|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vezikoureteralni refluks
21.2.2011 15:04:56   
Idina mama
Mom je sinu ustanovljen vezikoureteralni refluks drugog stepena. Uskoro puni 2 godine. Kao tek rodjena beba (20 dana star) imao je upalu mokracnih kanal i tada su posumnjali na refluks, ali je nalaz MCU bio u redu. Malo me buni sto su tek sad utvrdili da ima refluks.
Imate li slicnih iskustava?
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.2.2011 15:24:32   
leli§
je li jednostrani reflux ili dvostrani? i kojom metodom je doktor usanovio dijagnozu? (MCUG? ili AMRI)

VUR moze biti urodjen a moze se javiti zbog cestih mokracnih upala... reflux drugog stepena je jos uvijek blag a neka djeca uspiju to "prerasti" do 5og rodjendana. naime pretpostavljam da vam je urolog/nefrolog objasnio sta se desava prilikom reflux...znaci nije opasno po zivot ali tako baktrije mogu lakse dospijeti do bubrega.

ja znam da je najefikasniji tretman "endoskopski tretman" ubrizgaje se nesto na mjesto gdje ureter ulazi u besiku i tako sprijecava reflux urina. dijete kojem je dijagnosticiran VUR treba biti pod prismotrama ljekara..odnosno bubrzei se kontrolisu svakih 6 mjeseci...




_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.2.2011 20:04:17   
joni
mojoj ćerki otkriven refluks 1 stepen kad je imala 2 godine dobila je jaku upalu i poslije kad je radila mikcionu otkrili smo vur još je uz to imala i ešerihiju a bakterije nisu dobre od njih se može kanalić još više proširit al hvala Bogu njoj nije poslije godinu dana je radila ponovo mikcionu i nije više imala vur spontano joj se vratilo djeci to prođe rastom išli smo i poslije na kontrole jedno 2 ili 3 godine sad joj je sve u redu 1 i 2 stepen su blagi oblici mada tolerišu i treći stepen nije to ništa strašno sve će to bit super a jestel radili scintigrafiju bubrega

(odgovor članu leli§)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.2.2011 20:36:19   
Idina mama
Hvala puno na odgovorima.
Kao sto rekoh, moj je sin imao upalu mokracnih kanala samo jednom i radjen mu je MCU. Tada mu nisu utvrdili refluks. Imao je samo 20 dana. Sada su mu gotovo 2 godine i tokom ultrazvucnog pregleda, koji je uradjen iz drugog razloga, doktorica je primjetila da sirina kanala prema bubregu ima granicnu vrijednost i predlozila je da jos jednom uradimo MCU. Tako smo sad uradili MCU iako nije imao nikakvih bakterija u urinu niti upala mokracnih kanala. Ustanovljen je jednostrani refluks 2. stepena. Nas doktor nam rece da ne treba nista dalje poduzimati, jer nije imao upala. Jedino trebamo uvijek kontrolisati mokracu ako dobije temperaturu.
Ja sam citala da treba pregledati bubrege, ali nas doktor nista ne poduzima. Zato sam htjela da cujem vasa iskustva. U martu imamo termin kod urologa iz drugog razloga, ali bih voljela da se pripremim i mozda zatrazim dodatne preglede.
Joni, da li je tvoja kcerka imala tegobe, kao npr. otezano ili bolno mokrenje, bolovi u stmaku i sl?

(odgovor članu joni)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.2.2011 22:21:22   
joni
Koliko se sjećam nije, a i bila je mala nije se žalila.Kad je imala upalu, prije nego smo otkrili vur imala je temperaturu 40,3 a ni tad nije se žalila na bol a doktorica je rekla da je morala imati bol u burezima i na dnu stomaka jer bkod refluksa urin se vraća u bubreg i izaziva infekciju odnosno tad je bio pjelonefritis i tad je isprimala 20 garamicina i poslije toga kad se smirila upala radili smo MCU i otkrili vur. Sad imam drugi problem sa bebom kod njega je hidronefroza sa megaureterom i operisan je sa 4 i po mjeseca tad su mu stavili stent u mokraćni kanalić, iduće sadmice vadimo nalaze pa će mo vadit, postoji mogućnost da poslije vađenja stenta dobije refluks i rekli su mi ako bude da postoji gel koji se ubrizgava i rješi se bez problema pa ne paničim.A traži da mu urade pretrage da vidiš funkciju bubrega čisto da se umiriš mada 99% mu je ok al opet mislim da treba mojo Nini je sve bilo dobro, ali možda zato što je imala jaku upalu pa zbog toga je dr. tražila scintigrafiju , ne znam ti ipak pitaj, jer uz ne može pokazat fukciju bubrega. Uglavnom najvažnije je da je uk sterilna i da nema upala user posted image

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vezikoureteralni refluks
28.2.2011 0:45:58   
Idina mama
Draga Joni,

hvala na odgovorima. I zelim ti da sa vadjenjem stenta sve bude u redu i da se sve zavrsi vrlo brzo.
Moj sin se zali na bolove. Evo, vec dvije godine mislim da ima grceve, a mozda ga boli stomak zbog refluksa. Sad stalno govori: "Pipi aua." Na tuti se napreze, pa napreze ili place, pa piski, ali isto tako izgleda i kada prazni crijeva, pa nisam sigurna. Jedva cekam taj termin kod urologa, pa da vidimo.

(odgovor članu joni)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vezikoureteralni refluks
28.2.2011 15:45:12   
joni
Pile malo kako mi ga žaouser posted image a da li ga boli svaki put kad piški ili kad ima stolicu i da li mu je tvrda stolica, ja stvarno ne znam ako nema upalu da li ga može bolit ja sam pitala hirurga za bebu prije nego što je operisanoperaciju tad je imao 4 i po mjeseca da li to njega boli a on je odgovorio da ne zna ali da postoji mogućnost da kad se vraća urin u bubreg tad se on širi i postoji mogućnost da boli e sad nisu iste dijagnoze kod njega je od hidronefroze od rođenje jedan bubreg veći bio sad je okuser posted image

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vezikoureteralni refluks
1.3.2011 14:55:18   
primula
Moj je sin sa dva mjeseca imao urinarnu infekciju i tada mu je u urinu bila  Escherichia coli. Dok smo ležali na pedijatriji odmah su nas naručili na mikciju i utvrđen mu je VUR II stepen samo sa jedne strane, bio je na antibiotiku godinu dana. Poslije njegove prve godine radili smo drugu mikciju i tada je otkriven refluks sa obje strane sa jedne strane VUR II, a druga strana VUR II/III stepen sa ovim nalazima smo bili kod dječijeg hirurga i on je predložio da za 6 mjeseci uradimo statičku scintigrafiju bubrega i ponovo mikciju pa ce onda odlučiti hoće li morati na operaciju. Statičku scintigrafiju smo uradili i hvala Bogu uredu je a  mikciju trbamo raditi sljedeći mjesec. Mi smo svaki mjesec radili urinokulture i isli na kontrolu kod nefrologa.

(odgovor članu joni)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vezikoureteralni refluks
12.3.2011 0:22:19   
deckic
Moj sin je sa 2 mjeseca dobio urinarnu infekciju i lezali smo na pedijatriji. Kada su mu smirili upalu, radjena je MCUG i tada je otkriveno da ima refluks III/IV stepen lijevo. Radili smo i dinamicku scintigrafiju. Od tada je na profilaksi cefaclor 2x2ml i isli smo redovno na UZV, radili serije urina i urinokultura. Njemu je sad 1,2 god. i vrijeme je da opet radimo MCUG. Medjutim, mi smo dosta istrazivali, jer ne bih vise mogla dozvoliti da mu dijete onoliko pate i zrace na MCUG, pa smo odlucili da ga vodimo u polikliniku Helena u Zagrebu. Tamo cemo umjesto mikcione raditi ultrazvucnu cistografiju ( isto se ubrizgava kontrast, ali se prati UZV- nema zracenja).. Cula sam da je zena pravi strucnjak, koji se najvise bavi tom problematikom i da su tamo humaniji uslovi.
Ovdje na nasoj Nefrologiji sam jako razocarana. Dr. Danka je dobar doktor, ali ne mogu da vjerujem da samo ona radi sa tolikom djecom. Vise nismo mogli ni da cekamo kad mozemo doci do nje, vec smo odlucili pomoc traziti na drugom mjestu.
U zagreb idemo vec sljedece sedmice i nadam se da ce sada nalazi biti puno bolji. Infekcija mu se vise nikad nije vratila i nece ako Bog da:-).
Ovo je zaista borba u kojoj covjek mora imati puno strpljenja.

< Poruku je uredio deckic -- 12.3.2011 0:24:20 >

(odgovor članu primula)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vezikoureteralni refluks
12.3.2011 2:04:33   
Idina mama
Deckic, zelim vam sve najbolje. A gdje inace ides na kontrole?
Mi smo danas bili kod urologa. Zena. Zamislite srece. Doktorica Bosanka. Iz Dervente. Bar mi jezik nije bio problem. Kaze da je kod naseg sina kozica preuska i da se mora obrezati. Hitno. Kaze da moze imati bolove zbog toga, a mozda i refluks. Kad obavimo obrezivanje, praticemo dalje, pa vidjeti hoce li se zaliti na bolove i mozda koji put pregledati mokracu. Ultrazvucno pregledala bubrege i kaze da su u redu. Nisam pitala za dalje pretrage. Valjda zna sta radi.

(odgovor članu deckic)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vezikoureteralni refluks
12.3.2011 7:49:45   
joni
Toliko problema a tako mala stvaruser posted image to je stvarno super vijestuser posted image nisam znala da kožica može stvarat takve probleme ja mislila samo zbog higijene, al nek na tome ostane i da on pile malo to rješi brzo da ga ne boli više pipi,sve će to bituser posted image

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.3.2011 23:18:33   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: deckic

Moj sin je sa 2 mjeseca dobio urinarnu infekciju i lezali smo na pedijatriji. Kada su mu smirili upalu, radjena je MCUG i tada je otkriveno da ima refluks III/IV stepen lijevo. Radili smo i dinamicku scintigrafiju. Od tada je na profilaksi cefaclor 2x2ml i isli smo redovno na UZV, radili serije urina i urinokultura. Njemu je sad 1,2 god. i vrijeme je da opet radimo MCUG. Medjutim, mi smo dosta istrazivali, jer ne bih vise mogla dozvoliti da mu dijete onoliko pate i zrace na MCUG, pa smo odlucili da ga vodimo u polikliniku Helena u Zagrebu. Tamo cemo umjesto mikcione raditi ultrazvucnu cistografiju ( isto se ubrizgava kontrast, ali se prati UZV- nema zracenja).. Cula sam da je zena pravi strucnjak, koji se najvise bavi tom problematikom i da su tamo humaniji uslovi.
Ovdje na nasoj Nefrologiji sam jako razocarana. Dr. Danka je dobar doktor, ali ne mogu da vjerujem da samo ona radi sa tolikom djecom. Vise nismo mogli ni da cekamo kad mozemo doci do nje, vec smo odlucili pomoc traziti na drugom mjestu.
U zagreb idemo vec sljedece sedmice i nadam se da ce sada nalazi biti puno bolji. Infekcija mu se vise nikad nije vratila i nece ako Bog da:-).
Ovo je zaista borba u kojoj covjek mora imati puno strpljenja.


Deckic, kakav je nalaz?

(odgovor članu deckic)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.3.2011 23:19:47   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: primula

Moj je sin sa dva mjeseca imao urinarnu infekciju i tada mu je u urinu bila  Escherichia coli. Dok smo ležali na pedijatriji odmah su nas naručili na mikciju i utvrđen mu je VUR II stepen samo sa jedne strane, bio je na antibiotiku godinu dana. Poslije njegove prve godine radili smo drugu mikciju i tada je otkriven refluks sa obje strane sa jedne strane VUR II, a druga strana VUR II/III stepen sa ovim nalazima smo bili kod dječijeg hirurga i on je predložio da za 6 mjeseci uradimo statičku scintigrafiju bubrega i ponovo mikciju pa ce onda odlučiti hoće li morati na operaciju. Statičku scintigrafiju smo uradili i hvala Bogu uredu je a  mikciju trbamo raditi sljedeći mjesec. Mi smo svaki mjesec radili urinokulture i isli na kontrolu kod nefrologa.


Primula, kako ste vi? Ako sam dobro shvatila vi idete na kontrolu u aprilu.

(odgovor članu primula)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Vezikoureteralni refluks
21.3.2011 23:20:51   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: joni

Toliko problema a tako mala stvaruser posted image to je stvarno super vijestuser posted image nisam znala da kožica može stvarat takve probleme ja mislila samo zbog higijene, al nek na tome ostane i da on pile malo to rješi brzo da ga ne boli više pipi,sve će to bituser posted image


Eto, moze stvarati probleme. Doktorica rece da ga bas boli. Kako set vi?

(odgovor članu joni)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Vezikoureteralni refluks
22.3.2011 8:05:01   
joni
Hvala Bogu dopbro je. Bili na uz i nalaz dobar kroz 4 mjeseca na kontrolu. Kad smo izvadili stent pa poslije 3-4 dana dobije temperaturu 39 al urin uredan, bila viroza ja umrla od straha. Sad čekamo ljepe dane da krenemo u šetnje i da nas nikad nema kod kuće.Velikiuser posted image za tebe i tvoguser posted image

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Vezikoureteralni refluks
24.3.2011 23:44:09   
deckic
Bili smo na kontroli. Radjena je UZV cistografija i sada kazu da je lijevo II stepen (a bio je III/IV), a desno II /III ( a na ranijoj mikciji prije godinu dana nije nista pokazalo, mada su na UZV uvijek sumnjali). Doktorica Cvitkovic je predlozila da nastavimo s antibiotikom, ali da uvedemo i cranactin 2x1 ml. i dajemo i probiotik.
Posto smo mi do sada uzimali cefaclor antibiotik, ona je sada predlozila da predjemo na neki iz grupe NITROFURANTOIN i to najbolje u tabletama. Mi smo culi za NIFURETTEN tablete, pa da li iko zna gdje se mogu nabaviti te tablete?

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Vezikoureteralni refluks
17.4.2011 14:50:49   
Esmica
Moja starija curica je sa 2,5 godina imala jaku urinarnu infekciju.Imala je Eserihiju 10 na 6.Lezale smo u bolnici 10 dana.
Poslije toga opet joj se vratila infekcija,lijecili je ambulantno.
Sad opet,s nepune 4 godine mislim da je ima.Sutra ako Bog da cemo nositi urin.Urin zaudara,izgleda kao da je ulje u njemu.Ne znam kako cu se strpiti do sutra.Pretrazujem net,njoj nikada nisu radili pretrage o kojima citam,jedino su joj radili ultrazvuk bubrega.Ne znam za profilaksu,nikakve mjere,nista mi nisu rekli.
Caj od brusnice je puno pila,u zadnje vrijeme joj se zgadio vise.Mozda joj se zato vratila infekcija,jer ga ne pije.I mnogo trpi mokracu,nikako da napusti igru i ode u wc.Dosad sam je pustala,kad bude morala,ici ce,a sad sam vidjela da bas moram o tome voditi racuna vise.
Sta bih ja sad trebala traziti od pretraga da joj urade?
Sutra cemo nositi urin i urinokulturu.


(odgovor članu deckic)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Vezikoureteralni refluks
17.4.2011 15:08:40   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: Esmica

Moja starija curica je sa 2,5 godina imala jaku urinarnu infekciju.Imala je Eserihiju 10 na 6.Lezale smo u bolnici 10 dana.
Poslije toga opet joj se vratila infekcija,lijecili je ambulantno.
Sad opet,s nepune 4 godine mislim da je ima.Sutra ako Bog da cemo nositi urin.Urin zaudara,izgleda kao da je ulje u njemu.Ne znam kako cu se strpiti do sutra.Pretrazujem net,njoj nikada nisu radili pretrage o kojima citam,jedino su joj radili ultrazvuk bubrega.Ne znam za profilaksu,nikakve mjere,nista mi nisu rekli.
Caj od brusnice je puno pila,u zadnje vrijeme joj se zgadio vise.Mozda joj se zato vratila infekcija,jer ga ne pije.I mnogo trpi mokracu,nikako da napusti igru i ode u wc.Dosad sam je pustala,kad bude morala,ici ce,a sad sam vidjela da bas moram o tome voditi racuna vise.
Sta bih ja sad trebala traziti od pretraga da joj urade?
Sutra cemo nositi urin i urinokulturu.



Ovdje pregledaju urin. Cim se infekcije ponavljaju sumnjaju na refluks ili neku anomaliju mokracovoda. Tada salju na ultrazvucni pregled, ali se ne oslanjaju previse na rezultat, jer se ultrazvukom ne moze sve otkriti. Ultrazvukom pregledaju bubrege, mokracni mjehur, mokracovode. MCU je onda sljedeci pregled. Ubrizga se djetetu kontrast putem katetera u mokracnu besiku. Kad se  mokracna besika napuni, dijete piski i u tom trenutku snimaju rendgenom i lijepo vide kuda mokraca ide, tj. kako mokracovodi izgledaju. Kod moga sina se vidjelo da mokraca ide nazad u bubreg. To je opasno, jer bakterije iz mokrace mogu zaraziti bubreg i bubreg se moze ostetiti, ne daj Boze nikome. Profilaksa se daje kad je refluks vec dijagnosticiran, a upale mokracnih kanala se ponavljaju. Sve u cilju spasavanja bubrega. Moj sin ima refluks, ali nije imao upale mokracnih kanala, pa ne prima nikakvu profilaksu. Inace, kako se tretira refluks, zavisi i od toga u kojem je stepenu itd. Od kada je dijagnosticiran refluks, nema nikavih pregleda, samo redovno urin ili obavezno kad ima tep. Cim se pojavim kod doktora i kazem ima temp. ne pitaju nista, ne rade nista, nego mu zaljepe kesicu za urin i tek onda pregledavaju dalje.

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Vezikoureteralni refluks
17.4.2011 15:17:01   
Esmica
Aha.I mi uvijek pregledavamo urin.Nekad valja,nekad ne.Ali uopste ne znam ima li curica refluks,nismo nikad radili MCUG.Kad je imala drugu infekciju,doktorica u domu zdravlja joj je dala samo antibiotik.Poslije smo uradili ultrazvuk,koji je bio manje vise uredan,samo pokazuje talog sedimenta.
Jel moguce da dijete ima refluks,a da nema tako cesto infekcije,vec prodje godina dana od jedne do druge infekcije?
Ako moja nema refluks,kako onda ima ponavljajucu infekciju?
Jel ima ovdje u Sarajevu kupiti trakice za urin?Citala sam da mame u Hrvatskoj koriste te trakice.

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Vezikoureteralni refluks
20.4.2011 15:56:36   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: Esmica

Aha.I mi uvijek pregledavamo urin.Nekad valja,nekad ne.Ali uopste ne znam ima li curica refluks,nismo nikad radili MCUG.Kad je imala drugu infekciju,doktorica u domu zdravlja joj je dala samo antibiotik.Poslije smo uradili ultrazvuk,koji je bio manje vise uredan,samo pokazuje talog sedimenta.
Jel moguce da dijete ima refluks,a da nema tako cesto infekcije,vec prodje godina dana od jedne do druge infekcije?
Ako moja nema refluks,kako onda ima ponavljajucu infekciju?
Jel ima ovdje u Sarajevu kupiti trakice za urin?Citala sam da mame u Hrvatskoj koriste te trakice.



Moj sin je jednom imao urinarnu infekciju. Kada mu je bilo samo 20 dana. Tada su mu radili MCU i nije bilo refluksa.

Stalno je imao neke grceve i teskoce, pa sam stalno insistirala da provjere sta je. Nekoliko puta su mu radili ultrazvucni pregled stomaka i kad mu je bilo skoro dvije godine, doktorica predlozi MCU, jer joj je nesto bilo sumnjivo. I tada mu ustanove refluks. Dakle, nikad nije imao infekciju, a ima refluks.
S druge strane, kolega na poslu se zali da mu kcerka, godinu dana stara, ima ucestale urinarne infekcije. Jednom je bila i u bolnici zbog toga. Radili su joj MCU i nema refluks. Dakle, ceste infekcije ne znace odmah i refluks.

Inace, treba paziti i lijeciti urinarne infekcije. Kolega mi je rako da je njegov ljekar rekao da urinarna infekcija ostavlja vece posljedice nego upala pluca. Ovdje cesto posalju djecu u bolnicu na 7-10 dana kako bi primili jace doze antibiotika u venu. Tako da se infekcije ne ponavljaju.

Sada je urolog utvrdila da je kozica kod mog sina tako srasla da se hitno mora obrezati. Da zbog toga ima bolove i mozda i refluks. Upravo je prosle sedmice obrezan i sada cekam da vidim hoce li biti bolje. Rekla je MCU ponovo kroz 6 mjeseci.

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Vezikoureteralni refluks
6.11.2012 18:02:06   
Esmica
Evo nakon trece jake infekcije prelezane u bolnici radili su mojoj djevojcici (5 god. i 4 mjeseca)  CMUG i otkrili smo da ima VUR drugog stepena,kako sam shvatila samo na desnom bubregu,ali nisam sigurna,jer je doktorica bila skrta na rijecima,a nalaz je tek u cetvrtak.user posted image
Ne znam sta ce nam reci da radimo dalje.Zadnji put je bila Eserihija 10 na 7.
Pije brusnicu,a sinoc smo prestali s antibiotikom.


_____________________________

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 21
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *