Ilhana RR
|
Jako kao sunce, sareno kao duga. Savrseno se slaze s hladnim pivom, Njeno velicanstvo Meksicka kuhinja. Jelo "Tacos" je postalo sastavni dio u kuhinji skoro svake domacice, no Texmex hrana nije ni priblizno Meksickim specijalitetima. Meksiko je jedna kulturno bogata kulinarksa salsa. Indijanci su ostavili svoje duboke tragove u ovoj spanskoj koloniji, ali meksikanci su stvorili svoju veselu kombinaciju bojama hrane. Postoje dvije bitne regionalne razlike u hrani, prema klimi i geografiji. Sjeveno meksicka kuhinja je poznata po svojjim jelima od teletine, jaretine itd. dok u istocno meksickoj kuhinji preovladavaju ljuta jela sa puno povrca i piletine. Uz to, u ovoj kuhinji postoji dosta karibijske inspiracije i okusa za zaljubit se. Medjutim, iako regionalnim razlikama postoje tri glavna sastojka koja su obavezna u obije navedene kuhinje. To su: Kukuruz - zlatni dodatak svakom jelu. Grah i Chilipepar - Ljuti dodatak svakom jelu (paprikaa, tabasko, jalapeno...) Paradajz, tikva, slatki krompir, avokado, koks i ananas su takoðer uobicajni sastojci koji se pojavljuju u bezbroj varijanti. Zacini su cimet, anis, kim, timjam, mejram i da ne zaboravimo korijander. (pisac teksta, vjerovali ili ne ja :P)
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 4.3.2010 21:56:19 >
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~ * Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
|