|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 12:40:04   
Emina*
Najnovija popularna američka dijeta dolazi nam iz Kalifornije, a osmislila ju je dijetetičarka dr Koni Gaterson. Namenjena je svima koji žele na zdrav način da "skinu" višak kilograma, a posebno dojiljama, koje zbog očuvanja kvaliteta i količine mleka, ne smeju da se odriču određenih namirnica. Ovde su restrikcije u ishrani minimalne i privremene. Tačnije, sa nutricionističke tačke gledišta, nema zamerki ovoj dijeti.

Sonoma dijeta bazirana je na mediteranskoj kuhinji i podrazumeva jedinstven plan ishrane koji po prvi put objedinjuje umeće hranjenja i dostignuća nutricionizma. Sastavni deo ove dijete jeste uživanje u ukusnim obrocima i usvajanje zdravog životnog stila. Ime je dobila po Sonomi, regiji u Kaliforniji poznatoj po hrani odličnog ukusa, u kojoj je procenat gojaznih osoba beznačajan. Proučavajući način života žitelja ove regije, dr Koni Gaterson sastavila je program ishrane za svoje pacijentkinje - mlade majke koje su želele da se oslobode viška kilograma posle porođaja, a da pri tome ne umanje kvalitet mleka kojim hrane svoje bebe. Osnova je ishrana na bazi povrća, voća, integralnih žitarica, jezgrastih plodova i semenki, maslinovog ulja, nemasnog mesa i ribe.
Sonoma dijeta je kao nijedna druga. To je dijeta u kojoj su obroci skopčani s radovanjem a ne odricanjem! To je zato što, kad ste na Sonoma dijeti, kilograme ne gubite izbegavajući hranu. Umesto toga, gubite težinu dok uživate u odgovarajućim količinama najbolje hrane na svetu.

Sonoma dijeta inspirisana je mediteranskom ishranom, i u prvi plan stavlja konzumiranje veoma raznovrsne hrane, koja podstice vašu vitalnost, štiti vaše srce, i unapređuje vaše celokupno zdravlje.
Ovde nema "dijetalne hrane" - tu je samo blagotvorna, sveža i ukusna hrana koju koristimo svaki dan, koju je lako pronaći, još lakse pripremiti, a koja dokazano pomaže u smanjenju težine i unapređenju zdravlja!

13 stvari koje ce doprineti vasem uspehu u Sonoma dijeti.

Kada ste na Sonoma dijeti, usvajate jedan zdrav zivotni stil koji vas usmerava na:


* Balans. Ova dijeta nema nikakve veze sa dijetama sa malo ugljenih hidrata ili malo masti.
* Celo zrno. Jescete hleb i cerealije od prvog dana.
* Hrana koja daje moć. Velikodusne kolicine ukusne hrane, bogate nutritivima pomazu da izgubite tezinu.
* Zdravlje. Bazira se na mediteranskoj ishrani, koja vekovima pomaze ljudima juzne Evrope u zastiti od bolesti srca i drugih teskih bolesti.
* Uzivanje. Usporite kako bi doziveli ukuse i uzivali u obrocima, u Sonoma stilu.
* Ukusni recepti. Pravo od kulinarskih majstora Sonoma okruga iz Kalifornije dolaze jela koja su jednostavna, elegantna i ukusna.
* Maslinovo ulje. Ovo biljno ulje koje je zdravo za srce, koje podize nutritivnu vrednost i obogacuje ukuse uzdrmalo je mit da su masti u dijeti lose.
* Jednostavnost. Necete brojati kalorije niti raditi ista slicno. Sve smo to uradili za vas.
* Raznovrsnost. Mozete izabrati hranu koju zelite sa bogate liste mesa, morske hrane, voca, povrca, zitarica, i drugih tipova hrane.
* Lake instrukcije. Samo napunite vas tanjir ili ciniju shodno proporcijama koje su istaknute u talasima 2 i 3.
* Dobra sveza hrana. Naglasak je na hrani koja je upila dosta Sunčevih zraka, koja je bogata
nutritivima i ukusima, kao ona sa farmi i ranceva Sonome.
* Vino. Zahvalite mediteranskim narodima sto su nam pokazali kako casa vina za vecerom poboljsava vase srce isto kao i vas obrok.
* Zadovoljstvo. Obroci su kompletni i cine vas zadovoljnim.


Hrana i recepti
Sonoma dijeta je dizajnirana da pre svega ispuni dva uslova- da bude jednostavna i ukusna.

Dnevnik ishrane
Vodite zapisnik o hrani koju jedete i ostanite fokusirani na svoj cilj! Ako nesto pojedete-zapisite to!
Najbolji nacin da dostignete svoj cilj je da zapisujete hranu koju pojedete, kao i kolicinu porcija, svaki dan.
Takodje, mozete zapisivati i kako se osecate, beleziti uspehe i prepreke na koje naidjete usput.

O hrani
Sonoma dijeta istice uzivanje u hrani a ne njeno izbegavanje!
Da bi izgubili na tezini, morate da volite da jedete. Tradicionalno razmisljanje u dijetama jeste-da bi izgubili na tezini morate umanjiti ulogu obroka u svom zivotu i izbegavati hranu sto je vise moguce. Ali takvo razmisljanje ide protiv svih informacija o nasem ponasanju koje su utkane u nase gene tokom miliona godina evolucije. Mi znamo da moramo jesti da bi preziveli, a nasa najsrecnija secanja proslavljaju hranu, porodicu, prijatelje. Prirodno je odupirati se svakom savetu da se radi suprotno.
Ako ste ranije pokusali da smanjite tezinu, verovatno ste intuitivno osetili da je takav anti-hrana pristup problematican. Tesko je pobediti "neprijatelja" koga volite!
Tajna je, naravno, u uzivanju u pravoj hrani u pravim kolicinama. To je jedini zdrav nacin da se izgubi na tezini. Imacete veliki izbor hrane i recepata za koje se pokazalo da imaju najvece zdravstvene beneficije.
Pod zdravstvenim benefitima podrazumeva se da ova hrana cini da se osecate bolje, uvecava vasu energiju i vitalnost i pomaze u zastiti od teskih bolesti.
Tajna mediteranske kuhinje je u obilju ukusne, nisko kaloricne hrane, sa velikom nutritivnom vrednoscu.
U naucnom zargonu, ova hrana se istice po svom "bogatstvu nutritivima". Ovakva ishrana je stub Sonoma dijete i veliki razlog zasto zdravlje i gubitak tezine idu ruku pod ruku.
Sad ide jos bolji deo. Neke vrste nutritivno bogate hrane imaju vise nutritiva nego neke druge, dok neke imaju specijalne kvalitete cime zasluzuju pocasno mesto u nasem tanjiru. Ovo nazivamo power food (hrana koja daje moć).
Upoznajte prvih 10 namirnica koje će vam dati moć. Ipak, kad pocnete da se hranite na Sonoma nacin, jescete ih regularno do kraja zivota. Oni ce biti vasi najblizi prijatelji i najbolji saveznici dok koracate prema svojoj zeljenoj tezini.


* Bademi
* Babure
* Borovnice
* Brokoli
* Grozdje
* Maslinovo ulje
* Spanac
* Jagode
* Paradajz
* Zitarice

PRVA FAZA

Dijeta započinje desetodnevnim "čišćenjem" organizma. Tokom ovog perioda morate da se oslobodite loših navika, odnosno konzumiranja svih vrsta kalorične i "prazne" hrane koja ugrožava zdravlje i vitku liniju. Bolje rečeno, takve namirnice NE SMETE da konzumirate ni u NAJMANjIM količinama. Sa druge strane, one koje se nalaze na navedenom spisku, smete da konzumirate u onim količinama koje će vam utoliti glad. Tokom ove faze izgubićete oko 5 kilograma.

Spisak dozvoljenih namirnica:
POVRĆE - paprika, brokoli, prokelj, kupus, karfiol, celer, patlidžan, krastavac, keleraba, praziluk, zelena salata, pečurke, spanać, paradajz, tikvice, crni luk, rotkvice i mladi grašak
PROTEINI i MLEČNI PROIZVODI - mahunarke (pasulj, sočivo, bob), junetina, jaja, sve vrste ribe, divljač, jagnjetina, svinjetina, piletina, ćuretina, tletina, školjke, proizvodi od soje, obrano mleko (dve šolje dnevno) i mladi sir (100 g dnevno). Napomena: jogurt nije dozvoljen u ovoj fazi dijete!
ŽITARICE - pšenica (kuvana), integralni pirinač, hleb od celog zrna pšenice, ovas, zob i proso.
NAPICI - zeleni čaj, negazirana voda (najmanje 6 čaša dnevno) i crna kafa (ne više od dve šoljice dnevno, bez šećera)
MASNOĆE - maslinovo ulje
JEZGRASTO VOĆE: bademi (11 komada dnevno), kikriki (14 komada dnevno) i orasi (5 komada dnevno)
ZAČINI: sve vrste začinskog bilja, kari, čili, paprika, beli luk, biber, muskatni oraščić, ren, cimet, đumbir, limunov sok, senf, vinsko sirće i vanila.


DRUGA FAZA

Ova faza dijete traje sve dok ne postignete željenu težinu i izgled. Njena suština nije u odricanju od jela, već u pravilnoj kombinaciji namirnica u tačno određenoj razmeri. To treba da izgleda ovako:
DORUČAK - 25% žitarice i 75% proteini
RUČAK i VEČERA - 25% mlečni proizvodi/proteini, 25% žitarice, 25% voće i 25% povrće
U praksi se pokazalo da je druga faza dijete mnogo lakša za sprovođenje od prve. Njeno trajanje zavisi od toga koliko kilograma treba da "skinete", odnosno od težine koju ste sebi postavili kao cilj. Dr Koni Gaterson navodi da su njene pacijentkinje postizale željeni cilj u roku od tri nedelje. Sabrano sa deset dana trajanja prve faze, željene rezultate možete očekivati posle mesec dana. Primetili ste da konzumiranje voća nije dozvoljeno tokom prve faze. Razlog tome je voćni šećer koji ometa proces čišćenja organizma.

Evo i spiska namirnica koje su dozvoljene u drugoj fazi dijete u količinama koje će vam utoliti glad:
POVRĆE - povrće sa spiska iz prve faze plus: artičoke, kuvana cvekla, šargarepa, bundeva, paštrnak i ljuta paprika.
VOĆE (dve porcije dnevno) - jabuka, kajsija, borovnica, kupina, višnja, grožđe, grejpfrut, dinja, šljiva, kivi, limun, narandža, papaja, ananas, kruška, dunja, jagoda, mandarina, lubenica i malina.
PROTEINI i MLEČNI PROIZVODI - sve namirnice sa spiska iz prve faze plus: jogurt sa malim procentom masnoće (1 šolja dnevno) i tvrdi sir (1 tanka šnita).
ŽITARICE - sve žitarice sa spiska iz prve faze plus: kokice pečene "nasuvo" i testenina od integralnog brašna.
NAPICI - svi napici sa spiska iz prve faze plus: jedna čaša crnog ili belog vina dnevno (1,5 dl).
MASNOĆE - maslinovo i suncokretovo ulje
JEZGRASTO VOĆE - isto kao i u prvoj fazi
ZAČINI - isto kao i u prvoj fazi


TREĆA FAZA

Treća faza započinje danom kada postignete željenu težinu. Pretpostavljamo da ste za vreme trajanja Sonoma dijete promenili navike u ishrani, usvajajući zdrave i izbegavajući nezdarave namirnice. Ukoliko se budete i dalje držali ovog principa, održaćete vitku liniju zauvek.




Ovo sam citala u jednom casopisu, pa nadjoh na internetu....
Evo drage moje, bujrum user posted image   user posted image
Ja se moram nakaniti user posted image   user posted image



www.sonomadiet.com


< Poruku je uredio Emina RR -- 10.9.2008 12:43:00 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 13:00:34   
Adana
I ja sam ovo nedavno citala u nekom casopisu, mozda Moja Beba.... Dobro zvuci, ali kao sto Emina rece valja se nakaniti. user posted image

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 13:13:45   
Romali
Samo sam preletjela preko spiska namirnica. I ja bih probala, samo ako treba neka posebna kuhanija user posted image user posted image . Nemam vremena ni za 'obični' ručak,a još kad počne bebina dohrana user posted image . U svakom slučaju treba pokušati, ovaj stomak poslije poroda  me pravo nervira

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 14:48:57   
ziki
Zvuci zanimljivo a treba se nakanit, ja sam sa bebom do 17 h pa onda metem sve po kuhinji, u Sjenici sam fino smrsala, mada jos treba al....ako se ne vratim na strao bice dobro...
Imam ideju da ogranizujemo forum za podrsku curama koje mrsaju ili nesto slicno. Ne znam da li tako sta vec postoji nisam gledala.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 15:31:59   
Anoniman
ziki ideja ti je super... ja bih bila presretna da s nekim mogu dijeliti rezultate svog truda, ili eventualno naći ohrabrenje kad posrnem...
a eminice, ti baš uz ramazan postavi ovu dijetu, a ko će jesti one somune, pite i pitice..mmmmh.user posted image
i još jedna mi stvar nije jasna.. u spisku namirnica koje su uključene u ovu dijetu sam primjetila mnoge koje se dojiljama ne preporučuju, radi bebinog stomačića... mahune, brokula,kupus itd.user posted image
u svakom slučaju hvala ti što brineš za nas debeleuser posted image

(odgovor članu ziki)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 15:48:19   
Emina*
Shee, nema na cemu....
Brinem i za sebe user posted image   user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 16:51:14   
Anoniman
aaaaa... ma mene tvoj stari nick uvijek asocirao na neku sitnu ženicu, znaš deminutiv me odveo u pogrešnom smjeru, pa sam imala osjećaj da ovo nisu problemi koji bi tebe mogli mučiti... ali muče svakog haman..user posted image

(odgovor članu Emina*)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 17:13:03   
Emina*
Mene prvu.. hehehhe
A sto se tice nicka proslog, tako me je tata zvao kad sam bila mala,
i ponekad me sad zovne, pa zato......


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 21:43:41   
Adana
"
aaaaa... ma mene tvoj stari nick uvijek asocirao na neku sitnu ženicu, znaš deminutiv me odveo u pogrešnom smjeru, pa sam imala osjećaj da ovo nisu problemi koji bi tebe mogli mučiti...


user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image
E i mene je zavarao nick i slikica andjelka.... hihihi.... user posted image

VRATI stari nick pliiiiiiiiiz!!!!!! Puno je sladji! Cmoka

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Dijeta za dojilje :)
10.9.2008 22:24:56   
moni
E ovo mi izgleda super, još samo da se čovjek natjera na dijetu i bilo bi ok.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Dijeta za dojilje :)
13.9.2008 22:27:08   
Crvena
IZVORNA PORUKA: Shee

ziki ideja ti je super... ja bih bila presretna da s nekim mogu dijeliti rezultate svog truda, ili eventualno naći ohrabrenje kad posrnem...

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Dijeta za dojilje :)
6.2.2014 15:27:00   
Bella.88
mama pomagajte
neznam da li sam na pravoj temi ali mi je hitno potrebna pomoc inace cu umreti od gladi(salim se)user posted image
user posted image ima dermatitis,ja sam alergicar i sada sam na dijeti ne jedem mleko i mlecne pr.citruse,jaja,paradaiz ukratko ne jedem nista,da sve bude jos gore imam jaku alergiju na histamin a njega ima u svemu.Hvala Bogu pa se bebi povukao ad.cim sam pocela sa dijetom,medjutim ja bebu dojim i smrsala sam u par dana 2kg.(drago mi je)ali me strah da nije dobro za njega da tako naglo mrsam i osecam se slabo.
Da li neko ima ideju sta mogu jesti za dorucak i veceru???,rucak ajde moze se skuhat svasta nesto ali mi to nije dovoljno,bas se osecam slabo.
Da li je neko imao slicno iskustvo?
unapred zahvaljujemuser posted image

_____________________________

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Dijeta za dojilje :)
7.2.2014 11:11:26   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Bella.88

mama pomagajte
neznam da li sam na pravoj temi ali mi je hitno potrebna pomoc inace cu umreti od gladi(salim se)user posted image
user posted image ima dermatitis,ja sam alergicar i sada sam na dijeti ne jedem mleko i mlecne pr.citruse,jaja,paradaiz ukratko ne jedem nista,da sve bude jos gore imam jaku alergiju na histamin a njega ima u svemu.Hvala Bogu pa se bebi povukao ad.cim sam pocela sa dijetom,medjutim ja bebu dojim i smrsala sam u par dana 2kg.(drago mi je)ali me strah da nije dobro za njega da tako naglo mrsam i osecam se slabo.
Da li neko ima ideju sta mogu jesti za dorucak i veceru???,rucak ajde moze se skuhat svasta nesto ali mi to nije dovoljno,bas se osecam slabo.
Da li je neko imao slicno iskustvo?
unapred zahvaljujemuser posted image

Bella s obzirom da je tvoja dijeta medicinski indiciran i potrebna, ti bi se zaista trebala posavjetovati sa nekim stručnim, nutricionistom. Raspitaj se da li imaš negdje mogućnost dobiti usluge savjetnika za ishranu. Jer samo ti neko ko dobro poznaje problematiku može posložiti ispravan jelovnik sa dovoljno kalorija i svega što tvom tijelu treba da nadoknadi nakon što iz zaliha ugradi u mlijeko, a da ne ugrožava ni tvoje ni bebino zdravlje. I obavezno dojiti što duže!

P.S. Znam da u Vrazovoj imaju savjetnike za ishranu kod kojih se ide na preporuku i uputnicu porodičnog ljekara, za ostale domove zdravlja ne znam.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 7.2.2014 11:13:27 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Dijeta za dojilje :)
8.2.2014 0:01:00   
Bella.88
P.S. Znam da u Vrazovoj imaju savjetnike za ishranu kod kojih se ide na preporuku i uputnicu porodičnog ljekara, za ostale domove zdravlja ne znam.

hvala puno,za ovo nisam znalauser posted image

_____________________________

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 14
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *