|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Izbjegnite 10 modernih roditeljskih pogrešaka

Uredništvo Ringeraja, 29.3.2015
I alternativni načini suočavanja s izazovima roditeljstva...

image
Rodisteljstvo - >Freepik
/11


Svatko za sebe misli da je savršen roditelj, osim u slučajevima kada stvarno trebamo biti roditelji! Koliko smo samo puta protrnuli kad smo vidjeli dijete koje ima ispad bijesa u trgovini? Sigurno smo pomislili „njegovi roditelji stvarno nemaju pojma“. Ali u većini slučajeva, taj „roditelj koji nema pojma“ jednostavno pokušava utvrditi neke granice, a mi bi mu morali pružiti više podrške, a manje ga osuđivati. Slijedi 10 pogrešaka roditeljstva modernog doba koje ćete često uočiti. Vrijeme je da se suočimo s izazovima primjenjujući pozitivno roditeljstvo.


1. Greška: Predajete se radi „mira u kući“

Vlasnici super marketa nisu baš prijateljski nastrojeni prema roditeljima čini se. Na kraju krajeva, na blagajnama su slatkiši i grickalice izloženi ravno djeci pred nosom.

Greška: Mnogi roditelji popuste pred molbama djece za čokoladicom jer moraju žonglirati s karticama, namirnicama, kolicima i urlajućim djetetom. Jedini problem u popuštanju i nadi za mirnim životom je da je dijete naučilo novu strategiju koju će koristiti uvijek iznova i učinkovita je!

Riješenje: Najbolji način za izbjegavanje ovakve situacije je:

  • Dati djetetu grickalice prije odlaska u kupovinu
  • Izbjegavati odlazak u kupovinu s djetetom
  • Koristiti dostavu što je više moguće
  • Lobirati kod trgovaca da prestanu puniti police na blagajnama slatkišima i grickalicama



2. Greška: Ne inzistirate na granicama

Greška: Ako djetetu udovoljavamo na svakom koraku i razmazimo ga, posljedica će biti da će odrasti u zahtjevnu i sebičnu odraslu osobu. Ako naiđe na prepreke u školi ili kasnije u životu, možda će to biti krivnja roditelja.

Riješenje: Emma Jenner, u svojoj knjizi Keep Calm and Parent On, ističe da postoji zlatna sredina između prestrogog roditelja i onog prepopustljivog. Odgovor je u tome da točno utvrdimo granice i posljedice za neprihvatljivo ponašanje.


3. Greška: Ne tolerirate kada drugi odgajatelji (učitelj i sl.) discipliniraju vaše dijete

Greška: Sjećam se kad je moj školski kolega kažnjen zbog pušenja na području škole. Njegov je otac stao u njegovu obranu i okrivio ravnatelja i mjesecima nakon toga pokušavao oslabiti njegov položaj i autoritet. Taj je dječak odrastao u teškog pušača i alkoholičara. Taj je slučaj bio dosta rijedak u to vrijeme, ali danas roditelji žure zaustaviti druge koji pokušavaju disciplinirati njihovo dijete. Učitelji i drugi odgajatelji moraju biti vrlo oprezni kada opominju djecu kako se trebaju ponašati kako bi postali odgovorni građani.

Riješenje: Roditelje bi trebalo uvjeriti da drugi paze i čuvaju njihovu djecu.


4. Greška: Ne držite se dogovorenih posljedica

Recimo da ste utvrdili postojanje određenih granica i posljedica koje slijede ako se ne poštuju granice.

Greška: Problem s kojim se mnogi roditelji suočavaju je taj da nisu dosljedni kada se radi o posljedicama. Rezultat je manjak kontrole i preuzimanje vodstva djece.

Riješenje: Primijenite posljedice odmah nakon ružnog ponašanja i redovito.  


5. Greška:  Ne suosjećate s vašim djetetom

Greška: Odvajanje vremena za suosjećanje s vašim djetetom izvrsna je investicija. Kad je djetetu teško u školi ili ima problema sa zadaćom, odvojite vrijeme da izrazite solidarnost i suosjećanje. To ne znači da morate povlađivati vašem djetetu ili ga osloboditi nekih dužnosti. Ali kad suosjećate, povezujete se s vašim djetetom. To je mnogo bolje od vikanja i inzistiranja da se zadaća ili kućanski poslovi obave na vrijeme.

Riješenje: Kad se djeca naljute, naglasite da je verbalna komunikacija  učinkovitija od fizičke reakcije.


6. Greška: Modelirate svoje roditeljstvo prema primjeru vaših roditelja

Greška: Postoje dva oblika. Jedan je ako ste odgajani strogo, slijedit ćete takav uzorak ponašanja. Drug opcija je pobuna protiv groznog discipliniranja i odlazak u drugu krajnost, dopuštajući djeci da vode glavnu riječ!

Riješenje: Roditeljstvo nije kvantna fizika. To je samo korištenje zdravog razuma i osiguravanje odnosa u kojem ne moramo koristiti batine, vikanje ili podmićivanje. Ono također znači da vi morate iamti kontrolu.


7. Greška: Dajete loš primjer

Greška: Roditelji su idoli. Ako poludite na sitnu provokaciju, vaša će djeca zaključiti da je to normalno ponašanje. Vikanje, urlanje i vrijeđanje ljudi dat će loš primjer. Slično je i s navikama hranjenja koje djeca također kopiraju, pogotovo kad se radi o nezdravoj hrani.

Riješenje: Dopustiti djeci da samo donesu pametne odluke o hrani, sjajan je način da ih potaknete na zdravu prehranu. Objasniti zašto je neka hrana dobra ili loša, mnogo je bolje nego samo reći da se određena hrana ne smije jesti.


8. Greška:  Ne provodite dovoljno kvalitetnog vremena s djecom

Greška: Pružate li djeci svu svoju pažnju kad provodite vrijeme s njima? Čini se da je neizbježno da se djeca moraju boriti za pažnju s raznoraznim napravama.

Riješenje: Gašenje kompjutera, pametnog telefona, čak i TV-a najbolji je način da djeci posvetite punu pažnju ako stvarno želimo provesti s njima vrijeme na kvalitetan način.


9. Riješenje: Ne učite djecu strpljenju

Greška: Mnogi roditelji stavljaju svoju jdecu na prvo mjesto zaboravljajući na važnost učenja djece strpljenju. Svako će dijete morati naučiti nositi sa činjenicom da moraju sačekati. Bilo da se radi o redu za kupaonu, naizmjeničnoj igri, čekanje autobusa ili u dugačkim redovima, svako dijete mora naučiti biti strpljivo.

Riješenje: Najbolje je spomenuti da zadatak, igra ili bilo što  drugo zahtijeva strpljenje i podsjetiti da će možda dugo trajati. Učenje djeteta strpljenju višestruko će se isplatiti u njegovom odraslom životu.


10. Greška: Ne savjetujete svoje dijete i ne dajete mu smjernice

Greška: Roditelji često daju puno naredbi i uputa. Pomislite samo na negativnu energiju koju to odašilje. Toliko vremena potroše na naredbe da ostaje malo vremena za angažiranje, stvaranje povezanosti i suosjećanje.

Riješenje: Ako roditelji preusmjere svoju energiju u davanje smirenih smjernica i uputstava, stvorit će puno pozitivniju atmosferu. Podsjećajući djecu da je pravilo X, da ne radimo Y zbog Z i zamolimo li ih da učine A umjesto B, to može biti od velike pomoći.


Moderne roditeljske greške mogu se lako izbjeći ako postavimo granice i dosljedno primjenjujemo posljedice. A prije svega, bitno je da smo tu za svoju djecu da ih savjetujemo, vodimo, podržavamo i volimo i to će nam se kasnije višestruko vratiti.


Autor: Robert Locke

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuj...
Jesper Juul, poznati danski pedagog i porodični terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na naše od...
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *