|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Klinika za oplodnju
27.2.2014 20:45:04   
daisy87
Ma kakvi sama,vidis na forumu koliko zena ima sa istim,slicnim problemom.sigurno da su ti podrska.porodica je sigurno uz tebe i suosjeca,samo si ti sada pod stresom.ja razumijem kako je strahovati za bebu od prvog dana,tu te razumijem u potpunosti vjeruj,ali pozitivan stav je najbitniji.ne daj da te ono "sta bi bilo kad bi bilo" uspori ka tvom cilju.meni je pomogao kalendar :) imala sam kalendar pored kreveta u kojem sam lezala gotovo cijelu trudnocu i po zavrsetku svakog dana prekrizila taj dan.svaki prekrizeni dan mi je davao snagu da nastavim dalje pozitivno.sada kada ga pogledam vidim koji je to posao bio i ponosna sam na sebe i svoj entuzijazam,a da ti ne pricam kakvi me osjecaji preplave kad pogledam kcerkicu,milion njih...zato skupi svu pozivnu energiju i uzivaj u trudnoci kad je vec tu....

(odgovor članu svilac)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: Klinika za oplodnju
6.3.2014 21:26:48   
svilac
Stimulisem se pozitivnim primjerima.Bice abd sve ok.Imam podrsku i razumijevanje muza,to mi je i najbitnije.Zelim uzivati u ovoj trudnoci,mozda mi je i zadnja user posted image

(odgovor članu daisy87)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: Klinika za oplodnju
12.3.2014 21:05:52   
daisy87
tako i trebas.drzim ti fige user posted image

(odgovor članu svilac)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: Klinika za oplodnju
3.11.2015 8:47:15   
DarkoNS
Moze mi netko objasnit u PP postupak?


< Poruku je uredio Visnja RR -- 9.11.2015 14:12:57 >

(odgovor članu daisy87)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: Klinika za oplodnju
4.11.2015 10:31:36   
malena27 RR
DarkoNS

In Vitro oplodnja (IVF) uključuje oplodnju jajnih ćelija prikupljenih iz jajnika potencijalne majke sa spermnim ćelijama prikupljenih od potencijalnog oca u laboratorijskom okruženju, a potom implantaciju dobivenog embrija u maternicu majke. IVF je potpomognuta reproduktivna tehnika.

Sastoji se od pet stadija:
Razvoj i sazrijevanje jajnih ćelija
Planiranje vremena prikupljanja jajnih ćelija
Prikupljanje jajnih ćelija
Laboratorijsko sjedinjavanje jajnih i spermnih ćelija (oplodnja)
Implantacija rezultirajućih embrija u maternicu potencijalne majke

Tretman Lijekovima
Koristi se nekolicina lijekova za osiguravanje razvoja većeg broja jajnih ćelija u jajnicima. To je stoga što se u ženinom ciklusu inače razvija samo jedna jajna ćelija. Sa IVF tretmanom, što je više jajnih ćelija, to je veća šansa za uspjeh. U svrhu podsticanja jajnih ćelija, lijekovi kao što su Clomiphene Citrate (Klomen, Gonaphene), Human Menopausal Gonadotropin (HMG), Gonal-F, i Puregon se primjenjuju od 9 do 12 dana, pocevši od drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Prije ili uporedo sa ovim lijekovima, ili Lucrin, Supracur ili Cetrodite se primjenjuju da se potisnu utjecaji mozga na jajnike.

Praćenje Razvoja Jajnih Ćelija
Jajne ćelije se razvijaju unutar malih cisti zvanih folikule. Ove folikule luče estradiol hormone u proporciji sa njihovom veličinom. Nemoguće je vidjeti jajnu ćeliju unutar folikule; međutim, njihov rast se može pratiti pomoću ultrazvuka.

Test Krvi
Razvoj jajnih ćelija se prati provjeravanjem jajne ćelije o nivou lučenja estradiol hormona u određenim danima ciklusa. Učestalost provjera se povećava kako se ovulacija približava.

Ultrasonografija
Razvoj i broj folikula se prati kroz vaginalne ultrasonografske preglede. Broj prikupljenih jajnih ćelija se može razlikovati od broja posmatranih prilikom ove metode.

Vrijeme Prikupljanja Jajnih Ćelija
Jajne ćelije se prikupljaju pomoću ultrazvuka 35 sati nakon hCG inekcije (lijek korišten za osiguravanje otpuštanja jajnih ćelija). Vrijeme prikupljanja jajnih ćelija se određuje na osnovu broja i veličine folikula i rezultata testa estradiol hormona.

hCG Inekcija
Humani horionski gonadotropin (hCG; Pregnyl, Profasi) djeluje kao hormon LH, koji osigurava sazrijevanje i otpuštanje jajnih ćelija. hCG se ubrizgava 34 do 36 sati prije predodređenog vremena za prikupljanje jajnih ćelija.

Prikupljanje Jajnih Ćelija
Na dan prikupljanja jajnih ćelija, parovi bi trebali stići u IVF laboratoriju tačno u zakazano vrijeme. Pacijent ne bi trebao ništa jesti ni piti od ponoći, dan prije procedure. Jajne ćelije se prikupljaju pod općom anestezijom u operacionoj sali. Jajnicima se pristupa kroz vaginu pomoću transvaginalne ultrasonografije. Nakon sto se folikule skeniraju ultrazvukom, svaka se iscijedi pomoću igle da bi se usisao njihov sadržaj u epruvetu koja sadrži poseban rastvor. Ova epruveta se odmah dostavlja embriologu koji je ispituje pod mikroskopom da nađe jajne ćelije. Prikupljene jajne ćelije se stavljaju u specijalnu komoru zvanu inkubator. Mnogi pacijenti se mogu požaliti na pospanost, mučninu i povraćanje tokom nekoliko sati nakon procedure. U svakom slučaju, pacijent se uglavnom oporavi u kratkom roku i bude dovoljno dobro za povratak kući. Pacijent bi mogao iskusiti bolove slične menstrualnim u predjelu prepona 2 ili 3 dana, popraćene blagim krvarenjem. Pacijent može koristiti lijekove koji sadrže paracetamol kao sto su Parol, Tamol ili Vermidon da olakšaju bol.

Prikupljanje Spermnih Ćelija
Na isti dan prikupljanja jajnih ćelija se traži od muškog partnera da dođe na kliniku radi prikupljanja spermnih ćelija. 3 do 5 dana prije procedure prikupljanja spermnih ćelija se zahtjeva seksualna apstinencija. Spermne ćelije se prikupljaju putem masturbacije u privatnoj sobi, a u laboratoriji se biraju najkvalitetnije spermne ćelije.
Procedure Embriološke Laboratorije

Procedure koje slijede variraju zavisno od toga da li će se primijeniti IVF ili mikroinekcija.

Oko 100,000 do 200,000 spermnih ćelija se smješta pored svake jajne ćelije. Od spermne ćelije se očekuje da prodre u jajnu ćeliju i sama je oplodi. Ćelije oplođenog jajašca se dijele da se proizvede embrio. Rast embrija se dnevno prati u laboratorijskim uslovima 2 do 3 dana. IVF metoda se generalno preferira za pacijente koji ne mogu zatrudniti zbog obstrukcije u jajovodima.
Potpomognuto Ugnježdavanje Embrija

Izvodiva od strane embriologa, ova tehnika uključuje otvaranje spoljašnje opne jajašca (zona pellucida) pomoću lasera pod mikroskopom radi olakšavanja ugnježdavanja embrija prije implantacije embrija u zid maternice.

Definicija Oplodnje i Implantacije
Oplodnja se definiše kao ujedinjavanje spermnih sa jajnim ćelijama u svrhu proizvodnje embrija, dok se implantacija definiše kao vezivanje oplođene jajne ćelije za zid maternice.

Implantacija Embrija u Maternicu
Dva do tri dana nakon prikupljanja i oplodnje jajnih ćelija, dva ili tri proizvedena embrija se implantuju u majčinu maternicu pomoću specijalnog katetera. Ovo se izvodi putem bezbolne, sterilne i precizne metode koja je mnogo lakša od ginekološkog pregleda. Ova procedura traje oko 10 minuta, nakon čega se pacijent detaljno informiše o broju i kvalitetu omogućenih embrija, kao i o riziku od višestruke trudnoće i o bilo kojim mjerama u otklanjanju ovih rizika.

Preostali Zdravi Embriji
Kod pacijenata od kojih je prikupljeno mnogo jajnih ćelija, moguće je dobiti više od 3 zdrava embrija. Ovi zdravi embriji se mogu zamrznuti i pohraniti do 3 godine, nakon čega se mogu koristiti za istog pacijenta. Zamrzavaju se na – 196°C i pohranjuju se u veoma posebnim uslovima tako da se mogu implantovati u maternicu pacijenta u željenom periodu. Cilj zamrzavanja embrija jeste postizanje trudnoće bez svih silnih procedura koje je potrebno proći do ovog stadija. U svakom slučaju, embriji ne mogu uvijek biti visokog kvalliteta nakon odmrzavanja; u tom slučaju se ne može izvršiti transfer embrija.
Otpuštanje iz Bolnice i Povratak Kući

Pacijent se može vratiti kući tridesetak minuta nakon transfera. Ukoliko posao pacijenta nije mnogo stresan i ne zahtijeva mnogo aktivnosti, može se odmah vratiti na posao. Spolni odnos nije poželjan tokom ovog perioda.


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu DarkoNS)
Neposredna veza do poruke: 130
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *