|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:00:16   
Okarica
Trebala bih uskoro poceti raditi u jednoj javnoj ustanovi, ali istovremeno radim na trudnoci. Interesuju me Vasa iskustva. Da li znate da je neko dobio otkaz zbog trudnoce? Kako su regulirana ta prava? Pozdravuser posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:14:00   
Suncica*
Ja koliko znam moras biti u radnom odnosu najmanje godinu dana da bi mogla dobiti trudnicko i porodiljsko. A sto se tice otkaza sa tim bas i nisam upoznata..S tim ako je sve uredu sa trudnocom na trudnicko ides u 7. mesecu trudnoce, a porodiljsko traje godinu dana..Takvi su zakoni u Vojvodini, a za BiH bas i ne znam..

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:17:32   
Okarica
Hvala ti, mislim da je isto i kod nas. U uzasnoj sam situaciji. Bas sada mi je iskrslo nesto na poslovnom planu sto se desava jednom u zivotu, a s druge strane zeljela bih da imam djecu. U posljednje vrijeme cini mi se da ih necu nikad imati. Pozdravuser posted image  By the way, suncice, curica ti je med medeni.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:19:39   
Suncica*
Hvala ti..sto se posla tice uvek dodje neka nova prilika, a majcinstvo je najlepsa stvar na svetu..
Ipak zelim ti puno srece, ma sta da oslucis, jer ti ipak najbolje znas..
Pozdravljam te..

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:26:39   
D_K
Pozdrav,
koliko sam ja upoznata na intervju-u za posao je zabranjeno kandidatkinju pitati o njenoj trudnoci ili planiranju iste.. To mi po nekoj logici znaci da trudnoca ili planiranje trudnoce ne smije biti prepreka pri zaposlenju..
To je u teoriji ali u praxi - 1000 razlicitih primjera.
Moja poznanica je iskoristila godisnji odmor i porodila se i onda malo bolovanja i krenula raditi - a radila je u drzavnoj firmi. Problem je sto je ona doktorica i primljena na ODREDJENO a radno mjesto je bilo vruce (mnooogo kandidata) pa se ona zrtvovala za posao.
Ako tebe prime na odredjeno (a vjerovatno hoce) dobro se raspitaj kakvi su uslovi u firmi - i naravno ako imas stelu imas vise sanse da te ne otpuste!!
A ja ti drzim fige da zatrudnis - a posla ce biti - koliko sam skontala ti si magistar (ne znam cega) pa ako ti ne mozes naci posao onda ne znam ko moze..

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Tudnoca i novi posao
5.11.2007 15:31:12   
travnicanka
ja kad sam zatrudnila svoju djevojcicu radila sam pod ugovorom i za mjesec sam trbala dobiti  stalni posao.Obzirom da je na to radno mjesto konkuriralo dosta ljudi ja sam imala prednost jer vec radim u toj ustanovi.Na svu srecu imam jednu jako dobru radnu prijateljicu kojoj sam se povjerila i rekla da sam trudna,posavjetovala me je da nikom ne govorim dok bas ne budem morala.I tako sam i uradila.Nakon mjesec dali su mi stalni posao.Ja sam otisla na godisnji odmor i kad sam se vratila vec su mi bila 4 mjeseca.Bilo mi je jako neugodno otici sefici i reci da sam trudna.Tako je ona dosla i mene pitala dali je to istina,u zemlju sam propala od stida jer sam je pravo izradila.Nije joj bilo drago ali sta ce poslije mi je rekla u stilu neka si kao i bolje ti je dok si mlada i ona je svoju djecu rodila relativno mlada sto bas i nije tipicno za svedjanke.Hocu da ti kazem da i ovdje kao i u bosni gledaju ito na to.Mislim to je tako neljudski ali sta bi.Ja kad sam imala intervju za posao pitali su me imam li djece.Mozes to misliti!!!!!Nego ne sekiraj se ti sve pronaci svoj tok samo polako!!!Puno srece ti zelim na svakom planu!!!!!

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Tudnoca i novi posao
6.11.2007 15:38:50   
Okarica
Hvala Vam svima. Vasi su me odgovori ucvrstili u odluci da nastavim sa "projektom trudnoca".user posted image Puno pozdrava!user posted image

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Tudnoca i novi posao
14.12.2007 13:33:57   
Bosanka
Naravno da je u nasoj drzavi bilo takvih slucajeva otkaza,ali ima zakon koji isto to regulise,pa se mozes sto kazu ganjat s njima.

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Tudnoca i novi posao
14.12.2007 14:21:08   
ismihana
Zakon u nasoj zemlji propisuje 12 mjeseci porodiljskog odsustva i tu nema dileme. Poslodavac MORA primiti zenu nazad na posao kada istekne 12 mjeseci. A ako joj da otkaz nakon toga kao tehnoloskom visku (fol se ukinulo radno mjesto), onda na to radno mjesto ne smije primiti nikoga naredne 3 godine! Sto se tice placanja, tu je RS u boljem polozaju jer zakon tamo tjera firmu da placa punu platu svih 12 mjeseci (a onda mogu traziti da im drzava vrati 8 plata), a u FBiH firma moze i ne mora placati nesto. U boljim firmama se obicno placa i to razlika od one naknade koju daju Kantoni do pune plate.
Ja ne radim u javnoj ustanovi ali srecom radim u normalnoj firmi (mada je multinacionalka) u kojoj Pravilnik o radu kaze da je porodiljsko 12 mjeseci i da se placa razlika plate. Mada, iskreno, ja mislim da bih ostala samo 6 mjeseci. Jer, ma koliko da zelim bebu, zelim i da radim. A za 12 mjeseci se ipak dosta 'ispadne iz fola'... A mama bi ionako bila odusevljena da joj ostavim unuce na cuvanje user posted image

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *