|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Mamina mama je više vezana za unuke od tatine mame, kažu istraživanja

Uredništvo Ringeraja.ba, 20.4.2024
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici vjeruju zato što je ona rodila kćerku koja je rodila to unuče. U mnogim porodicama bake po majci preuzimaju i više odgovornosti i više pomažu oko djece, provodeći više vremena s njima.

image
Biti baka ili deka pravi je eliksir života. Vremenska mašina. Ma blagoslov. Foto: Freepik.com
/11


Imati unuke pravi je desert života, pročitala sam jednom. Gledajući svoje roditelje kako u mojoj djeci uživaju, potpuno shvatam ovu izreku.

I to, baš uživaju. Upijaju svaki trenutak, kao da se boje da ne propuste nešto jako važno. I razumijem zašto je to tako. Negdje su ostali željni nas, svoje djece, jer dok smo mi odrastali, morali su da misle o toliko stvari, da nisu stigli da uživaju.

Razumijem ih. Jer, pored svega toga, biti baka ili djedica je sama radost, a nula stresa. To je ono kad imate pravo da u djeci uživate, pravo da ih bez griže savjesti razmazite, a o vaspitanju, disciplini, granicama, misliće roditelji. Ono kad imate vremena za beskrajne zagrljaje, maženja, pravo da dozvolite jedan sladoled više nego što bi smjelo, a odgovornost da “štetu” popravi je na nekom drugom. Biti baka ili djedica pravi je eliksir života. Vremenska mašina. Ma blagoslov.

Ali druženje sa bakama i djedicama blagotvorno je i za djecu.

Zapravo, studije su jasno pokazale da kada baka i deda provode dosta vremena sa unucima, to je korisno za sve – i za baka i djedice, i za unuke, pa i za roditelje koji imaju kome da se okrenu za savjet, podršku, pomoć.

Ono što je posebno zanimljivo i što, možda, niste znali, jeste da je sprovedeno više istraživanja koja su pokazala da postoji posebna veza između bake po majci i njenih unučića. Prema jednoj od njih, u većini urbanih sredina, bake uglavnom više pomažu i angažuju se oko unučića, od djeda. A bake po majci, naročito.

Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici vjeruju zato što je ona rodila kćerku koja je rodila to unuče. U mnogim porodicama bake po majci preuzimaju i više odgovornosti i više pomažu oko djece, provodeći više vremena s njima.

Zanimljivo je što, prema pisanju portala Science Daily, ovo ima i evolutivno objašnjenje, pošto su oni članovi porodice koji su za porodicu vezani po majčinskoj liniji po pravilu “važniji” od onih koji su vezini po očevoj liniji.

“Kroz evoluciju, žene su uz porodicu uvijek bile vezane bezuslovno, odnosno, baka i djedice po majci uvijek su mogli biti sigurni da je unuče dio njih, nego što su to bili baka i djeda po ocu. Zato se pretpostavlja da su baka i djeda po majci obično spremni da učine više za unuke, od očevih roditelja.”

Kao neko ko je odrastao u zajednici, sa bakom i djedicom po ocu koji su me voljeli bezuslovno, ne mogu da potvrdim da je ova teorija potpuno tačna. Ipak, vjerujem da je povezanost ženske djece s majkama koja je svakako jača od povezanosti sa svekrvama, jedan od razloga što mamina mama obično bude “omiljena baka” unučićima.

 

Izvor: Zelena učionica

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

JOHNSON’S® Shiny Drops regenerator u spreju
Johnson's vam poklanja regenerator u spreju za vaše princeze ali i kosice prinčeva , što da ne!
4
Bolest ruku, stopala i usta!
Groznica, upala grla, malaksalost, gubitak apetita, koju prati i pojava plikova u ustima, na šakama ili stopalima, sigur...
4
Hoki-Poki
Pjevajmo i plešimo s našom dječicom!
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *