|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kada otac moze koristiti porodiljsko odsustvo?
26.9.2009 10:09:47   
jednaa
Molim pomoc, ko zna...

Ja se moram vratiti na posao nakon onih obaveznih 40 dana, ili mi prijeti otkaz.
Zanima me moze li moj muz nakon toga uzeti porodiljsko?
Ja kako sam shvatila po zakonu moze, ali je pravnica u njegovoj firmi rekla da ukoliko ja moram se vratiti na posao to nije opravdan razlog da ga on uzme.
Koliko sam ja shvatila zakon ona nije u pravu, pa vas molim ko zna da mi odgovori.

Hvala

_____________________________

baby boy se rodio 02.01.2010.
ex jedna2u1
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kada otac moze koristiti porodiljsko odsu...
27.9.2009 10:03:41   
fartar
Zao mi je sto ti se to desava. Ti moras iskoristiti 42 dana, to je zakonski minimum a otac moze koristiti porodiljno bolovanje u slucajevima kada majka radi puno radno vrijeme. Dobro si shvatila zakon :-) pravnica nije u pravu. Ti imas pravo i na pauzu tokom radnog dana u trajanju od 1 sat ako beba doji i to sve dok ne napuni godinu dana a na osnovu nalaza ovlastenog doktora tj. pedijatra ili tvog doktora porodicne medicine i taj nalaz nije nikakav problem dobiti ako dojis bebu, i to ti ulazi u radno vrijeme. Samo provjeri da li imas pravo na jednu ili na dvije takve pauze, jer nisam sigurna. Sretno!

(odgovor članu jednaa)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kada otac moze koristiti porodiljsko odsu...
27.9.2009 13:38:57   
Azure
fartar je u pravu. Ta pravnica hoce da izradi tvog muza. Po zakonu ako majka ide na posao iz bilo kojeg razloga muz ima pravo da ide na trudnicko. Neka se on dobro raspita i potkuje zakonom i članovima pa neka toj pravnici pod nos stavi nece imat gdje. Ja mislim da imas pravo na dva puta da ides da dodjis bebu. Moja kolegica je isla cak i po tri puta. Koliko se sjecam da po zakonu imas pravo godinu dana da radis pola radnog vremena, samo ne znam da li se placa kao puno radno vrijeme ili kao pola. Ipak sve to provjeri. Evo ti broj socijalnog na Skenceriji. Nazovi i oni ce ti objasniti vezano za trudnicko bolovanje. 220 856. SRETNO

_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu fartar)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kada otac moze koristiti porodiljsko odsu...
27.9.2009 21:16:05   
Blue rose RR
Kada je riječ o zaštiti žena i majki, odnosno pravima očeva,prema Zakonu o radu FBIH stoji:

2. Zaštita žene i materinstva
Član 52.
Ženi se ne može narediti, niti se žena može rasporediti da obavlja naročito teške fizičke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom, te druge poslove koji s obzirom na njene psihofizičke osobine, ugrožavaju njen život i zdravlje.
Izuzetno, zabrana rada iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na žene koje obavljaju rukovodeće poslove i poslove zdravstvene i socijalne zaštite, studente, pripravnike i volontere koji tokom školovanja ili stručnog osposobljavanja moraju dio vremena provesti u podzemnim dijelovima rudnika, te na žene koje povremeno moraju ulaziti u podzemne dijelove rudnika radi obavljanja poslova koji nisu fizičke prirode.
Član 53.
Poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće, ili joj zbog tog stanja otkazati ugovor oradu, ili je osim u slučajevima iz člana 54. stav 1. ovog zakona, rasporediti na druge poslove.
Član 54.
Žena za vrijeme trudnoće, odnosno dojenja djeteta, može biti raspoređena na druge poslove ako je to u interesu njenog zdravstvenog stanja koje je utvrdio ovlašteni liječnik.
Ako poslodavac nije u mogućnosti da osigura raspoređivanje žene u smislu stava 1. ovog člana, žena ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu plaće, u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.
Privremeni raspored iz stava 1. ovog člana ne može imati za posljedicu smanjenje plaće žene.
Ženu iz stava 1. ovog člana, poslodavac može premjestiti u drugo mjesto rada, samo uz njen pismeni pristanak.
Član 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete žena ima pravo na porođajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja.
Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja.
Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.
Član 56.
Otac djeteta, odnosno usvojilac može da koristi pravo iz člana 55. st. 1. i 3. ovog zakona u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako je iz opravdanih razloga spriječena da koristi to pravo.
Član 57.
Nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta, ako propisom kantona nije predviđeno duže trajanje ovog prava.
Pravo iz stava 1. ovog člana može koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.
Član 58.
Nakon isteka godine dana života djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do tri godine života djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadležne zdravstvene ustanove, potrebna pojačana briga i njega.
Pravo iz stava 1. ovog člana može da koristi i usvojilac, odnosno lice koje se stara o djetetu, u slučaju smrti oba roditelja, ako roditelji napuste dijete ili ako ne mogu da se brinu o djetetu.
Član 59.
Žena, koja nakon korištenja porođajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika.
Pravo iz stava 1. ovog člana žena može koristiti do navršene jedne godine života djeteta.
Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog člana računa se u puno radno vrijeme.
Član 60.
Ako žena rodi mrtvo dijete ili ako dijete umre prije isteka porođajnog odsustva, ima pravo da produži porođajno odsustvo za onoliko vremena koliko je, prema nalazu ovlaštenog liječnika, potrebno da se oporavi od porođaja i psihičkog stanja prouzrokovanog gubitkom djeteta, a najmanje 45 dana od porođaja odnosno od smrti djeteta, za koje vrijeme joj pripadaju sva prava po osnovu porođajnog odsustva.
Član 61.
Jedan od roditelja može da odsustvuje sa rada do tri godine života djeteta, ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
Za vrijeme odsustvovanja sa rada u smislu stava 1. ovog člana, prava i obaveze iz radnog odnosa, miruju.
Član 62.
Za vrijeme korištenja porođajnog odsustva, kao i odsustva iz člana 59. ovog zakona, zaposlenik ima pravo na naknadu plaće u skladu sa zakonom.
Za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena iz čl. 57. i 58. ovog zakona, zaposlenik ima za polovinu punog radnog vremena za koje ne radi, pravo na naknadu plaće, u skladu zakonom.
Član 63.
Jedan od roditelja djeteta sa težim smetnjama u razvoju (te hendikepiranog djeteta) ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, u slučaju da se radi o samohranom roditelju ili su oba roditelja zaposlena, pod uvjetom da dijete nije smješteno u ustanovu socijalno - zdravstvenog zbrinjavanja, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove.
Roditelju, koji koristi pravo iz stava 1. ovog člana, pripada pravo na naknadu plaće, u skladu sa zakonom.
Roditelju koji koristi pravo iz stava 1. ovog člana, ne može se narediti da radi noću, prekovremeno i ne može mu se promijeniti mjesto rada, ako za to nije dao svoj pismeni pristanak.
 



_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kada otac moze koristiti porodiljsko odsu...
27.9.2009 22:38:43   
jednaa
Hvala vam puno

_____________________________

baby boy se rodio 02.01.2010.
ex jedna2u1

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kada otac moze koristiti porodiljsko odsu...
28.9.2009 7:54:44   
fartar
Ma nema na cemu. Samo za informaciju ovaj Zakon o radu cije su odredbe postavljene je promijenjen. Nista bitno nije mijenjano sto se tice tvog pitanja ali sada vise nema porodiljnog 45 dana prije poroda nego samo 28 i nema 18 mjeseci porodiljnog za blizance, trece i svako slijedece dijete nego 12 mjeseci za sve.

(odgovor članu jednaa)
Neposredna veza do poruke: 6
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *