|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kada prvi put posjetiti kozmetički salon?

Vedrana Dupanović, 28.6.2023
Koža je naš najveći organ, a ta činjenica govori o njenom značaju i potrebi da je redovno njegujemo, kako bi što duže očuvali njene vrijednosti i ljepotu.

image
Koža djece - >Image by prostooleh on Freepik
/11


Djecu treba vrlo rano uputiti kako pravilno svakodnevno čistiti i njegovati kožu lica.

Ona danas mnogo ranije ulaze u pubertet i koža lica rano im postaje masna. Ako se svakodnevno ne umiva i ta masnoća ne odstranjuje, koža vrlo brzo postaje aknozna.

U početku se vide samo male crne tačkice na čelu ili nosu. Ta faza ne prolazi sama od sebe. Djeca obično počnu da istiskuju te crne tačkice (komedone) ili, što je još gore, počinju ih prekrivati puderom. Vrlo brzo na tim mjestima nastaju akne.

Prva akna je znak za uzbunu.

Tada definitivno treba posjetiti kozmetički salon. Mladi obično pažljivo saslušaju savjet kozmetičarke i to može biti presudno u daljoj njezi.

Stručna osoba im zna logički objasniti šta se tačno dešava u različitim slojevima kože i kakve su posljedice svih nepravilnih postupaka za kojima mogu posegnuti.

Sa 11 godina često je već potrebno obaviti prvi kozmetički tretman čišćenja lica i uz njega dati savjete vezano za ishranu, održavanju higijene kose, tijela i lica.

Zapušteni slučajevi akni teško se i dugotrajno liječe. Ponekad i to dugotrajno liječenje ostavi doživotne tragove u vidu otvorenih pora i ožiljaka, na fizičkom nivou.  

Na psihičkom, tragovi znaju biti još dublji. Djeca se obično „zatvaraju“, nerado druže, teško pričaju o problemu koji ih muči.


Ako primjetite da djevojčica ima problem sa neželjenim dlačicama na licu ili tijelu, to je također razlog da obavezno s njom posjetite kozmetički salon i omogućite joj stručan savjet. Vrlo često se dešava da je pojava velike količine neželjenih dlačica u doba puberteta posljedica nekog hormonalnog poremećaja i tada treba konsultovati ljekara. Najvažnije je odmah ne posegnuti za pincetom ili, još gore, brijačem. Nakon brijača ili pincete dlačice narastu za dan dva još jače, tamnije i i to ne vode nikuda. Posebno je pogrešno upotrijebiti brijač jer se svaki put uhvati sve veća površina, a dlačice postaju sve deblje i čvršće.


Svi savjeti i konsultacije u kozmetičkom salonu „Vedrana“ su besplatni. Potrebno je samo da najavite svoj dolazak kako bi obezbjedili slobodan termin za adekvatnu konsultaciju i razgovor.

 

/Tekst napisala Vedrana Dupanović, kozmetičarka sa dugogodišnjim iskustvom - www.vedrana.ba

 

 

 

Još na RINGERAJI

Pubertet za djevojčice

Pubertet za dječake

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Patike i cipele za djecu u omiljenoj proda...
Sjajne vijesti za roditelje mališana svih uzrasta ovih dana stižu iz omiljene destinacije za kupovinu obuće za cijelu po...
3
Sretno đaci i pačići!
Sretan polazak u školu svim školarcima! Sretno i predškolarcima i pačićima!
3
Šta su zaboravili roditelji
U želji da ispune visoka očekivanja svojih ambicioznih roditelja, neka djeca će uložiti veliki napor. Uz puno odricanja ...
3
Prva pomoć kod lakših povreda na igralištu
Modrice, otekline i čvoruge, male ogrebotine i plitke posjekotine...
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *