|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
30.6.2009 16:26:41   
neki
Lulu naravno da na prvom mjestu moras biti uporna u rijeci NE,zatim razgovor,razumila ona to ili ne,razumjece...Ja ne znam kako dosad nisam istrosila svoje glasnice pricajuci i objasnjavajuciuser posted image user posted image user posted image Samo sto ja imam drugi problem,jer pored mene i MM,moje dijete zele drugi odgajati pustajuci mu sveuser posted image user posted image user posted image A ti draga samo polako,i naoruzaj se strpljenjem...Moj Sead je par puta dobio udarac,i jadnicak se rasplace i trci meni...Sto mene strasno iritira je majka djeteta koja to sve gleda(kako njeno dijete udara moje),i nista,uopste ne reagujeuser posted image user posted image user posted image Sead je sad vec naucio da se braniuser posted image

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
30.6.2009 21:27:28   
idana_85
IZVORNA PORUKA: aazra


Dijete od moje prijateljice i to najbolje je prije neki dan udarilo moga malenog metalnim auticem blizu oka iuser posted image  jedva je prosla modrica.
Ja njoj nisam nista rekla, a najgore sto nije ni ona da napomenem da se to desilo dok je ona drzala mog malenog.
Ja njoj jednostavno ne mogu nista reci jer bi se naljutila naime ona smatra da je "normalno" da se djeca ponekad potuku. Ali da li to vrijedi za osmomjesecnu bebu koja ne moze i ne zna sama da se brani?
Zar je to igra uciti da je normalno tuci slabije od sebe? Zar ne postoji drugi nacin igre?
Lulu ti bar imas odgovornost, bar priznajes da ti je zao, i to je dovoljno a naci ces nacina da objasnis djetetu da to nije redu.
Ja imam problem zato sto se radi o izuzetno bliskoj osobi ipak djecav ce odrasti i ipak ne bi zeljela da zbog ovog prekinemo nase prijateljstvo, ali nakon ovog bojim se da ne postanem paranoicna i preoprezna kada su druga djeca u pitanju...
Kontam da je najbolje pustiti da prodje neko vrijeme, a vjerujte mi najmanje se ljutim na tog dvogodisnjeg djecakauser posted image

Takodjer bi voljela da mi na ovo pitanje odgovore iskusne mame, kao sto je Triplemama, ili neka forumasica cije je dijete bilo u slicnoj situaciji.


Ja draga nisam iskusna, ne bih nista rekla na pocetku,ali kad bih vidjela da ona ne reaguje, ne znam. Pretpostavljam a su joj djeca starija, fino bih je zamolila da mu objasni da je moj bebi mali i da ako ne moze svoje dijete kontrolisati ne da mu blizu.

Rijada hvala Bogu nije jos nijedno udarilo,ali je od mm amidzica sin govorio milkicu ga pa cu ga ovaku udariti, i to meni prica prvo njegova nana pa mama. e rekoh samo neka proba, ako nece majka ja cu ga namlatiti. da vidis kako od tad obje vode racuna,ne daju mu ni prici rijadu. jednom je rodica uzela rijada,a ja stavljala stvari u auto. i taj mali priso i zgrabio ga za ruku poceo ga vuci,a ova rodica se unezgodila ne zna sta ce. i ja potrcah i zagalamih "benjamine, ostavi ga odmah",a mama mu baci cigaru i skoci,da ga skloni i tad je dobio po guzi. a da ja nisam reagovala,ona bi i dalje pusila i pustila da ga vuce...inace je sva nekakva pasivna i briga je,dijete svima skace po glavi. ne znam maco,al ja bih joj fino kulturno skrenula paznju. Jadni moj Bilal...user posted image


_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
1.7.2009 11:02:17   
hanabanana
Lulu, to što se dogodilo nije kraj svijeta, ne znači da si ti loša majka, da je Naomih vaspitno upušteno dijete, ili da kopira neke situacije od kuće. Ona je jednostavno u tim godinama kada otkriva svijet na svoj način, neka djeca se po prirodi stvari u toj dobi kriju iza maminih nogu, nega trče grlom u jagode, neka prilaze drugoj djeci bez ikakve bojazni, a neka i udaraju sve oko sebe.

To su sve faze u razvoju, ali to nikako ne znači da mi trebamo stojati sa strane i čekati da te faze prodju. Ti si po meni dobro reagovala u onom dijelu u kojem si se ispričala ocu djevojčice i malenoj djevojčici. Loše si naravno reagovala u dijelu gdje si pucnula Naomih. Evo, počni od sebe kao štu ću ja od sebe: da neko dijete krene prema mom dijetetu i udari je.......ja bih shvatila jer se radi o djetetu, jer je roditelje reagovao tako što je rekao Ne, izivni se...izvinuo se i meni i mom dijetetu.
Ali šta kada taj roditelj udari svoje dijete, ispred mene....
U mojim očima se cijelokupna slika mijenja, ja bih shvatila ovako: nije ni čudo što se dijete ovako ponaša, i možda bi tada čak bila spremna i na svadju sa dotičnim roditeljom.
Ali toga si svjesna, i vidim da ti je krivo što si tako reagovala. Ja vjerujem da si to uradila u stanju šoka. Misilm da Naomih tvoje pucanje po guzi uopšte nije razumijela u smislu u kojem je to pucanje dobila. Druga stvar je da sada moja hana od 5 godina lupi neko dijete, a nešto sasvim drugo je da to uradi mladja kći od 15 mjeseci.

S druge strane kažeš da naomih grize i štipa.....naravno da to radi kada se tvoj muž na to smije! Ona mislim da je to nešto super zanimljivo. TO je ona greška roditelja, vjerovatno ima i u tvojoj okolini roditelja kojima je simpatično što im djeca psuju. A onda im u neko doba prestane biti simpatično pa bi htjeli da djeca odmah prestanu, ili ih počnu radi toga kažnjavati.

Moja Hana nije udarala drugu djecu, ali sam ja uvijek stajala pored nje u toj dobi....jer pazi, ti nikada ne možeš znati kako će u nekoj situaciji reagovati dijete od 15 mjeseci. Ono što možeš jeste da si u stopu pored nje i da spriječavaš sve moguće izljeve takvih emocija.
Tako sam ja....bilo je situacija kada vidim da Hana krene prema drugom dijetetu, i tada bih je digla, pokazala joj nešto drugo i slično.
Znalo se par puta desiti da je drugo dijete gurne, štipne, pokuša udariti ( kako rekoh uvijek sam bila u blizini da bih upravo i tu mogla reagovati - u smislu da sklonim svoje dijete ) i nisam reagovala ako se roditelj umiješao i reagovao.
Ali sam znala reagovati ako to roditelj od tog dijeteta ne bi uradio, i nikada nisam ruzila to dijete, nego sam se direktno obračala roditelju.

Ta je epizoda iza vas, ne sikiraj se, a ti sada na oprezu. Uvijek kraj nje, u stopu.
ONa je mozda samo htjela pozitivnu emociju iznjeti prema toj djevojčici, ali očito nije izabrala pravi način....a ona to u ovoj dobi ne moze shvatiti.

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: moje dijete tuce drugu dijecu!!!
2.7.2009 0:20:47   
smarty
pozz ti lulu...
potpuno te razumijem jer i ja imam malog koji se cesto tako ponasa...zasigurno znam da je razlog takvog ponasanja jer je vidio od svog rodjaka to stipanje,grebanje,ujedanje...swe je to prolazna faza,hvala Bogu....
mada moram priznati u zadnje vrijeme manje "cupa"djecu oko sebe jer sam ja jednom prilikom dok je on svoju rodicu vukao za kosu ,priletila i povukla njega za jedan cuperak sto ga zabolilo te je tako shvatio kako je to bolno i neradi to vise...zao mi je sto sam morala na takav nacin da mu dokazem nesto...
jos se uvijek borim sa "stipanjima i grebanjem"user posted image al proci ce i to...nek su oni nama zivi i zdraviuser posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 2.7.2009 0:27:57 >


_____________________________

moja sreca rodjena 27.04.2007. i zove se Maid!!

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: moje dijete tuce drugu dijecu!!!
2.7.2009 22:00:23   
Anoniman
ja znam da moja, a vjerovatno i tvoja mala to rade kao neki izljev ljubavi, ili čega već, ali isto tako se plašim za drugu stranu da joj ne naudi ali i da joj to ne pređe u naviku.
Moj problem je što se ona na svako moje jače NE(kojim želim da joj dam do znanja da to nije dobro) rasplače kao uvrijeđena, a meni je onda bude žao a u isto vrijeme mislim kako je moguće da za godinu, dvije na taj fazon ostane nešto što ja ne želim.user posted image
Tako da ni sama ne znam kako da se postavim i da li je moguće da jednog dana izbjegnem neke scene.

(odgovor članu smarty)
  Neposredna veza do poruke: 130
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.7.2009 1:56:01   
aazra
IZVORNA PORUKA: Chuchi

Vidi sad: ne do bog da tvoje djete kada odraste udari njeno, vidjela bi ti na sta je ona spremna.
A tvoje djete je tvoje i cuvaj ga ko oci u glavi. Ne do bog da je udario u oko, pa se iskomplikovalo, vidjela bi ti onda muke.
Mozda ni ja ne bih rekla nista, ali bih od tada pazila na tog malca, i svaku povoljnu priliku iskoristila da prijateljici
skrenem paznju na ponasanje njenog djeteta. Tvoje djete ti je najprece, zapamti!


Chuchi, Lulu,
Hvala vam na savjetima i jos nekim forumasicama koje su mi odgovorile..
Ne znam zaista sta je gore - agresivno dijete ili one koje cesto bude zrtva druge djece.
Ja i dalje smatram da su za ovo krivi roditelji ovog djeteta iako jedna od forumasica smatra da ne treba kriviti njih. Oni ni po cem nisu pokazali niti dali do znanja svom djetetu da je uradilo nesto pogresno sto znaci da ga ohrabruju da takvo bude i dalje.
inace to je dijete koje je udarilo mog melenog cesto i samo bilo "zrtva" svog starijeg brata koji je takodjer veoma agresivan. ja kao razlog nalazim ovdje pretjeranu popustljivost roditelja sto dovodi toga da kao u slucaju ubica pokojnog Denisa Mrnjavca majka agresivnog djeteta stiti svoje dijete u cinjenju krivicnih djela, uvijek pod izlikom "moje dijete nije krivo".

Draga IDANA,
Znam koliko volis mog Bilala zato ti i nisam htjela napisati poruku vjeruj mi mislila sam i da ti ne kazem..
I hvala ti za to, ali ne brini sve je proslo, Bilal je zaboravio , ali ja necu nikad.
I ovo mi je dobra lekcija za ubuduce.
Ipak ne mogu niti zelim prekinuti prijateljstvo jer se radi o mojoj kumi, ali neke stvari ce se sigurno promijeniti. to sto ona ne zeli ukazati svojoj djeci da nije u redu tuci drugu djecu i sto je to za nju "normalno" mislim da time cini medvjedju uslugu svojoj djeci.
sada kada se cujemo ja sve sto se desilo i ne spominjem, ali to ne znaci da sam preko toga presla, jos manje zaboravila.
 
I nesto mi jos nije jasno - meni je uvijek VECA ODGOVORNOST KADA DRZIM TUDJE DIJETE, mozda je to greska ali je tako. Osjecala bi se uzasno krivom da se nesto desi tudjem djetetu koje ja drzim i da se ja stavim u njenu situaciju ja ne znam sta bi uradila da mi se desilo da drzim neciju bebicu i dodje neko drugi i povrijedi ( i to metalnim predmetom) pa makar to bilo i moje dijete a ja na to ne kazem NISTA to mi je neshvatljivo.

< Poruku je uredio aazra -- 3.7.2009 1:57:38 >


_____________________________








(odgovor članu Chuchi)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.7.2009 8:43:10   
Lulu_
jucer mi u nekom kaficu gdje ima pjesak i naomih se igra...bila je tu i neka curica od nekih 7 godina...naomih joj pridje i gleda sta ona radi,ja ih posmatram da se nebi sta desilo...
i desilo se
ova mala gurnu moju naomih kao ono skoloni se zivciras me ...user posted image a njena mama NISTA!!!
glupaca i dalje pije kafu i prica sa drugaricom...
ja sutim da vidims sta ce se dalje desiti...
naomih joj opet pridje i ono opet
napominjem da se radi o dijetetu koje je  puno puno starije i puno puno jace.
ja onda dodjem;kako rece hanabanana , ne zelim se obracati dijetetu nemam sa njim nista.
i obratim se gospodji.
molim vas da kazete curici da ne gura bebu, a ona nonsalantno MAH TO SU DIJECA NISTA TSRASNO
reko nisu to dijeca , vase je dijete dijete a moje je beba ako ne vidite od mahalanja evo ja cu vam reci.
kazw ona pa skloni je ako je u opasnosti
...dalje necu pricat nastavak , nije bas ugodan
ali sam shavatila da su pojedine forumasice u pravu kada kazu da ima roditelja koji jednostavno nije briga sta im dijete radi
NEVJEROVATNO

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.7.2009 14:54:35   
aazra
Lulu,

Vidis kakvih roditelja ima ja ne znam u sta ce sta njihova djeca pretvoriti kad odrastu kad im je vec sad sve dopusteno!

Mislim da je veoma bitno od godinu dana poceti uciti dijete da se neke stvari jednostavno NE SMIJU ali isto tako treba ih uciti da se brane.
Uzas!!
Kod mene je problem sto se radi o izuzetno bliskoj osobi, mojoj prijateljici koju poznajem vise od dvadeset godina, i ipak ne zelim prekinuti s njom kontakt jer ipak djeca ce danas sutra odrasti, otici svojim putem a prijatelji ti trebaju u zivotu, posebno oni koje dugo poznajes i s kojima si blizak.

Da se radi o nekoj osobi koja mi nije bliska problema ne bi ni bilo, rijesila bi to kao i ti Lulu.

Stvarno mi nije jasno eto tebi je bilo neprijatno zbog neceg sto je tvoja malena uradila, a ova zena okom ne bi trepnula da se nedaj boze nesto vise desilo. Zaista ostajem pri tome da je to MEDVJEDJA USLUGA djetetu.
Ja cu definitivno raditi kao sto je ovdje rekla jedna forumasica - nastojati uvijek biti u blizini kada je tu neko drugo dijete. Moje dijete kada odraste isto ne zelim da uradi tako nesto drugom djetetu, ali takodjer nikad ne znam ni na sta su spremna druga djeca.
To je definitivno tako.

< Poruku je uredio aazra -- 3.7.2009 14:59:02 >


_____________________________








(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 133
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 12:28:40   
acudesa
to ti je izgradnja statusa i sasvim normalna stvar, moj je stav: NIKADA PRVI, AKI AKO TE NEKO DIRA -VRATI. mada je po pedagogiji ne vraćaj ne razvijaj agrasivnost, ali sam imala primjera gdje dijete uče nikada ne udaraj-pa ono jadno vazda donje, ubijeno u pojam. lijepo si reagovala i vremenom će dijete, dok poraste, usaditi sebi stav da tako napadati nije ok, a sad zasad je sve normalno. meni se dešavalo da mi dječaka izgrebe drugi malac, paq još me i njegov otac (sirovina) napadne, užas, a ako priđe pa se izvine to je kulturno i fino i nema šta dalje, daje znak da dijete nije zapušteno i da se shvatila pogreška

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 13:18:29   
mamabb
Uhh evo i mene na ovoj temi...

Šetamo se mi s Leilom u kolicima po pijaci , sreli neke poznanike i razgovaramo s njima kad nam samo pritrča curica od oko 2-3 godine i ni pet ni šest ugreba moju Leilu! user posted image  Ta curica je njoj prišla s tom namjerom da je ugrebe. Leila je prvo malo bila zbunjena i tek je počela da plače kad ju je zapeklo. Parnica je preko cijelog lica širine njenog nokta i duboka jer je odmah krv izbila na ranicu. Priđe njena baba s kojom je bila i žena se izvinjava, moli da joj oprostimo za njenu nepažnju i htjede da udari curicu - ja nisam dala da je tuče. Pojavi se mama i curicu za ruku i odvede. Bilo šta da je rekla...ništa...ode. Ja ostala zapanjena...baba jadna se i dalje izvinjava i za jednu i drugu...ja sam samo kazala da se od takve mame i nije očekivalo da joj je dijete vaspitano i da zna da je ružno tući i grebati druge. Napominjem da je ta mama prosvijetni radnik, ona je učiteljica. I eto i kakvi nam ljudi vaspitaju djecu, kreteni koji ne znaju djeci nokte da otkinu a kamo li šta drugo, jedino je važno da je ona tip-top napucana i sriktana a dijete ko divlje. Žalosno.
Ne daj Bože da je potrefila u oko, a bilo je blizu, Boga mi i mama bi šetala ćorava...stigla bih ja nju!user posted image

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 14:29:59   
mamin sin
Pročitah skoro pa sve postove...I svi imamo drugačije mišljenje. U suštini...Mislim da djecu treba učiti o dobrom i lošem od onog trenutka kada samo počne uzimati stvari (cca 3 mjeseca) i već tada mu ukazivati na to šta se smije a šta ne. Jer oni vrlo dobro znaju, i testiraju nas i naše granice. Moj maleni je sa 1,5 godinom tačno počeo da se inati. Kada mu ja nešto zabranim on gleda u mene i namjerno to isto radi, zapravo testira me da vidi da li ću popustiti. Nekad me jednostavno nema vremena slušati da mu objašnjavam zašto nešto ne može i sl. pa ga ja samo sklonim od toga...

Tačno je da je sve dječije...Postoje i faze, postoji i nepredvidivost šta bi neko dijete moglo uraditi ili od koga sve može naučiti određeno ponašanje. Svjesna sam da će biti hiljadu i jedna situacija kada će moje dijete biti udareno ili će udariti. Već sada se otima za igračke (što je jedna od faza). Ja mu uvijek naglašavam da treba da dijeli, da ne otima, da ima drugih igračaka, da ne smije da se gura i sl. Ali s druge strane razmišljam da će se sutra susretati sa dosta situacija i sa dosta djece koje roditelji ne odgajaju tako, i treba da se nauči i da se bori za sebe. Neću uvijek ja biti tu da ga spašavam. I nikada neću kriviti neko dijete koje je, bilo namjerno ili slučajno udarilo moje.

ALI ZATO NE MOGU I NEĆU nikada shvatiti roditelje koji to mirno sa strane mogu gledati, uopšte se ne potruditi da objasne djetetu da je pogriješilo! user posted image  Nego samo uključe IGNORE!

Evo jedna situacija. Skoro smo bili na Vrelu Bosne i djeca su se igrala u parku. Moj maleni je potrčao za loptom i za njim curica moža godinu starija. Samo su stali pogledali se i curica je u sekundi zgrabila kamen sa zemlje i bacila ga prema A. pogodila ga je u čelo. Ja sam bila dva metra od njih i nisam to uspjela spriječiti. Ali mama te curice je odmah prišla, govori curici kako to nije smjela uraditi, izvinjava se i pita mene kako je mali itd. I apsolutno se nisam ljutila. Ali da je kojim slučajem bila jedna od ovih IGNORE bila bih bjesna.

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 14:41:02   
seljo
jedno pitanje dali sam ja luda što branim svoje dijete evo jedne situacije sin mi ima sedam god. pošto nema u ulici vršnjaka igra se sa starijom djecom i uvijek oplače dosta sam dugo šutjela dok mi sin nije došao kući razbijene glave ja sam otišla reći tim roditeljima a oni su me otjeralli ispred njihove kuće  ja san se skoro potukla za svije djete dali sam ja luda ili bi vi napravili isti ili bi šutjeli i dali da vam djete tuku svakog dana......još samo da se nadovežem moje je djete takvo kad mu zabranim da se igra on opet ode i igra se sa njima jer nema nikog drugog da se igra

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 137
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 14:48:22   
hanabanana
A ne znam....Šta si išla reći tim roditeljima???
Mislim da dijete treba da se samo izbori za svoje mjesto pod suncem, ali dakako da ne bih dozvolila da moje dijete bude poligon za nečije izljeve bijesa.

Ja se lično ni kao dijete nisam družila sa onim koji su me šikanirali na ovaj ili onaj način. šta tvoj sin na sve to kaže??


(odgovor članu seljo)
Neposredna veza do poruke: 138
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
3.8.2009 14:58:10   
seljo
moj sin je kao curia a možda je i trebao biti hahahaha,,,on nezna šta je uvrijeda neće da se tuče a to meni strašno digne živac išla sam moliti djecu da se ljepo igraju ako ne da ga pošalju kući ili slično ali na dok ih pusti u kuću da igraju kompjuter ili soni dobro je a kad ih nepustim ili nešto nedam onda nevalja neznam kako da se ponašam a roditelji od tog jednog dečkića još ga nagovore da se ide tuči sa mojim sinom i sad nek čovjek bude pametan

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 139
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 12:10:24   
acudesa




Agresivnost kod male djece


 



user posted image
Griženje, udaranje, čupanje za kosu i guranje najčešće su “zločestoće” u male djece. Kad se dijete ponaša na takav način ono nam poručuje da neke njegove potrebe nisu adekvatno zadovoljene.   AGRESIVNOST U MALE DJECE
Griženje, udaranje, čupanje za kosu i guranje najčešće su “zločestoće” u male djece. Kad se dijete ponaša na takav način ono nam poručuje da neke njegove potrebe nisu adekvatno zadovoljene. S obzirom da dječji govor u toj dobi još nije dovoljno razvijen kako bi nam dijete moglo reći što ga muči, ono koristi druge oblike komunikacije. Razlozi za takva ponašanja mogu biti različiti: 
  • Djeca jasličke dobi nalaze se u tzv. oralnoj fazi razvoja u kojoj se većina osjetilne ugode smješta u područje usta. Zbog toga se i eksperimentiranje, kao jedan od glavnih razvojnih zadataka te dobi, često pojavljuje baš u području usta. Djeca će sve staviti u usta kako bi istražila predmete i osobe u blizini, a ponekad će to eksperimentiranje završiti i ugrizom
  • Mala djeca još nemaju razvijenu svijest o uzročno-posljedičnim odnosima, niti o boli i ozljeđivanju. Ona osjećaju bol, ali još ne razumiju da određeni postupci ili pojave mogu uzokovati bol drugima. Zadatak odraslih je da ih nauče da griženje, udaranje, štipanje i čupanje boli
  • Dijete putem griženja i udaranja izražava agresivnost. S obzirom da nam još ne zna reći da je ljutito, napeto ili frustrirano ono grize jer je to brz i učinkovit način da na sebe skrene pozornost kako bi se uzrok njegove ljutnje ili razlog frustracije otklonio. Djeci je vrlo važno da se “problem” riješi odmah jer još ne znaju odgoditi zadovoljenje svojih potreba.
  • Djeca su često agresivna u neizvjesnim i frustrirajućim situacijama kako bi smanjila unutrašnju napetost jer se još ne znaju sama smiriti ili utješiti
  • Rast zubića može uzrokovati bol, koja se trljanjem desni ili griženjem može ublažiti
  • Imitacija je jedan od glavnih oblika učenja koju djeca koriste te se na taj način udaranje ili štipanje može proširiti u skupini djece

Kako pomoći djetetu?
  • Primarni zadatak odraslih je otkriti pravi uzrok agresije. Kad saznamo iz kojeg razloga dijete udara moći ćemo mu pomoći
  • Djeci treba pomoć u verbalizaciji; kad bolje usvoje jezične vještine moći će nam reći što ih muči te će tada zanti i na drugačiji način iskazati svoju potrebu
  • Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta s kojim je ušlo u sukob, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvaćamo takav oblik ponašanja i da ono boli, vodeći računa o njegovom uzrastu i sposobnosti razumijevanja
  • Nemojte kažnjavati, gristi ili čupati dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na “žrtvu” i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Na taj način će dijete uvidjeti da ono što je napravilo boli
  • Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnim ponašanjima koja ćete nagraditi
  • Vlastitim primjerom pokažite poželjan način rješavanja problema
  • Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi se agresija mogla pojaviti i stvorite uvjete kojima ćete smanjiti vjerojatnost pojavljivanja; 
  • ponudite djeci dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko korištenja igračaka i sudjelovanja u aktivnostima
  • osigurajte dovoljno velik i prohodan prostor i tjelesne aktivnosti koje omogućavaju “pražnjenje” energije
  • posvetite dovoljno vremena svom djetetu kako biste osigurali ispunjenje njegovih potreba za pažnjom i ljubavi
  • pridržavanje određenog reda, dosljednost i smanjivanje neizvjesnosti smanjuju nervozu i stvaraju kod djeteta osjećaj sigurnosti

Uvijek imajte na umu da ste vi najvažnija osoba u djetetovom životu i da ono uči iz Vaših postupaka! Dijete koje u obitelji svjedoči rješavanju problema na konstruktivan način, razgovorom i pronalaženjem načina koji najbolje odgovara svima, naučit će i samo uspješno rješavati svoje probleme.
Nećete uvijek moći biti prisutni i pomoći djetetu da riješi problem; svojim primjerom dajte mu alat koji će kasnije samo uspješno upotrebljavati! Staša Knežević, dipl.psiholog




_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu seljo)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 12:37:40   
Amrino
Nedavno sam cula jedan zanimljiv savjet. Kada dijete udari drugo dijete- treba prici tom udarenom djetetu...pitati ga kako je, jeli ga boli...izvinuti mu se...a ovo (svoje) dijete koje je udarilo- na neki nacin ignorisati. Mi nekako refleksivno odmah krenemo prema djetetu koje udara i ruzimo ga ...itd. Naravno- treba ga poslije kritikovati i objasniti kako to ne treba...ali u prvi momenat prici udarenom djetetu jer je njemu u tom trenutku to bitnije a ovo drugo dijete bi trebalo skontati da na taj nacin ne moze izazvati paznju- jer cesto je to cilj.

Moj Hamza ne tuce drugu djecu. Mi ga od starta ucmo da je to NE. Pokusa s vremena na vrijeme udariti mene ili MM-a (tj. prije je pokusavao sada skroooz rijetko) valjda ispitujuci teren i uvijek je bilo NE!
Ja takodje nemam nikakvo opravdanje za roditelje koji ne reaguju u situacijama kada njihovo dijete tuce drugu djecu ili im otima igracke. Nedavno sam dovedena do toga da sam ja opomenula malog i to sam povisila ton...iako njegova mama reaguje svaki put. Njih dvojica se cesto igraju ali ocigledno ima neki propust u njegovom ucenju o batinama- jer ona njega tuce a ne da mu da on nekoga tuce...Baka i deda koji ga cuvaju- "kofol" se tuku s njim i sl. sto meni jednostavno pokazuje da je mali zbunjen...Ali nakon sto je cetvrti put udario moje dijete (iako ga je mama prva tri puta dobro naruzila) ja sam mu rekla "Ne! Ako budes vise udarao Hamzu- nikada vise necemo doci kod tebe da se igramo!"
Nemam pojma kolko je to bilo ispravno s bilo koje strane ali se stvarno nisam mogla suzdrzati...Iako se njih dvojica zaista znaju divno igrati ponekad pozelim da ih vise nikada ne sastavim...
I ja cu svoje dijete jednoga dana uciti da treba vratiti ali mislim da su oni jos dosta mali i da ne mogu to svariti kako treba.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:07:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Nedavno sam cula jedan zanimljiv savjet. Kada dijete udari drugo dijete- treba prici tom udarenom djetetu...pitati ga kako je, jeli ga boli...izvinuti mu se...a ovo (svoje) dijete koje je udarilo- na neki nacin ignorisati. Mi nekako refleksivno odmah krenemo prema djetetu koje udara i ruzimo ga ...itd. Naravno- treba ga poslije kritikovati i objasniti kako to ne treba...ali u prvi momenat prici udarenom djetetu jer je njemu u tom trenutku to bitnije a ovo drugo dijete bi trebalo skontati da na taj nacin ne moze izazvati paznju- jer cesto je to cilj.

Moj Hamza ne tuce drugu djecu. Mi ga od starta ucmo da je to NE. Pokusa s vremena na vrijeme udariti mene ili MM-a (tj. prije je pokusavao sada skroooz rijetko) valjda ispitujuci teren i uvijek je bilo NE!
Ja takodje nemam nikakvo opravdanje za roditelje koji ne reaguju u situacijama kada njihovo dijete tuce drugu djecu ili im otima igracke. Nedavno sam dovedena do toga da sam ja opomenula malog i to sam povisila ton...iako njegova mama reaguje svaki put. Njih dvojica se cesto igraju ali ocigledno ima neki propust u njegovom ucenju o batinama- jer ona njega tuce a ne da mu da on nekoga tuce...Baka i deda koji ga cuvaju- "kofol" se tuku s njim i sl. sto meni jednostavno pokazuje da je mali zbunjen...Ali nakon sto je cetvrti put udario moje dijete (iako ga je mama prva tri puta dobro naruzila) ja sam mu rekla "Ne! Ako budes vise udarao Hamzu- nikada vise necemo doci kod tebe da se igramo!"
Nemam pojma kolko je to bilo ispravno s bilo koje strane ali se stvarno nisam mogla suzdrzati...Iako se njih dvojica zaista znaju divno igrati ponekad pozelim da ih vise nikada ne sastavim...
I ja cu svoje dijete jednoga dana uciti da treba vratiti ali mislim da su oni jos dosta mali i da ne mogu to svariti kako treba.



Logicno. Ima smisla.
Ni moja Farah  ne tuce drugu djecu, a, hB, ni nas tako da sad za sad nemamo tih problema, ali ako bude, sigurno cu razmisliti dobro kako da reagujem.

(odgovor članu Amrino)
  Neposredna veza do poruke: 142
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:11:45   
acudesa
Amrino, kako je to lijepo...ali, kod nas se one koze prave da nisu ništa vidjeleuser posted image
Moj malac ne tuče nikoga, on više fasujeuser posted image (ja ga pitam, pa što mu nisi vratio, on kaže: mama, ja ne znam tući, nisam to naučio...i neka je takav, mrzim agresiju

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:17:09   
Amrino
Ne znam sta mi je gore...da se prave da ne vide ili da ono bezvoljno kazu nesto kao "Nemoj se tuci...to nije dobro..." a niti gleda u dijete niti se pomjera sa stolice...ton glasa ko da mu tepa...user posted image .

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:19:36   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Ne znam sta mi je gore...da se prave da ne vide ili da ono bezvoljno kazu nesto kao "Nemoj se tuci...to nije dobro..." a niti gleda u dijete niti se pomjera sa stolice...ton glasa ko da mu tepa...user posted image .

Tu ja uzimam stvar u svoje ruke, treba li ja da vam odgajam dijete ili ćete vi to uraditi?
I, djetetu se obratim: Sine, to nije lijepo

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:20:42   
acudesa
A, ima i tako divne djece, dođu da mog malca i sa širokim osmjehom mu daju svoju igračkicu...tek onako, da se sprijateljeuser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 13:32:57   
Nedi
IZVORNA PORUKA: acudesa

A, ima i tako divne djece, dođu da mog malca i sa širokim osmjehom mu daju svoju igračkicu...tek onako, da se sprijateljeuser posted image



Ovo je moj kiki, loli ga mama puno


_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 147
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 15:01:35   
jasmina_mm
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Nedavno sam cula jedan zanimljiv savjet. Kada dijete udari drugo dijete- treba prici tom udarenom djetetu...pitati ga kako je, jeli ga boli...izvinuti mu se...a ovo (svoje) dijete koje je udarilo- na neki nacin ignorisati. Mi nekako refleksivno odmah krenemo prema djetetu koje udara i ruzimo ga ...itd. Naravno- treba ga poslije kritikovati i objasniti kako to ne treba...ali u prvi momenat prici udarenom djetetu jer je njemu u tom trenutku to bitnije a ovo drugo dijete bi trebalo skontati da na taj nacin ne moze izazvati paznju- jer cesto je to cilj.




Najvise problema rjesaavmo bas ovako, niti se derem niti ga tucem, samo ga na neki nacin ignorisem i kazem da nije u redu sto je to uradio. onda on pokušava da me nasmije, ljubi me jer zna da nije trebao to uraditi


_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 148
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 16:20:48   
veeseelaa
ja sam neki dan bila s malenom u igraonici, inače moja kći je jako druželjubiva i ni sekundice nije agresivna, baš onako dobroćudna, vesela i nasmijana.... u igraonici smo zatekli jednu djevojčicu od dvije godine, koja je svo vrijeme bila namrgodjena i stalno je grabila priliku da pridje mojoj malenoj i da je ćušneuser posted image user posted image
fakat ne kontam u čemu je fol s takvom djecom
Meni je baš bilo žao te malene, pitam njenu mamu jel ona stalno ovako ljuta i namrgodjena, veli žena nije a Boga mi ja bi rekla da je, dva sata u igraonici dijete se nije nasmijalo, meni je to zabrinjavajuće bašuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 149
   RE: uPOMOC moje dijete tuce drugu dijecu!!!
22.1.2010 18:47:17   
acudesa
IZVORNA PORUKA: Nedi

IZVORNA PORUKA: acudesa

A, ima i tako divne djece, dođu da mog malca i sa širokim osmjehom mu daju svoju igračkicu...tek onako, da se sprijateljeuser posted image



Ovo je moj kiki, loli ga mama puno


Bravo Nediuser posted image user posted image ...meni bude žao mog malog kad ga neko udari ili gurne, al bolje da je miroljubiv, nadam se samo da će vremenom naučiti da zauzme neki svoj stav prama agresivnoj djeci, ustvari i sad već zauzima-ignoriše ih, apsolutno, nakon takvog nekog ispada

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

pitanje za sve....
amaniamanic

Kada se zakacite s muzem..poslije koliko vremenski se odnos izgladi skroz..a zakacite se bas bas...

odgovor (92%)

odgovor (8%)


Broj svih glasova: 63

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *