|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno nece ?
12.2.2009 20:59:51   
Mojabebica
Drage mamice, upravo naslov govori sve. Moj 20. mjesecni sin je prije mjesec dana i vise BIO "naucio" da ide na tutu. Poceli smo training u subotu a vec je u srijedu poceo da trazi i bio je jakoo zaintersovan za istu. Skinuli smo bili pelene kad smo kuci  a nosio ih je samo ako idemo u radnju i navece kad spava .Ali....vec prije 2 sedmice je se malkice bio razbolio tj. povracao je pa smo mu sve zivo ugadjali pa je onda dan poslije toga dobio rijetku stolicu i naravno nije mogao da izdrzi svaki put pa je bio i ekcidenata i u gacama i od tada nece vise na tutu. Govorim mu sto puta"Hoces tutu" ali samo govori " no " i pobjegne u cosak i upiski se ili ukaki. user posted image Znam da ga nesmijem jos vise uplasiti i negalamim na njega ali kako na miran nacin da ga opet naucim da je trazi??Jesteli imali slicno iskustvo?Molim za savjet od iskusnijih mamica. Unaprijed zahvalna od srca

_____________________________

My prince born : May 30,2007
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
12.2.2009 23:02:34   
Mojabebica
vidim ima dosta pregleda tema ali nigdje ni jednog savjeta ???any help

_____________________________

My prince born : May 30,2007

(odgovor članu Mojabebica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
12.2.2009 23:18:50   
camm
sta da ti kazem nego da budes uporna i strpljiva,i kod nas je bilo tako
i sada se zna upiskiti ali ja imam problem kad hoce da kaki ona se sakriva po coskovima
i nece na tutu nikako,ja s tim muku mucim isto.



_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

(odgovor članu Mojabebica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
12.2.2009 23:30:13   
Aminad
Evo hepl-a, mada ne znam koliko će ti odgovarati moje mišljenje, znam da većini neće ali evo:
-dijete nikada, nikada ne treba siliti na bilo koju vrstu promjene a posebno kad je u pitanju tuta,
-tvoj princ je bio u fazi otkrivanja novih stvari i mogućnosti i tuta mu je bila zanimljiva ali ga je bolest omela u tome a i ne mora biti možda bi i bez toga zapao u tu fazu odbijanja,
-moj prijedlog da mu i dalje nastaviš davati tutu da u nju piški ali ne na silu i ne s galamom vikom isl. a ako se upiški polahko mu skrenuti pažnju da to nije uredu, mislim da je još mali da bi shvati o čemu se zaista radi i ti moraš shvatiti da mu ti u tom periodu tutu uvodiš kao naviku, pa polahko, doći će opet period kad će sam pristati.

uh etooooo

Evo sad moje iskustvo s Imranom: njemu su 3god. i do skora nije htio na tutu, par puta se desilo da je piškio onako slučajno i onda neće, onda je htio sjediti ali neće piškiti, onda smo imali dolazak nove bebe u porodicu, pa onda njegovo odbijanje da govori, pa kad se sve to stabilizovalo on je prije mjesec dana počeo ići na tutu, istina ja sam sama odgađala jer mi se činilo da mu je ovih nekoliko stvari previše i kad bih mu dodala još i tutu ...uh...e onda kad se sve smirilo jedan dan sam bila uporna, on inače nije htio da se upiški u gaće ali nije htio ni u tutu samo u pelenu, e bila sam uporna i nisam mu htjela stavljati pelenu cijeli dan, on je tražio tutu, sjedio na njoj ali nije htio piškiti, i tako cijeli dan trajalo je to od 8h ujutro sve do 23:15 kad više nije mogao izdržati i piškio je na tutu. Iskreno bila sam se uplašila za bubrege isl. jer cijeli dan nije piškio ali hB nije bilo nikakvih problema. već sutradan je sam tražio tutu desilo se i da se par puta upiškio i vidim da mu je bilo krivo zbog toga, sinoć je prvi put piškio i na šolju bez problema, E još nam je ostalo da kaki ali i s tim ću sačekati još malo. 
Znam da je za mnoge ovo previše kasno i sama mislim da je mogao početi i ranije ali meni se činilo da je bez veze da ga silim isl. Merjema je isto tako s oko 2god. počela na tutu i s 3 je već lijepo išla i već tokom noći spavala bez pelene.
Možda sam previše popustljiva u tome i da, koštalo me to finansiski jer sam kupovala pelene i koštalo me jaaaako puno živacauser posted image  ali eto nekako mi se čini da nije uredu siliti djecu ni na tutu ni da jedu ako ne mogu isl.




_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Mojabebica)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
12.2.2009 23:30:38   
Amrino
Probaj ga sada uciti na solju. Ja, koliko sam citala, fol je u tome da kada ucis dijete na tutu- koristis samo tutu i nikako se ne vracas na pelene...Vjerovatno je skontao da mu tuta bas i nije tako potrebna.
Kupi onaj umetak za solju i uci ga na to. Neka gleda tebe i MM kada idete na wc pa da skonta da to tako svi rade...
Jos uvijek nemam iskustva s tim ali nekako mi ovako logicno...Vec unaprijed mislim da moj Hamza nece bendati tutu jer u svemu hoce da kopira nas a kako mi ne koristimo tutu...nece ni on garant user posted image .


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 0:06:20   
ziki
Moram da pohvalim mog misu pisu, jes da nije tema, prosli vikend sam mu kupila tutu da se upozna sa njom, juce je piskio, prekjuce i piskio i kakio. Jeste mali za to al kad se vec nateze da kaki onda ga skinem i stavim, on presretan jer mu zabavno, sjedi i golisav jeuser posted image  a i polako stavram naviku.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 0:13:22   
dinaa
Camm moj sin je to isto radio kao i Bella i bas u toj dobi od tri godine,iako smo pelene skinuli sa 2.5 godine kakit nije htjeo ni u solju ni u tutu,i onda je moja sestra dosla i igrala se s njim i posto je vec veliki uspjela ga je podmititi sto kod mene nije upalilo,rekla mu je ako pocne kakiti na solju kupit ce mu igracku koju sam izabere i neces vjerovati upalilo je od prve obecanje su obadvoje ispunili.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 8:43:39   
Blue rose RR
Nema tu nekog specijalnog recepta, sem - strpljenja.
Mislim da nema potrebe da dijete forsiraš na tutu, ako ono jednostavno nije osjetilo potrebu da samo počne koristiti.
Kao što neko reče, počni da ga navikavaš na WC-šolju, sa onim umetcima za djecu.
Moja kikica nije htjela mnogo da bude na tutu, ali je zato bilo joj primamljivije na WC-šolji, sa malim stoličkom pod nogama, i nagne se meni u zagrljaj i vrši nuždu.
Doduše noćnu i ne pokušavam, jer kažu da je potrebno je odvikavati tek kada se nekoliko puta ujutro probudi sa suhom pelenom, što kod nas nije ni blizu.

Helem nejse, nema forsiranja, već samo prati, osluškuj i budi tu kada želi da piški, da ga možeš preduhitriti.
Ah da, moram napomenuti da sam ja počela da odvikavam djevojčicu od pelena onog momenta kada sam je mogla pustiti van sa suknjicom i gaćicama, jer smatram da je lakše i majci i djetetu kada krenu topliji dani, da se otpočne taj proces.
A nije ti ni dugo čekati.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 8:58:32   
M kao Mama
Joj, Admira identična situacija sa čoškovima i kod nas, piški regularno u tutu, ali kada treba ono drugo, samo vidiš nema Lajle, negdje se izgubila, il se zavuče pod sto, il se zavuče ispod svoje hranilice, il se zatvori u sobu i nikome ne da u sobu, ne znam šta da joj radim, jer ovo je nešto novo, prije je sama tražila tutu, ali ima nekoliko sedmica ovo praktikuje, i još nešto primjetila sam da nas opasno dribla. Kaže hoće tutu, ja je stavim, i onda ona ništa ne radi i tako sjedi, sjedi, sjedi, i kada ustane uhelači se u gaće. I pred spavanje nazor se uneredi samo ne bi li išla u krevet, jer pred spavanje sve obavimo što se da obaviti, oeprem, je namažem, spremim i ne prođe puno, ona se sredila.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 13:21:08   
camm
user posted image user posted image user posted image m.alma i ona ili iza paravana ili u ormar se zavuce,
a zna se zatvoriti  u sobu i neda mi da udjem,govori bezi bezi a sva se ukociuser posted image user posted image user posted image
evo ja je maloprije stavila na tutu,i sjedila je jedno 5min.i govori nece mama neceuser posted image
ja izadjem kad me zove kaze daj jastuke,hoce dama da lezi a da bude na tuti
user posted image user posted image user posted image user posted image  donesem joj jastuke namjestim nekako da bude naslonjena
ali je onda pocela da kuka kako je guza boli od tute.
kad je vidjela da ne moze da lezi user posted image

ma polako naucice se sad ce proljece pa topliji dani
ima vremena.




_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 16:10:47   
Mojabebica
ma neznam sta je ovo vise.Krivo mi je jer je bio naucio i stvarno je trazio svaki put da ide na tutu i prosto smo se svi cudili jer je inace jako aktivno dijete  i nikad nestaje user posted image   a gle sada. Jutros mi je trazio jednom tutu vidjecemo sta ce biti kasnije.I da nezaboravim ustao je sav mokar user posted image

_____________________________

My prince born : May 30,2007

(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
13.2.2009 16:15:58   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Probaj ga sada uciti na solju. Ja, koliko sam citala, fol je u tome da kada ucis dijete na tutu- koristis samo tutu i nikako se ne vracas na pelene...Vjerovatno je skontao da mu tuta bas i nije tako potrebna.



Mislim da je u ovom fol. On je sada zbunjen, nekada može pišati u gaće nekada ne može. Kada ide vani može, a u kući ne može.
Mi kada smo skinuli pelene, skinuli smo ih zauvijek. Skupa su išle obje, i noćna i dnevna. Još sam mjesecima nakon skidanja pelena sa sobom nosila rezervnu odjeću za presvuči, ali nikada nam nije zatrebala.

U svakom slučaju - ni slučajno tjerati.

I on je fakat malen skinuo pelenu, rekla si 20 mjeseci, moja malena je imala jače od dvije godine. Maryam_Amina je pomenula: očit znak da je dijete spremno za tutu jeste kada se 15 dana zaredom budi suho.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
15.2.2009 15:34:01   
S.mama
I ovaj moj gospodin se bio naviknuo na tutu,nije je trazio,nego je davao signale kada treba vrsiti nuzdu i odjednom frka i nisam ga stavljala na tutu i zaboravio...Sinoc da pokusamo opet i sjedi on mirno,igramo se onako,ali bez uspjeha i ustane sa tute,u cosak,sav se upiskio i nakon toga kaki,uh,ja brzo na tutu on nece,tako da smo odlucili uz svo strpljenje da jos malo istrazuje,pa mozda i uspije...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
16.2.2009 19:12:37   
Lizy
eh.. tuta.. znam kako je to.. i mi smo imali slican problem.. uglavnom, ja sam ljekar  i imala sam prilike da slusam o takvim problemima, i stav je vecine ljekara da dijete ne treba prisiljavati , ali mu se mora na lijep nacin objasniti da ne valja da kaki i piski u pelene.. moj sin prvo nece da sjedne, a onda nece da ustane sa tute, tako da je bitno da ga privolim da sjedne na tutu, dam mu neku igracku, a onda ga malo zanemarim, ali sam naravno tu, jer se moze desiti da ustane i prospe sadrzaj... user posted image .  Uglavnom, on ne voli da ga gledam dok to radi.. 
Nakon proljeva dijete je zbunjeno i ne zna sta treba da uradi..samo strpljivo, i ovo ti ne govorim kao ljekar, vec kao roditelj koji je sve to prosao, ljutila sam se i smijala se sa njim.. tako je to.. proci ce i ta faza..

(odgovor članu Mojabebica)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Zaboravio da ide na tutu ili jednostavno ...
17.2.2009 13:10:11   
Mirna.akt
Moja draga prijateljice. Moram ti reci da te razumijem.
Da ti ispricam moje iskustvo.
Svojoj starijoj kcerki sam kupila tutu na fazon stolice jos dok je imala 13 mjeseci, ona se s njom igrala dosta dugo, i jednom sam je stavila na nju da piski i piskila je, cak je i kakila, medjutim, to je bilo samo jednom, dok je imala 15 mjeseci, poslije nije htjela, nego samo da se onako igra. Ali je uvijek isla samnom u WC kad sam ja morala da obavim nuzdu i svaki put sam joj govorila: ''Kad jos malo porastes i ti ces kao mama''. I bilo joj je drago zbog toga, dok jedan dan kaze ona meni: ''Mamo mamo, skini mi pelenu, hocu i ja kao ti na veliku solju''. I ja je stavim i od tad piski i kaki na solju, i kaze: ''Sad sam velika djevojcica''. S tim, da joj je dedo kupio onu dasku za djecu, tako da sad ona sjedi na malu solju, a mama na veliku.. :) :)
Bitno je samo da ne zuris, svako dijete ima svoje i svako dijete je drugacije, vazno je da on razumije ono sto mu govoris i da ga pohvalis svaki put.

_____________________________

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

(odgovor članu Lizy)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *