|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 0:51:21   
laracroft
Prestravljena je preblaga rijec za ono sto sam ja dozivjela.Idem ja jucer do banke i na semaforu na najprometnijoj raskrsnici u vrijeme najvece guzve,kada se ni cesta ne moze kako treba preci,ide mlada zena izmedju auta,a  rukama nosi zamotanu bebu i prosi.Boze moj....Pitanje prvo:Kako se usudila roditi dijete,a nema novaca da ga prehrani???
Pitanje drugo:Kako se ne boji sa malim djetetom hodati izmedju auta,a sanse da je neko udari su ooogromne???
Pitanje trece:Sta radi Centar za socijalni rad i zasto se takva djeca ne smjeste na sigurno???
user posted image user posted image user posted image Zao mi je bebice sto se po onakvoj zimi morala mrznuti.

_____________________________

Adian 01.02.2007
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 9:34:19   
Bosanka
To nije ni prvi ni zadnji slucaj koji vidis,to je u sarajevu svakodnevnica.Pogotovo na semaforu.Cisto sumnjam da iko od tih zena koristi bilo kakvu kontracepciju,a samo dijete joj je neka vrsta pomoci za prehranjivanje.Vidis dijete pa im nesto das.Boze kako je meni zao kad ja tako vidim.A sto se tice socijalnih sluzbi,na njih mozes zaboravit.Smijesne su njihove izlike kako nikad nemaju dovoljno sredstava bla,bla,bla.Sta mislis ovo,zima prosla,srce puca,meni u kaputu hladno,kad po bascarsijskoj kaldrmi ide djecak od nekih 5 godina bosonog i prosi.Boze moj,pa da ti srce pukne.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 9:42:05   
Suncica*
Hmm. socijalna sluzba? Zar to jos uvek postoji?
Prekjuce smo isli da kupujemo poklone za Lorenu i tako setamo gradom, kad na svakom cosku sedi po jedna ciganka sa tek rodjenom bebicom(a vani je bilo -4) i prosi. Ja ne mogu da prodjem pored deteta, jer znam da moja Lorena ima i vise nego sto joj treba, a to jadno stvorenje mora da sedi sa nekom ludjakonjom i zaradjuje ko zna za koga..Sto je najgore i to sto zarade ne ide za potrebe tog deteta, nego u gu..cu ko zna kojeg coveka.
Ajde sada da predjem na drugu temu, moja komsinica stalno tuce svoje dete, da li na ulici(ide iza njega i suta ga), da li u radnji i mislim da je mali od silnih batina postao i retardiran. Moj Dragan je vec sto puta uzimao slusalicu da zove socijalnu sluzbu, medjutim ja kao majka ga sprecim u tome. Sve kontam ajde mozda i nije tako strasno. Medjutim kada sam malca pre neki dan videla sa gipsom na ruci smrklo mi se(jer to je delo njegove mame) uzmem telefon nazovem ih i sta mislite sta su mi rekli? Jesam li ja u rodu sa njima? Ako nisam zasto zovem, jer samo rodbina sme da prijavi majku..
Eto pa vi vidite..


(odgovor članu Bosanka)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 9:59:06   
kiša
Ma ovaj je svijet poludio,i onaj ko treba da se brine o tome skida odgovornosti sa sebe na druge i tako u nedogled. Il nemaju ovlastenja,il je neko drugi zaduzen il hiljadu drugih razloga.Samo molim Boga da tu jadnu djecicu sacuva.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 15:30:54   
Monia
Sve je to odvratno i grozno,ali silni centri koji bitisu,se stalno ograduju i prebacuju lopticu od jednog na drugi centar.A,u stvari skoro niko nista niti poduzima niti radi.To.da intervenciju pruzaju na poziv rodbine znam,i jako je glupo,ili bolje reci glup je zakon kojim se oni rukovode.Neznam dali kod vas postoje SOS telefoni??? To je jedina sluzba koja radi nesto i poduzima neke stvari.Mozda bi mogla pokusati stupiti snjima u kontakt,objasniti im situaciju i eto,uraditi nesto korisno i humano.Nadam se da ces uspjeti na neki nacin pomoci djetetu.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 15:37:14   
Suncica*
Mali je jako slatko i milo dete, ali luda majka je od njega napravila retardirano. Toliko ga tuce da ja kao posmatrac ne mogu, a da ne pomognem decaku. Moj Dragan je par puta zaustavio i upozorio, a ona je samo slegnula ramenima i prosla..Pa rputa je istraumirala moje dete u radnji koliko se derala na svoje..Bas cu da vidim za taj SOS telefon, jer mali ce na kraju zavrsiti ili u umnobolnici ili ne daj Boze mrtav..

(odgovor članu Monia)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 15:45:40   
Monia
Bitno je da ucinis ono sto mozes,jer je ljudski.Za djete je bolje da bude u nekoj ustanovi ..nego sa majkom koja ga zlostavlja.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 15:49:55   
kiša
Ma naravno pokusaj valjda ce oni moci nesto uciniti.

(odgovor članu Monia)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 16:04:37   
Monia
Mozes se jos raspitati dali postoji neka organizacija ili ustanova koja se bavi zastitom djecijih prava???? To je nekada bio UNICEF,ili podruzni centar za socijalni rad.Ako su oni nemocni,mozda te upute na pravu adresu.

(odgovor članu Monia)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 16:27:04   
travnicanka
Ma joj tuga jedna!!!Ja sam toliko osjecajna kad su djeca u pitanju da svaki put kad odem u Sarajevo pravo se nasekiram.Zena sa malim bebama na sve strane,ali to nisu cergari ni cigani kojima je to u krvi da idu sa djecom i prose,nego naprotiv to su sasvim normalne zene koje je muka natjerala da onako hodaju sa onim bebicama i traze da im se da koja marka.Moze biti iza toga svasta nesto ali ja jednostavno necu da vjerujem da svoju djecu koriste za takvo nesto,ja ipak vjerujem da su oni siromasni i jednostavno nemaju.Ja pomognem i dam sto se kaze halal bilo,i pitam se takodje kao i vi pa funkcionise li ista u toj nasoj zemlji?postoje li kakve ustanove koje se brinu za taj jadni narod.
Neko vece gledam reportazu Josipa Pejakovica i suze ronim.Neka majka ostavila cetveto male djece sa ocem,od kojih jedno ima tezi oblik epilepsije,i zamislite preudala se.Kakva je to zena i ima li srca uopste???Ja sam se toliko isplakala da i sad kad se sjetim nekakva me tuga obuzme.Djeca nisu kriva ni za sta,ali nazalost danas je jako puno djece koja ispastaju radi nemarnih i sebicnih roditelja.

(odgovor članu kiša)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 16:48:06   
laracroft
Ovo nije bila ciganka,ali hodati sa bebicom izmedju auta i cekati da je neko udari uhhhh...Mislim da se u ovoj drzavi hitno mora raditi na izmjenama i dopunama zakona koji regulisu tu problematiku.Nedavno sam na dnevniku gledala prilog o majci desetoro djece sa tek rodjenom bebicom u narucju,a nekoliko djece je smjesteno u domu i naravno prica kako se nema.Pa ja bih takvu majku ubila.Djeca joj po domovima,a ona radja novu sirotinju.Shvatam ja da svako dijete ima svoju nafaku,ali roditi dijete,a nemati nista za mene je ravno ludilu.A kamoli desetoro...

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 18:52:17   
Adana
Joooj drage moje, znam o cemu pricate. Dusa te zaboli kada vidis svu tu djecicu na ovoj zimi, ili ljeti po onom zvizdanu kako prose ili ih majke nosaju i prose. Ma kao sto neko rece ta se djeca radjaju da bi se zaradjivalo, sto ih je vise to je zarada veca, i ne ide im lose, ali nazalost malo fajde ta djeca imaju od tog novcauser posted image   Ja im nikada ne dajem novac, obicno djeci kupim nesto da jedu.
Neki dan ispred prodavnice gdje mi radi zaova ujutru oko pola 8 je dosla zena sa malim djetetom, sjedi na stepenicama, vani hladno srce puca, a ona sjedi li sjedi, dijete zamotano u nekakvu dekicu. Uzas. I negdje oko 1 sat vadi ona flasicu mlijeka da nahrani dijete. Zamislite kao je to mlijeko hladno!!!! Izasla moja zaova i iznijela u zdjelici aluminijskoj fini mini supicu u koju je udrobila hljeba da dijete jede. Kaze pojelo je ko da nikada nista nije jelo. Smrzlo se svo. Napala je pravo, a ona ono tipa sta ce mora.... A samo zamislite par sati dijete kod nje u krilu, gdje piskilo i kakilo??? Vjerovatno u gace ako ih ima, pa ona zima... Strasno!!!!!! A koliko je jos takve djece. Sram bilo drzavu!!!
I ja sam cula za tu majku desetero djece...i pitala sam se pa sto ih radjas jadna ne bila????!!! Sto im niko ne podjeli kondoma, ili napravi neku akciju ugradnje spirala, dijafragmi, podvezivanje jajnika ili vazektomiju????!!!!! Mozda zvuci uzasno, i bezosjecajno, ali sva ta sirota djeca....
Ne mogu vise da se sekiram... valčjda ce se nesto u ovoj drzavi rijesti vezano za svo to krsenje djecijih prava!
pusica svima vama

_____________________________

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 19:35:08   
laracroft
Pa i meni je najvise zao djece,jer nisu ona kriva sto su im roditelji blesavi.A postoji li u ovoj drzavi djeciji doplatak?Koje zene imaju pravo na to?Ima li neko mail federalnog ministarstva za rad,soc.politiku i izbleglice???Kontam,ako nas nekoliko posalje mailove sa istim pitanjima i zahtjevima mozda bude imalo nekog efekta.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Sta rade socijalni radnici????
2.1.2008 19:45:41   
Suncica*
Neka lepo idu i neka ciste, neka na lep nacin zarade novce deci koju radjaju..Najlakse je prositi, a deca se jadna smrzavaju na ulici i nemaju nikakve koristi od toga. Zamotani u ko zna kakve krpe, gladni..Ja bi svu tu decu u domove smestila, a te zene lepo u zatvor, pa valjda vise ne bi radjale pacenike jadne..Jednom sam isla u Beograd kod kume sa Lorenom, pridje mi ciganka sa malom bebom i prosi. Ja dam i kazem zeno sto ne nadjes sebi posla kakvog, a ona pa ne mogu ja zaraditi toliko, a oko nje mala deca. Ja pitam gde im je otac, a oni kazu da je kod kuce pije pivo..I sta covek da im radi???

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Sta rade socijalni radnici????
3.1.2008 10:00:08   
Blue rose RR
NAFAKA, NAFAKA...lično smatram da Bog dragi podari nafaku u obliku zdravlja i samog života, a Boga mi, ako roditelji ne zasuču rukave, klinac će nafaka pasti sa neba.
Kada vidim staru nanu (pod uvjetom da nije romske nacionalnosti) dodijelim joj koju markicu, a kada vidim one hanumice, pucaju od zdravlja a dijete jadno se smrzava u nekoj dekici, e od mene joj nema para.
Jednom mi neka došla na vrata, i prosi, a ja ti njoj rekoh:"Hajde da očistiš stubište, pa ću ti platiti pošteno."
A ona pogleda me onako iznenađeno i reče: "nisam došla da ti radim"
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Ma majku ti tvoju neotesanu i bezobraznu...pa kada si tako glupa crkni...Bože  mi oprosti.

Žao mi je dječice, ali kada god podarimo novac, taj isti novac niti će vidjeti majka niti dijete, več neki svodnik koji lovu prikuplja i troši na piće, cigarete i prostituciju...

A što se tiče planiranje porodice, zar stvarno mislite da su se ta djeca rodila zbog bilo kojeg drugog razloga, izuzev da posluže kao sredstvo našeg sažaljenja, i prikupljanja novca po hladnim ulicama (čast izuzecima).

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Sta rade socijalni radnici????
3.1.2008 10:25:33   
D_K
Ciganima ni ja ne dajem pare - ako imam nesto da pojedu onda im dam a pare - ne. Uostalom oni se upravo tako i ponasaju - pa nisam ja dosla da ti radim!!! Ja se ubijam od posla i treba njoj da dajem - ma otkaci.
A ja sam prije par veceri od trznog centra do kuce plakala. Zena je sa malim djecakom (nekih 4-5 godina) prosila i ja sam dala malom u ruku - a on me pogledao iznenadjeno i rekao hvala tako slatkim i djecijim glasicem - ja sam vec pocela plakati. I onda covjek uvidi koliko treba biti zahvalan na svim lijepim stvarima koje ima i koje moze pruziti svome djetetu a mnogi ne mogu. Nije toliko problem cigana ili onih koji prose na ulici - kod nas je toliko siromasnih ljudi koji mozda gladuju ali imaju svoj ponos i ne prose na ulici.. Zato mislim da se treba oko sebe osvrnuti i takvima pomoci - npr. moj brat i snaha placaju uzinu u skoli za jedno djete ciji roditelji nemaju para da mu plate...

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Sta rade socijalni radnici????
3.1.2008 11:37:46   
Azure
Ovo je tema na koju se redovno isplacem. Nazalost kao pojedinci vrlo malo mozemo pomoci djeci, jer njima sem materijalnog potrebna je i ljubav. Iz državnog  i federalnog budžeta skoro da i nema novca za pomoc djeci. Sve se vecinom svede na podjelu paketica tokom praznika i nesto malonovca ili hrane koju im doniraju.  Svaki dan kad se vratim s posla i moja me curica trceci u zagrljaj srusi na pod pomislim na svu djecu koja nemaju majke i nemaju kome da se raduju. Pa moja Azrica je sa nanom koja je strasno voli i pazi, pa i moj muz takodjer je sa njom. Ona ipak kad me vidi trci u zagrljaj i raduje se. Zamislite kako je toj jadnoj djeci u Domu koja su presvucena i nahranjena ali im fali majcinska ljubav. Svaki put kad vidim snimak na Tv-u ili u novinama sjetim se koliko je toj djeci potrebno ljubavi.

Majkama s djecom odavno vec ne dajm novac jer sam se uvjerila da ta djeca od toga nista ne dobiju. Redovno kupumem hranu. Ako su bebe male kupujem kasice i mlijeko. 

Sto se tice doplatka jako je mali. Zena u nasoj zgradi se zali da joj je doplatak za djecu po 20 km mjesecno. To je nista. I postoje neki uslovi da bi se dobio.

Slazem se s tim da pokusamo nesto uciniti, mada iskreno sumnjam u rezultate, ali vrijedi pokusati. Zasto moderatori ne bi ispred forumasica ove stranice sastavili pismo koje bi objavili u novinama!?. Za pocetak proslijedili ga u Avaz i Oslobodjenje, pa i druge novine koje budu zeljele da ga objave. Ako nista neke novine bi ga objavile kao zanimljivost, a nasa svrha je da se postavi pitanje i da se zna da majke i buduce majke zele pomoci djeci. Kada bi se pismo objavilo u novinama onda bi mogli ici dalje. Postaviti pitanje Ministarstvu za socijalni rad.
Smatram da je za sada pametnije i ucinkovitije da se cuje nas glas u novinama. Ovo je jedna ideja. Ali puno je pametnih glava na ovom forumu pa mozda svi zajedno pronadjemo nacin.

Lijep pozdrav svima :)


_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Sta rade socijalni radnici????
3.1.2008 22:56:20   
almai
slazem se s tobom azure ako nesto poduzmemo svi mozda se i uspije.
Nekazu daba stari ludi 'onaj ko se bori izgubi poneku bitku a onaj ko se ne bori izgubi sve bitke'Nemogu da shvatim ni taj nas narod onaj ko moze i ima finacijusku mogucnost nezeli vise od dvoje djece (vecina) a onaj ko nemoze nareda ih ko vojsku i onda po novinama i tv se javljaju da im se pomogne.Moze se omaket jednov eventualno i drugi put a 10ero ih naredat a nemati ni za dvoje to je krajnje neodovorno i neshvatljivo.

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 18
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *