|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Cijena školskih udžbenika!

Uredništvo Ringeraja.ba, 25.8.2016
Bliži nam se nova školska godina, a s njom i priprema đaka za školu i neizbježna kupovina udžbenika za novi razred.
Ključne riječi:

image
/11


Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za Klix.ba navode kako ne raspolažu saznanjima da je došlo do izmjena dosadašnjih cijena udžbenika.

Cijena kompleta udžbenika utvrđuje se na osnovu broja nastavnih predmeta zastupljenih u određenom razredu i cijene svakog pojedinačnog udžbenika koja varira od izdavača do izdavača.

Na osnovu Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, cijena kompleta udžbenika se kreće od otprilike 40 KM (1. i 2. razred) do blizu 140 KM (7., 8. i 9. razred) za osnovnu školu. Cijene kompleta udžbenika za srednju školu se kreću između 180 KM i 190 KM.

Kada je riječ o udžbenicima za srednje škole, iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke navode kako je raspisan Stalni javni konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika za gimnazije, srednje tehničke i srodne, srednje stručne i srednje umjetničke škole pa postoji mogućnost da se u narednom periodu odobre novi naslovi za srednju školu, naravno, ukoliko su u skladu s odredbama ovog konkursa.

Spisak odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole u školskoj 2018/2019. godini  imate na web-stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Za razliku od prošlogodišnjeg Spiska, u dijelu koji se odnosi na osmogodišnju osnovnu školu, brisana su 363 naslova, a ostali su samo naslovi koji će se koristiti za realizaciju nastave u 8. razredu osmogodišnje osnovne škole.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, cijene kompleta udžbenika od 1. do 9. razreda u osnovnim školama u RS-u se nisu mijenjale u prethodnih nekoliko godina i one su ostale iste bez obzira na ekonomske prilike koje su zadesile regiju i našu zemlju, navodi u razgovoru za  Klix.ba Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

On otkriva kako cijena kompleta za treći razred iznosi 68,70 KM, za četvrti razred 76,20 KM, a za peti 74,30, s tim da su udžbenici za više razrede nešto skuplji.

– Svih ovih godina smo se vodili time da se cijena prilagodi budžetu roditelja, pogotovo kada je u pitanju kompletna situacija na tržištu i stanje ekonomskih prilika u RS-u. Cijene nismo željeli mijenjati niti smo imali namjeru.

U saglasnosti sa Pedagoškim zavodom i Ministarstvom sporta i kulture, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske je i ove godine pripremio jedan dio udžbenika koji će biti potpuno novi i jedan koji će biti adaptiran, tj. u kojima će biti izvršene korekcije.

Zavod za udžbenike će kao i svih prethodnih godina biti u potpunosti spreman da u septembru za sve đake osnovce i srednjoškolce na vrijeme osigura sve udžbenike“, kaže Ristović.

Kada su u pitanju novi udžbenici, tu je čitanka za drugi razred osnovne škole, udžbenik srpskog jezika i jezičke kulture za 6., 7., 8. i 9. razred te radna sveska geografije za 9. razred. Adaptacije i korekcije su izvršene na udžbeniku i radnoj svesci matematike za drugi razred i udžbenicima likovne kulture od 6. do 9. razreda, a riječ je o otklanjanju sitnih štamparskih grešaka koje su otkrivene tokom školske godine. Ove godine će se u knjižarama u RS-u naći i udžbenik engleskog jezika od 3. do 9. razreda.

Izvor: Klix.ba

Ringerajin savjet: Pratite informacije škole koju pohađa vaše dijete. Uvjek postoje razmjenje udžbenika!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2
Dijete i bajka
Neobična i izmišljena stvorenja, vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i mnogi drugi likovi sastavni su dio b...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *