|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   da li dijete 'laže'?
11.12.2012 15:58:48   
beban
Ovo mi je povezano sa novom tetom čuvalicom a sličan problem je bio u vrtiću, ima skoro 4 god. i ja jednostavno ne mogu iz djeteta izvući informaciju koja je suvisla, npr. govorio mi da ga je neki dječak stalno udarao u vrtiću , da li je ne znam, tete govorile da nije, a sada kaže da npr. teta nije dala crtić nije se igrala sa njim i to ne znam da li je istina mislim da nije i to me sekira što mi dijete laže? faza istina šta je help, zbunjena sam
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: da li dijete ''laže''?
11.12.2012 16:12:28   
chuci
mojoj je 3 god i 3 mjeseca i nekada laže, odnosno izmišlja. ali ja lako mogu skontati jer je uvijek povezano sa nečim o čemu smo pričali, nečim što je neko spomenuo a ona čula, pa ona onda sebe uklapa u situaciju.

neki dan je npr rekla da je išla sama do nane i da je usput srela vuka. user posted image
isto tako kad sam je pitala šta joj je crveno ispod oka rekla je da se udarila i da je tetka vodila doktoru. pitam je ja kad. kaže ono sutra kad sam slomila nogu i imala gips (nije nikad ništa lomila). npr ovdje nisam skontala odakle joj uopšte pojam gips i kako zna za to i šta se s tim radi.
ja mislim da je to neka faza.

djeca znaju lagati i da bi dobili panju. npr od te tete ubuduće, moda misli da će je ti naruiti pa će se ubuduće igrati s njim vie.

< Poruku je uredio chuci -- 11.12.2012 16:13:31 >


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu beban)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: da li dijete ''''laže''''?
11.12.2012 16:17:29   
Skvo RR
Pa ne znam sta bi na ovo napisala...ima I uma neke izmisljotine (4. godine i 3. mjeseca)...ali uglavnom cujem ih dok se igra...ali lazi kao lazi nema....ne izmislja...takve stvari...kao manja je znala "lose prenijeti i nadodatiuser posted image " neku situaciju...ali sada ne...vjerujem joj kada prenosi neku informaciju, jer je jos nisam "uhvatila" u necemu...Imala je provale opet kao dosta manja...ako nesto hoce, pa smasla...ali sada ne...

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: da li dijete ''laže''?
11.12.2012 16:18:51   
hatepsut
Ipak mislim da je faza,a mozda da porazgovaras s tetom jer mozda i njoj govori neke stvari "iz kuce" koje nemaju vezu s istinom.

Sjecam se kad je kod moje rodice bila od njene tetke kcerka i malena kad je dosla kuci kazala kako je bila jako gladna,kako su svi jeli a njoj nisu dali ...rodica se frapirala,njena tetka kaze da je neko drugi cuvao ili bila u vrticu pomislila bi da je to istina kako je ona to uvjerljivo pricala.

_____________________________

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: da li dijete ''laže''?
11.12.2012 16:36:26   
Vinetu
Moja cura za mjesec i po puni 4 godine. Donedavno je govorila istinu i samo istinuuser posted image . Svašta sam znala saznati od nje... ko se kako ponaša u vrtiću, od učiteljica do djece.
Nedavno je počela izmišljati... ne bih koristila riječ "laž, lagati" jer to nije zlonamjerno. Neki dan je optužila svog još nerođenog bracu za svoj nestašluk user posted image .
To je faza... djeca se prvo igraju riječima, rečenicama, a zatim i situacijama... sve da bi ispitali kako mi reagujemo i da li je i nama to zabavno kao što je njima. Ako vide da im "izmišljanje" prolazi, nastavit će sa tim.

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: da li dijete ''laže''?
11.12.2012 16:42:50   
salmy
Isto mislim da je faza,nije to laganje(nisu oni svjesni sta znaci to)
Npr..moj momak( 3 godine i 2 mj) u zadnje vrijeme ne voli vrtic....Jednostavno cim ustane pocne da "laze" necu da idem jer me Teta tuce,pa necu mrzim svoj vrtic jer me niko ne voli tamo....
Isto redovno "slaze" da je spavao a znam da nije...a slagao je jer nece kuci da spava..Kaze jeo sam to i to i nisam gladan.Kad si jeo? kaze jucer kad je bio rodjendanuser posted image
I redovno kaze kad nece da ide negdje,da ga bole prsa(a drzi se za kuk)user posted image
Uzasno petlja i folira nam.....
Sigurna sam da su to sve faze...

(odgovor članu Vinetu)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: da li dijete ''laže''?
11.12.2012 20:48:20   
beban
Hvala na replikama, mislim da sam se donekle pronašla u pričama i slažem se ali nisam u frci koju sam osjetila jer želim da znam ko luda šta se dešava kada mene nema, dobro izrazila da to nije laž nego izmišljanje, naime jedinac je i svijet se vrti oko njega trenutno, trudim se da budem realna ali raste i mijenja se a mi im na taj način upoznajemo osobnosti i ispravljamo krive slike, hvala

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: da li dijete ''laže''?
12.12.2012 9:51:19   
Lulu_
Naomih se posluzila tim kada je trebala ici kod oca i njegove djevojke. Nije joj se islo pa je slagala da je mama rekla kako ne zeli da ona ide tamo i da ne treba da ih voli. Meni je onda rkla kada je dosla kuci da xxx zeli da je ona zove mama...user posted image Moglo je doci do velikih problema jer je ona slagala. I to doslovno slagala. Jako teska situacija kad dijete ima 4 i pol godine.

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu beban)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: da li dijete ''''''''laže''''''''?
12.12.2012 12:44:30   
hanabanana
Sva djeca lažu. Neka više neka manje. Do treće ili čak četvrte godine rade to gotovo nesvjesno. E u toj fazi na laganje ne treba obracati previše pažnje, pogotovo im zabranjivati.
Ali ako dijete laže nakon sedme godine, onda to zahtjeva pažnju, naročito ako su laži prečeste i gube svaku vezu sa stvarnošću.

Psiholozi čak kažu da je laganje kod djece, u dobi od tri i četiri godine, vrlo korisno. Korisno jer je to vrlo bitna faza u učenju jezika i shvatanju simboličkih znaćenja.

Nakon navršene sedme godine laganje se više ne smatra normalnom fazom u razvoju. Naravno, i dalje se događa da dijete laže, ali sada iza tih laži stoji određena namjera: na primjer, dijete može izmisliti da ga boli trbuh kako ne bi moralo ići taj dan u školu ili slagati da ga boli glava zato što je željno malo tetošenja i pažnje. Takve sitne, "korisne" laži nisu zabrinjavajuće, no ako laganje postane učestalo, to više ne treba smatrati bezazlenim. Ako osmogodišnje dijete često laže, najčešće to čini zato što mu se stvarnost u kojoj živi ne sviđa ili je za njega previše bolna, pa je na taj način pokušava modificirati ne bi li je učinilo podnošljivijom.

< Poruku je uredio hanabanana -- 12.12.2012 12:45:24 >

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: da li dijete ''''''''laže''''''''?
12.12.2012 14:25:47   
reallove

I moj Ameen lazeuser posted image ..Ali nista ozbiljno,slaze ponekad,ono kao,nije on pokvario igracku,vec njegov drug i tako te sitnice..Njemu je 3 god i 4 mjeseca

_____________________________

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"


Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: da li dijete 'laže'?
12.12.2012 14:53:00   
hanabanana
Još nešto bih dodala....trebate slušati šta dijete govori.
Mi smo prije dva mjeseca imali jednu situaciju u kojoj sam ja na prvu pomislila da dijete ne govori istinu, čemu je u prilog išlo par činjenica....ali način na koji je ispričala, vezu koju je napravila, konstrukcija rečenice i odgovori na moja pitanja, doveli su me u nedoumicu.

Reagovala sam, i na kraju je bilo da moje dijete nije lagalo, iako se meni ta varijanta činila daleko izglednijom i prihavtljivijom.


(odgovor članu beban)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: da li dijete 'laže'?
12.12.2012 15:01:11   
D_K

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Još nešto bih dodala....trebate slušati šta dijete govori.
Mi smo prije dva mjeseca imali jednu situaciju u kojoj sam ja na prvu pomislila da dijete ne govori istinu, čemu je u prilog išlo par činjenica....ali način na koji je ispričala, vezu koju je napravila, konstrukcija rečenice i odgovori na moja pitanja, doveli su me u nedoumicu.

Reagovala sam, i na kraju je bilo da moje dijete nije lagalo, iako se meni ta varijanta činila daleko izglednijom i prihavtljivijom.




zato sto nekad smasla a ne trepne, pa ne znas kad govori istinu.. ovo se, naravno odnosi na male švrće koji vide izlaz iz 'nezgodnih' situacija (kao npr. kad ih pitas da li si ti prevrnula cvijet) u malo maslanja. Esma je nedavno slomila list od cvijeta i 'posadila' ga u drugi cvijet da sakrije zijan i sve glatko zanijekala, nije ona user posted image . poslije nam je Meri sve ispricala..e juce, Meri je prevrnula drugi maleni cvijet i Esma odmah kaze 'nisam ja' i fakat kad je Meri dosla iz skole kaze ja sam prevrnula cvijet (uz objasnjenje, ona je SAMO htjela nesto tamo da dohvati i tako user posted image user posted image ). ma snalaze se male user posted image user posted image


_____________________________

Onaj pogled :))))

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: da li dijete ''laže''?
12.12.2012 15:09:30   
D_K
IZVORNA PORUKA: beban

Ovo mi je povezano sa novom tetom čuvalicom a sličan problem je bio u vrtiću, ima skoro 4 god. i ja jednostavno ne mogu iz djeteta izvući informaciju koja je suvisla, npr. govorio mi da ga je neki dječak stalno udarao u vrtiću , da li je ne znam, tete govorile da nije, a sada kaže da npr. teta nije dala crtić nije se igrala sa njim i to ne znam da li je istina mislim da nije i to me sekira što mi dijete laže? faza istina šta je help, zbunjena sam


da se povezem sa temom, Meri je u vrticu govorila da je ''teta bacila na pod'' i bilo je jos tako nekih izjava, jednostavno nisi mogao skontati sta je istina sta laz.. istina je da je mrzila ici u vrtic i jos uvijek kad mi spominje vrtic nikad ne govori o lijepim stvarima koje su joj se dogadjale (a bilo ih je jako puno) nego o tim nekim koje su nju tistile..
da zavrsim, teta nju sigurno nije bacila na pod ali je njoj svakako taj boravak u vrticu bio mučan i nije ga voljela, odatle te konstrukcije..

< Poruku je uredio D_K -- 12.12.2012 15:10:04 >


_____________________________

Onaj pogled :))))

(odgovor članu beban)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: da li dijete ''laže''?
12.12.2012 17:58:26   
koka i po
treba razlikovati laz od maste.laz u predskolskom periodu otprilike do polaska u skolu, u najvecem broju slucajeva je vezana za mastu,a masta je veoma vazna za razvoj djeteta.
cesto se u "lazi" ispreplicu likovi ili situacije koji od realnog prelaze u nerealno zato je roditeljima jako tesko da povjeruju ili ne u istinitost onoga sto dijete prica.


_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: da li dijete ''laže''?
12.12.2012 22:37:36   
beban
Lijepe i poučne stvari naučih, danas ga nisam pitala ama baš ništa o dešavanjima kada me nema i on ništa nije ni pričao ,mirna Bačka' tačno je u fazi je kada zamišlja svog virtuelnog druga npr. uzme igračku i ja moram biti lik, odnosno pričati sa njim kao da sam npr. miša sporiša lik kornjača :)

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *