|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam
22.7.2014 13:28:21   
oodianaoo
Da li netko zna kako izgleda procjena u edusu?

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: Autizam
23.7.2014 10:40:00   
lulaloo
Ne znam kako to izgleda sada u ljetnom periodu kada im je raspust u redovnom vrticu (u Mjedenici), ali kada smo mi isli bilo je otprilike ovako:

- Roditelji idu u jednu zasebnu prostoriju sa "evaluatoricom" i odgovaraju na standardna pitanja: trudnoca, porod, razvoj djeteta do 1. godine, do 2/3/4 godine, uoceni problemi i sl.
- Za to vrijeme dijete je sa drugom "evaluatoricom" u prostorijama vrtica (Mjedenica) medju drugom djecom i evaluatorica procjenjuje kako reaguje na drugu djecu, ispituje ga boje, oblike, zivotinje, brojeve i sl, odvedu ga na trampolinu, one velike lopte, bude i muzika pa da vide da li dijete plese sa drugom djecom.... Sve je to kroz igru tako da dijete uopste nije ni svjesno da je na svojevrsnom testiranju.

Sve traje oko 2 sata i vrlo je opusteno i za roditelje i za dijete, nimalo stresno.

Ponavljam, ovako izgleda kada traje nastava u njihovom redovnom vrticu Mjedenica. Ne znam kako je sada tokom ljetnog raspusta.

(odgovor članu oodianaoo)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: Autizam
6.11.2014 13:13:36   
bebaa
da li u BiH postoji IKO da je stručnjak u detekciji oblika autizma......da se insan može pouzdat u njegov/njen nalaz......user posted image

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: Autizam
7.11.2014 2:54:54   
madame noire
dr. Zupcevic, šef neuropedijatrije u Sarajevu

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: Autizam
7.11.2014 8:21:17   
lulaloo

IZVORNA PORUKA: madame noire

dr. Zupcevic, šef neuropedijatrije u Sarajevu


madam noire, da li ti na osnovu licnog iskustva preporucujes dr. Zubcevica kao strucnjaka za autizam ili...?

(odgovor članu madame noire)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: Autizam
7.11.2014 11:55:57   
lulaloo
Da me ne bi pogresno shvatila, ovo pitam zbog naseg iskustva:

Dr. Zubcevic je bio jedna od prvih adresa na koje smo se obratili nakon sto smo primijetili razvojne probleme (dakle, niti smo znali kako izgleda „odvesti dijete na procjenu strucnjaku“, niti smo bili podrobnije upoznati sa problematikom disharmonicnog razvoja).

Tek nakon sto smo obisli jos nekoliko adresa u SA, ZG i BG (djeciji neuropsihijatar, dva logopeda, dva psihologa i EDUS) te temeljitim i opseznim izucavanjem strucne literature (nazalost, ne iz radoznalosti vec iz nuzde da pomognemo nasem djetetu), postalo je jasno da je procjena kod dr. Zubcevica bila evidentno drugacija nego kod navedenih strucnjaka, kao i da se razlikuje od onoga sto navodi strucni forum.

Ne kazem da je njegov nacin procjene a time i data dijagnoza - pogresna, ali zasigurno ne slijedi standardne testove dijagnostike u disharmonicnom razvoju (dijagnosticki PDD upitnik baziran na DSM V kriterij - za roditelje; Dijagnosticki intervjui za autizam (Autism Diagnostic Interview – ADI), Dijagnosticka opservacijska skala za autizam (Autism Diagnostic Observation Scales – ADOS), Vinerlandska skala adaptiranog ponasanja (Vineland Adaptive Behaviour Scale – VABS), Skala procjene djecjeg autizma (Childhood Autism Rating Scale – CARS), Dijagnosticki intervjui za socijalne i komunikacijske poremecaje (Diagnostic Interview for Social and Communicative Disorders – DISCO), Sumarna evaluacija ponasanja (Behavioural Summsrized Evaluation – BSE) i drugi.

Postoji mnostvo stranica o tome kako izgledaju gore pobrojani testovi i ja ih nabrajam da skratim put drugim roditeljima u istrazivanju ovog problema.

U cemu je razlika dijagnostickog postupka kod dr. Zubcevica i drugih doktora/strucnjaka?

Dr. Zubcevic je dao dijagnozu nakon 5 minuta opservacije (napominjem da smo isli privatno). U tih 5 minuta zasigurno nije mogao ispitati i procijeniti ono sto su njegove druge kolege radile po nekoliko sati, a svima je zajednicko (bez obzira o kojem se dijagnostickom testu radilo): stereotipije, zdruzena paznja, imitacija i simbolicka igra. Na primjer, jedno obicno puhanje baloncica od sapunice moze dosta toga pokazati o stanju djeteta: ispitivac puse balone i onda ponudi djetetu da mu se pridruzi u toj aktivnosti. Oni roditelji koji imaju dijete sa razvojnim poteskocama, znaju da je itekako velika razlika hoce li se dijete pridruziti i puhati baloncice ili ne. Nadalje, ako se dijete ne pridruzi u puhanju balona, dalji nacin jest da ispitivac naglo prekine puhati balone i ceka reakciju djeteta. Izostanak reakcije bi mogao ukazivati na problem. Veoma cest postupak je i da ispitivac naglo uperi prstom u pravcu suprotnom od djetetovog pogleda i pita „Ko nam ovo ide?“. Vecina djece izvan autisticnog spektra ce se okrenuti u pravcu ispitivacevog prsta i pogledati ko nam to ide. Tu je zatim hranjenje lutke (nudjenje djetetu da se zajednicki hrani lutka ) i bezbroj drugih dijagnostickih postupaka koji se primjenjuju i na osnovu kojih se dobiju bitne informacije o djetetovim (ne)problemima.

Nista od navedenog nije bilo predmetom evaluacija od strane dr. Zubcevica jer nista od navedenog nije ni moguce procijeniti u 5 minuta (a presudno je u davanju konacne dijagnoze).

Ne sumnjam da je doticni doktor strucnjak za mnoge druge oblasti, te da moze dati korisnu perspektivu i savjete kada je u pitanju i autizam (i drugi razvojni problemi). Konkretno, nama je preporucio EDUS i na tome mu beskrajno hvala.

Ali, da li njegov nalaz treba uzeti kao konacan? Apsolutno NE.
Jer, ako cijeli svijet koristi neki od dijagnostickih testova, onda to mora ciniti i dr. Zubcevic i to u predvidjenom vremenskom trajanju duzem od 5 minuta.

(odgovor članu madame noire)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: Autizam
7.11.2014 12:11:24   
madame noire
lulaloo nemam licnog iskustva sa autizmom niti sa dr. Zupcevicem u tom kontekstu. Mozda zbog toga nisam ni trebala preporucivati bilo kojeg doktora...user posted image spomenuh doticnog jer mislim da je izuzetno dobar neuropedijatar nista vise.

izvinjavam se ako moja preporuka ne stoji, sigurno da vase misljenje daleko vise ima smisla.
rekoh moja preporuka za dr. zupcevica je u kontekstu prilicno dobrog neuropedijatra.

zelim vam svako dobro Vama i Vasem djetetuuser posted image

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: Autizam
7.11.2014 12:50:09   
lulaloo
Draga madame noire, ma naravno da je sasvim u redu sto si preporucila dr. Zubcevica. Treba davati preporuke kako za doktore tako i za bilo koja druga pitanja - a forum upravo i jeste tu da o tim istim preporukama diskutiramo, razmjenjujemo misljenja i iskustva.
Hvala na lijepim rijecima i zeljama 
user posted image

(odgovor članu madame noire)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: Autizam
9.11.2014 0:27:11   
sabina8
Pozz svima, ja sam majka djeteta koje ima 2.5 godine i kod kojeg postoje elementi autizma, mada se dijagnoza ne moze dobiti prije 3 godine djetetovog zivota. Interesuje me da li postoji logoped u okviru drzavnih institucija koji radi sa djecom ispod tri godine, jer privatnog logopeda ne mozemo nikako priustiti (ne znam ni koliko kosta jedan tretman). Kod dr. Redzica idemo na kontrole, koje se svode na procjenu i savjetovanje. On nam je rekao da on radi samo dijagnostiku i suptilno preporucio rad s logopedom (privatno). Ne mogu da vjerujem da ne postoje logopedi u okviru domova zdravlja ili na Klinici ili je jedino rjesenje privatni logoped?

(odgovor članu lulaloo)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: Autizam
11.11.2014 8:16:01   
dipl.defektolog
Postovana sabina8,
Ne znam odlakle se javljate, ako to napisete, mozda bih Vas mogla uputiti na pravu adresu. Sto se rada logopeda tice u Domovima zdravlja, rijetko koji je obucen za rad sa djecom iz autisticnog spektra. Vi mozete insistirati na radu sa Vasim djetetom, jer u krajnjem slucaju trazite napismeno da ne rade u Domu zdravlja sa djecom mladjom od 3 godine. Tu potvrdu necete dobiti, jer rana intervencija i jeste od 0-3, odnosno 3-6 godina starosti. Opet ponavljam, bitnije Vam je da pronadjete odgovarajuceg strucnjaka koji ima iskustva u radu sa pomenutom problematikom. Ukoliko budete zeljeli, mozete mi i u pp napisati odakle se javljate, pa Vam mogu preporuciti neke strucnjake. Saljem Vam veliki polzdrav user posted image

(odgovor članu sabina8)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: Autizam
11.11.2014 8:55:29   
ena23
postovani dipl. defektolog, zanima me jeste li upoznati sa Gemiini programom? sa svih strana cujem pohvale za njega ali je na engleskom po me znaima da li uopste pocinjati takvo sto ako vec mi kod kuce pricamo bosanski, djete u vrticu slusa holandski a ti edukativni video-programi su na engleskom. vrjedi li uopste pokusati?

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: Autizam
12.11.2014 16:37:21   
sabina8
Dipl.defektolog- ja sam vam poslala dvije privatne poruke, ali ih meni nema spasenih u "poslanim" pa nisam sigurna da li ste ih dobili. Mi smo iz Sarajeva. Nova sam na ovom forumu pa ne znam da li postoje neka ogranicenja ili uslovi kad se mogu slati privatne poruke i sl. Vama, svakako, puuuuno hvala na odgovoru i ponudjenoj pomoci. Svaki savjet i uputa bi nam jako dobrodosli. LP.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: Autizam
12.11.2014 23:13:03   
bebaa

IZVORNA PORUKA: sabina8

Dipl.defektolog- ja sam vam poslala dvije privatne poruke, ali ih meni nema spasenih u "poslanim" pa nisam sigurna da li ste ih dobili. Mi smo iz Sarajeva. Nova sam na ovom forumu pa ne znam da li postoje neka ogranicenja ili uslovi kad se mogu slati privatne poruke i sl. Vama, svakako, puuuuno hvala na odgovoru i ponudjenoj pomoci. Svaki savjet i uputa bi nam jako dobrodosli. LP.


ne postoji....user posted image

što se tičepitanaj koje si postavila,mislim da bi trebalo pri domovima zdravlja postojati neki programi jer imaju u drugim gradovima....
naravno da ima i privatnih.....
moj je savjet da nazoveš DZ kojem pripada dijete pa da se raspitaš....

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu sabina8)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: Autizam
12.11.2014 23:18:35   
bebaa
Sabina....evo nađoh ti temu Logoped pa malo isčitaj,možda dobiješ kakvu info...user posted image

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: Autizam
12.11.2014 23:29:49   
bebaa
u stvari evo ti odma kopija jednog teksta....

U Sarajevu imaju tri državne ustanove sa logopedima:Vrazovo(s nekom odvratno logopedicom koja će te otkantat ako dijete ima manje od 6god.),na DIP-u sa jako finim Kemalom Redžićem koji će te kulturno odbiti jer gore navodno rade samo djeca koja su operisana) i Centar za govornu rehabilitaciju ili tako nekako se zove-nakazi se na Breci.Tamo imaju jako finu logopedicu Hidajetu i još logopeda s kojima se nisam sretala pa ne znam kakvi su.Privatno imaš Irmu i još jednu,ne mogu se sjetiti kako se zove,pitaj princa.Irmu Lami obožava,jedan čas od 40min. košta 25KM,a obično se rade dva časa sedmično.I nažalost u Sa je tako malo logopeda da je i ova privatno što radi pretrpana i mislim da se i kod nje čeka da neko dijete završi pa tek onda uzima novo dijete


da imaš neki orjentir...user posted image

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: Autizam
13.11.2014 8:15:22   
dipl.defektolog
Postovana ena23,
Saljem Vam link na kojem mozete pronaci savjete logopeda sto se tice dvojezicnoszi u ranom razvoju, te Vas molim da malo procitate informacije koje postoje na tim stranicama, a nakon toga se ponovo javite pa mozemo malo prodiskutovati user posted image
http://www.ringeraja.ba/forum/Rana_stimulacija/m_1342896/tm.htm
Saljem Vam topli pozdrav...

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: Autizam
13.11.2014 8:21:43   
dipl.defektolog
Postovana sabina8,
Nisam dobila Vase privatne porukice ali nema veze, evo mozemo i na ovaj nacin.Koliko vidim vec ste odredjene upute dobili od nekih roditelja. Moj savjet Vam je da posjetite EDUS. Zaista imaju jako dobre strucnjake i sto je najvaznije, obuceni su za programe za rad sa djecom iz autisticnog spektra. Vi kao roditelj dobit cete odgovarajuce upute kako se ponasati i postaviti prema djetetu, te sta sa njim raditi kod kuce (najbitniji dio u radu sa djecom), te imat cete redovito pracenje napretka razvoja djeteta. Ukoliko ne bude moguce da posjetite njih, molim Vas da mi se ponovo javite pa cu Vas uputiti na neke druge kolege, za koje znam da kvalitetno rade. Nemojte da se obeshrabrite, meni je jako drago sto u Vama vidim majku koja je uporna i bori se za svoje dijete, tako da ne sumnjam da cete/mo doci do rjesenja koje ce biti najbolje za Vase dijete. Zamolila bih Vas svakako sto god da uradite, da se ponovo javite. Takodjete mozete i na forumu: http://www.ringeraja.ba/forum/Rana_stimulacija/m_1342896/tm.htm procitati mnoge zanimljivost, kao i na http://www.ringeraja.ba/forum/VI_PITATE_-STRU%C4%8CNJACI_ODGOVARAJU%25%25%25/m_1342891/tm.htm
Mi smo tu zbog Vasih malisana i Vas dragi roditelji user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu sabina8)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: Autizam
13.11.2014 18:20:00   
sabina8
Hvala puno svima na odgovorima. Pokusat cu se maksimalno raspitati, pa se nadamo da cemo naci neko rjesenje.
Lijep pozdrav svima vama..

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: Autizam
13.11.2014 22:38:42   
svamojadjeca

IZVORNA PORUKA: dipl.defektolog

Posjetite stranicu www.govornik.com
Lijep pozdrav...

ja stvarno neznam jeste li vi pregledali sve na ovom linku,ali ima toliko stvari ne primjerene djeci,recimo nabrajanje ljekova.....il sam ja malouser posted image

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: Autizam
4.12.2014 8:47:10   
Angelica
IZVORNA PORUKA: svamojadjeca


IZVORNA PORUKA: dipl.defektolog

Posjetite stranicu www.govornik.com
Lijep pozdrav...

ja stvarno neznam jeste li vi pregledali sve na ovom linku, ali ima toliko stvari ne primjerene djeci,recimo nabrajanje ljekova.....il sam ja malouser posted image



I djeca sa autizmom odrastu u odrasle ljude zasto ne ih pripremiti na sve ako mogu, terapiju koju koriste i sl.



(odgovor članu svamojadjeca)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: Autizam
4.12.2014 10:45:51   
Angelica
Mislila sam da ne pisem na ovim temama al vidim da ima potrebe, ne odnosi se isključivo na vas svamojadjeca nego generalno.

Gledam razne dokumentarce o autizmu i najcesce se snimaju manja djeca s autizmom i njihov napredak.
Tačno, rana intervencija je veoma vazna i zaista se tada moze mnogo napraviti. ali ja bih se sada malo bazirala na odrasle.
Sta se desi poslije… Imamo problem. Roditelji nisu pripremljeni i onda se desi ponovni šok, neprihvatanje, odbijanje, krivnja,
prebacivanje krivnje na druge, podcjenjivanje djetetovih sposobnosti, precjenjivanje sposobnosti sve one faze kroz koje roditelj
prođe kada sazna dijagnozu ponovo ih dozivi u pubertetu ili nekad poslije. Zasto? Zato sto niko ne priča o odraslim, niko ne priča o pubertetu,
seksualnim ponasanjima, autoagresiji, agresiji a i mogućnosti regresije, niko ne priča o budućnosti tog djeteta.

Moje pravilo je da treba roditelje uputiti sta ih ceka, pa ako dijete i ne prođe tu fazu lakse ce biti nego kad niste spremni.

- Vase dijete se fizički razvija kao i sva ostala djeca i doce u fazu puberteta kad počne ispoljavati seksualna ponasanja.
Počet ce otkrivati svoje tijelo i samozadovoljavati se, ono sto je veoma bitno da ga naucite da takva ponasanja ne radi
u javnosti nego ce te ga naučiti da to radi u svojoj sobi, naravno dozirati, i preusmjeravati aktivnost, jer to im stvara
ugodu i odbijace da bilo sta drugo rade.

- Po nekoj statistici kazu da 30% djece sa autizmom ima fazu autoagresije i agresije, ja se nazalost jos nisam susrela sa onima koji je nemaju,
samo je razlika u kojoj je mjeri i intezitetu je pokazuju. Neki idu do krvnih podliva i teskih ozlijeda a neki to pokazuju guljenjem zanoktica ili glasanjem.
Kod autoagresije i agresije morate se obratiti psihijatru zbog propisivanja medikamentozne terapije, ne bjezite od toga.
Drugo morate pratiti dijete kroz funkcionalnu analizu ponasanja ( kad se dogodio bijes, zbog cega, ko je bio prisutan, u koje vrijeme se dogodilo,
sta koristi od terapije, kako je vrijeme na polju itd.) Kada sve aspekte sagledate vi ce te tačno znati sta kod njega ili nje izaziva takvo stanje
te ce te to zaobilaziti koliko je god moguce. Npr. (ja uvijek pripremim okolinu kada dolazi dijete koje ima autoagresivne napade,
studentima kazem: “ovom djetetu nemojte postavljati puno pitanja, govorite tiho i upućujte mu jednostavne naloge,
jer će u suprotnom kod njega izazvati bijes nece vam znati reci sta ga nervira”…).


- Nazalost moguca je i regresija u nekim fazama razvoja, kada dijete ili osoba gube stečene funkcije i vracaju se na nizi stepen razvoja
ili se desi razvojna stagnacija kada dostignu vrh usvojenih znanja.


U Zagrebu sam upoznala pedsetogodisnjeg autistu jedan od najstarijih korisnika Centra gdje super funkcionise a u Banjoj Luci četrdesetogodisnjeg
koji nikad nije bio uključen u tretman jer tada nije nista ni bilo ( pravo mi je simpatičan, najzanimljivije su mi njegove stereotipije,
obilazi tri kruga oko fotelje svaki put kad zeli sjesti, s obzirom da nikad nije bio ukljucen u tretman on se odlično snalazi, govori povremeno i smisleno,
roditelji su ga osposobili za osnovno, zna i pisati…gledala sam ga i kontala sta bi bilo da je on bio uključen od početka u tretman…uh! Opet sam ljuta na drzavu.

Sada zahvaljujući nevladinim organizacijama, udruženjima roditelja pokrece se mnogo toga, djeca imaju ranu intervenciju,
pohađaju osnovnu skolu a nadam se u skorije vrijeme i Centru za autizam koji ce biti otvoren u Tuzli.

Poruka roditeljima: Ne predaji te se, radite na sebi, nemojte klonuti duhom, potrazite pomoć.

Velika greska sto bjezite od psihoterapija, uzimate lijekove na svoju ruku, govorite da ste se pomirili sa stanjem a niste,
vjerujte godinama se to naslaze i kasnije tijelo izbaci. Ulazete mnogo u dijete a zaboravljate sebe. Nađite vremena za sebe!

(odgovor članu Angelica)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: Autizam
4.12.2014 11:15:50   
yoko eto

IZVORNA PORUKA: sabina8

Dipl.defektolog- ja sam vam poslala dvije privatne poruke, ali ih meni nema spasenih u "poslanim" pa nisam sigurna da li ste ih dobili. Mi smo iz Sarajeva. Nova sam na ovom forumu pa ne znam da li postoje neka ogranicenja ili uslovi kad se mogu slati privatne poruke i sl. Vama, svakako, puuuuno hvala na odgovoru i ponudjenoj pomoci. Svaki savjet i uputa bi nam jako dobrodosli. LP.

imas na mojmilu...zaboravila sam ime...ako se sjetim poslat cu ti u pp...nevladina organizacija...za djecu sa poteskocama u razvoju...imaju logopedicu.
Ja bih isto nazvala sos kinderdorf...objasnila situaciju...oni imaju centar za rani razvoj...moguce da ti izadju u susret.

(odgovor članu sabina8)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: Autizam
7.12.2014 20:03:43   
sabina8
Hvala na odgovoru, za SOS Kinderdorf sam cula da se placaju tretmani. Rekli su nam da iznose 35km jedan tretman. To za Mojmilo nisam cula, pa ako se sjetite naziva, dobro bi nam doslo..

(odgovor članu yoko eto)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: Autizam
7.12.2014 22:21:41   
ena23
Vase dijete se fizički razvija kao i sva ostala djeca i doce u fazu puberteta kad počne ispoljavati seksualna ponasanja.


jao koliki sam post napisala i sve ode... da s ene ponavljam: moj K, od kako je skontao sta mu je u gacama, ne pusta cunu (da prostite), na pocetku nam bilo smjesno, sada mi je vec zabrinjavajuce... on ima 3 g i 3 m, jos je u peleni ali ne propusta priliku kad nema pelene da ne razvalci i ne dira cunu (da prostie)...
jako, jako me brine, kako ga od toga oduciti, jer sad je jos ok, mali j eon, to njemu dodje kao najbolji jaran... ali stsa ce biti kad naraste... jako, jako sam zabrinuta

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu sabina8)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: Autizam
7.12.2014 23:02:17   
Angelica
U toj dobi je to normalno, nije zabrinjavajuće jedino ako to toliko često radi da ne želi raditi druge aktivnosti (igra i sl.)
On je još mali da mu se može objasniti ali može se zdravo kanalisati, nemojte obraćati pažnju u smislu da je to loše a ni smijati se kao da je zanimljivo jer to mu je stimulacija. Zaokupirajte ga nekom aktivnošću a kako bude rastao objasnjavat ce te mu.

Imaju faze seksualnog razvoja gdje se bas fino opisuje sta i kako treba postupiti, proguglaj malo ove faze...

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4] 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *