Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: zaha evo i mene,moj vecerasnji iftar prosao u finoj atmosferi,jelovnik nisam mijenjala,gosti zadovoljni a i mi Jedina fula je bio monte,nesto mi se krema sa cokoladom uopste nije stisla,sve se razlilo,iako je bio citav dan u friz. bio je ukusan super,samo ni malo izgledan Ovo je prvi put da mi ne uspije,a pravila sam ga stotinu puta Eh sad imam jedno pitanje zenice za vas,zna li neka recept za one "pituljice" ,sto ide jufka,griz,zavijaju se kao hamajlice i zeljevaju agdom ? zaho monte je mogao biti neuspješan iz dva razloga... 1. vrhenj za kuhanje ako je ono iz konzuma italinasko bilo...u plavoj kutiji...mene 2 puta zeznulo... 2. nije dobro otopljena čokolada bila...soatlo onim sitnih tačkica do nje...i nije se stisla... a pituljice... ja ovako već sma jednom pisala recept nađoh evo prekopirah Eh draga... ja jufku za pituljice razvijam kao za jabukovaču...potkuhaš sa pitu al dodaš malu kašiku prašla za pecivo. Pa kad razvijem jufku sušim na stolu. Ti možeš i kupiti jufku... Uglavnom, u jednu šerpicu staviš Šolju mlijeka, 2 šolje griza i to ukuhaš... u to doadš 3-4 kašike šećera i 3 jajeta i izmješaš.... i dvije-tri kašike slatkoga kajmaka...ja onaj s amlijeka stavljam naravno Jufku režeš u trake ako si je razvila...treka široke 5 cm a duge komlet dužinom stola ( ili tri gotove jufke dužine posložiš jednu uza druge) istopiš na kašiki ulja jedno 100 gr putera, kad to istopiš pokupi onu pjenicu odzgo i baci...i onda pomastiš sa kačike traku pa staviš dvije kašike smjese od griza i na to 2-3 višnje ili iz kompota ili svježe ili zaleđene, motaš tu traku u oblik hamaljlije ( znači sapočenš trokutasto motati... Kad smotaš slažeš u namašćen pleh...ja to slažem u okrugli da mi ono budu sve jedna uz drugu. Skuhaš agdu... ja kuham agdu 1;1 ...litar vode i 1 kg šećera...kad se šećer istpopi i agda prokuha stavi limun narezan u kriške u to ... vrućom agdom zaliješ vruće pituljice...najprije malo jače od pola agde stavim... onda sačekam jedno sat vremena pa dodam ostatak agde.