|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 14:51:52   
Ela35
Cao forumasice, evo mene u 14 sedmici trudnoce i velikim brigama, user posted image  Na sadasnjem radnom mjestu sam 6 mjeseci, primljena na neodredeno, sve super, samo sto je firma prilicno nestabilna i vec su otpustili tri zaposlena u posljednje vrijeme, bojim se da bih ja mogla biti sljedeca, user posted image  , posebno kada kazem da sam trudna sto oni jos neznaju.

E sada ja sam u dilemi, da li da zamolim svog doktora da mi otvori bolovanje za cuvanje trudnoce (iako mi to nije potrebno za sada) ili da nastavim raditi i rizikujem gubitak posla jer koliko sam se informisala, i u trudnoci mi poslodavac moze dati otkaz pod izlikom tehnoloski visak.
Da li neko zna koja su moja prava i kako se mogu zastiti? Da li bi na bolovanju imala 100% naknadu od plate i koliko dugo vremenski? I sta poslije kada nastupi trudnicko bolovanje? Po pravilniku o radu firme imam pravo na godinu dana ali nije definirano da li je placeno ili ne.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 14:57:11   
Rina26
ravilu firma nesmije otpustiti trudnicu jer slijede visoke kazne,a ti reci da si trudna da kasnije nebi bilo nismo znali

(odgovor članu Ela35)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:01:27   
ivanak
Točno ti je to da ne smiju otpustiit po zakonu trudnicu.
Ali ovo ti govorim iz osobnog iskustva: zaposlila se, radila... ostala trudna, dali mi otkaz dok sam još bila u bolnici. Završila radi povraćanja u bolnici i onda sam morala reći što i kako... i da me je tko pitao kako si, nego dali otkaz.


(odgovor članu Rina26)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:05:01   
Ela35
Prema stranici 'vasa prava', niko te nece otpustiti zbog trudnoce ali ce navesti sve druge razloge kao npr 'tehnicki visak', znaci i te kako te mogu otpustiti.

(odgovor članu Ela35)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:18:42   
Anoniman
ja koliko znam prema Zakonu o radu, poslodavac NE SMIJE otpustiti trudnicu niti joj promijeniti radno mjesto bez njenog pristanka, a pod obavezno moras reci svom nadredjenom da si trudna upravo iz razloga da ne bi kasnije rekli nismo znali...
a provjericu ti jos jednom u Zakonu tacno sta kaze...

(odgovor članu Ela35)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:20:20   
mišur
Draga,
po zakonu te ne smiju otpustiti, ali ako radiš u privatnoj firmi, naravno da mogu...
Pod izgovorom višak radne snage, tehnološki višak i sl.
Ja radim u državnoj firmi, pa su trudnice dobijale otkaz..nažalost!
Ne znam jeli ti pametno ii na bolovanje, ili šta već da radiš, to moraš sama odlučiti...
Visina naknade koju ćeš dobiti za vrijeme porodiljskog odstustva zavisi od Kantona u kojem živiš...Pošto sa mnom radi dosta koleginica iz cijele Bosne, znam da je različito po kantonima, da je negdje 30% plate, negdje ništa..
Ja živim u republici Srpskoj i ovdje isplaćuju 100% plate za vrijeme odsustva, a za bolovanje preko 30 dana plata se smanjuje 30 %...
Možda da probaš naći preko neta Zakon o radu, njime su regulisana prava trudnica, ali pazi da nađeš onaj koji tebi treba, tj. koji se odnosi na tvoj kanton...
A najbolje bi bilo da pitaš kadrovsku službu u svojoj firmi, ali problem je što im još nisi ništa rekla...

< Poruku je uredio mišur -- 20.7.2009 15:24:35 >

(odgovor članu Ela35)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:23:55   
ivanak
E pa tako su ti i mene otpustili kao višak radne snage da napomenem.

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:25:58   
Ela35
Radim u Sa, ma posao je super, kancelarija, nista naporno, ali se bojim da ce mi dati otkaz jer je privatna firma. Evo sta kazu na stranici vasa prava:

'
ZAPOŠLJAVANJE I OTKAZ UGOVORA O RADU U TRUDNOĆI
Član 53. ZORFBiH
Poslodavac ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće, ili joj zbog tog stanja otkazati ugovor o radu, ili je, osim u slučajevima iz člana 54 stav 1. ovog zakona, rasporediti na druge poslove.
Član 71. ZORRS
Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna,
niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo.
Iako su nediskriminacija prilikom zapošljavanja i uslovi za otkaz ugovora o radu propisani i drugim odredbama entitetskih zakona o radu, zakonodavci su našli za shodno da posebnim odredbama posebno naglase zaštitu žene u trudnoći.
Međutim, u praksi poslodavci u oba bh. entiteta se najčešće ne obaziru na ove odredbe. Rijetke su situacije da poslodavci primaju trudnice na rad, dok je vrlo česta pojava da trudnice koje imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme dobijaju otkaze sa obrazloženjem da su tehnološki višak. Time, u stvari, poslodavci nastoje da prikriju da je trudnoća isključivi razlog otpuštanja žene.'

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:26:14   
mišur
Sad pročitaš šta sam napisala...user posted image
Nekako mi ne zvuči utješno, i nije mi bila namjera da te sekiram, pogotovo u tvom stanju, nego čisto koliko toliko da ti pomognem...

Upravo ovo što si podvukla je razlog zašto sam rekla da privatne firme otpuštaju trudnice bez obzira na Zakon o radu...
Uviju to kroz tehnološki višak!
Sjedi i razmisli, posavjetuj se sa nekim stručnim i upućenim, sa nekim od povjerenja i vidi koje je najbolje rješenje...
Želim ti svu sreću u svakom slučaju... 

< Poruku je uredio mišur -- 20.7.2009 15:28:22 >

(odgovor članu ivanak)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:33:27   
Anoniman
2. Zastita zene i materinstva
Clan 52.
Zeni se ne moze narediti, niti se zena moze rasporediti da obavlja narocito teske fizicke poslove, radove pod zemljom ili pod vodom, te druge poslove koji, s obzirom na njene psihofizicke osobine, ugrozavaju njen zivot i zdravlje.
Izuzetno, zabrana rada iz stava 1. ovog clana ne odnosi se na zene koje obavljaju
rukovodece poslove i poslove zdravstvene i socijalne zastite, studente, pripravnike i
volontere koji tokom skolovanja ili strucnog osposobljavanja moraju dio vremena
provesti u podzemnim dijelovima rudnika, te na zene koje povremeno moraju ulaziti u
podzemne dijelove rudnika radi obavljanja poslova koji nisu fizicke prirode.
Clan 53.
Poslodavac ne moze odbiti da zaposli zenu zbog njene trudnoce, ili joj zbog tog stanja
otkazati ugovor o radu, ili je, osim u slucajevima iz clana 54. stav 1. ovog zakona,
rasporediti na druge poslove.
Clan 54.
Zena za vrijeme trudnoce, odnosno dojenja djeteta, moze biti rasporedena na druge
poslove ako je to u interesu njenog zdravstvenog stanja koje je utvrdio ovlasteni lijecnik. Ako poslodavac nije u mogucnosti da osigura rasporedivanje zene u smislu stava 1. ovog clana, zena ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu place, u skladu sa kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu. Privremeni raspored iz stava 1. ovog clana ne moze imati za posljedicu smanjenje place zene. Zenu, iz stava 1. ovog clana, poslodavac moze premjestiti u drugo mjesto rada, samo uz njen pismeni pristanak.
Clan 55.
Za vrijeme trudnoce, porodaja i njege djeteta, zena ima pravo na porodajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, trece i svako slijedece dijete zena ima pravo na porodajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno. Na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika zena moze da otpocne porodajno odsustvo 45 dana prije porodaja, a obavezno 28 dana prije porodaja. Ako zena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika, ne koristi porodajno odsustvo 28 dana prije porodaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porodaja. Izuzetno, zena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, moze koristiti krace porodajno odsustvo, ali ne krace od 42 dana poslije porodaja.
Clan 56.
Otac djeteta, odnosno usvojilac moze da koristi pravo iz clana 55. st. 1. i 3. ovog zakona u slucaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako je iz opravdanih razloga sprijecena da koristi to pravo.
Clan 57.
Nakon isteka porodajnog odsustva, zena sa djetetom najmanje do jedne godine zivota ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, trece i svako slijedece dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navrsene dvije godine zivota djeteta, ako propisom kantona nije predvideno duze trajanje ovog prava. Pravo iz stava 1. ovog clana moze koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako zena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.
Clan 58.
Nakon isteka godine dana zivota djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu
punog radnog vremena do tri godine zivota djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadlezne zdravstvene ustanove, potrebna pojacana briga i njega. Pravo iz stava 1. ovog clana moze da koristi i usvojilac, odnosno lice koje se stara o djetetu, u slucaju smrti oba roditelja, ako roditelji napuste dijete ili ako ne mogu da se brinu o djetetu.
Clan 59.
Zena, koja nakon koristenja porodajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika. Pravo iz stava 1. ovog clana zena moze koristiti do navrsene jedne godine zivota djeteta. Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog clana racuna se u puno radno vrijeme.
Clan 60.
Ako zena rodi mrtvo dijete ili ako dijete umre prije isteka porodajnog odsustva, ima
pravo da produzi porodajno odsustvo za onoliko vremena koliko je, prema nalazu
ovlastenog lijecnika, potrebno da se oporavi od porodaja i psihickog stanja uzrokovanog gubitkom djeteta, a najmanje 45 dana od porodaja odnosno od smrti
djeteta, za koje vrijeme joj pripadaju sva prava po osnovu porodajnog odsustva.
Clan 61.
Jedan od roditelja moze da odsustvuje sa rada do tri godine zivota djeteta, ako je to
predvideno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Za vrijeme odsustvovanja sa rada u smislu stava 1. ovog clana, prava i obaveze iz radnog odnosa, miruju.
Clan 62.
Za vrijeme koristenja porodajnog odsustva, kao i odsustva iz clana 59. ovog zakona,
zaposlenik ima pravo na naknadu place, u skladu sa zakonom. Za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena iz cl. 57. i 58. ovog zakona, zaposlenik ima za polovinu punog radnog vremena za koje ne radi, pravo na naknadu place, u skladu sa zakonom.
Clan 63.
Jedan od roditelja djeteta sa tezim smetnjama u razvoju (teze hendikepiranog djeteta) ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, u slucaju da se radi o samohranom roditelju ili da su oba roditelja zaposlena, pod uvjetom da dijete nije smjesteno u ustanovu socijalno - zdravstvenog zbrinjavanja, na osnovu nalaza nadlezne zdravstvene ustanove. Roditelju, koji koristi pravo iz stava 1. ovog clana, pripada pravo na naknadu place, u skladu sa zakonom. Roditelju koji koristi pravo iz stava 1. ovog clana, ne moze se narediti da radi nocu, prekovremeno i ne moze mu se promijeniti mjesto rada, ako za to nije dao svoj pismeni pristanak. 3. Zastita  zaposlenika privremeno ili trajno nesposobnog za rad

ovo ti je izvod iz Zakona o radu, ako ti ko sta bude politicio, mozes se slobodno pozvati na clan 53. i 54. Zakona o radu i ne smije ti nista... u protivnom mozes podici tuzbu kao sto je bio skoro jedan slucaj u mom gradu gdje je covjek dobio 10.000,00 KM odstete i stalno zaposlenje u firmi koju je tuzio...
 

(odgovor članu mišur)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:34:38   
neki
Draga,ja sam radila kod privatnika,prijavljena,sve super,ali na neodredjeno;produzivali mi ugovor svako mjesec dana ili svako tri mjeseca,da bi mi u 5.mj. trudnoce dali otkaz,naravno naznacili su da sam tehnoloski visak(a nidje veze,jer je trebalo jos radnika)...Onda mi sestra ponudi da me prijavi da kao radim kod nje.Placala sam sebi 4 mjeseca doprinose,i sad primam porodiljsku naknadu kao zaposlenauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:37:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: neki

Draga,ja sam radila kod privatnika,prijavljena,sve super,ali na neodredjeno;produzivali mi ugovor svako mjesec dana ili svako tri mjeseca,da bi mi u 5.mj. trudnoce dali otkaz,naravno naznacili su da sam tehnoloski visak(a nidje veze,jer je trebalo jos radnika)...Onda mi sestra ponudi da me prijavi da kao radim kod nje.Placala sam sebi 4 mjeseca doprinose,i sad primam porodiljsku naknadu kao zaposlenauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


neki, jesi mislila na odredjeno jer na neodredjeno vrijeme ugovor se ne produzava svako malo... user posted image

(odgovor članu neki)
  Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:38:52   
neki
Jest zeno,dobro siuser posted image Oprostite na greskiciuser posted image Bila sam prijavljena na odredjeno...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
20.7.2009 15:44:29   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: neki

Jest zeno,dobro siuser posted image Oprostite na greskiciuser posted image Bila sam prijavljena na odredjeno...


ma dusa slatka... vruce je previse da bi covjek mogao razmisljati, a ja sam jos uvijek na poslu pa mi te poslovne vijuge jos uvijek rade... i bas kao da znaju da komentarisem na ovu temu, evo mi iz SA traze slicne podatke... user posted image user posted image

(odgovor članu neki)
  Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
21.7.2009 9:12:06   
fartar
Reci svom poslodavcu da si trudna, to neka bude prvi korak. Zakon ne dozvoljava otpustanje trudnice ali Zakon uvijek ima "rupe" koje dobar pravnik moze pronaci, ali tu uvijek imas osnova za tuzbu od kojih nasi ljudi bjeze a zaista nemaju razloga. To treba postati praksa-jedino tako ce se nesto rpomijeniti.  Ako odes na bolovanje zbog cuvanja trudnoce poslodavac te ne smije otpustiti. Ako si sa podrucja FBiH, do 42 dana bolovanja ti daje tvoj ljekar opste prakse. Nakon 42 dana ides na kantonalnu Komisiju, sto je u rpincipu cista formalnost, ako specijalisticki nalaz preporucuje mirovanje oni ce ti bolovanje svakako produziti. Naknadu place do 42.dana isplacuje firma u iznosu 100% i uplacuje doprinose o svom trosku. Jedino sto gubis je topli obrok. Naknadu nakon 42. dana bolovanje isplacuje poslodavac u iznosu od 100% i uplacuje doprinose, a opet gubis  topli obrok. Poslodavac ostvaruje pravo na refundaciju ovoga isplacenog iznosa od Zavoda za zdravstveno osiguranje, ako podnese zahtjev u propisanom roku. 100% plate se isplacuje radnicima na bolovanju preko 42. dana osobama koje su se povrijedile na radnom mjestu, zenama koje imaju komplikacije u trudnoci i osobama koje su bile donor za npr. transplataciju kostane srzi ili slicno -mislim. Ako si iz RS-a, onda ne znam. Nakon bolovanja zbog komplikacija u trudnoci i kada se, ako Bog da, rodi beba ziva i zdrava otvara se porodiljno bolovanje koje traje 12 mjeseci neprekidno od momenta otvaranja bolovanja. Tada ostvarujes pravo na naknadu plate od strane Centra za socijalni rad- a to varira od kantona do kantona i ne znam na pamet koliko je koja. Centar ti uplacuje i doprinose na iznos koji ti isplati tako da nema prekida u radnom odnosu.
Eto, nadam se da sam pomogla :-)

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
21.7.2009 9:27:58   
Anoniman
Ako i malo sumnjaš na otkaz, idi na bolovanje! Na bolovanju ti ne mogu dati otkaz. A bolje primati i umanjenu platu nego ništa!! U krajnjem slučaju, kad se porodiš ostvarit ćeš i novčanu naknadu koja je puno veća od naknade za nezaposlene žene.
Ja na tvom mjestu ne bi rizikovala, lijepo bi otvorila bolovanje.

Sretno!!!

< Poruku je uredio enisa_sara -- 21.7.2009 9:28:21 >

(odgovor članu fartar)
  Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
21.7.2009 9:31:36   
mama2009
sada ja sam u dilemi, da li da zamolim svog doktora da mi otvori bolovanje za cuvanje trudnoce (iako mi to nije potrebno za sada) ili da nastavim raditi i rizikujem gubitak posla jer koliko sam se informisala, i u trudnoci mi poslodavac moze dati otkaz pod izlikom tehnoloski visak.



Moj savjet je da odes na bolovanje i ne moze ti dati otkaz. Jeste da je malo sebicno al svako se bori za sebe samo naprijed


_____________________________

Princeza dosla 05.02.2010

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
21.7.2009 10:54:38   
ena26
Svaki poslodavac ima svoj zakon...Ja sam u 7. mj, i doktorica mi je predlagala da idem na bolovanje obzirom da sjedim 9  sati, pa mi noge strasno oteknu. Međutim odbila sam, jer zakon "moje firme" ovako glasi: " Trudna , odnosno porodjena žena može da iskoristi 1g. bolovanja (trudnoca+bolovanje), pa tako ako ode u 4. mj. trudnoce na bolovanje ima pravo na bude sa svojom bebom do 7mj." kazu tako njima refundira socijalno...
Bolno, ali istinito... Tako da vjerujem da poslodavac uvijek može naci izgovor pod kojim te može otpustiti...


_____________________________

Mama i tata su poceli odbrojavati, jedva cekamo 21.10., a mozda nas i ranije iznenadi nasa curica..

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
21.7.2009 11:26:22   
fartar
ena26 poslodavac te "voza". To sto tvrde nije tacno! Ne moze i ne smije Pravilnik firme, bilo koje, biti stariji od Zakona. Svaki Pravilnik se mora definisati na nacin koji je u skladu sa Zakonom. Pravilnik je interni dokument, Zakon je stariji od Pravilnika i oni ne smiju biti u koliziji. To da ce firma pokusati naci sve moguce nacina da ide sebi u korist, to je tacno, ali koliko god to smijesno zvucalo u ovoj drzavi postoje zakoni koji nisu bas takvi kakvim se prezentiraju zaposlenima. Prije svega bitno je da ste upucene u svoja prava, a onda vas niko ne moze "vozati" i ubjedjivati vas u neistine.
Porodiljno moze poceti 28 dana prije termina poroda i od tog momenta traje 12 mjeseci neprekidno, s tim da ga majka moze prekinuti, ako zeli, ali ne prije 40 dana nakon poroda. To je porodiljno sifra Z35 na doznakama. Bolovanje zbog komplikacija u trudnoci je sifra Z34, i to dvoje nemaju veze jedno s drugim. Ono pocinje od momenta kad te ginekolog-specijalista uputi na bolovanje i mirovanje i traje dok ga ginekolog ne prekine, jer se trudnoca ustabilila, ili do poroda.

< Poruku je uredio fartar -- 21.7.2009 11:32:02 >

(odgovor članu ena26)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
22.7.2009 14:10:08   
ena26
Fartar, sve ovo što si ti napisala kristalno mi je jasno. Poznajem zakon, istina onoliko koliko mi treba.. user posted image Moja sreca je sto relativno dobro podnosim trudnocu, a na današnjem "vaktu" malo teze se bosti sa user posted image user posted image ...a manje više u 90% privatnih firmi je isto.

_____________________________

Mama i tata su poceli odbrojavati, jedva cekamo 21.10., a mozda nas i ranije iznenadi nasa curica..

(odgovor članu fartar)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
25.7.2009 11:21:36   
Hanady RR
Mila moja ako sumnjaš u otkaz odmah idi na bolovanje najprijed od 42 dana a onda na komisiju. Nesmije po zakonu otpustiti trudnicu ali ako te proglasi tehnološkim viškom teško da ćeš na sudu dokazati da je to radi trudnoće. na bolavnju nema šanse da ti da otkaz to je već na sudu brzo rješivo u tvoju kosrit tako da ti sugerišem da otvoriš bolovanj za očuvanje trudnoće ali prije toga obavjesti poslodavca o svom stanju.
SRETNO

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ena26)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
27.7.2009 16:43:34   
Ela35
Hvala vam svima na savjetima, jos nisam odlucila sta da radim, jos malo cu da 'krijem' svoje stanje, pa onda da odlucim, uglavnom sada proucavam zakone, savjetujem se s pravnicima itd. Javim vam sta sam na kraju odlucila i koji su rezultati te odluke.
Ne mogu da vjerujem da se sa svim ovim susrecemo i da uopste imamo ovakve upitnike nad glavom, jadni smo mi u ovoj bespravnoj drzavi gdje nista nije sveto pa ni rodjenje djeteta,user posted image .

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
4.9.2009 16:54:42   
jana m
Cao forumasice evo i ja imam problem za tim trudnickim bolovanjem.
Na trudnickom sam bolovanju od 01.06 a moj poslodavac mi za ova dva mjeseca trudnickog bolovanja davao placu od 150 km, a u njihovom zakonu o radu pise da za prva tri mjeseca trudnickog bolovanja isplacuju 100% placu.
Zvala sam njihovu kadrovsku sluzbu ali oni se izvlace na to da im moram dostaviti potvrdu od socijalne sluzbe da neprimama djeciji doplatak pa da ce mi tek onda isplatiti punu placu, ali međutim jutros sam se sokirala kad mi je postar donio obavijest od poslodavca koji me obavjestava da sam dobila otkaz tj. da mi ugovor o radu istjece 15.09 i da mi ga nece produzitiuser posted image .
Molila bi nekoga strucnog tko se razumije u te zakone da mi kaze sta da radim,stim da mi nisu dali pravo da koristi godisnji odmor niti su mi isplatili regres, a i za ova dva mjeseca sto mi nisu dali placu koja mi po njihovu zakonu o radu pripada????

(odgovor članu Ela35)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
4.9.2009 18:42:12   
mama2009
jana za ovo ces morati naci advokata i obavezno tuzi poslodavca za isplate


_____________________________

Princeza dosla 05.02.2010

(odgovor članu jana m)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Bolovanje ili siguran otkaz
4.9.2009 19:52:40   
jana m
izgleda da ce mi odvjetnik bit jedino rijesenje nadam se da ce uspjeti.

Jel Vi mozda znate imali kakve veze isplata placa od poslodavca za vrijeme trudnickog dopusta sa dijecijim doplatkom koji daje zupanija?                                                                                                    




Pozdrav za sve od mene i MOJA TRI ANĐELAuser posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *