|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako da djeca odu u krevet bez rasprave?

Uredništvo Ringeraja, 4.2.2023
Roditelji griješe kada bebu stave spavati s njima u krevet jer s vremenom to postaje navika i užitak kojeg se ne žele odreći.

image
Djeca i krevet - >Freepik
/11


Događa se i da djeca predškolske dobi spavaju s roditeljima, a uspavljivanje traje beskrajno dugo, dok mali tiranin ne ispuni sve svoje želje. Kako roditelji ne bi upali u ovu zamku, trebaju postaviti određena pravila ponašanja kojih se moraju strogo pridržavati.

 

- Bebe se jako često bude tijekom noći. Istraživanja pokazuju da je uobičajeno i normalno da se probude pet do devet puta tijekom noći te da neki od njih vrlo lako zaspu sami, dok drugima treba pomoć. Obično se roditelji ove druge skupine beba u prvim mjesecima odluče držati uz sebe u krevetu, kako bi ih brže uspavali. A prve greške nastaju u prvim mjesecima! - objašnjava psihologinja Aleksandra Mađar Jovanović, obiteljska edukatorica i osnivačica Centra za poticanje razvoja djece.

 

Mame bi trebale znati da bebe ne trebaju spavati s njima. Prema riječima Mađara Jovanovića, istraživanja koja ispituju ponašanje životinja pokazuju da postoje dva različita obrasca funkcioniranja obitelji. U jednu skupinu spadaju mladunci koji odrastaju i spavaju u gnijezdu, a u drugu skupinu spadaju mladunci koji trebaju spavati u blizini, ali ne u samom gnijezdu.

 

- U ovu drugu skupinu spadaju bebe jer ne moraju spavati s majkama. Kritično razdoblje nastupa nakon devetog mjeseca, kada dijete koje nije spavalo s roditeljima tjera jednog od njih da ga uzme u ruke i stavi pored sebe u krevet. Oko devetog mjeseca kod beba se prvi put javlja manipulativno ponašanje, odnosno traženje pažnje i kada su im zadovoljene sve potrebe - upozorava obiteljska pedagoginja. U tom razdoblju roditelji mogu primijeniti kratki test kojim se može prepoznati radi li se o manipulaciji ili potrebi.

 

 

Postavite tajmer na 15 minuta od trenutka kada vaša beba počne plakati. Ako plač prestane prije nego što tajmer zazvoni, došlo je do manipulativnog plača. Ako beba i nakon tog vremena nastavi plakati, radi se o nezadovoljenoj potrebi, priđite joj i ponudite joj pomoć i pažnju - savjetuje Magar Jovanović.

Osim što ne žele spavati sama, djeca često prave problem u koje će vrijeme ići spavati i nerijetko traže da im se prije toga čitaju knjige, crtaju s njima ili se igraju u krevetu... tome nema kraja želje, a uspavljivanje traje beskrajno dugo.

 

- Djeca vrlo lako mogu steći naviku spavanja u isto vrijeme ako ih mama i tata u tome podržavaju. Morate biti dosljedni i svaki dan ponavljati isti obrazac. Rečenica: “Vrijeme je za spavanje, hoćeš li da ti ja odaberem i pročitam priču ili ćeš je ti izabrati?” djetetu se ukazuje da se ne pita želi li ići u krevet. Neka djeca brzo steknu ovu naviku, dok kod temperamentnije djece privikavanje može trajati nekoliko tjedana. Važno je ne odustati od ove forme – naglašava sugovornik.

 

Dijete do tri godine

 

Naučite ga da samo spava u svom krevetu. Rado će surađivati u ovom razdoblju i lako će prihvatiti vaše smjernice. Neka osjetljivija djeca trebat će vaš dodir prije spavanja pa je dovoljno da ga neko vrijeme prigrlite i potom odvojite od njega.

 

 

Poslije treće godine

 

Oko treće godine, zbog pojave strahova, kada dijete traži vašu pomoć i želi spavati s vama jer se, primjerice, boji čudovišta, provjerite sva mjesta na kojima dijete misli da se čudovište može sakriti. Smirite ga i recite mu: "Budi tiho, ostani u svom krevetu i spavaj." Budite dosljedni i nemojte se prepustiti plakanju i moljakanju. Poželjno je ostaviti upaljeno svjetlo (najbolje sa žaruljom zelene ili plave boje), koje će umiriti dijete.

- Upadnete li u zamku u tom razdoblju, velika je vjerojatnost da će dijete dugo htjeti spavati s vama i da će vam to postati problem, zbog čega ćete potražiti pomoć psihologa.

 

Osnovci

 

Događa se da neka djeca spavaju s roditeljima čak i kad idu u školu. Djeca u dobi od tri do šest godina ulaze u fazu razvoja, kada se prvi put javlja osjećaj straha, koji može biti popraćen noćnim morama. Kako bi to spriječili kod djeteta, roditelji u najboljoj namjeri znaju natjerati dijete da spava s njima. I tu nastaje problem koji može trajati do djetetove devete ili desete godine! Na taj način dijete ne dobiva priliku nositi se sa svojim strahom i prevladati ga, već se faza straha produžuje. Ta je pojava puno češća kod ženske djece - upozorava Aleksandra Mađar Jovanović, obiteljska odgojiteljica.

 

Izvor: Žena.blic/Ringeraja.rs

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šest razloga zašto je baka bolja od mame
Bez obzira koliko bio ukusan mamin obrok, bakin je uvijek ukusniji. Da li zbog više kulinarskog iskustva ili pak zato št...
5
Šta je potrebno da dijete zna pred polazak...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na djecu. Roditelje muč...
5
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *