|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Najdrazi gost-Ramazan
16.7.2010 20:49:40   
jasmin
Nadam se da necu nikoga uznemiriti ovom temom.Trazila sam nesto slicno,ali nema validnih rezultata.Zanima me kako se docekuje ramazan u vasim porodicama(oni koji ga docekuju),kako se koristi to dragocjeno vrijeme kada je svaka minuta zrtve sladja od bilo kojeg slatkisa na dunjaluku?Koliko se trudimo u zblizavanju Stvoritelju i sta cinimo da iz ovog svetog mjeseca izadjemo bolji nego sto smo usli?Cinjenica je da nam je olaksano,jer se u ovom mjesecu vezuju sejtani i covjek se zaista osjeca spremnijim za izvrsavanje obaveznih i cak dobrovoljnih ibadeta.Ostalo je jos nekih mjesec dana.Pripremamo li se za post barem jednom sedmicno?Voljela bih da razmjenjujemo iskustva i nadopunjujemo jedna drugu.
Ako tema vec postoji(a zaista je nisam nasla),onda se izvinjavam i molim moderatore da post premjeste u vec postojecu temu.

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio jasmin -- 16.7.2010 20:50:54 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
16.7.2010 21:09:41   
M kao Mama
www.ringeraja.ba/forum/fb.asp?m=361848, ovo je nekada bio link , ali se dada ne može otvoriti, helem, ako tema postoji bit će post prebačen, ako ne onda se ovdje dalje nastavlja. Ovo je bila super tema prošle i godine prije, lijepih je bilo savjeta, lijepo smo se družile.


(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 12:33:50   
Mona Mohamed
Ramazan je za vjernika muslimana jedno posebno iskustvo, period duhovnog prociscenja, fizickog jacanja, moralnog usavrsavanja..T
Ovaj ramazan bih trebala postati mama po prvi put ako Bog da i zaista se radujem..No ovo ce biti i prvi ramazan kojeg necu postiti.
Mnogo je adeta vezanih za isti. U Turskoj, tradicionalno, noc uoci ramazana pravimo halvu..da zamirise kuca i oznaci pocetak blagoslovljenog mjeseca. Porodicno ustajemo na sehur te se uputimo u dzamiju na sabah namaz i slusamo ucenje Kur ana nasega imama..Iftari su zaista nesto posebno..Svaki dan obidemo po jednu porodicu slabijeg imovinskog stanja te im urucimo hediju, ili pozovemo na iftar ili im odnesemo iftar..Svaki dan uradimo po jedno dobro djelo ali videno, opipljivo. Cijeli Kur an proucimo najmanje jednom u toku mjeseca. 10 zadnjih dana neki muskarci se povlace u itikaf..
Moj prvi ramazan je ove godine u Egiptu. Ne znam kakvi su adeti ovdje..O tome mogu pisati kada ramazan dode..No znam da su ulice, trgovi ukraseni malim svjetiljkama, i sve je tako raskosno u ovom casnom mjesecu i na dane Bajrama..
Radujem se..Radujem se ramazanu, svojoj Aishi ako Bog da, oprostu grijeha, jacanju imana/islama..
 

_____________________________

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 13:14:26   
frenkoza
EHLEN VE SEHLEN YA ŠEHRI RAMADAN.....

Ide mjesec Ramazan, blagoslovljen, odabran
taj je mjesec ummetu Muhameda propisan....

Kada dodje Ramazan, sav sam sretan, radostan
za ibadet u njemu sevab nam je uvecan

On s miloscu nastupa svakom ko je pripravan
da tu milost prihvati i njom bude darovan

On nam oprost donosi, oprost nam je potreban
jer grijehu oprost je sto i dertu je derman

On je mjesec u kom je sa objavom Dzibril slan
u njem spusten Tevrat je, Zebur, Indzil i Kur'an

On i posta mjesec je , nocu mrsit, postit dan
nema tog ibadeta da je postu on slican

Allah, Allah, Ramazan, Allah, Allah, Ramazan
La i lahe ilallah, Muhammedun Resulullah

eto nekoliko lijepih stihova o najdrazem nam gostu

_____________________________

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 13:27:01   
Medić*
Dolazi nam polako casni mjesec ramazan, mjesec u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre i dzehenema. Stvarno je teško opisati riječima radost koju milioni ljudi osjećaju kada Ramazan nastupi. Dosta njih ne moze ni  zamisliti koliko je  ramazan lijep. Unaprijed se spremamo za post dušom i tijelom. Noc uoci ramazana u svakoj kuci pravi se halva, cijeli grad mirise na ovaj velicanstveni mjesec. Ono sto bih izdvojila jeste ucenje Kur ana mnogo vise nego li u ostalim mjesecima, obilazak rodbine i  zajednicki iftari sa blizom i daljom rodbinom, darivanje hedija komsijama i onima kojima je to potrebno, koji su u teskoj finansijskoj situaciji, yatim cekanje iftara na balkonima svojih domova, ulice su tada puste kogdje koji rijetki prolaznik prodje zureci svojoj sofri i iftaru. Mogu sigyrno reci da dosta njih u gradu iz kog ja dolazim posti i raduje se mjesecu ramazanu, jer je vecinsko stanovnistvo islamske vjeroispovjesti, a oni koji to nisu iz postovanja prema svojim sugradjanima se veoma korektno ponasaju tijekom ovog mjeseca u smislu da ako su zajedno u drustvu nece jeste, piti i lose se ponasati pred pripadnicima druge vjere, i oni osjecaju na neki nacin nama vazan mjesec ramazana. Nakon iftara organiyuju se lijepa poucna i edukativna sijela, priredbe u cast ovog mjeseca, odlasci u dzamije gdje hanume ispracaju svoje muske na namaz, neke takodjer idu u dzamiju na obavljanje namaza, neke ostaju moleci se i uceci u svojim domovima. Treci ramazan po redu docekujem u Sarajevu, svaki put se osjecam kao kod svoje kuce od kako mi je Allah podario svoju porodicu, dok sam kao student ramazan cekala sa svojim najblizim u Sandzaku, sada ga rado docekujem ovdje u svom domu radujuci se svakom iftaru i sehuru i druzenju sa nama odabranim ljudima. Molim dragog Allaha da nam olaksa u svakom poglede nadolazeci mjesec, da ga uljepsa i ukabuli nam svaki momenat posvecen ovom velicanstvenom mjesecu.


_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 15:12:13   
Lejla Ka
Pripreme se zahuktavaju. Trenutno sam u tehničkim pripremama, planiranju većih iftara kad ću zvati goste, planiranju menia. Ove godine, ako Bog da, uz Božiju pomoć, planiram povesti i svoju 5-godišnju kčerku na nekoliko teravija. Jeste da su kasno, ali ona je noćna ptica, dugo noću ostaje budna. Ove ću godine, ako Bog da, opet nastaviti svoju tradiciju spremanja kulaka za kulak čorbu, koje zamrznem, a onda podijelim u nekoliko kuća da i oni mogu spremiti ovu tradicionalnu bosansku čorbu (prekinula sam tradiciju na dvije godine zbog trudnoće i obaveza prema bebi). Morat ću i na detoksifikaciju od kahve 10-ak dana pred početak posta user posted image
Duhovno, ah ...
Ramazan je zaista mjesec duhovne obnove i podsječanja naše ovisnosti o našem Gospodaru, i zato mu se radujem, radujem se prilici za Tevbom (mada je činim stalno). Kako djeca rastu svaki mi postaje još ljepši zbog njihovog učenja i svjesnog oduševljenja.
Kaže moja Emina: mama, jedva čekam kad će ono kad jedemo samune i topu, volim to više... više od Winxica user posted image
Pripremili smo i jedan preslatki, ciklama džilbab za odlazak u džamiju. Trudim se približiti im Ramazan na onom nivou na kojem će im biti drag i uzvišen, kao što je meni, u mom djetinjstvu bio drag i uzvišen.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 15:51:22   
jasmin
Gotovo ste me rasplakale vasim opisima.Ovdje u Medini ramazan je nesto posebno.Ramazan je svugdje u svijetu nesto posebno,ali se ovdje dozivljava na neki neopisivo lijep nacin.U ramazanu se nagrada za dobra djela umnozava,a i u Medini se nagrada za dobra djela umnozava,pa je ovdje ramazan jos istaknutiji.Mesdzid naseg Poslanika sallallahu alejhi we sellem je za ramazan popunjen,i unutrasnji i vanjski prostor.Pred iftar bogate porodice organizuju jos bogatije sofre u haremskom prostoru da bi se sto vise postaca omrsilo sa tih sofri i da bi nagrada bila sto veca.A teravih namaz je prekrasan dozivljaj.Izmjenjuju se razni poznati ucaci i harem se prolama melodicnim ucenjem Kur`ana od cega srca zatrepere,koza se najezi,a oci ispune suzama.
Ljudi su posebno darezljivi u ovom svetom mjesecu.Osjeti se neki mir i spokoj koji se u drugim mjesecima,na ovakav nacin,ne moze osjetiti.I mi,bosnjacke porodice,organizujemo iftare,nekada to bude samo zenski dzemat gdje svaka napravi nesto za jesti i skupimo se na jednom mjestu,a nekada jedna porodica sazove odredjeni broj postaca,bas kao sto se u BiH radi,s tim da kod nas muski i zenski postaci sjede u odvojenim prostorijama,pa smisao posta dobiva jos jednu prekrasnu notu pokornosti Stvoritelju.A umra u ramazanu.....to mi je najljepsi ramazanski poklon od Allaha.Nagrada za umru u ramazanu je kao obavljen hadz sa Allahovim Poslanikom.Omrsiti se zemzem vodom gledajuci u Ka`bu dok usne skruseno mole za oprost nesto je za cim srce zudi kroz cijelu godinu.
Molim Allaha da nas pripremi za ramazan onako kako je On zadovoljan,da nas pomogne u izvrsavanju ibadeta,da nam oprosti grijehe i da nas u dzennet uvede na vrata Rejjan-vrata postaca.Amin.

< Poruku je uredio jasmin -- 17.7.2010 15:53:04 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 17:26:36   
Lejla Ka
Amin, jasmin.
Eh taj mir. Hvala Allahu s.a.w.s. što još uvijek živim u sredini gdje se i oko mene (a ne samo u meni) osjeti mir i usporenost Ramazana. Jeste da je to nešto uža sredina (moje šire porodice i radnih kolega), ali ona mi je i najvažnija u ovom periodu.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
17.7.2010 22:39:47   
mamica
      Bas je lijepo sto je i ove godine otvorena ova tema, ramazan...
Eh to je najljepsi mjesec u godini... kad bi barem mogao potrajati duze, nekako mi prebrzo prodje, ostanem zeljna tih sehura i iftara, te milosti Allahove koju daje svojim iskrenim robovima, i beskrajne blagodati...
Zeljno ga iscekujem, evo vec sam skoro svaki dan isplanirala do ramazana sta cu uraditi, zelim sve ocistiti da sve blista, zelim postiti koji dan i u ovom mubarek mjesecu, zelim toliko toga, zelim sasvim spremna docekati najdrazeg gosta... citala sam vase postove, drago mi je da se tako lijepo osjecate i da se radujete, pripremate, ali moram priznati da sam bas nekako uzdahnula kad sam citala post od clanice jasmin, bas me dirnulo to sto je napisala, jer meni je, cini mi se, zivotna zelja posjetiti Mekku i Medinu, bar hadzdz da obavim, a mogu samo zamisliti kakav je dozivljaj biti tamo uz ramazan... eh... ali iako nisam tamo nadam se da cu ga lijepo provesti i ovdje i zaista svima vama od srca zelim da vam ovaj ramazan bude lijep, ugodan i nezaboravan!   

_____________________________

Sve sto je na zemlji prolazno je...
Ostaje samo Gospodar tvoj velicanstveni, plemeniti!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 11:14:47   
Saraya
Mona Mohamed, zaista si predivno opisala, vec osjecam miris ramazana kad procitah tvoj post, a dobila sam i neke nove ideje kako da sto bolje i sama iskoristim ovaj mjesec... user posted image

Medic slatki, Frenkoza, Lejla, mamica... Allah vas nagradio i olaksao vam post i dobra djela u ramazanu.

Jasmin, mila moja, rasplakala si me po ko zna koji put, ako ovako nastavis, eto mene kod tebe u goste za ramazan, neces imat vakta za ibadet... :)))))

Ja bas jutros napravila neki opcenit plan za ramazan, imam jos nekih stvari da dopunim, aBd, da ga provedem kao je Uzviseni, Plemeniti zadovoljan, sto i vama zelim... user posted image

(odgovor članu mamica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 11:56:25   
jasmin
Bujrum draga Saraya...znas da si uvijek dobrodosla.Meni se kod tebe dopada sto uvijek imas neki plan za ibadete,tako da,i kad bi mi dosla,mozda bi me samo vise zaposlila hehehe.

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 14:36:51   
jasmin
ČETRDESET HADISA O RAMAZANU I POSTU

dr. Ahmed Hasanovic

(Novi Horizonti)

Veliki je broj hadisa koji tretiraju mjesec ramazan i post u njemu. U ovom tekstu ce biti prezentirani samo oni hadisi koji dosežu stepen sahiha ili hasana. Dakle, nece biti spomenuti hadisi koji su, prema kriterijima hadiskih strucnjaka, ocijenjeni kao daif/slabi. To ce uveliko doprinijeti našim citaocima da bez imalo sumnje mogu citati i primjenjivati ove hadise u svojoj svakodnevnici.
1.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Ko posti ramazan vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je prethodno pocinio!

2.- Ebu Hurejre, r.a, takode, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s: Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu! Tumaceci ovaj hadis Kadi Ijad napominje da se ovdje radi o jednoj vrsti savjesnijeg odnosa vjernika spram svojih djela, pa u tom mjesecu rade više dobra, što automatski doprinosi smanjenju zla, a uz smanjenje raznih zahtjeva pohota i strasti, onemogucavaju se pristupi šejatanu i na, taj nacin, oni izgledaju povezani!
3.- Ebu Se'id el-Hudri, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Allah ce sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!

4.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: *Allah Uzvišeni je rekao: Svako covjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagradujem!
5.- Ebu Hurejre, r.a, takode, od Poslanika, s.a.v.s, prenosi: Post je štit, pa kada neko od vas posti neka ne govori bestidne rijeci i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: Ja postim!

6.- On, takode, kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Tako mi Onoga u cijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postaca kod Allaha je bolji od mirisa miska!
7.- On prenosi od Poslanika, s.a.v.s, i sljedeci hadis: Postac ima dvije radosti: prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarem!

8.- On, takode, prenosi i ovaj hadis: Svaki covjekov posao se višestruko nagraduje. Dobro djelo se nagraduje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzvišeni rekao: On je Moj i Ja za njega nagradujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!
9.- Sehl b. Sa'd, r.a, prenosi da je Poslanik islama, s.a.v.s, rekao: U Džennetu imaju vrata koja se zovu REJJAN. Na njih, izuzev postaca, niko drugi nece uci! Upitace se: Gdje su postaci?! Oni ce ustati i niko drugi na njih, osim njih, nece uci! Kada oni na njih udu, vrata ce se zatvoriti i na njih niko više nece uci!

10.- Talha b. Ubejdullah, r.a, prenosi da je Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, došao jedan beduin i, izmedu ostalog, ga upitao: Obavijesti me o onome što mi je Allah ucinio obaveznim od posta?! On je odgovorio: Mjesec ramazan, osim ako ti još nešto hoceš dobrovoljno!
11.- Huzejfe b. el-Jeman, r.a, prenosi da je cuo Vjerovjesnika, s.a.v.s, kako kaže: Smutnja za covjeka može biti u njegovoj porodici, imovini i u susjedu, a otklanja je obavljanje namaza, post i dijeljenje zekjata!

12.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Zapostite kada vidite mladak i prestanite postiti kada ga vidite! Ako on bude zastrt oblakom, onda upotpunite ša'ban tridesetim danom!
13.- Abdullah b. Omer, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s.: Ne postite dan ili dva prije ramazana, izuzev ko vec posti neki post, neka ga onda i dovrši! Ovdje se misli, kako tvrde islamski ucenjaci, da se ne posti dan-dva prije ramazana i tako docekuje taj mjesec. Time se želi odvojiti nafila od farz-posta!

14.- Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Nemojte postiti kada nastupi druga polovina ša'bana! Neki ucenjaci smatraju da je ovo Poslanikova, s.a.v.s, preporuka kako bi vjernik bio jaci i spremnije docekao ramazan!
15.- Abdullah b. Amr b. el-As, r.a, prenosi od Poslanika, s.a.v.s: U postu je suzbijanje strasti moga ummeta!

16.- Abdullah b. Mes'ud, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Ko ima mogucnost za brak, neka se ženi, jer to bolje djeluje na obaranje pogleda i najsigurnije zašticuje polni organ, a onaj koji to nije u mogucnosti, neka posti, jer je post jedna vrsta zaštite!
17.- Sevban, r.a, prenosi od Poslanika islama, s.a.v.s, da je rekao: Post mjeseca ramazana odgovara postu deset mjeseci, a post šest dana ševvala, nakon njega, odgovara postu dva mjeseca, pa to predstavlja post citave godine!

18.- Ebu Ejjub, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s, slican hadis: Ko isposti ramazan zatim to poprati sa šest dana ševvala, kao da je citavo vrijeme postio!
19.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: Ko se ne prode lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i pice!

20.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, iskupljuju grijehe, ako se izmedu njih ne nacine veliki grijesi!
21.- Abdullah b. Abbas, r.a, je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s, je bio najdarežljiviji medu ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noc tokom ramazana kada je zajedno s njim ucio Kur'an. Allahov Poslanik, s.a.v.s, kada bi se s njim sastao, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!

22.- Enes b. Malik, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: Ustajte na sehur, jer je u njemu, doista, bericet!
23.- Od Amra b. el-Asa, r.a, se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s, rekao: Razlika izmedu našeg posta i posta židova i kršcana je u ustajanju na sehur!

24.- Od Sehl b. Sa'da, r.a, se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Ljudi ce biti u dobru sve dok budu žurili sa iftarom!
25.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Moji najdraži robovi su oni koji naviše žure sa iftarom!

26.- Od Selmana b. Amira ed-Dabbija, r.a, se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Kada se neko od vas iftari, neka se iftari hurmama, a ako ih nema, neka se, onda, iftari vodom, jer je ona cista!
27.- Enes b. Malik, r.a. kaže: Allahov Poslanik, s.a.v.s, bi se iftario sirovim hurmama prije nego bi klanjao. Ako ne bi našao sirove hurme, iftario bi se suhim. Ako ne bi našao ni suhe hurme, iftario bi se gutljajem vode!

28.- Od Ebu Hurejre, r.a, se prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Kada od vas neko zaboravi pa nešto pojede, ili se napije, neka dovrši svoj post, jer ga je to Allah nahranio i napojio!
29.- Aiša, r.a, kaže: Allahovog Poslanika, s.a.v.s, je zaticala zora, a on je od odnosa sa svojim ženama bio džunub, pa bi se tada okupao i postio!

30.- Zejd b. Halid el-Džuheni, r.a, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: Ko pripremi iftar postacu, imace nagradu kao i on, a da se postacu njegovi sevapi uopce ne umanje!
31.- Enes b. Malik, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, došao kod Sa'da b. Ubade, r.a, koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.a.v.s, jeo i, nakon toga, proucio dovu: Neka se kod vas iftare postaci, neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar cine meleki!

32.- Od Aiše, r.a, se prenosi da je Muhammed, s.a.v.s, rekao:* Ko je umro, a ostao je dužan post, napostice za njega njegova najbliža rodbina!
33.- Abdullah b. Abbas, r.a, je rekao: Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, je došao jedan covjek i rekao: Allahov Poslanice, majka mi je umrla a ostala je dužna mjesec dana posta. Hocu li ja to za nju nadoknaditi?! Da – rekao je on – jer dug prema Allahu je najpreci da se obavi!

34.- Od n jega se, takode, prenosi da je jedna žena došla Vjerovjesniku, s.a.v.s, i spomenula mu da je njena sestra ostala dužna postiti mjesec dana, buduci da je, ploveci morem, umrla i nije to izvršila. Poslanik, s.a.v.s, joj je rekao: Posti za svoju sestru!
35.-Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Ko provede Lejletu-l-kadr u ibadetu, vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni prethodni grijesi!

36.- Od Aiše, r.a, se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, preporucio: Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim nocima posljednjih deset dana ramazana!
37.- Aiša, r.a, kaže: Pitala sam Poslanika, s.a.v.s: Allahov Poslanice, šta misliš, kada bih znala u kojoj noci se nalazi Lejletu-l-kadr, šta bih u njoj ucila?! On je odgovorio: Uci: ALLAHUMME INNEKE 'AFUVVUN, TUHIBBU-L-'AFVE, FA'FU 'ANNI/Allahu, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš praštanje, pa oprosti meni!

38.- Od Aiše, r.a, se prenosi da je rekla: Kada bi nastupila zadnja trecina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s, bi provodio noc u ibadetu, probudio bi svoju porodicu i trudio se da ibadet bude što bolji!
39.- Abdullah b. Omer, r.a, je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s, je boravio u i'tikafu zadnjih deset dana ramazana!

40.- Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je neki beduin došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, i upitao ga: Allahov Poslanice, uputi me na djelo, s kojim cu, ako ga budem uradio, uci cu u Džennet! On mu odgovori: Da obožavaš Allaha, ne pripisujuci mu druga, da obavljaš namaz, da daješ zekat i da postiš ramazan! Beduin tada rece: Tako mi Onoga u cijoj je ruci moj život, ja na ovo ništa dodati necu! Kada se on okrenuo, Vjerovjesnik, s.a.v.s, je tada rekao: Kome pricinjava zadovoljstvo da gleda u jednog od stanovnika Dženneta, onda neka pogleda u ovoga!!!


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 14:44:32   
ismy
jasmin ja ti pravo zavidimuser posted image uzmi i mene koji dan u gosteuser posted image Ja bih voljela da sam na tvom mjestu i da docekam koji dan ramazana u Medini.

< Poruku je uredio ismy -- 18.7.2010 14:45:07 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 14:50:16   
jasmin
Ma bujrum,mila,samo ti dodji.Ovo je jedini grad u koji sam dosla a da se nisam osjecala kao stranac.Da Allah omoguci dolazak ovdje svakome ko za tim zudi.

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu ismy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 14:52:01   
ismy
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
       h v a l a
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 14:57:57   
Mona Mohamed
Amin ya Rabbi..

_____________________________

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu ismy)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:02:34   
Mona Mohamed
user posted image

_____________________________

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:03:51   
Mona Mohamed
Ovako izgledaju iftari u Kairu..
Kao sto Jasmin rece, adet je da imucnije porodice pripreme iftar, a zbog nedostatka mjesta za sve postace, najcesce to izgleda bas ovako..

_____________________________

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:06:09   
frenkoza
ovako i mi u nasem dzematu isto iftarimo..... prostremo dolje museme i sve se servira.... i po dvoje jedu skupa - jedno preko puta drugog - naravno muskarci i zene su posebno.....

_____________________________

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Mona Mohamed)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:08:57   
Mona Mohamed
IZVORNA PORUKA: frenkoza

ovako i mi u nasem dzematu isto iftarimo..... prostremo dolje museme i sve se servira.... i po dvoje jedu skupa - jedno preko puta drugog - naravno muskarci i zene su posebno.....

Prelijepo.

_____________________________

Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom.
Aisha..30.7.2010.

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:11:43   
ismy
IZVORNA PORUKA: frenkoza

ovako i mi u nasem dzematu isto iftarimo..... prostremo dolje museme i sve se servira.... i po dvoje jedu skupa - jedno preko puta drugog - naravno muskarci i zene su posebno.....

zasto su muskarci i zene posebno?user posted image user posted image

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:20:20   
frenkoza
pa eto.... tako je po serijatuuser posted image baska muskarci baska zene..... uglavnom smo tu u istoj prostoriji jer nas nema mnogo, ali jedna sofra je muska a druga zenska.....

tako ja i kod kuce pravim ako je veliki skup, pa trbam dvije sofre - jednu musku, jednu zensku.....
a ako nas nema mnogo, pa mozemo svi za jednu sofru onda ne radvajam


_____________________________

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu ismy)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:25:53   
ismy
hvala frenkozauser posted image nikad prije nisam prisustvovala na iftar gdje se posebno iftari. Jer svi smo mi nasi, ili moja ili od muza mi poznanici, rodbina...

< Poruku je uredio ismy -- 18.7.2010 15:27:19 >

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:27:02   
jasmin

IZVORNA PORUKA: ismy

IZVORNA PORUKA: frenkoza

ovako i mi u nasem dzematu isto iftarimo..... prostremo dolje museme i sve se servira.... i po dvoje jedu skupa - jedno preko puta drugog - naravno muskarci i zene su posebno.....

zasto su muskarci i zene posebno?user posted image user posted image



Mila,u serijatu nije dozvoljeno da se mijesaju muskarci i zene i trebamo se truditi da izbjegavamo takve situacije.

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu ismy)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Najdrazi gost-Ramazan
18.7.2010 15:28:19   
Medić*
MashaAlllah Mona sto je lijepo, samo gledajuci vec mi miris iftara i ramazana, ovako slicno i mi organizujemo sa rodbinom i prijateljima, naravno odvojeno kada se iftari prave sa prijateljima i najcesce u svojim kucama ili nekim organizacijama, a kada sa porodicom obicno budemo skupa s obzirom da se radi o blizim clanovima porodica.

nesto sto me prosle godine odusevilo jeste organizovanje iftara u dzamiji kralj Fahd, koja mi je preko puta, organizovani iftari za studente iz studentskih domova, prelijepo je vidjeti toliko studenata i omladine koja ide zurno na iftar pa onda na namaz, cak su i pakovanu hranu nosili sebi za sehur, da Allah inshaAllah nagradi onoga koji je priustio hranu i pice postacima u tom mjesecu oprosta.

Jasmin, mila moja mogu zamisliti ljepote i zadovoljsta koje opisujes u vrijeme ramazana a i mimo njega, blago tebi, zelja mi je velika i nijet aBg dozivjeti takvo nesto prvom prilikom, i nama je ovdje lijepo za ramazan ali to tamo je prosto meni neopisivo i prelijepo.

InshaAllah da nam bude omoguceno sto prije da osjetimo tu pravu ljepotu

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu ismy)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *