|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 14:21:04   
Atarka
Hvala na brzim odgovorima.
Toga se i bojim da ce odbiti siku poslije flasice, ali opet neke mame su spominjale flasice sa malim rupicama koje nisu prepreka dojenju. Mi smo nasoj bebi treci dan po rodjenju dali hipp pre na kasikicu, jer je kod mene bilo samo mali kolostruma i nije se bunio. Sacekacu kontrolu pa cemo vidjeti.
Sama pomisao da cu mu mozda morati uvesti dohranu me rastuzuje, i to da ne mogu zadovoljiti djetetove potrebe. Pomalo me hvata baby blues, stalno sam umorna, nemam od koga racunati na pomoc u kuci, MM radi, dijete place, nemam kad jesti , kamoli napraviti rucak ...Evo, dok ovo pisem on mi spava u naramku. Sorry, odoh ja u OT.

(odgovor članu indy_26)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 14:27:53   
BUBAL
ja sam od 15-og dana morala dohranjivati svog bebača pa sve do 7-og mjeseca, ali nije ni pomislio da prestane dojiti zato skupi snage i nemoj odustajati, jer koliko god da ti je sada teško poslije će ti biti puno lakše, a i beba će biti zdravija, pa dvije kapi tvog mlijeka, dvije kapi, ali je bitno da doji

(odgovor članu Atarka)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 14:34:42   
Anoniman
Atarka, sve smo mi bar po jednom došle u dilemu i postavljale same sebi pitanje da li je bebiju dovoljna sika user posted image  posebno sa prvim djetetom. To što on stalno doji ne znači da mu nije dovoljno. Moj user posted image  i sada doji svaki 1,5 - 2h (ubrzo će mu aBd 5 mj.) i znaš šta - dobija po skoro 2 kg mjesečno! A sike su nekad ko kamen a nekad ko ispuhani baloni user posted image  Kod vas se, mislim, nije još uvijek uspostavila ponuda-potražnja. Samo ti njemu daj da doji kad god želi. Znam i razumijem te da si umorna i iscrpljena (i sama sam takva) al vjeruj da ti je punoooooooooo lakše dojiti nego se, recimo, nekad na večer dizati i spremati flašicu! Svakako se posavjetuj sa pedijatrom kad budete na kontroli i daj sve od sebe da ga što duže dojiš (naravno ako možeš i želiš). A sve će to (ma koliko se tebi daleko činilo) proči, uhvatit ćete vi vrlo brzo neki ritam, a mi smo tu da te bodrimo i u krajnjem slučaju da pomažemo jedna drugoj user posted image

Sretno user posted image user posted image

(odgovor članu Atarka)
  Neposredna veza do poruke: 78
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 14:46:36   
Atarka
Enisa_sara, hvala na ohrabrenju. Forsiram dojenje i necu odustajati. Vjerovatno se jos nije uspostavila laktacija prema njegovim potrebama, kao sto kazes. Ja cu pokusati da se odmorim bar malo dok on spava, pola sata- pola sata.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 14:55:24   
Anoniman
Zaboravila sam ti reći da je moj user posted image  nekad sa 2 mj. počeo spavat cijelu noć (uz takvo stalno dojenje mislila sam da to nikad neću doživiti), nekad se probudi jednom doji i nastavi spavati! (ovo ti je da te motivišem user posted image ) I da, kad god on spava spavaj i ti, što kažeš pola sata-pola. I prilikom odmaranja i spavanja nadolazi mlijeko user posted image

(odgovor članu Atarka)
  Neposredna veza do poruke: 80
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 16:18:54   
Suzana
Potpisujem enisa_saru, a vidim Atarka da i ti dosta toga znaš.
Sačekaj kontrolu, biće sve OK, ovo važi i za uspješan nastavak dojenja, a odmaraj, neka kuća bude nepospremljena, ti samo o bebi i o sebi - jesti moraš, i za to moraš naći vremena.
Sretno!
I javi nam se poslije kontrole obavezno!


_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 81
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 16:29:46   
scarlett
Ne mogu a da se ne uključim, jer znam kako se osjećaš, ja sam prošla veliku muku sa mojim user posted image i tek sada nakon 2,5 mjeseca, mogu reči da ponovo mogu normalno funkcionisati sa bebom i svakodnevnim obavezama.
Moj user posted image je znao biti po cijelu noć na dojci, nešto on kao sisa, ja ga slabo čujem da guta i nemam pojma koliko popije, onda on zapajki, ja ga spustim kraj sebe, legnem i nakon 2 minute samo plač, pa sve ispočetka i tako cijelu noć. Onda sam počela spavati sjedeći i držati ga u naručju, nisam mogla drugačije, nego da mu je dojka stalno "pri ruci".
Ni po danu nije bilo puno bolje, spavao bi malo duže, valjda od umora, a ja bih naravno tada morala u kupatilo, jesti i sl. i ništa od mog spavanja.
Onda smo drugu polovinu drugog mjeseca proveli spavajući po 2,5 - 3h noću i dojenje ca. 20 min., a po danu spavanje max. 2h i dojenje nekad svakih pola h. Najgore su bili komentari sa strane zahvaljujući kojima sam 100 puta posumnjala u to da li mi je beba gladna. U tom periodu user posted image je znao biti budan po 17h, dok doji on je u nekakvom polusnu, a kad ga odvojim nervoza.
Ma žive mukeuser posted image user posted image user posted image , toliko puta sam htjela odustati, pa kad mi neko kaže lakše dojiti nego flašica - ma daj, molim te, da mi se naspavat, na miru jesti, a da ne pričam okupati se s uživanjem. U tom periodu nije mi bilo jasno - kakva ba emocionalna veza između majke i djeteta dok dojim - ma ja umirem od bolova (problem sa neformiranim bradavicama još iz bolnice, upale, ragade), pitala sam se vrijedili to zaista tolike muke.
Srećom ima RRuser posted image user posted image user posted image , pa nisam odustala i nešto me iznutra tjeralo da budem upornauser posted image , a onda nabavih sebi i ovaj Rodin DVD i odjednom se opustih.
Evo mojoj user posted image je skoro 2,5 mjeseca i sada se budi u toku noći svaka 4huser posted image user posted image user posted image , jači i je i bolje vuče pa podoj ne traje duže od 5 - 10 minutauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image , a u toku dana hapi svaka 2 - 3 h.
Samo budi uporna, naoružaj se strpljenjem i sretno! Definitivno vrijedi!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 16:34:18   
scarlett
I da se pohvalimo, juče smo se vagali i sada težimo 6,250kg, a iz bolnice smo izašli sa 3,790kg. user posted image
A i mama napreduje, ako ovako nastavi, vratit će se na onu težinu koju je imala na dan poroda - 92kg.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: i sika i flašica?
28.10.2009 16:34:49   
Suzana
scarlett je sve lijepo rekla! Svaki početak je težak!
Bravo scarlett, čestitam na tvojoj upornosti! user posted image



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: i sika i flašica?
29.10.2009 13:28:54   
Atarka
Scarlett, prepoznala sam se potpuno u tvojoj prici i cestitam ti na cvrstoj volji, mnogi bi odustali i popustili pritisku okoline. Samo se nadam da ce i moj user posted image  uskoro uhvatiti ritam tako da i ja napravim neki raspored. Ovako je sve podredjeno njemu.
O kojem DVD-u se radi?  Mlijecna staza?
Suzana, tebi isto svaka cast, procitala sam i tvoju pricu. Heroji ste!user posted image

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: i sika i flašica?
29.10.2009 13:48:07   
_melina_
IZVORNA PORUKA: bubamara80

pitala sam pedijatricu kada počnem raditi mogu li izdajati i davati na flašicu + formulu dok ne dođem sa posla kada bi malac imao siku nazad evo šta mi je odgovorila:
Vjerujem da ste zalosni sto morate prihranjivati bebu ali je sigurno da vi ne mozete  u jedniom aktu istiskanja obezbjediti 4 hranjenja svojim mlijekom , To sto vam se desava je visa sila i tako to shvatite. Samo je problem ukoliko dajete flasicu  beba ce prestati dojiti sto se najcesce desava.Ukoliko bi bebi siterka imala strpljenja da ga hrani kascicom bilo bi bolje. Vase izmuzeno mljeko ostavite u frizideru, a ona ce ga za podgrijavanje staviti u vrucu vodu. Kada izvadi flasicu uz vode nasloni na obraz da osjeti odgovarajucy toplinu ili nakapa nekoliko kapi na  unutarnji dio podlaktice. Tako se procjenjuje dali je podgrijano mlijeko spremno za bebu. Dohrana moze biti aptamilom ali na isti nacin kascicom.   

pozdrav dr Esma

 
Interesuje me da li neka mama ima iskustva sa ovim načinom prehrane i jeli istina da beba prestane dojiti siku što nikako neželim??user posted image


to sto pedijatrica govori da ce beba prestati a doji ako osjeti flasicu to nije istina... ja svog bebača dojim i dajem mu flašicu vec gotovo mjesec dana i svaki put kad je red na dojenje rado prihvati siku i uziva...
a to odbijanje dojenja zbog flasice moze biti i do bebe... moja jetrva kad je rodila imala je problema s dojenjem jer nikako nije mogla bebača natjerati da doji... jednostavno nije htio...trudila se svim silama ali...


_____________________________

Nase Malo Sunce 1.10.2009.

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: i sika i flašica?
29.10.2009 23:39:54   
Junior
draga moja i moj je mjesec dana bio super, ali sve sto je vise vrijeme prolazilo, sve gore...postao lijen da vuce...nije da mu se hapa vise svidja, vec mu lakse, ne mora se truditi da vuce...sad muku mucim s njim kad doji....dosla sam u stadij da mu moram izmuzati na bocicu...jedno pitanje...DA LI CE NESTATI MLIJEKA AKO MU MLIJEKO IZDOJIM U BOCICU, PA DAM TAKO????????????????

(odgovor članu _melina_)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 0:28:28   
Anoniman
A joj Junior nije valjda user posted image user posted image Ja se nadam da ćemo uspjeti dugoooooooo dojiti, mada mislim da je i to sve individualno jer ima dosta i pozitivnih iskustava.
A to za izdajanje ja mislim da ti neće nestati mlijeka.....

(odgovor članu Junior)
  Neposredna veza do poruke: 88
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 9:02:25   
w.pooh
IZVORNA PORUKA: Junior

draga moja i moj je mjesec dana bio super, ali sve sto je vise vrijeme prolazilo, sve gore...postao lijen da vuce...nije da mu se hapa vise svidja, vec mu lakse, ne mora se truditi da vuce...sad muku mucim s njim kad doji....dosla sam u stadij da mu moram izmuzati na bocicu...jedno pitanje...DA LI CE NESTATI MLIJEKA AKO MU MLIJEKO IZDOJIM U BOCICU, PA DAM TAKO????????????????


Junior ne znam koju flašicu i cuclu koristiš ali pokušaj sa cuclom sa najmanjom rupicom tako da se mora potruditi i vući da mlijeko izađe..i ja sam moju user posted image prva dva mjeseca dojila i prehranjivala da bi on hB sam odbio flašicu i mlijeko se lijepo uspostavilo dovoljno da može samo dojiti i dojio je punih 13 mjeseci..
mame samo budite uporne jer dojenje je nešto najljepše što možete pružiti svojim user posted image


_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu Junior)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 9:21:08   
Amrino
Junior- u velikoj vecini slucajeva to je, nazalost, tako mada ima dosta mama (nadam se da ce ti se neke od njih javiti jer ih ima ovdje) koje i doje i hrane dijete na flasicu bez problema.
Koliko sam ja shvatila one Tefal flasice sa najmanjom rupicom su najbolje pa probaj...jer ako se vac ulijenio sto se dojenja tice to bi mogao biti problem.
Prvo ga treba opet navici da doji...jer ako krenes sa izdajanjem- nista od dojenja. Probaj biti uporna i vratiti ga na dojenje pa onda probaj drugu flasicu.
Najvazije je (ukoliko zelis da doji) da se on opet vrati siki i da doji bez problema a sa iskusnijim mamama., sto se ovoga tice, jos vidi za te flasice i rupice i kojaje najbolja varijanta.




_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu w.pooh)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 9:27:28   
Hankica
Moja malena je na pocetku i sikila i izdajala sam svoje mlijeko pa joj i to davala na flasicu, i bez problema je htjela i jedno i drugo. Izdajala sam jer mi ona nije najbolje izvlacila svo mlijeko, pa sam imala upale nekoliko puta. Izdojeno mlijeko sam joj davala na flasicu Avent, onu sa jednom rupicom, i nikad se nije potpuno navikla na flasicu, tj. uvijek je htjela i jedno i drugo. To sam radila negdje do 5. ili 6. mjeseca. Onda je samo sikila (iskreno vise nisam mogla izdajati, a pocela sam i raditi), i pocela je jesti i dr. hranu, evo i danas sikimo, doduse samo na jednu siku user posted image

_____________________________

Beba je dosla 22. decembra 2008.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 14:49:00   
škorpija
Već sam pisala na ovoj temi, al hajd opetuser posted image . Moj bebi pije iz flašice i doji već 6. mjeseci, a od kad smo uveli čvrstu hranu počeo je čak da odbija flašicu, gura je od sebe i traži sikuuser posted image .  Kad je imao 1-2 mjeseca počeo je da odbija siku, plakao, ljutio se, ali ja sam bila upotna i nudila, nudila, nudila dok je nije opet zavolio. Doduše i mi dojimo uglavnom na lijevoj siki, desnu ne voli, ali nekad je uspijemo progurati. Od prvog dana smo koristili avent flašicu sa jednom rupicom, a odnedavno sam stavila onu sa dvije jer mu je iz one male teže da vuče nego iz sike pa me onda baš zaboli jer je navikao prejako vući.

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu Hankica)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: i sika i flašica?
30.10.2009 22:07:28   
Junior
Imam cucu na bocici kod koje je rupica extra mala, ali on je ipak nekako razmeksa...interesantno...danas je primio vakcinu i htio je samo da doji, nikako da stane...niko sretniji od mene...vjerovatno mu je sika utjeha bila...user posted image
Nadam se da cu uspjeti odrzati dojenje sto je duze moguce..mislim da samo trebamo pokusati prebroditi ovu krizu...kad smo na pocetku prosli one grozne upale, valjda ce i ovo proci...hvala vam svima na savjetima !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: i sika i flašica?
2.11.2009 11:46:34   
Atarka
IZVORNA PORUKA: Suzana

Sačekaj kontrolu, biće sve OK, ovo važi i za uspješan nastavak dojenja, a odmaraj, neka kuća bude nepospremljena, ti samo o bebi i o sebi - jesti moraš, i za to moraš naći vremena.
Sretno!
I javi nam se poslije kontrole obavezno!



Evo nas sa kontrole pa da vam se pohvalim- moj user posted image  je otpusten iz porodilista sa tjelesnom tezinom 3790 g, a danas poslije mjesec dana ima 4850! user posted image
Ja sam prezadovoljna i moram reci ugodno iznenadjena, jer sam bila ubijedjena da moje mlijeko nije dovoljno hranljivo. Uglavnom, dr.je rekla da nema nikakvih primjedbi te da samo dojim i da nema potrebe za dohranom.
Pao mi je veliki kamen sa srca i tako mi je drago da nisam pokleknula, a vjerujte da je bilo trenutaka kada bih iste sekunde dala flasicu samo da sam imala AD hranu u kuci. Samo zahvaljujuci vasim ohrabrenjima nisam poslala muza po hapicu i velika vam hvalauser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: i sika i flašica?
8.11.2009 0:01:36   
Anoniman
Super user posted image user posted image , baš mi je drago!!

(odgovor članu Atarka)
  Neposredna veza do poruke: 95
   RE: i sika i flašica?
8.11.2009 16:14:15   
Amrino
Super Atarka!!! user posted image user posted image user posted image Drago mi je sto ti je "pao kamen sa srca" i nadam se da cete i jedno i drugo od sada vise uzivati u dojenju! user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: i sika i flašica?
8.11.2009 19:36:18   
salmy
IZVORNA PORUKA: škorpija

Već sam pisala na ovoj temi, al hajd opetuser posted image . Moj bebi pije iz flašice i doji već 6. mjeseci, a od kad smo uveli čvrstu hranu počeo je čak da odbija flašicu, gura je od sebe i traži sikuuser posted image .  Kad je imao 1-2 mjeseca počeo je da odbija siku, plakao, ljutio se, ali ja sam bila upotna i nudila, nudila, nudila dok je nije opet zavolio. Doduše i mi dojimo uglavnom na lijevoj siki, desnu ne voli, ali nekad je uspijemo progurati. Od prvog dana smo koristili avent flašicu sa jednom rupicom, a odnedavno sam stavila onu sa dvije jer mu je iz one male teže da vuče nego iz sike pa me onda baš zaboli jer je navikao prejako vući.
Draga Skorpija bas me zanima jeli radim ispravno,moja bebi je stara 15 dana i jednostavno nece siku,u bolnici su ga hranili na falsicu jer sam bila 5 dana,sad imam problem bebi nece siku izbaci je i vristi grize place,pokusavala sma satima davati NECE,I ispumpavam mu pumpicom i dam flasicu aventovu,koju poije u sekundi halapljivo,ali poslije stuca.Zanima  me jeli radim ispravno  

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: i sika i flašica?
8.11.2009 20:25:49   
škorpija
salmy tvoja beba je jako mala i vjerovatnos e navikla na flašicu i trebaće ti puno upornosti da ga vratiš na dojenje. Meni su savjetovali da bebu uvijek prvo dojim a da za to vrijem neko drugi pripremi flašicu. i kad bebiju dosadi sika i počne da plače ja mu dam flašicu. možeš i smanjivati količinu AD ali ako neće sike nikako to ti ne bi pomoglo. A ako nikako baš ne ide, ti mu onda prvo daj flašicu, ali 40-50 ml ml, a poslije toga daj mu siku i neka pojede koliko mu još treba, važno je da sisa, ako ništa zbog povezanosti i utjehe ako ne zbog hrane

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: i sika i flašica?
8.11.2009 20:27:44   
škorpija
hejtpa ti daješ svoje mlijeko, to je superuser posted image , izvini nisam odmah skontalauser posted image . pa još bolje daj mu prvo svoje mlijeko na flašicu a onda neka sisa siku onako kao cucu, barem će stimulirati bradavice koliko toolikouser posted image

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: i sika i flašica?
9.11.2009 10:20:32   
škorpija
Salmy, samo da znaš ima ovdje na RR jedna mama ( ne znam kako se zove, vjerovatno Amrino zna) koja je čitavo vrijeme hranila bebija svojim izdojenim mlijekom. Pa ako neće sa sisa onda je i to dobro rješenjeuser posted image

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *