tezine tj da to ne rade misici. Kada vidite da dete ima ,kopresivnu slabost, recimo grudnog kosa, to nam govori da to dete nema stabilnost trupa i da njegov trup ima tendenciju da tone ka karlici i da se krivi usled gravitacije. Misici povecavaju svoju napetost i postaju spasticni kako bi svojim tonusom drzali telo ali tada ne mogu da izvode pokret, stavise pretvarju telo u jedan blok bez segmenalnih pokreta ili ako to nije slucaj i misici su opusteni onda je dete mlitavo i jako tesko moze da odrzi sedeci polozaj u koji se postavi. Naravno to je kod nejtezih slucajeva ali efekat kopresivne slabost u odredjenoj meri moze da primeti svaki roditelj koji ima dete sa cerebralnom pralizom I drugim motorickim deficitima.
Na osnovu svega ovoga problem nije u misicima i nije u mozgu !!!!!! Problem se desio u mozgu prilikom rodjenja i on je kao zemljotres srusio odredjene strukture u telu deteta koje su ostale slabe. Te strukture su odgovorne za kompresivnu slabost koja je najuocljivija i za jos mnoge druge stvari. Te stukture se zovu fascije ili vezivno tkivo i da dokle god su one slabe svaki napor na jacanju misica i ucenja mozgu da uradi pokret su uzaludne jer snaga misica nije problem kao ni pretpostavka da mozak ne ume da izvede pokret pravilno. Mozak odlicno raspolaze sa onim sto ima I izvlaci iz toga maksimum! Drugim recima kvalitet upravo tih struktura odredjuje potencijal,napredak I limit napredka deteta.
Ova tema je edukativnog karaktera!!!Ja sam terapeut i poceo sam da radim sa decom koja imaju cerebralnu paralizu, tako sto sam ucio dete da uradi pokret ,istezao misice i jacao. Cesto sam se osecao kao da je moj posao uzaludan i to me je frustriralo. Saznao sam za terapiju ABR koju bih zeleo da podelim i sa vama kako biste znali da vam se pruza joj nesto osim inekcije botoxa radi opustanja misica adduktora(primicaca) buta i ruku.Zatim operacije radi derotacije kostiju buta,zatim produzavanje tetiva misica koji su skraceni,zatim ugradjivanje metalnih plocica koje kicmeni stub drze pravim.Zatim ugradjivanje baklofen pumpe. To je pumpa koja se ugradjuje u zid stomaka i u njoj se nalazi doza baklofen leka za 6 meseci..ta pumpa je povezana sa kanalom u kojem se nalazi kicmena mozdina.Pumpa lagano otpusta ovaj lek.kap po kap u toku 6 meseci.Taj lek sluzi za opustanje spasticiteta misica.
Ja cu dati sve od sebe da ABR metodu uskoro rasirimo tako da svim bude dostupnija pa se nadam da ce pocetkom sledece godine biti kurs i u hratskoj . Pozdrav svim!!!!!

< Poruku je uredio maja78 RR -- 25.11.2010 23:38:24 >

(odgovor članu vojakinja0)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Cerebralna paraliza
26.11.2010 9:38:22   
Malenaoduvijek
Meni je drago da barem neko pise o ovom problemu.ja licno mislim da je ovo tema koje se nasi ljudi stide blago receno.Moj sin nema cp ali vodi se kao neurorizicno dojence.u hrvatskoj i srbiji ima jako puno mama koje pisu o ovom problemu, a kod nas ??? bilo bi prelijepo da nema takve djece, ali nase klinike su pune. mi smo poceli sa vjezbicama po bobathu sa nepuna 3 mjeseca.nama su govorili bitno je samo da vjezbate i mi smo tako i radili.radili smo na klinici, kuci ja  a i dugo nam je dolazila teta kuci i radila vjezbice s njim.on je sada super, naucio je sve, a nije mogao podici glavicu koliko je bilia u retrofleksiji.
tuzno je da ovdje nema niko ko bi podijelio iskustvo, a ja sam voljna pomoci savjetom svakoj majci, iako vidim da je ovo kod nas tabu tema na zalost.


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu Dabona)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Cerebralna paraliza
23.2.2011 13:53:09   
vesnamk
Pozdrav svima!

Zelim vas obavestiti da je sledechi ABR kurs u Makedoniji u trecem mesecu i to 24,25,26 i 27 .
Cena o godishnjem programu je  1520eura .

Ovo KLIK je moja Ana i poboljshanja koja smo dobili od ABRa.



< Poruku je uredio vesnamk -- 23.2.2011 13:56:51 >

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Cerebralna paraliza
23.2.2011 16:14:26   
Skvo RR
Vesna drago mi je sto je tvojoj kcerki bolje i da dobro reaguje na ovu metodu.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu vesnamk)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Cerebralna paraliza
23.2.2011 17:11:25   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: vesnamk

Pozdrav svima!

Zelim vas obavestiti da je sledechi ABR kurs u Makedoniji u trecem mesecu i to 24,25,26 i 27 .
Cena o godishnjem programu je  1520eura .

Ovo KLIK je moja Ana i poboljshanja koja smo dobili od ABRa.




drago mi je da je curica bolje zahvaljujuci vjezbama .


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu vesnamk)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Cerebralna paraliza
26.2.2011 12:48:06   
vesnamk
Hvala vamuser posted image
I ja sam sretna jer smo konacno uspeli nachi terarapiju koja pomaze mojoj Ani.
Pozdrav iz Makedonije.user posted image

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Cerebralna paraliza
27.2.2011 12:02:00   
Anoniman
Kako sam skontala ova metoda djeluje tako da opušta mišiće (ispravite me ako griješim), rješava se spazma-što je veliki plus kod djece sa CP-om, a kako djeluje kod ataksije i atetoze?
Vesna napisala si da pomaže i kod ADHD sindroma pa me interesuje kako djeluje pošto su inače djeca sa ADHD sindromom motorički veoma aktivnauser posted image

neka pitanja mi se motaju po glavi i prvi put čujem za ovu metodu pa bih se voljela informisati...a otiću i na tvoj blog pa možda nađem i odgovore

Drago mi je što metoda uspijeva i što Ana daje pozitivne rezultateuser posted image

(odgovor članu vesnamk)
  Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Cerebralna paraliza
1.3.2011 11:57:39   
vesnamk
IZVORNA PORUKA: Breskva

Kako mas skontala ova metoda djeluje tako da opušta mišiće (ispravite me ako griješim), rješava se spazma-što je veliki plus kod djece sa CP-om, a kako djeluje kod ataksije i atetoze?
Vesna napisala si da pomaže i kod ADHD sindroma pa me interesuje kako djeluje pošto su inače djeca sa ADHD sindromom motorički veoma aktivnauser posted image

neka pitanja mi se motaju po glavi i prvi put čujem za ovu metodu pa bih se voljela informisati...a otiću i na tvoj blog pa možda nađem i odgovore

Drago mi je što metoda uspijeva i što Ana daje pozitivne rezultateuser posted image



Draga Breskva,

u pravu si da se sa ABRom smanjuje spazam. Ali sa ABRom mi ustvari oporavljamo strukturu tela. Jachamo , unutarnje organe, njihove omotice, pa sve do koske i samu kozu. U stvari  jachamo sve, do same chelije. tako da u ABRu dijagnoze nisu uopshte vazne. Vazna je struktura tela. Shta nije kako bi trebalo da bude,i kako sve to ispraviti.To shta  ja znam je da svako od dece koje sam videla na ABR preglede u Makedoniji , svi oni imaju problem sa grudnog kosha, svi imaju smanjen volumen pluca, stomak, je vrlo mali itd....Sa ABrom zelimo da normaliziramo telo, da se dobije segmentacija , da se jasno vidi koji dio tela gde pocinje a gde zavrshava. Kod nas tacno se zna,  shat je gde i kolko ima razmaka . Na primer , imagju radnjeg rebra i karlice kod nas iam oko 3-4 prsta. KOd moje Ane na pocetku nije bilo razmaka, uopshte. Tako da Ana nije nikako mogla da sedi. Ali zato sad kada smo dobili 2 prsta mogu da je psoatveim u sedechem polozaju.
Probleme vezane uz nekontrolisane pokrete, koje postoje kod atetoidne forme, su vezane narovno uz probleme strukturu tela. To je problem koje postoji u celo telo, veoma je izrazena slabost zglobova , nepostojanje te segmentacije a s time nemogusnot da se neovisni pokreti realoziraju, i tako ad je nemoguce kontrolisati pokrete.
Veoma je interesantno da se kod ovih deca i razmak izmegju prshlene na kicmu veoma smanjen. Tako da svi mishici koji su vezani uz kicmu nemaju normalnu duzinu. Kada se i mi neshto iznenadimo i mi imamo neku reakciju,  malo se stegnemo.Pa i ova deca se isto tako reaguju na emocije, ali njihova reakcija je znatno razlikuje od nashe , jer se i stanje i kicme znatno razlikuje od stanje nashe kicme. Te reakcije su veoma neugodne i za deteta pa bi bilo dobro da se to stanje promeni. A menja se. Moguche je.

ADHD deca, nevoraovatno ali istinito. I oni imaju probleme u strukturu tela, io toa grudni kosh, stomak, vrat , glava, vilica,  i tako dalje. I kod njih postoji slabost zglobova, pa zato i maju probleme sa finom motorikom. Prva poboljashanja se dobojaju u koncentarciju i paznje. Vezba za grudi omoguchuje da se volumen pluca povecha, tako da se povecha i kolicina kisika koji dolaze u krvi, a preko krvi i u mozak i u celo telo.Ali nije samo to. Ova deca su u stalno pokretu jer traze neko stanje u koje se osecaju najugodnije. I to je vrlo normalna stvar. Jer svako od nas zeli se ugodno osecati. Zashto ne bi i nasha deca, pa nisu oni vanzemaljci.Kako se reshavaju probleme strukture, tako im olakasha pa onda se ta hiperakstivnost pocinje smanjivati, agresija takoge....i njihovo normalno je sve blize nashem normalno.
Problem strukturu glave, je takogje jasno izrazen , pa ova deca kad placu lice im se mnogu rumeni, a neki od njih cak imamju i glavobolje.
Problem smanjeni volumen pluca, dovodi do poteshkoche u disanju. Zamislite da se mucimo da bi disali, naravno da bi bile loshe volje i ne bi nas nisha zanimalo.
Zamislite ukocen vrat, koji ogranicava pokrete glavu. Svako od nas je to nekad dozivio. Pa to celi dan smo nervozni, jer nam oduzima tolko vremena i konecntaracije da bi  zavrtili glavu.

Tako da sve probleme koje imaju deca sa posebnim potrebama su vezane uz strukturu tela.Kako se struktura oporavlja tako se dobijaju poboljshanja.

ABR je veoma logicna terapija, i ja je od srca svima preporucujem.
Niko se neche razocarati, jer svi dobijaju rezultate.Nece uzaludno baciti svoj novac, jer che svom detetu olakshati i poboljshati zivot. Jedino treba da se radi po oko 2-3 saata svaki dan. Ako to roditelj moze,onda ABR je prava stvar.
Nadam se d asam razjasnila neke stvari.
Pozdrva.


< Poruku je uredio vesnamk -- 1.3.2011 12:11:57 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Cerebralna paraliza
27.8.2011 9:20:47   
Cickolini
Drage moje jako mi je teko da pisem na ovoj temi jer sam u direktnoj vezi s njom. Jucer je mojoj bebici od 7 mj. dijagnosticirana Spasticna Cerebralna paraliza desne strane tj rukice i nogice. Ne moram pisati da sam van sebe. O ovoj bolesti/stanju ne znam nista i ne znam odakle da krenem. Sto sam jucer uspjela upratiti da postoje neka lijecenja/operacije/tretmani u Rusiji.

Da li postoji neko ko ima iskustva sa CP-om ili ima neke informacije, savjete koji bi nam pomogli bila bih vam zahvalna do kraja zivota jer zaista nisam pametna odakle da pocnem, a ne smijemo srljati jer je sve nevjerovatno skupo pa ne smijemo ni novac trositi na nesto sto nam mozda ne bi pomoglo.

< Poruku je uredio Cickolini -- 27.8.2011 9:21:18 >


_____________________________

Mamina djevojcica - 24. januar 2011
Mamin djecak - 07. decembar 2012

(odgovor članu vesnamk)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *