|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Odgoj i postupanje prema živahnom petogodišnjaku
5.4.2011 16:29:46   
brižna majka
Imam sina koji ima 5 godina i jako je nestašan.Mnogo me brine što je pretjerano aktivan i što ni na jednu sekundu ne sjedi.ništa mu ne može zadržati pažnju.Ne zanima ga škola,slova,brojevi i ništa što bi ga nečemu naučilo.Ne znam kako da se ponašam prema njemu i odakle da počnem.Stalno smišlja nove ludorije i zijaneuser posted image .Da napomenem da je jako inteligentan,da dobro pamti mjesta i događaje.Naravno on je jedinac.U zadnje vrijeme počeo je da primjenjuje neke tikove kao što je žmirkanje i uvrtanje ramenim,grimase lica.Molim vas za neki savjet i pomoć pri odgoju.user posted image .Nadam se da se još nešto može popraviti.Unaprijed hvala.

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
5.4.2011 16:46:36   
Anoniman
dobro dosla

ja necu oko kole, pa na mala vrata...jesi li ga vodila kod psihologa? da nije u pitanju hiperaktivnost? Ipak je on vec dovoljno velik da bi neke stvari uz dogovor trebao i mogao obavljati sa koncentracijom i u miru

(odgovor članu brižna majka)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
5.4.2011 17:41:36   
mamine oci
briza majka ja te razumjem u potpunosti i sam sam u slicnoj ili istoj situaciji samo sto je kod mene djecak od tri godine zaista je nestasan i sto je najgore ja niti sjedim po cjeli dan i gledam serije ili sam 24h sata na netu nego bas se druzim igram sa njim dosta sam kreativna pravim lutke pricam crtam pjevam ali njega to nista ne zanima on bi po cjeli dan skakutao prevrtao jednostavno nista ga nezanima znam ono mnogi ce reci eh ja bi njega sibu pa bi on vidio uznaci i to smo probali ja zaista radim sa djecom i njie do mene stariji sin je za primjer a ovaj evo i ovo dok pisem pisem na brzinu i pratim ga jednoim okom da kakav zijan ne napravi cak i prijateljice i kone koje su mi ranije vise dolazile ne dolaze jer jednostavno nece da trpe njegove nestasluke on nikom neradi nista samo meni zanovjete ne tuce se ne uznemirava i kad bi posao da takne bilo koje djete ja naravno reagujem nikad ne sjedim mirno,jedno vrijeme je bio opsednut vozicima i satima bi se znao zaigrati sad ga ni to ne zanima ni crtaci nista bas sad dali je faza ja neznam  pravo me izmori kad pricam i neslusa sta pricam a da mu nesto fali nefali i jako je inteligentan jedino sto ga moze malo smirit je ljulaska i ljulamo se po cjeli dan samo mi je zao kad mi neko dodje sa djecom on neda nikom da se ljulja i meni bude krivo pokusavam mu obijasnit i uvjek ispadne samo gore naravno ja bi  prvo kao majka zeljela da je moje djete mirno poslusno i nerviraju me komentari "eh da je moje ja bi mu ovo ilil ono", ako si prijatelj podjeli neki koristan savjet a ne kudi jer niko nezna kakvo ce njegovo djete biti sutra moj stariji sin i kao beba i sad kad mu je 12 god i je isti poslusan miran, majka sam i jednom i drugom ali  su razliciti zaista pokusala sam sve sto je do mene tesim se samo da je faza i da ce sve to proci mozda zato sto nema nene tetke ovdje pa se slabo druzimo neide u vrtic da je mozda drustveno vise aktivan mozda bi bilo drugacije ...

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
5.4.2011 18:08:53   
Anoniman
Vidim pises da je jedinac..Ja bih prvootisla djecijem psihologu da utvrdi da li je u pitanju hiperaktivnost ili nesto drugo...Psiholog ce ti dati najbolji savjet....

(odgovor članu brižna majka)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
5.4.2011 19:48:28   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: dadada

dobro dosla

ja necu oko kole, pa na mala vrata...jesi li ga vodila kod psihologa? da nije u pitanju hiperaktivnost? Ipak je on vec dovoljno velik da bi neke stvari uz dogovor trebao i mogao obavljati sa koncentracijom i u miru



slazem se sa dadadom, psiholog ce uraditi testiranje i dace ocjenu a i savjete sta raditi sa djetetom.
nemoj se plasiti psihologa, ja sam svog starijeg sina vodila zbog procjene psihomotornog razvoja i zena mi je dala jako dobrih savjeta a djeca njih vole uopste se ne plase zato sto se kod njih igraju.
sretno


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
5.4.2011 22:12:23   
Medić*
Brizna mama ako mislis da se radi o hiperativnom djetetu najbolje da se obratis strucnom licu, psihologu.... Nemas se cega ustrucavati, mozes samo dobiti mnogo korisnih i dobrih savjeta.

On je vec veliki i trebao bi razumjeti dosta stvari. Nama kao roditeljima je najbitnije da prepoznamo njihove znakove koje nam salju kako bi znali zadovoljiti njihove potrebe. Za hiperativnu djecicu treba puno razumijevanja, paznje, raznoraznih aktivnosti radi potrosnje tog viska negativne energije. 
Mozda on ii ne spada u kategoriju h.a djece, mozda je samo previse nestasan jer mu je dosadno, na neki sport da ga upises, neku sekciju, svakodnevno duzenje sa djecom i prijateljima, da jednostavno vidis sta najvise voli da radi pa da ga malo usmjeravas ka tome, da mu pomognes da se malo pronadje i da necim kvalitetnim zaokupira paznju,
mozda svojim ponasanjem skrece paznju na sebe i hoce vise zajednickih aktivnosti, kvalitetno provedenog vremena.

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 0:22:58   
nena82
Brizna majko i Mamine oci,dijete je tavo kakvi smo mi ga stvorilli...Mamine oci,stalno uporedjujes dva sina,ovo nije OK.Svako dijete je prica samo za sebe,jbg,prvi sin je miran,drugi nije i ti to moras prihvatiti.Dijete nije pas da bi bilo poslusno...Posto se tvoj post prilicno tesko cita zbog toga sto pises u jednoj recenici sve,cini mi se da sam vidjela da ste probali disciplibnovati malog batinama (oprosti ako grijesim)...Djeca se ne smiju tuci,udarac je poraz roditelja i dokaz da se nije snasao u tom trenutku u ulozi roditelja...Djetetu treba pricati-ynam da je to dosadno po stoti put objasnjvatai da ne smije ovo ili ono,ali to jeste efikasno.Ako dijete trazi nesto sto ne moze dobiti,ponudi mu nesto drugo ili skreni paznju na nesto drugo...Dijete je bijesno,jer ne zna kako da savlada svoja osjecanja...Mi mozemo im pomoci razgovorom,razumijevanjem,dobrim primjerom.Mamine oci,osim toga vecina dvo-i trogodisnjaka prolazi fazu pobune,jer na taj nacin stice samostalnost i prekidaju onu cvrstu vezu sa majkom...I to nije ni nana,ni djetetu lako.
Petogodisnjak opoet je dovoljno velikiu da shvati mnogo toga...Treba se upitati gdje je napravljena greska i naci razlog takvog poansanja.Nije sve u tome da je mali jedinac,ima tu sigurno i neceg jos,Trebas pogledati os tvoj i tvog partnera, pa vas odnos prema djetetu-da li ste postavili mu cvrste granice,da li mu stalno popustate,a mozda ste prestrogi?Nemoj ocekivati od sina da odjednom zavoli knjige i slicno,neki 5godisnjaci nisu jednostavno spremni za skolu i nije to nenormalno.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 8:41:17   
veeseelaa
kao prvo mamine oči nije mislila na batine! kao drugo puc puc po guzi je jako učinkovit
Ja neznam ni jednu mamu da ne pucne dijete, izuzev ove priče po netu od pojedinih forumašica!
slažem se da treba razgovarati al nekad je i puc puc dobar, jer inače bi dijete svašta nešto uradilo....

ja se ne mogu suzdržati ako moja kći napravi neki zijan da je ne naružim a nekad i ne pucnem!
o batinama nema govora, pa mi smo sve brižne i dobre majke....

al kad moja malena npr zgrabi domestos ja poludim! sada je već veća i sve može dohvatiti, jako je teško sve skloniti, mada se maximalno trudim



_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu nena82)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 8:59:20   
emma.L
nena, nije istina da su djeca uvijek odraz nas samih. Jer MM je jedno, ja deseto, a moje dijete nešto stoto- posebna individua na koju mi tek donekle utičemo.
Upoznala sam mamineoči, pa mislim da to njeno puc po guzi nije ni blizu onome što su u stvari batine i mislim da ako itko razgovara i bavi se djecom, to je ona. A iz moga iskustva sa mojim djetetom znam da je puc po guzi učinkovito. Doduše, ja ne puckam za svaku sitnicu i ako napravi belaj, što kaže vesela, jer se zapitam gdje sam ja bila da nisam spriječila belaj - to mi je za naružiti i objasniti. Ali ako joj 10 puta kažem da moramo staviti npr. kapi u uho, i ako ih je bez problema stavljala 5 prethodnih dana po 3 puta dnevno a sad joj se ne da pa se krevelji i izvija, izvini, ali tu priča ne pomaže. Puc po guzi itekako smiri i kapi se stave u uho.
Nemam petogošnjaka, ali imam jako, jako živu dvo-i-pol-godišnjakinju. Iščitala sam gomile tekstova o zadržavanju pažnje kod male djece, i nakon toga odlučila da nije vrijeme za stručnu pomoć user posted image  - mislila sam da moje dijete ima problem jer je ne zanimaju crtani, slikovnice, priče... do nedavno je samo trčala, skakala, mljela nekad povezano a nekada i ne baš, u vrtiću se isključivo sama igrala i ljuljala, sve suprotno od ostale djece koju znam. Sad je napokon malo drugačije.
A da joj je 5 godina i ovo se nastavilo, mislim da bih tražila savjet psihologa.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 9:57:43   
nena82
"Puc puc po guzi" ili batine-ne radi se o fizickom bolu...Ima mama koje nikad nisu udarile dijete,vjerujte mi...Ponekad to znaci da treba dvjesta puta ponoviti jednu stvar,ali bolje objasniti dvjesta puta nego kazniti dijete udarcem.Moja cerka kad je nestasna,kad radi stvari koje su opasne-recimo trci na ulicu,kaznjena je na drugi nacin...Ako istrcava na ulicu,vracamo se u istom trenutku kuci-dovoljna je kazna to sto nema vise setanja,ako penje se po namjestaju-kaznjena je odlaskom u svoju sobu,i sl.
Juce sam npr idjela jednu scenu-mama sa cekricom,mala je mozda imala 4 godine.Dijete-pravi mali djavolcic-skace,trci,ne slusa majku bas nikako,u jednom trenutku pocelo da vrijedja svoju mamu-cuti glupaco,glupa si...Mama njoj vraca istom mjerom-ti si glupa,ti cuti...Otkud dijete zna te rijeci????Naravno,od majke....Samo ponavlja ono sto cuje...Zato dijete je takvo kakvim mi ga stvorimo-i ne govorim o temperamentu,nego o ponasanju,o postovanju ili nepostovanju nekih opsteprihvacenih normi,o takozvanoj poslusnosti.
Niko nije nikad rekao da imati dijete je lak posao...Roditelji moraju teeljno promijeniti svoj zivot kad dodje na svijet beba....Odjednom u centru paznje je beba,a ne partner,ne ja...I to najcesce znaci neka odricanja,manjak vremena,hronican umor,a sve zanmo da se to itekako isplati;)

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 10:04:33   
nena82
Zaboravih reci-Brizna majko i Mamine oci,ja vjerujem da ste vi jedne sjajne mame,jer cim trazite savjet,to znaci da vam je stalo da pomognete svom djetetu;=)Prva i osnovna stvar u svakom problemu i jeste prepoznati problem,priznati da on postoji a poslije je vec lako naci rijesenje:))))))))

(odgovor članu nena82)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 10:17:48   
mama75
brizna majka mislim da kod tvoga djeteta nije u pitanju hiperaktivnost, ali bi ti razgovor sa psihologom mozda mogao pomoci, jer je puno lakse kada neko sa strane sagleda cijelu situaciju i da svoje misljenje i savjet, a narocito ako je to strucna osoba.
Za ostale komentare mogu samo reci ovo: imam curicu od 5,5 godina i NIKADA je nisam udarila jer nije bilo potrebe. Ona je jedno divno, razumno i poslusno dijete. Imam drugu curicu od 1,5 godinu i sto mm zna reci u sali "svaka joj je za degeneka". Znaci kod nje ne pali ni lijepa rijec, ni objasnjavanje, ni skretanje paznje na nesto drugo, ni puc-puc... Jos je mala pa se nadam da ce se neke stvari promijeniti. majka sam objema, ne radim, obje imaju moju potpunu paznju, starija ide u vrtic tako da se maloj mogu posvetiti kao sto sam nekada i velikoj. Dakle nije sve ni u odgoju, ima nesto i do karaktera djeteta. Mamine oci razumijem te u potpunosti.

(odgovor članu nena82)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 10:18:10   
mamine oci
Js+a sam prvi post pisala u zurbi bez tacke i zareza sto se nadam da mi necete zamjeriti? Cesto se pogresno tumaci napisano i receno,lakse kad se nesto isprica neko napise bar meni.Ne uporedjujem ja svoja dva sina neko sam htjela reci da to sto je moje djete nestasno znam da nije do mene kao majke nego da je djete jednostavno takvo, jer kako rece emma.L. ako iko radi sa djecom onda sam to ja da me neko gleda sa strane reko bi luda nek zena,ali zaista radim sve i crtamo,pisemo plesemo pjevamo,sve sto je u  mojoj moci naravno najvise pricamo,moje djete nikad jos nije izgovorilo neku ruznu rijec tipa,glupaca ili slicno,cak sta vise zna da kaze izvini,hvala,itd...Ja kao majka bi voljela da je mirniji i da cemo nesto skrenuti paznju on ako pricam neku pricu i ako ja to zanm sto slikovitije on se   najvise zadrzi 3 min i vec juri po stanu stalno je u pokretu:).A sto se batina tice naravno da ponekad radi puc,puc ali nije sad to vid batina da bi nanjela nedaj Boze djetu povrede neko ako nakon 5 puta to nesmijes i to nemoze on uradi naravno da ce malo raditi prutic...

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu nena82)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 10:27:52   
veeseelaa
ja znam parove koji uopće ne psuju a djeca im psuju???
a ja vrlo često opsujem al moja malena ne, tako da......
što se tiče toga glupi si i bla bla, zna da je to ružno i to može reći samo cuki koji laje na nas, mislim i to je naš pas u pitanju, kaže mu "glupi Ače"user posted image
hvala, izvini, način ophođenja za stolom, brisanje rukica i nosića, srdačnost prema gostima itd se uči
mi u tome napredujemo
skoro sam bila kod dr i vidim mama djetetu od 5-6 godina stalno briše nosić, meni je to strašno, razumjela bi da ima 2-3 god al od 5 nikako
Neki roditelji od djece prave debile, nažalost..... i onda im je sve drugo belaj i nestašluk i sl
Iz ovog bi izuzela djecu do 3-3,5 godina jer smatram da su mali da bi sve primili k'znanju, mada i sa njima se da upravljati odnosno naučiti ih dosta toga
Neki kažu da se djeca uče ponašanju do 3 godine, haj znaj
U biti sve se mi trudimo, bitno je samo ubosti ispravan i najbolji način
Svako od nas želi imati fino i poslušno dijete i da ga ne blamira al desi se, ja ne bi puno oko toga hampu dizala
Bitno je da nije nešto extremno.... naravno ne podržavam gađanje i namjerno razbijanje stvari, to mi je strašno.... i tu šizimuser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 10:35:19   
Anoniman
mamine oce..tvom su 3 god. pa je nestasan...moj A ima 2 god...i isto je zivahan...mama 75 tvojoj curici je tek 1,5 god....ovo su sve jako bitni faktori...jeste li svjesni koja je razlika izmedju djeteta od 5 god. i onog od 3...a kamoli od 1,5...ne moze dijete od 1,5 god. imati koncentraciju kao dijete od 5...nikad...ne bi ni valjalo...ali dijete od 5 god. koje nije u stanju 30 min. da sjedi i da s koncentracijom obavlja neki zadatak...za mene to nije nestasluk...oprostite...to je dijete koje za godinu dana treba u skolu...a svi znamo da u skoli treba sjediti 45 min. i raditi...da ne mozes trcati po ucionici ko mahnit...to su vec stvari o kojima treba da se pozabavi strucnjak uz roditelja...nema tu vise price i puc-puc...i savjeta laika...nego rad s psihologom...i dijete i roditelj

(odgovor članu mamine oci)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 11:04:23   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: brižna majka

Imam sina koji ima 5 godina i jako je nestašan.Mnogo me brine što je pretjerano aktivan i što ni na jednu sekundu ne sjedi.ništa mu ne može zadržati pažnju.Ne zanima ga škola,slova,brojevi i ništa što bi ga nečemu naučilo.Ne znam kako da se ponašam prema njemu i odakle da počnem.Stalno smišlja nove ludorije i zijaneuser posted image .Da napomenem da je jako inteligentan,da dobro pamti mjesta i događaje.Naravno on je jedinac.U zadnje vrijeme počeo je da primjenjuje neke tikove kao što je žmirkanje i uvrtanje ramenim,grimase lica.Molim vas za neki savjet i pomoć pri odgoju.user posted image .Nadam se da se još nešto može popraviti.Unaprijed hvala.



nije zgoreg otići kod psihologa nije to ništa strašno, čisto radi sebe, dobit ćete savjete opušten razgovor ...ne vjerujem da se radi o hiperaktivnosti jer to je težak poremećaj pažnje iz kojeg proizilazi najčešće i agresija. Mislim da se radi o nestašnom djetetu kako si i navela u naslovu...

Šta ćeš raditi? Kažeš pretjerano je aktivan ne zanimaju ga slova, brojevi, škola i ne znaš kako da se ponašaš prema njemu i odakle da počneš...eh od ovog boldiranog ćeš da počneš. Da bi ga naučila brojeve, slova, boje itd. moraš kroz njegove aktivnosti skakanja, bacanja lopte i sl., a ti još najbolje znaš šta njega ispunjava kroz to ćeš da ga učiš.
učenje za stolom-zaboravi ujedno imat ćeš i besplatan fitnesuser posted image

Kažeš pravi grimase, žmirka, uvrće ramenima ignoriši ih- pokušava samo da privuče pažnju na sebe. Ako se tikovi nastave uradi preglede očiju i odvedi dijete psihologu znaju nastati kao posljedica nekog stresa .

(odgovor članu brižna majka)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 11:58:06   
R&T@
IZVORNA PORUKA: nena82

...Djeca se ne smiju tuci,udarac je poraz roditelja i dokaz da se nije snasao u tom trenutku u ulozi roditelja...



Hvala, nena 82...
Ovo je moj odgojni moto...

NE POSTOJI razlog koji zasluzuje fizicko kaznjavanje...
I nemojte mi to ublazavati i nazivati puc-puc po guzi...

Majcina ruka, i ruka svakog odraslog se moze spustiti na tijelo djeteta samo da pomiluje...

Brizna mama, vazno je da razmislis kako si se ponasala do sada...ako je 5 godina mogao trcati, vikati, plakati i tako dobiti sto zeli, zasto bi sad prestao...
pokusaj uvoditi promjene jednu po jednu i smirivati situaciju...ako ne uspijes sama, potrazi strucnu pomoc...

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu nena82)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 11:59:39   
Amani12
IZVORNA PORUKA: tajra



NE POSTOJI razlog koji zasluzuje fizicko kaznjavanje...
I nemojte mi to ublazavati i nazivati puc-puc po guzi...

Majcina ruka, i ruka svakog odraslog se moze spustiti na tijelo djeteta samo da pomiluje...




user posted image user posted image user posted image


_____________________________

21.12.2009. Najljepse Sunce obasjalo nase Nebo Ljubavi <3
30.01.2016. Nova najveca Ljubav stigla u nas zagrljaj <3


(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 12:26:30   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: brižna majka

Imam sina koji ima 5 godina i jako je nestašan.Mnogo me brine što je pretjerano aktivan i što ni na jednu sekundu ne sjedi.ništa mu ne može zadržati pažnju.Ne zanima ga škola,slova,brojevi i ništa što bi ga nečemu naučilo.Ne znam kako da se ponašam prema njemu i odakle da počnem.Stalno smišlja nove ludorije i zijaneuser posted image .Da napomenem da je jako inteligentan,da dobro pamti mjesta i događaje.Naravno on je jedinac.U zadnje vrijeme počeo je da primjenjuje neke tikove kao što je žmirkanje i uvrtanje ramenim,grimase lica.Molim vas za neki savjet i pomoć pri odgoju.user posted image .Nadam se da se još nešto može popraviti.Unaprijed hvala.



Mislim da bi ti trebala razluciti (jer ipak ti najbolje znas svoje dijete) je li on nestasan u smislu da zeli biti u centru paznje i da mora biti sve po njegovom ili da ne moze da se koncentrise na nesto uopce.
To je velika razlika.
Prvo zahtjeva promjenu odgojnih metoda, a drugo odlazak psihologu.

Po meni mnoge mame puno grijese kad previse "sipcu" uz dijete. Ne daju mu da istrazi svijet oko sebe. Zato djeca stalno iznova trce od mama, prevrcu sve redom...Ili jedanut kazu NE za nesto, a vec drugi put ak dijete ne prstaje da se dere ili pravi probleme NE prerasta u DA. To je najveci problem. Onda svako to kreveljenje, trckaranje bez smisla...ima za cilj NE pretvoriti u DA.  Pustiti djecu da sama istrazuju svijet (uz nas nadzor iz prikrajka), nagradjivne za svako dobro djelo, biti konstantan u odredjivanju sta je dozvoljeo, a sta ne...je, po meni, veoma ucinkovita metoda.
Zaboravih dodati i ignorisanje.
Ignorisai to kreveljenje, uvratanje ramena, pa cak i psovanje...jer sve su to nacini da nas naljute ili nasmiju ili dobiju nesto.
Djeca su cudo.
Tako maleni, a tako inteligntni.
Budimo inteligentnije od njih.
Lahko je pucnuti, ali nije lahko dijete ubijediti zasto ne valja djecu tuci, zasto ne valja skakati po namjestaju, razvaljivati igrake, prisvajati tudje stvari, psovati...

(odgovor članu brižna majka)
  Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 13:19:25   
veeseelaa
NE POSTOJI razlog koji zasluzuje fizicko kaznjavanje...
I nemojte mi to ublazavati i nazivati puc-puc po guzi...


zovi kako hoćeš al ja neznam nijednu majku koja TO nije uradila
a imam prijatelja i poznanika iz svih sfera
živi bili pa vidjeli



_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 14:17:33   
Medić*
Svi mi znamo da svako dijete zeli nesebicnu ljubav, paznju, povjerenje i sl, znamo sta je batina, da li valja i ne valja. Nisu sva djeca ista i ne mogu se odgajati isto, neka su razumnija a neka svojeglava, sve to zavisi od njihovog temperamenta i karakternih crta licnosti. Nisam od onih koji vjeruju da je  batina izašla iz raja, ako se pribjegne sili, efekti su trenutni, ali ne i trajni. Batina, fizicko kaznjavanje i malo po turu nije isto user posted image
i kao sto rece Vesela ne mogu da vjerujem da postoji neko ko bar jednom  nije pucno po guzi svoje dijete ako je prethodno 1000 puta nesto ponovljeno a dijete vidi se da razumije ali i dalje radi isto (AFERIM AKO POSTOJI)Drugo je kada roditelji konstantno za sve fizicki kaznjavaju djecu, batinaju, deru se i nadvikuju sa djecom, vriste na njih, meni je to bolesno...
ali pucnuti dijete po turu ukoliko recimo konstantno dira ono sto ne treba ( stekere i sl) nema u tome nista lose. Jednom je prilikom maleni krenuo da me udari, tada je po prvi put dobio  po guzi uz objasnjenje da to ne smije raditi, nekada se desi da krene udariti ponovo ali se sjeti da ne smije i podje me grliti....Moj maleni nije uopste agresivan, ne otima, ne udara djecu, ne zna se braniti, ako ga neko udari dosao bi meni placuci, sta sam ja trebala, svaki pu ga tjesiti i rjesavati problem objasnjavajuci da to nije lijepo, da se niko ne smije udarati, .... ucim ga da ne treba nikada prvi udariti ali da treba vratiti, poenta je raditi puno sa djecom, razgovarati, uciti ih pravim vrijednostima i biti dobar model kojeg ce dijete oponasati. 
 
 

< Poruku je uredio medic slatki -- 6.4.2011 14:19:17 >

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 14:21:35   
hanabanana
Puno je lakše živjeti s djecom koja nas se boje, nego s onom koja nas vole.

Ja ne želim da se moja djece mene boje.
Ne tučem djecu, ne mislim da je batina iz raja izašla.
Nisam sv. Marija, poletila mi je ruka par puta, i dan danas znam zašto i kako, i sada bih svaki put sebi šamar zavezala.

Ako dijete ne može pažnju fokusirati na nešto duže od par minuta, ako nema mira, ako ne suradjuje, svakako treba potražiti pomoć. Ali kliničkog psihologa.



(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 14:22:46   
mamine oci
user posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013


(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 14:29:29   
R&T@
Batina jeste iz raja izasla, ali samo zato jer joj tamo NIJE mjesto...


_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogod...
6.4.2011 14:35:29   
veeseelaa
Batina, fizicko kaznjavanje i malo po turu nije isto


upravo tako....
naravno da je neću puckati po guzi cijeli život al trenutno i garant u naredne 2 godine će biti toga.... jer ne dozvoljavam da me dijete šamara, dira struju i bla bla Ja pričam ona opet
Pa halo, dokle??? da pustim da se nešto ne do Bog desi?? priča?? hm... ok al ima dana kad pričom ne dopirem do nje nikako, za sve što sam je pucnula po guzi dobro razmišlja hoće li ponoviti
I nije joj to puckanje utjecalo na psihu, vesela je i razigrana al granice se znaju

Kada čitam novine ne može doći i oteti ih i iscijepati, neće moći.... kad mi podere časopis džaba ja pričam, jednom se desilo al više ne! kad dira struju, deterdžente i ostale hemikalije a ja objašnjavam da to ne radi a ona opet... šta mi drugo preostaje???

da pustim il da je dovedem na mjesto zločina i kažem malena ako ovo ponoviš mama će se jako naljuti i pucnuće te po guzi, ponovi li obećanje ispunjavam 100%

Neznam s čim su se neke od nas susretale pa ih puc puc asocira na nasilje???
ja ne galamim, ja jasno i glasno pričam. da me svi razumiju... ne može mi reći nisam te čula i nisam te shvatila

Kada bude starija puc puc će biti isključen al da npr tada uvidim da se ne može koncentrirati, da je svojeglava i da može time nauditi sebi, tražila bi selameta kod psihologa il koga već


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *