|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Dijete piški u tutu ali neće da kaki?

Uredništvo Ringeraja.ba, 28.8.2016
Isprobajte ovo!
Ključne riječi:

image
/11


Možda ste se prilikom odvikavanja djeteta od pelene suočili i s ovim problemom: Vaše dijete bez problema obavlja nuždu broj 1 u tutu ili wc, ali nužda broj 2 već je problem. Dobra je vijest da ste već na pola puta da odbacite pelene, a loša da će možda trebati neko vrijeme da dijete nauči i kakati u tutu.

Naime, neka djeca osjećaju čak i strah od vršenja nužde broj 2 u tutu – boje se da će im se odjeća umazati u kakicu, da će “propasti” u tutu ili čak da će im dijelovi tijela pasti u tutu. Nama možda smiješno i nelogično, ali njima itekako zastrašujuće i odbijajuće.

Evo nekoliko predloga kako pomoći djetetu:

Zabavite dijete za vrijeme sjedenja na tuti (ako imate vremena) nekim dužim crtaćem. Kada bude skoncentrirano na radnju, neće se toliko fokusirati na ono što radi i može automatski obaviti nuždu ne razmišljajući o svojim strahovima.

Naučite djetetov raspored i posmatrajte znakove. Neka djeca vrše nuždu otprilike u isto vrijeme, druga jasno izrazima lica i drugim gestovimaa pokazuju da moraju kakiti. Neka se povuku u određeni ugao sobe. Kada počnete prepoznavati znakove da je vrijeme za nuždu broj 2, krenite na narednu tačku.

Opet je sve u skretanju djetetovih misli s onoga što radi. Kada prepoznate da bi vaše dijete možda trebalo da kaki, sjedite ga na tutu i dajte mu tablet s nekom zabavnom igrom. Ili neku slikovnicu koju voli. Uz to, imajte dijete na oku, ako pokuša “pobjeći”. Poenta je da ne misli na to što radi.

Pribjegnite dobrom starom mitu, ako ne ide drugačije. Ponudite djetetu neki slatkiš, ako mirno sjedi na tuti kako bi obavilo nuždu. Ako dijete ustane prije vremena, to vam je opravdanje da je uzmete. Može je dobiti nazad nakon što obavi nuždu do kraja ili kada ponovno pokuša sjesti na tutu.

Ako dijete ima nezgodu, bacite kaku iz pelene ili gaćica prvo u tutu. Tako će dijete povezati da je to mjesto gdje kaka treba da ide. Nema bolje od igre pretvaranja – neka sve djetetove lutke i plišane igračke takođe krenu da kake na tutu.

Čak i ljubimac može poslužiti kao dobar primjer vašem djetetu, naročito mačka koja ima svoj pjeskovnik za vršenje nužde.

Neka djeca ne vole sjediti na wc šolji jer im noge ne dotiču tlo i osjećaju strah i nestabilnost, iako sjede na posebnoj maloj wc dasci. Drugoj djeci je pak teško gurati kada se ne mogu nogama odupirati o tlo. Omogućite djetetu da može stopalima dodirnuti tlo. Ako je na velikoj wc šolji, postavite mu stepenice na koje može osloniti noge.

Ako ne pali skretanje misli, zabavljanje, sjedenje uz dijete, pokušajte ga ostaviti nasamo. Nekoj djeci je potrebna privatnost kako bi “obavila svoje”. Možete im dati nešto u ruke kako bi si skratili vrijeme čekanje. Zapamtite, ovo pokušajte samo ako dijete želi ostati da sjedi. Ako se uporno ustaje s tute ili wc šolje, vjerojatno ništa od ove taktike.

I za kraj, možete isprobati i savjet jedne mame koji će vas možda u prvi mah možda nasmijati, ali ona se kune u njegovu uspješnost. Predlaže da dijete stavite u peleni na tutu, ali da prije toga na peleni napravite rupu pomoću makaza, dovoljno veliku da dijete neometano obavlja nuždu. Na taj način će kaka ići u tutu, a dijete će osjećati sigurnost pelene. Isprobajte ovu taktiku do 10 dana, a tada probajte ukloniti pelenu.

Izvor: Dječja posla  

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebicama pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovatai sa mamama bebica možete na našem RR forumu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolest ruku, stopala i usta!
Groznica, upala grla, malaksalost, gubitak apetita, koju prati i pojava plikova u ustima, na šakama ili stopalima, sigur...
4
Prvi put u vrtiću
Polazak u jaslice i vrtić vrlo je važna promjena za dijete. Mi odrasli moramo mu pomoći da što bezbolnije prebrodi odvaj...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *