|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam
5.7.2014 22:28:56   
Galicia
Ferguson, nije to sve tako crno kao na prvu.
Autizam se ne moze dijagnozirati prije napunjene trece godine.
Zelim vam srecu. I bice to okej. user posted image

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Autizam
5.7.2014 23:35:26   
Crnkica
Nije sve tako crno,ja imam sina od 8,5 godina i prošla sam muke i muke sa njegovim poremećajem,ali uz konstantan rad i strpljenje više nikad nećeš pomisliti da neće imati normalan život.
Ima tu odstupanja,on nije dijete koje možeš staviti u kaznu,natjerati ga na nešto,nego samo polako i strpljivo....i on će moći parirati svoj ostaloj djeci.

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Autizam
6.7.2014 0:52:12   
maja78 RR
JA vjreujem da je sok, ali cim se prije ti sa tim suocis prije ces konkretno i efektivno raditi na tome (ne mislim samo na upisivanj eu vrtic) vec i na pozitivno razmisljanje.

Od meni bliskih ljudi je djetetu oko godine ipo konstatovan autizam (dijete je totalno bilo u svom svijetu), sa dvije godine je krenuo u obicni vrtic, i kuci je dolazio neki logoped. propricao je mislim cak i sa cetiri, ide na plivanje i terapiju sa konjima (to dvoje je jako pomaze). evo sada je to djecak od 6 ipo godina koji prica, komunicira, ima kontakt ocima i u septembru krece u obicnu skolu kao i sva druga djeca.

Ne znam ti detalje tipa oko plivanja, ili tog logopeda jer ovi su bili zatvoreni i cula sam sa "strane" jer iz nekog razloga nisu htjeli pricati o tome, ali dijete vidjam i znam tacno kroz sveovegodine kakav je bio i kakav je sad.

Bitno je (a znam da hoces) da date sve od sebe i nece izostati napredak i sve ostalo.

Sretno, znam da ce biti teskih trenutaka, ali izdzite i budite uporni u radi djeteta a i radi vas.

user posted image

_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Crnkica)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Autizam
6.7.2014 12:46:30   
lulaloo
Ferguson,
znam da trenutno prolazis pakao jer smo u slicnoj situaciji bili prije 2 godine.
Zapravo, vec dugo citam RR, ali sam se upravo sada registrovala kako bih ti pokusala pomoci pokojim savjetom - jer, znam kako je u Sarajevu tesko dobiti i ispravnu dijagnozu a pogotovo odgovarajuci tretman.

Po mom misljenju, Edusov vrtic (onaj na Mjedenici) je izvrstan za djecu sa potvrdjenom dijagnozom autizma. Medjutim, ako dijete ima elemente autizma, a moze koliko-toliko samostalno funkcionirati, ako ima ikakav kontakt s drugim ljudima tj. djecom - obavezno redovni vrtic. Za takvo dijete vrtic je vrlo bitan da poboljsa kontakte sa tzv. djecom bez poteskoca, da sto vise imitira takvu djecu, ukljucuje se sa njima u igru.

Naravno, Edus moze dosta pomoci tvom djetetu - oni nude individualne tretmane, dakle terapeut-dijete. Ti individualni tretmani se odrzavaju na Dobrinji. Mi smo isli 1,5 godinu, 2 puta sedmicno po dva sata. Jedan odlazak je 45 KM. Dakle, preporucujem Edus, ali individualne tretmane, pod gore navedenim uslovima. Takodjer, molim te ne zaboravi da ja nisam strucnjak i da je ovo moje licno vidjenje.

Ali, ono sto vama pod broj jedan treba jest - LOGOPED. Jer, ako dijete i ukljucis u Edus, pored toga MORAS naci logopeda koji ce raditi sa djetetom nekoliko puta sedmicno.

A sto se tice urlanja, deranja, tantruma - mi smo s tim muku mucili 5,5 godina. Dok nismo nasli psihologa, uz ciju pomoc smo to vrlo uspjesno rijesili.

Da rezimiram. Ono sto (ponavljam, po mom misljenju tebi treba) jest: logoped, redovni vrtic (za pocetak poludnevni), psiholog i individualni casovi u Edusu.

Ne zamaraj se dijagnozama. Ne zelim nikoga ni obezvrijediti ni uvrijediti, ali po dijagnozu moras ici ili u BG ili u ZG.

Tu sam za sva pitanja.

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Autizam
6.7.2014 13:01:13   
Hanady RR
Evo ja došla sa info za ferguson koja je potpuno ista kao ovaj prethodni post :)
EDUS...na dobrinji rad jedan na jedan,po satu 45 Km, dva puita sedmično po 2 sata to je individulani rad, redovni polundevni vrtić, logoped u Hrasnom privatno, psiholog kojem i sada idu redovno, prelaze od spetembra EDUS sa prostorijama u Mjedenici (tu je dnevno više sati za mjesečni iznos određeni) i preporuku za taj prelazak dobili su dole sa Dorinje da je maleni spreman da ideuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Autizam
10.7.2014 20:26:07   
ferguson
Hvala vam drage moje. prosla sam sve faze, plakanja, odbijanja, prihvatanja i sad sam spremna za borbu. Bili smo u Edusu i cini mi se da znaju sta govore, strucniji su mi od pola doktora koje sam obisla. Rekli su prvo raditi na problemu govora i izbacivanju stereotipnog ponasanja i rekli su sta mi kuci da radimo. savjetovali su me da sacekam sa vrticem, da mu ne bi bilo previse dva mjesta dnevno obilaziti, a nikad se jos nije odvojio od nas, e sad neznam??? vjerujem da ce mu biti tesko i kod njih sto ce ici, a da ga vodam jos na drugo mjesto, drugi ljudi, djeca...nemogu biti pametna. neznam da li mi treba logoped vise nego taj vrtic?

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Autizam
12.7.2014 10:03:15   
brancica
ferguson,slusaj me,njemu treba i vrtic i logoped,sve.ovo govorim iz iskustva jer imam sina od 3 godine i 4 meseca,dijagnoza je uspostavljena sa 2 i po godine u beogradu.bili smo i privatno kod dr selakovic i drzavno u institu za mentalno zdravlje kod dr rudica.oni su vrhunski strucnjaci za autizam i poremecaje iz autisticnog spektra na balkanu.naci ces info o njima na internetu.dijagnoza je f83,odnosno nespecificni mesoviti poremecaj psihickog razvoja.mada,sama po sebi,dijagnoza nije toliko ni bitna,jer se sviti poremecaji tretiraju slicno-ukljucivanje u vrtic,logoped,defektolog,psiholog.gledajte da sto vise bude u drustvu svojih vrsnjaka,svaki dan ga vodi u park medju decu,vodi ga u igraonicu,vodi ga svuda sa sobom.neposredno iskustvo je najbolja skola.jasno uspostavi pravila,sta sme,a sta ne(mada je ovo lakse reci,nego uraditi).neki savetuju i promenu ishrane,tj izbacivanje glutena i kazeina iz ishrane,sto je jako tesko.ja mom sinu nisam menjala ishranu,jer su misljenja podeljena oko toga.ti ako mozes,probaj.dobro je i riblje ulje,konsultuj se sa lekarom oko toga.golicaj mu dlanove kad mozes.stimulacijom dlanova se stimulisu centri u mozgu koji su zaduzeni za govor.koliko god mozes igraj se sa njim(slikovnice,one drvene table gde ubacuje razlicicite slike,kutije sa otvorima gde ubacuje razlicite oblike,bocke da bocka,istrei gomilicu pasulja ili kukuruza,pa neka ubacuje u flasu.vezbajte finu motoriku,jer se tako stimulise centar za govor.sve sto ume i moze,neka radi sam,vezbajte izuvanje,da se sam izuje,skine,obuce,zakopca rajsfeslus.kad god ti deluje odsutno,probaj da ga ukljucis u neku aktivnost,bacaj mu loptu,pa neka ti vrati,golicaj ga...trudi se da te sto cesce gleda u oci.davaj mu nardbe-baci u smece,donesi casu.ako on nece,ti ga uzmi i uradi zajedno sa njim ono sto trazis od njega.nemoj brzo i komplikovano da pricas.pevaj mu pesmice,recitacije,brojalice.daj mu olovku,neka svrlja po papiru.daj mu plastelin,pa neka kida,mesi.ukljuci ga u vrtic sa decom koja su urednog razvoja,ukljuci defektologa i logopeda obavezno,i to vise puta nedeljno.moj sin ide svaki dan.
dobro je sto ste poceli na vreme,rana intervencija je najbitnija.sve ide jaaako sporo,budi spremna na to,proci ce meseci pre nego primetis bilo kakav napredak,ali ce biti napredka.znam da je tesko i tacno razumem kako ti je.danima sam plakala i bila sludjena.i sad imam periode kad padnem,ali mora se...samo napred.
puno te pozdravljam i zelim vam sve najbolje!

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Autizam
13.7.2014 15:50:50   
oodianaoo
Pozdrav drage mame,

Moja djevojcica ce za 2 mjeseca imati 2 godine. Prije par dana sam pocela sumnjati da mozda ima neki oblik autizma i to me je bacilo u ocaj.

Inace je vesela djevojcica, jos uvijek ne govori i to je razlog zasto sam pocela iscitavati rane clanke na internetu. Naravno namjeravam je odvesti na pregled cim prije mognem, u medjuvremenu bi bila zahvalna za bilo kakve komentare onih koji imaju neka iskustva sa autizmom.

Radnje koje je svrstavaju u autisticki spektar:
ne govori i ne pokazuje prstom
kada je uzbudjena zbog necega ima neke cudne pokrete rukama, ne mase nego ih nekako ukoci na sekundu
hoda normalno ali sam par puta vidjela da se podize na prste, ne da nesto dohvati nego bezveze.
kada zeli nesto vodi me do toga
voli listati knjige, moze to raditi i pola sata

Sve ostalo je ok po meni

jako je drustvena, voli djecu i voli se maziti i igrati s njima
uvijek se odaziva na svoje ime
neke jednostavne upute zna, kao sto rekoh ne pokazuje prstom ali ako je upitam gdje je lopta, beba, pogleda u njih.
Izvrsava i naloge tipa donesi loptu, bebu i slicno
Ali opet dosta stvari koje joj se kazu ne razumije i to me zbunjuje.
Kada joj pokazujem nesto uvijek gleda u to.

(odgovor članu brancica)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Autizam
13.7.2014 15:55:29   
ferguson
hvala na savjetima, mnogo mi znaci kad cujem sta mi ljudi imaju reci sa slicnim problemima. u pravu si, pravila, crtani filmovi i promjena dana iz temelja je ono sto nam trenutno najteze pada. moram promijeniti cjelokupan odnos prema djetetu, ali sta cu, moram.
nas problem bi mogao biti apraxija, poremecaj u govoru koji u prevodu znaci da maleni ima bogat fond riječi, i da sastavlja recenice odavno, ali signal koji treba doci od mozga do usta se negdje pobrka i sve sto on izgovara je ćakate maka tikakape....i slicne besmislice. jer on tako prica skoro godinu i pol. to mi je rekla doktorica kad je vidjela kako mi dijete prilazi daje mi stolicarku, pogleda me i fino mi nesto isprica. jer inace kod autizma postoji navala besmislenog govora, koje je drugi dr. povezao sa njim, ali mi rekose, da onda nema kontakta ocima, i govora tijela kao da ti se stvarno obraca....to me je i obradovalo i zabrinulo opet.....

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu brancica)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Autizam
13.7.2014 16:18:23   
lulaloo
Ferguson
dijete MORA imati logopeda.
Vidim da si se odlucila za Edus (pretpostavljam da se radi o programu rane intervencije, koji je svakodnevan), tako da u redovan vrtic ni ne moze ici. ok, pokusaj sa Edusom nekoliko mjeseci, ali istovremeno moras ukljuciti i logopeda. Nikako samo Edus. Ono sto bih ja svakako jos uradila, jest rad sa psihologom.

Oodianaoo,
ne cekaj nego potrazi misljenje: logopeda, psihologa te je odvedi u Edus na procjenu i postupi u skladu sa preporukama.

Ja se opet vracam na vrijednost redovnog vrtica - ukoliko dijete ispunjava osnovne preduslove da bi isti pohadjalo. Sta to znaci? Naravno da (trenutno) nema svrhe upisivati u vrtic dijete koje je apsolutno nezainteresovano za drugu djecu i nema nikakvu imitaciju. Takvom djetetu je najprije potreban rad sa strucnjacima i pohadjanje vrtica sa specijalnim programom i tek po odredjenom napretku ukljucivanje u redovan vrtic. Jer, nema nikakve svrhe da ono sjedi negdje u cosku i okrece tockice na auticu satima i satima, bez ikakvog interesa za drugu djecu i igru sa njima.
Medjutim, dijete koje zeli kakav-takav kontakt sa djecom i ima imitaciju (to mozete provjeriti i sami: imitira li zivotinje, npr. avion, moze li slijediti igru da npr. hrani lutku) je idealan kandidat za redovan vrtic. Jer, nikada nijedan strucnjak ne moze nauciti dijete ono sto ono moze nauciti od druge djece. Djeca su jedni drugima najbolji ucijetlji. I zato opet ponavljam, ako dijete ima kontakt i imitaciju - redovan vrtic, plus strucnjaci.


(odgovor članu oodianaoo)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Autizam
13.7.2014 16:57:19   
ferguson
On je uglavnom zainteresovan za djecu, imitira uglavno kad je raspolozen, nekad me i iznenadi, imitira nesto sto od mene ni supruga nikad nije vidio. ima svojih divnih momenata, a ima i onih kad je kao mala zvijer. upisani smo u ljetnu skolu koja je tri dana sedmicno, a u septembru pocinje rana intervencija koja je svaki dan, tako da neznam kako bi uklopili redovan vrtic, mozda bi i mogli, radije bi ga u vrtic nego ga vodila logopedu, najvise moze nauciti od djece, ali eto vidjecu sta mogu od svega navedenog da mu ubacim pored Edusa, a kako to finansijski izdrzati jos uvijek neznam.

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Autizam
13.7.2014 18:15:22   
koka i po
po meni je navaznija upornost od strane roditelja sa autisticnom djecom.
naime....u mojoj grupi je bilo jedno dijete sa teskim oblikom autizma koji je ukljucivao nemogucnost bilo kakve verbalne komunikacije i sa djecom i sa odraslim.fizicki kontakt tipa rukovanja i sl bio je nemoguc.
sada to dijete ide u peti razred osnovne skole.pohadja redovnu nastavu zajedno sa djecom koja nemaju nikakve poremecaje.
neki dan me je jako iznenadilo kada mi je prisao i pruzi ruku da se rukujemo.znaci ostvaren je taj kontakt dodirom koji je prije bio nemoguc.
ali....majka je dijete redovno vodila kod logopeda,posjecivala strucnjake i radila na razvoju govora ,fine i krupne motorike.dijete je toliko uznapredovalo da me cak iznenadilo.
sad je to jedan fini momcic koji se koliko toliko uklapa u sredinu i vodi normalan zivot.
eto.....ja opet mislim da osim inegracije autisticnog djeteta u grupu djece ,vazniji je onaj dio kada sa takvim djetetom radi strucnjak.
u svakom slucaju sretno .

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Autizam
13.7.2014 18:22:27   
lulaloo
Ferguson, to sto djecak ima imitaciju je jedan od kljucnih elemenata koji iskljucuju bilo kakav "tezi" poremecaj u razvoju. Izvrsno - radite na toj imitaciji sto vise mozete: npr. kupi set za doktore i neka "pregleda" lutke (ti mu pokazi ako se prije nije toga igrao); neka imitira tatu kako se brije; neka imitira tatu kako vozi auto (kada ste u autu, tvoj muz ga stavi sebi u krilo i zajedno voze); igrajte se maca i cuka - ti imitiraj da si cuko (djecak maca) i ganjaj ga po stanu i sl.

Vjerovatno zvucim dosadno s ovim o logopedu - ali, na sta god da se odlucis (ili Edus, ili redovni vrtic ili cuvanje kod nane) dijete istovremeno mora ici kod logopeda.

A o finansijama?! Hmmmm - mogli smo do sada kupiti kakav dobar auto. Ali, ne zalim niti marke - ovaj tzv. predskolski period je nezamjenjiv kada je rijec o rezultatima koje dijete moze postici. Naravno, i kasnije je moguce puno napredovati - ali, sto ranije krenete, rezultati su neusporedivo veci. Zato, dizi kredit i u akciju za svoje dijete user posted image

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Autizam
13.7.2014 18:30:36   
lulaloo

IZVORNA PORUKA: koka i po
ja opet mislim da osim inegracije autisticnog djeteta u grupu djece ,vazniji je onaj dio kada sa takvim djetetom radi strucnjak.



Strucni rad i integracija idu jedno s drugim pod ruku - jednako su vazni i nikako ne smiju jedno drugo iskljucivati.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Autizam
13.7.2014 20:25:43   
brancica
lulaloo,ako ti nije problem,koju dijagnozu ima tvoje dete?koliko ima godina sad i kako se ponasa,kako napreduje?

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Autizam
13.7.2014 21:20:09   
lulaloo
Naravno, tu smo da jedni drugima pomognemo savjetima i iskustvom.

Mom djecaku ce za koji dan 6 godina, a ima, vjerovala ili ne, 4 dijagnoze: ADHD (Beograd), Aspergerov sindrom (Sarajevo), Smetnje u komunikaciji i poremecaj u razvoju govora (Zagreb) i Razvojna disfazija (Sarajevo).

Nazalost, mi smo tek s njegove 4 godine primijetili (tada smo ga upisali u vrtic - taj prvi put u vrtic je isao samo 3 sedmice) da je drugaciji od druge djece - iako je pricao i imao razvijen govor, nije komunicirao u igri sa djecom. Igra mu se sastojala od ganje, zmire i drugih tzv "igara iz parka", ali nije imao sposobnost da sa djecom vodi konverzaciju. Sa odraslima je to lakse, jer mi (odrasli) vodimo tu konverzaciju, ponavljamo, usredotocavamo. Medjutim, sa djecom se nije mogao igrati "kroz pricu". Bili su tu i drugi jezicki problemi: pricanje u 2. ili 3. licu, eholalija, ponavljanje dijaloga iz crtica, nepostavljanje pitanja, agramatizam. Osim jezickih i komunikacijskih problema, grozne probleme smo imali i sa tantrumima.

Dakle, tek smo sa 4 godine primijetili da je "drugaciji" i krenuli u potragu za dijagnozom.

Sa 4,5 godine pocinje raditi sa logopedom, a 2-3 mjeseca kasnije upisujem ga u Edus (udruzenje za djecu za razvojnim poteskocama i rade slicno, ako ne i isto, na principu ABE) te redovni vrtic (poludnevni, uz asistenta). Prije 2-3 mjeseca smo poceli ici i kod psihologa.

Kada pogledam unazad, on prije 2 godine i sada su dva razlicita djeteta. Iako su jos prisutne govorne poteskoce, sve je to u puno manjoj mjeri nego prije (rijetko mijesa lica; poceo je postavljati sva pitanja osim "zasto - zato"; eholalija, kao i citiranje iz crtica se skoro skroz izgubilo - javlja se jedino kada je nervozan). Zahvaljujuci radu sa psihologom, tantrumi su istorija. Puno je "pitomiji" i nagodniji. U svim aktivnostima sa djecom sudjeluje, ali mu je jos uvijek prisutan problem odrzavanja razgovora, tj. konverzacija u igri.

Ima tu jos vjerovatno milion drugih stvari da se napise, ali ukratko - to je to.


(odgovor članu brancica)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Autizam
14.7.2014 6:35:37   
brancica
puno ti hvala...znaci on je uredno i na vreme propricao,tako?je li imao neke stereotipije?moj sin ih nema,ali ima obicaj da se klati sa noge noge dok stoji,pogotovo kad je nervozan,pospan,a i inace.i voli da udara ledjima o naslon kauca dok sedi.nema onog leprsanja rucicama ili lupkanja u bradu..hoce li poci u skolu sad u septembru ili kad ide?jesu vam govorili nesto o promeni ishrane?
sve najbolje vam zelim.

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Autizam
15.7.2014 20:04:42   
ferguson
bas jucer smo gledali tatu kako se brije,i on dohvatio svoju cetkicu za zube i trljao se po licu :-) cak je i poceo govoriti hajde (ali nne bas skroz artikulisano) ali samo kad njemu to treba. promijenili smo pristup i cini mi se daa je njemu trebalo malo strukture u danu,onako mu je sve bilo pusteno na volju,tako da ni sam nije znao sta hoce. i sad mi se izvija,lezi,valja se i vristi, ali mi se cini da krace traje sva ta drama. dobice on logopeda, ali se jos uvijek premisljam da li bi funkcionisao uu drzavnom vrticu,jer Edus i Nur zajedno nemogu finansirati.bojim se da ga ne zapostave i puste da se bavi svojim stereotipnim igricama

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu brancica)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Autizam
15.7.2014 22:18:22   
lulaloo

IZVORNA PORUKA: brancica

puno ti hvala...znaci on je uredno i na vreme propricao,tako?je li imao neke stereotipije?moj sin ih nema,ali ima obicaj da se klati sa noge noge dok stoji,pogotovo kad je nervozan,pospan,a i inace.i voli da udara ledjima o naslon kauca dok sedi.nema onog leprsanja rucicama ili lupkanja u bradu..hoce li poci u skolu sad u septembru ili kad ide?jesu vam govorili nesto o promeni ishrane?
sve najbolje vam zelim.


Da, on je jako rano propricao i njegov govor se uredno razvijao, hajdemo reci do 2,5-3 godine. Tada nije napravio skok u razvoju govora (iako mu se vokabular ubrzano obogacivao) u smislu da je iz 3. presao u 2. lice, nije poceo postavljati pitanja, nije mu se razvijao tzv. pragmaticki govor.

Stereotipije nije nikada imao (iako je cesto imao razne tikove).

Skolu smo odgodili za naredni septembar.

Da, u Beogradu su nam bili preporucili izbacivanje mlijecnih proizvoda - ali, ja sam prema toj preporuci bila skepticna jer mu nikakve nalaze prethodno nisu uradili. To je bila "odokativna" procjena. Ali, bez obzira na to, neki unutrasnji instinkt mi je govorio da dijeta nije rjesenje njegovih problema. Iako, nikad se ne zna.

I mi vama zelimo svu srecu. Sam uporno i hrabro. Vec i sami to znate - cijeli zivot se zapravo pretvori u rad sa djetetom, a da dijete toga nije ni svjesno (ali zato mi itekako jesmo).

(odgovor članu brancica)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Autizam
15.7.2014 22:42:26   
lulaloo

IZVORNA PORUKA: ferguson

bas jucer smo gledali tatu kako se brije,i on dohvatio svoju cetkicu za zube i trljao se po licu :-) cak je i poceo govoriti hajde (ali nne bas skroz artikulisano) ali samo kad njemu to treba. promijenili smo pristup i cini mi se daa je njemu trebalo malo strukture u danu,onako mu je sve bilo pusteno na volju,tako da ni sam nije znao sta hoce. i sad mi se izvija,lezi,valja se i vristi, ali mi se cini da krace traje sva ta drama. dobice on logopeda, ali se jos uvijek premisljam da li bi funkcionisao uu drzavnom vrticu,jer Edus i Nur zajedno nemogu finansirati.bojim se da ga ne zapostave i puste da se bavi svojim stereotipnim igricama


Kada je rijec o tantrumima, izvijanju, urlanju, ono sto je nama zivot promijenilo (po preporuci i uz rad sa psihologom) - IGNORISANJE. Ne gledaj ga - doslovno, okreni glavu (naravno, krajickom oka pazi da se ne povrijedi ili sta ne razbije). Hladan izraz lica. Bez tragova ljutnje ili nervoze. Kada tantrum zavrsi, kada se potpuno smiri, kratko i jednostavno mu reci "nema plakanja kada si ljut". Ocekuj da ce se tantrumi pogorsati kada pocnes primjenjivati ovaj pristup: bit ce cesci i jaci, jer ce naravno negodovati na to neobracanje paznje. Ali nakon toga slijedi lijepi dio - tantrumi polako i sigurno iscezavaju. Ponavljam, nama je ovo zivot promijenilo.

Kakve tacno stereotipne igre on ima?

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Autizam
16.7.2014 18:43:30   
ferguson
i mi primjenjujemo ignorisanje, kada mozemo, jer nekad su to epizode kad mu ne dozovljavam da uđe u trzni centar jer je tamo igraona (sta cu ga na lijepom vremenu zatvarati po igraonama), i on pocne da cirkus pravi, i ako ga ja i na sekundu pustim on ode tamo gdje je naumio, cetveronoske ako treba.
kidanje maramica, plastelina na sitne komadice, redanje autica, skupljanje figurica na hrpu, zatrpavanje igrackama, bukvalno bunker napravi, vrti nesto na igrački..dosta besmislenih radnji, ali eto mi pokusavamo da ga zainteresujemo necim drugim kad vidimo da to hoce.

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Autizam
17.7.2014 16:27:35   
ferguson
Je li moze broj telefona nekog privatnog logopeda, Irma mi se ne javlja i ne odgovara na poruke, mozda je na godisnjem odmoru, pa ako imate vi nekog da mi preporucite...hvala

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Autizam
18.7.2014 8:22:44   
Malenaoduvijek

IZVORNA PORUKA: ferguson

Je li moze broj telefona nekog privatnog logopeda, Irma mi se ne javlja i ne odgovara na poruke, mozda je na godisnjem odmoru, pa ako imate vi nekog da mi preporucite...hvala

Irma nije na godisnjem tu je jos 2 sedmice ali je jako zauzeta,probaj u periodu izmedju 13 i 15 da je dobijes kada nema tretmane.a imas i prof.sadetu zecic ukucaj u google,ona ima ordinaciju u velesicima pa vidi moze li vas ona primiti .mozda s njom budes imala vise srece

_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Autizam
21.7.2014 0:14:50   
azra01
Mr.Azra M.Hrustemovic, defektolog-logoped 061 744 061

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Autizam
21.7.2014 18:56:26   
lulaloo

IZVORNA PORUKA: ferguson

Je li moze broj telefona nekog privatnog logopeda, Irma mi se ne javlja i ne odgovara na poruke, mozda je na godisnjem odmoru, pa ako imate vi nekog da mi preporucite...hvala


Nas logoped (s kojim smo radili skoro 2 god.) zbog privatnih razloga vise nije u mogucnosti da nastavi rad, pa smo se bili zakazali kod Kemala Redzica. Uradili smo dijagnostiku i prvi utisak o njemu je vise nego pozitivan. Nakon godisnjih odmora pocinjemo sa redovnim casovima kod njega.

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *