|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 15:32:37   
mamina princeza
Znam da je sigurno bilo pitanja o ovome al eto ja vas molim da na jednom mjestu navedete ako znate kakva je procedura vezana za otvaranje porodiljskog bolovanja. Ja sam inace na bolovanju radi komplikacija i cuvanja trudnoce i jedino sto su mi rekli je da 28 dana prije predvidjenog termina otvaram porodiljsko bolovanje.

Konkretnije interesuju me ako neko zna odgovori na slijedeca pitanja:

1. Pripadam opstini Stari grad i interesuje me gdje otvaram porodiljsko - moze li u Skerlicevoj ili gdje vec? I usput da li uputnicu za porod uzimam u svojoj ambulatni porodicne medicine, domu zdravlja stari grad ili moze i to u skerlicevoj

2. Onda me intersuje koji papiri mi trebaju za onaj dio naknade koju dobivam od opstine. Imam jos dosta do tog dana kad trebam otvoriti porodiljsko al se ne mogu zamisliti da negdje u 9 ganjam te papircine a mm nije bas spretan kad su takve stvari u pitanju. Tako da mi je uskoro vrijeme poceti

3. Sta se desava u onim slucajevima kada zena otvori porodiljsko bolovanje 28 dana prije termina a prenese, sto se desava. Je li neko imao takvu situaciju i postoje li onda kakvi problemi ili jednostavno bolovanje tece od dana kad je otvoreno i to je to.


Hvala vam unaprijed drage moje

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 15:43:15   
seki
Jedino sto ti mogu odgovoriti je:
treba ti uputnica za bolnicu/za porod/.To mozes uzeti i naknadno,jer bez toga nemozes dobiti odpusno pismo.Mozes je uzeti kod doktora opste prakse u svojoj ambulanti.
Sto se porodiljskog tice tece ti od dana otvaranja bolovanja.Sto znaci da ako odes 28 dana prije poroda na bolovanje onda ti porodiljsko tece od tog dana,tako da fakticki ti ostajes 11 mjeseci sa bebom a ne 12.Ti mozes traziti/a dogovori to sa administracijom na poslu/ da ides na obicno bolovanje 28 dana prije poroda,a da ti racunaju porodiljsko od dana poroda.
Za ostale papire neznam,znam da ti treba odpusno pismo......ali sve to  mozes tek nakon sto se porodis,akobogda.

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 15:46:59   
seki
ako uspijes da to dogovoris sa administracijom oko bolovanja,jako je vazno da osoba koja ti bude ganjala papire za naknadu,u skedlicevoj naglasi da ti porodiljsko bolovanje tece od dana poroda,jer oni automatski racunaju tih 28 dana ranije.

(odgovor članu seki)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 15:50:42   
mamina princeza
Draga seki - sve ja to znam al nemogu drugacije jer sam ja obicno bolovanje iskoristila davno pa poslije toga jos 3-4 mjeca komisijskog tako da na porodiljsko moram 28 dana prije termina jer fakticki ne radim vec jako dugo jer od samog pocetka imam problema i morala sam prestati

(odgovor članu seki)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 16:26:50   
Cvrle
Što se novčane nadoknade za porodilje tiče, ta je tema već otvorena:
http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=18767&mpage=2&key=

i tekst koji je vrijedan za pročitati možeš skinuti sa (trebalo bi još uvijek da funkcioniše)
http://www.filefactory.com/file/90a96b/   

Šta ti treba od papira, mislim da možeš pronaći na web stranici općine Stari grad, pod opcijom Prava na nadoknadu žene-majke koja je u radnom odnosu ili tako nekako. Jer zavisi od kategorije kojoj pripadas (ima cek veze koliko ti je stara licna karta). Na stranici općine Novo Sarajevo to sigurno ima. Ako ne nadjes, javi pa da posaljem link, sada trenutno ne mogu naci gdje mi je to bilo.


Što se tiče bolovanja, to su ti već odgovorili, otvaraš kod doktora porodične medicine.

I još jedna napomena: Prema najnovijem zakonu (a to je napisano u onom tekstu što link gore ukazuje na njega) bolovanje po osnovu komplikacija i cuvanja trudnoce se isplacuje 100% od plate, a ne 80% kao za ostale vrste bolovanja.

Eto nekih smjernica, pa valjda sam pomogla. I ja uskoro trebam u obilazak općina i predaju papira user posted image

_____________________________

No sikirli, be hairli!

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.4.2008 17:34:42   
mamina princeza
Sad sam malo zbunjena.
Danas sam bila na komisiji za produzenje bolovanja radi komplikacija u trudnoci i zena mi kaze evo pa kad ovo istekne onda otvaras porodiljsko ali se ono ne otvara kao ovo obicno nego kod dispanzera za zene - a ja glupaca ne pitah jel mogu ja u skerlicevoj otvoriti porodiljsko bolovanje s obzirom da pripadam opcinistari grad ne znam kojibi to dispanzer bio.

A ovaj tekst ne mogu otvoriti valjda je isteklo vrijeme.

Takodje ne mogu naci ni listu na stranici stari grad mislim da nema te liste.

Bila bihzahvalna ako bi mi neko ovdje to napisao:)

Hvala



(odgovor članu Cvrle)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
12.4.2008 10:09:01   
mančica
Možeš u Skerlićevoj ili u Domu zdravlja Stari Grad samo moraš imati karton tamo gdje otvaraš bolovanje i otići po nekad na pregled.

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
16.4.2008 14:42:21   
ElaB
Drage moje,
ja il sam toliko smotana il ne znam, ali ne mogu pronaci onaj tekst koji trebam naci preko onog linka sto je gore Cvrle ostavila, moze li mi neko pomoci oko tog?

Ja zivim u malom gradu, pa me zanima jesu li te naknade od opstine regulisane u svim gradovima u BiH ili u samo vecim gradovima?
Bila sam u socialnom i u zavodu za zaposljavanje ali nikakva prava nemam!aKO MI NEKO MOZE POMOCI DALJE , PLEASE!!!!!!!!

Unaprijed zahvalna vasa Ela


_____________________________

nas mali Faris je stigao na svijet 16.09.2008., bas kako je doktorica predvidjela :)

(odgovor članu mančica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
16.4.2008 15:01:17   
majki
Draga ElaB kažeš da živiš u malom gradu, naknada za porodilje se razlikuje od kantona do kantona pa možda čak i po opštinama. Tako da sam ja koja sam iz Sarajeva imala naknadu u visini minimalca što je obezbjeđivala opština, dok je moja prijateljica iz Konjica primala samo 70 KM, dok u nekim gradovima ta naknada nije predviđena, prema tome trebaš otići u opštinu stanovanja u pravnu službu i raspitati se. Također je razlika u naknadi za zaposlene žene (koje su prijavljene) i one koje su na birou za zapošljavanje.
Žalosno da i u ovom pitanju postoje diskriminacije među ljudima ali to nam je svakodnevnica, sretno

(odgovor članu ElaB)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
16.4.2008 15:10:12   
ElaB
hvala majki na savjetu
Ja sam recimo osigurana na 4 sata od januara mjeseca, a termin mi je u septembru, a kad rodim odnosno napustim rasno mjesto gubim i osiguranje, tj. vracam se na biro, firma mi nece uplacivati doprinose na porodiljskom.
A kao sto sam spomenula, preko socialnog i biroa nemam nikakva preva sa ta 4 sata osiguranja da ostvarim nesto.Pogotovo zato sto mi firma nece nastaviti uplacivati doprinose.Kontam bar preko opstine da nesto izganjam.

U svakom slucaju hvala na savjetu


_____________________________

nas mali Faris je stigao na svijet 16.09.2008., bas kako je doktorica predvidjela :)

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
16.4.2008 15:10:16   
majki
Evo i za Lejlagincu odgovor, koliko se mogu sjetiti:
Bolovanje (porodiljsko) otvora doktor koji ti vodi trudnoću, odmah kad odeš po "papir" da ti je bolovanje otvoreno traži i uputnicu za bolnicu. Mislim da nema nikakve veze koji je dom zdravlja sa mjestom stanovanja jer je ostavljeno na slobodu svakome da odabere gdje će voditi trudnoću. U opštini stanovanja odeš po zahtjev za porodiljsku naknadu i oni ti kažu koje sve dokumente treba da izvadiš, mislim da to piše i na zahtjevu. Ja sam imala nekih komplikacija oko toga jer mi nisu bili uplaćeni svi doprinosi ali su zaposlenice u opštini bile toliko ljubazne i sve mi to super sredile, nedaj da te odbiju jer se sve može dobrom voljom riješiti.

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
16.4.2008 15:14:05   
majki
Ela nemoj odustati od pokušaja jer ako žene koje ne rade (na birou) imaju pravo na naknadu onda i ti koja radiš moraš imati pravo na nešto, naročito nemoj brinuti za zdravstveno jer automatski kada ostvariš pravo na naknadu, naj ko ti je isplaćuje mora uplaćivati i zdravsveno osiguranje (to ide u paketu).

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
8.5.2009 14:46:51   
alma.s
može li meni iko pomoći?ja sam iz unsko sanskog kantona i krajem jula 2009 god,beba dolazi,zaposlena sam na neodređeno ali neznam kakva prava imam za porodiljsko odsustvo,imali još uvijek prije termina za porođaj bolovanja i koliko i koliko poslije porođaja?i kolika je naknada u usk-u za porodilje to umjesto plaće,ako neko zna da mi pomogne.hvalauser posted image user posted image

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 9:41:31   
maaaja
Molim  vas  pomozite   ,  naime  zbog  vlastite  neupućenosti   sam  tek  sada   kada  sam  već  ispucala   godišnji  saznala  da  u  slučaju  kada   se  bliži  termin  (  u  mom  slučaju  kraj  Juna)  nemoguće   dobiti   "obično"  bolovanje u   ambulanti nego  isključivo   onih  zakonskih   "28  dana",  to  sam   saznala  u  svojoj  ambulanti  pa  sad  ne  znam   ima  li  iko upućen   ako  ima   odgovorite  mi  pliz   jer  me  to  pravo   sekira   godišnji  mi  ističe   26.05.   kontam  možda  da  počnem  malo  raditi  iako mi je  posao   izuzetno  stresan  (rad  sa  strankama)

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 9:50:08   
Nedi
Dogovoriš se sa svojim ginekologom da ti napiše na nalazu da trebaš mirovati, otvoreno mu kažeš o čemu se radi, prijateljicina snaha je tako radila cijelu trudnoću a bilo je sve u redu. Radila je kod kineza u prodavnici a oni bi je odmah otpustili da su saznali da je trudna, i doktorica joj je svaki mjesec propisivala mirovanje bez problema a muž ode u ambulantu po doznake jer ona ko fol miruje.

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 10:09:27   
maaaja
Hvala  draga  na  brzom  odgovoru:)))   Pokušat  ću   i  tako  ali   čisto  sumnjam  pošto  sam  sada   zvala   kolegicu  čiji  je  muž  "sestra"  u   ambulanti  porodične  medicine       i on  kaže  da  se   "obično"  bolovanje  tipa  zbog  oticanja  nogu,  pritiska  i  tako   ne  može   dati  u  slučaju  kada  je  termin  u  okviru  ovih   zakonskih  28  dana  e  sad   više  ni  ja  ne  znam  zato  ako  neko  ima   slično  iskustvo  molim  da  mi  odgovori   jer  sam  baš  u  nedoumici    a  vrijema   mi  ističe  imam  fore   do   utorka  da  se   skontam  ,  da  počnem  raditi  sada  kada  su  vrućine   baš  mi  se  ne  da  a   ni  ne  otvara   mi  se  ovo  bolovanje  28  dana  jer  od  dana  otvaranja  istog  teče  12   mjeseci  a  ne  od  dana   rođenja  djeteta  ,  uhhhhhhhhhh  ,  baš mi  ovo  nije  trebalo  a  još me  čeka  renoviranje  kupatila  , krečenje   itd........(  predračun  za  ove  radove  čekam   10  dana   i 
svaki  dan  mi  kažu   "sutra")  samo   da  ne  naškodim  bebi   sa   ovim  glupostima  što  me   opterećuju

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 10:14:48   
Mik Mik
Možeš otvoriti bolovanje kao čuvanje trudnoće, to će ti sigurno tvoj ginekolog napisati. Što se tiče porodiljskog bolovanja, zakonski možeš 42 dana prije termina otići na bolovanje a 28 dana prije poroda MORAŠ otići, zakonski te poslodavac ne bi smio držati u firmi duže. 

(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 10:15:34   
LUNA4
dr ti mora dati bolovanje ako ti zadražiš dovoljno je da napiše komplikacije u trudnoći...nemora naglasit koje ali to je dovoljno....
kod mene je stvarno bilo tako ali i radila sam u veterinarskoj stanici pa su me potjerali da ne pokupim kakvu bolest još..


_____________________________

mama i tata imaju dva Anđela kraj sebe i najsetniji su na svijetu!!!!
LUNA 18.6.2004.
ANTEA 2.9.2009.
nase najvece bogatsvo su nase dvije prekrasne princeze!!!

(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 10:25:05   
maaaja
Hvala ,  hvala  na  brzim  odgovorima   super  ste ,  vidjet  ću  šta  mogu  da  uradim  po  tom  pitanju:)))
Primam  sve  sugestije  k  znanju  tako  da    ukoliko još  neko  ima  iskustvo  neka  piše  pliz,  pozdrav




(odgovor članu LUNA4)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
21.5.2009 12:55:13   
veeseelaa
što su mene izezali s tim otvaranjem porod.bolovanjauser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
22.5.2009 10:39:56   
maaaja
Ljudi  pomozite   jedni  kažu  da   ne  mora   28  dana  zakonskih  nego  obično  drugi  da  mora  ,  elem  poludih  više   čitavo  jutro  razne  informacije   ne  može   više   pod  kožu:(((
Ako  neko   zna   neka  mi   odgovori   ,mogu  sve  podnijeti:)

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
26.5.2009 15:50:13   
maaaja
samo  da   obavijestim  ukoliko  ima  neko  sa   sličnim  problemom  a  ima   sigurno  da  može   "obično"  bolovanje    dobila   sam  doznaku   ako  vaš  ljekar  u  ambulanti  nije  upućen  neka  nazove  Skerlića   ,
Omer  Maslić ni  slučajno  jer   oni  nisu  upućeni  (  blago  rečeno)user posted image

(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.6.2009 12:22:28   
ena23
Znam da je malo vjerovatno da ce neko odgovoriti ali eto... moja doca ce biti na godisnjem odmoru kada meni bude ono 28 dana pred termin... pa vi meni recite d ali ja ranije da uzmem od nje nesto za otvaranje bolovanja, ili...? kaze da njena kolegica nece moci primati njene pacijente (u DZ Saraj Polje) i da idem na sljedeci pregled privatno i da ce tek kad se ona vrati da mi otvori, a ja se zbunila pa tek poslje skontala da ce se ona vratiti kada meni bude 22 dana pred termin... da li mi moze neki drugi doktor, npr iz vojne bolnice, otvoriti bolovanje i da li moram kod njeg na pregled prije toga? a joooj ja se sva zabrigala...

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu maaaja)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.6.2009 12:42:50   
vila
imala sam slicnu situaciju, ali mene je primio drugi doktor i otvorio mi porodiljsko, cak me nije ni pregledao. ne vidim u cemu je problem da te primi ta druga doktorica?
samo da napomenem da u bolnici ne mozes otvarati porodiljsko to iskljucivo rade u domovima zdravlja.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: pitanje za porodiljsko bolovanje
11.6.2009 12:45:39   
mamina princeza
Mozs otici u skerlicevu ili na otoku sa nekim nalazom na kojem pise predvidjeni termin i oni ti odmah otvore bez ikakvog pregleda .
Bar je ovako bilo prije godinu danauser posted image


_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu vila)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *