|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Pečačenje ili zalijevanje zuba!

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.2.2017
I u očuvanju zdravlja zubi vrijedi poslovica "bolje spriječiti nego liječiti".
Ključne riječi:

image
/11


I u očuvanju zdravlja zubi vrijedi poslovica "bolje spriječiti nego liječiti". Ono što u vezi s tim možemo sami učiniti je redovito i pravilno provoditi oralnu higijenu, konzumirati što manje hrane koja potiče nastanak karijesa te redovito odlaziti stomatologu na kontrolne preglede. 
Osim preventivnih oralnohigijenskih mjera za koje smo sami odgovorni postoje i određene mjere koje može provoditi isključivo stomatolog. Jedna od njih je preventivno pečaćenje, odnosno zalijevanje fisura zuba. Na griznim plohama pretkutnjaka i kutnjaka, posebno u djece i mlađih osoba, vidljive su brojne, fino oblikovane i različito razvedene jamice, udubine, žljebovi i brazde, koje zajedno tvore tzv. fisurni sustav. 
Najdublji dijelovi tih udubina, odnosno fisura često su, zbog svojih di-menzija i anatomskog oblika, teško ili nikako dostupni vlaknima četkice za zube, što ih čini idealnim mjestom za nakupljanje ostataka hrane i bakterija, a samim tim i iznimno pogodnom lokacijom za nastanak karijesa. 
Istraživanja su pokazala da je u dobi od 5 do 17 godina čak 84% karijesnih lezija smješteno upravo u području fisurnog sustava. Da bi se spriječio nastanak karijesa na tim mjestima, stomatolozi provode postupak koji se naziva pečaćenje, odnosno zalijevanje fisura zuba. 
Tim se postupkom u prethodno očišćeni i priređeni fisurni sustav unose tzv. pečatne smole, odnosno odgovarajući stomatološki materijali koji imaju zadatak popuniti, tj. zapečatiti sva ona mjesta nedostupna za čišćenje, kako bi se u njima spriječilo nakupljanje i razmnožavanje bakterija, te nastanak karijesa. Smatra se da je izradom pečatnih ispuna broj karijesnih lezija u području grizne plohe stražnjih zuba moguće smanjiti za 50%, a uz pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu, taj postotak raste i do 70%. 

Kako se izrađuju pečatni ispuni? 
Izrada pečatnih ispuna je jednostavan i bezbolan postupak koji provodi stomatolog, a ne zahtijeva bušenje zuba niti ikakvo uklanjanje tvrdih zubnih tkiva. Za izradu pečatnog ispuna nije potrebno davanje anestezije.Zubi se najprije temeljito očiste rotirajućom četkicom i posebnom pastom, kako bi se sa zuba uklonile sve naslage i ostaci hrane. Potom se na griznu plohu kratko stavlja blaga kisela otopina, čija kiselost približno odgovara onoj koju imaju sok od limuna ili vinski ocat. Tom kiselinom se želi inače glatka površina zuba učiniti privremeno hrapavom (na mikroskopskoj razini), kako bi se pečatni ispun mogao što bolje vezati za zub. Kada je kiselina odstajala na zubu 20-ak sekundi, ona se obilato ispire vodom, a zub se potom pažljivo suši. Na posušenu griznu plohu zuba nanosi se materijal za pečaćenje koji zbog svoje tekuće konzistencije relativno lako prodire u sve jamice, udubine i žljebove. Materijal za pečaćenje se na kraju osvjetljava plavim svjetlom iz polimerizacijske lampe, kako bi iz tekućeg prešao u kruto stanje. 
Boja pečatnog ispuna je bijela i može se neznatno razlikovati od boje okolnih tvrdih zubnih tkiva. Ako je pečatni ispun malo previsok, stomatolog ga može brzo i bezbolno sniziti, kako ne bi pravio smetnje prilikom žvakanja. Po završetku izrade moguće je odmah jesti i piti. 


Tko može dobiti pečatni ispun? 
S obzirom da su pečatni ispuni preventivnog karaktera kojima se ne nadoknađuje razoreno tvrdo zubno tkivo kao kod ostalih ispuna, nego se njima sprečava nastanak karijesa, oni se izrađuju isključivo na zdravim zubima bez karijesa, a posebno ako zubi imaju duboke fisurne sustave. Takvi se zubi u najvećem broju mogu pronaći kod djece i maloljetnika. U odraslih osoba izrada pečatnih ispuna nije uobičajena, jer je vrlo vjerojatno da je zbog trošenja zuba došlo i do zaglađivanja grizne plohe i nestanka dubokih fisura, pa je samim tim i opasnost od nastanka karijesa u njima bitno manja. No to ne znači da i odrasle osobe, ako za to postoje opravdani razlozi, ne mogu dobiti pečatne ispune. 


U kojoj se dobi mogu izraditi prvi pečatni ispuni? 
Velika većina pečatnih ispuna izrađuje se upravo kod djece. S obzirom na to da je za ispravnu izradu pečatnih ispuna potrebno osigurati suho radno polje, odnosno suhu griznu plohu koju se namjerava pečatiti, dob i kooperativnost djeteta moraju biti takve da stomatologu omoguće uspostavu tih preduvjeta. Osim toga zub koji se namjerava pečatiti mora u potpunosti eruptirati i ne smije biti prekriven okolnom sluznicom usta. Specifična dob u kojoj se ova dva preduvjeta poklope može varirati od djeteta do djeteta. Prvi trajni kutnjaci obično se pečate u dobi od šest do sedam godina. 


Izrađuju li se pečatni ispuni samo na trajnim zubima? 
Pečatni ispuni mogu se izraditi i na mliječnim i na traj-nim zubima. Međutim s obzirom na preduvjete nužne za izradu (kooperativnost i potpuna prisutnost krune zuba u ustima), pečatni se ispuni najčešće izrađuju na trajnim zubima. Naime, mliječni su zubi u trenutku kada se mogu izraditi pečatni ispuni nerijetko već zahvaćeni karijesom pa ih treba liječiti ili se primaklo vrijeme kada će biti zamijenjeni trajnim nasljednicima pa pečaćenje nije ekonomski isplativo. Ako ne postoji niti jedna od prethodnih zapreka, nema nikakvih razloga zašto ne pečatiti i mliječne zube. 


Kada pečatni ispun ne treba stavljati?
 
Zube je najbolje zapečatiti neposredno po završetku nicanja krune, jer tada na njima nema karijesa. Ako se to tada propusti učiniti, a karijes se nekoliko godina nakon nicanja uopće ne pojavi u fisurnom sustavu onda pečaćenje nema smisla jer su fisure anatomski tako oblikovane da nisu sklone razvoju karijesa. S obzirom na to da se pečate samo duboke i zdrave fisure, a pečaćenje kari-jesom zahvaćenih zuba je kontraindicirano, ponekad je poželjno prije pečaćenja napraviti RTG snimku (tzv. "bite wing" tehnika snimanja), kako bi se isključilo postojanje karijesa u onim područjima zuba koja stomatologu nisu vidljiva okom. 

Mijenjaju li pečatni ispuni osjećaj prilikom žvakanja? 
Pečatni ispuni ne mijenjaju osjećaj prilikom žvakanja, jer materijal za pečaćenje ulazi u jamice i udubine, ne mijenjajući već postojeću morfologiju krune zuba na način koji bi mogao praviti smetnje prilikom žvakanja. Eventualno je moguće u prvih nekoliko sati ili dana pečatni ispun osjećati kao neko strano tijelo na površini zuba. Taj će dojam brzo nestati jer se zbog žvakanja pečatni ispun lako zagladi i oblikuje na način da ga se više ne osjeća kao smetnju, a osim toga sami zubi i njihov potporni sustav brzo se prilagode novom stanju. 


Koji je rok trajanja pečatnih ispuna? 
Rok trajanja pečatnih ispuna je između tri i pet godina, a često i dulje. Međutim, stomatologu treba redovito dolaziti na kontrole (svakih tri do šest mjeseci, odnosno po dogovoru), kako bi on pregledao sve zube, uključujući i one koje imaju pečatne ispune, jer je moguće da se oni žvakanjem istroše pa ih je potrebno zamijeniti novima. Dok je god pečatni ispun cjelovit, nepotrošen i bez pukotina on sa 100% sigurnošću štiti fisurni sustav koji prekriva od nastanka karijesa. 


Zašto je pečaćenje zuba bolje od čekanja da se karijes razvije? 
Pečaćenjem se zubi štite od nastanka karijesa. Ne zaštite li se pravodobno, odnosno ako karijes nastane, dolazi do nepovratnog razaranja tvrdih zubnih tkiva, koja se ne mogu regenerirati, nego se jedino mogu nadomjestiti nekim od stomatoloških materijala. Kako niti jedan od stomatoloških ispuna nije vječan, potrebno ih je redovito kontrolirati i po potrebi zamijeniti. Pečaćenjem se zubi čuvaju od razaranja, te se štedi novac, jer je pečatni ispun znatno jeftiniji. 

 Zaključak 

Kod preventivnih stomatoloških postupaka pacijent stomatologu dođe zdravih zuba i odlazi istih takvih zuba a da na njima nije ništa vidljivo napravljeno. U preventivnoj stomatologiji samo je neuspjeh vidljiv i očit, odnosno pojava karijesa znači da je preventiva zakazala. Redovita i pravilna oralna higijena, redoviti posjeti stomatologu i provođenje njegovih uputa, uz preventivno zatvaranje fisura su ispravan i siguran način za dugotrajno očuvanje zdravlja zuba i lijepog osmijeha. 
Piše: mr. sc. Marin Vodanović, dr. stom. 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

OMIKRON - porodica i djeca!
Visoko prenosivi omicron soj COVID-19 izaziva veliki broj novih slučajeva infekcije širom svijeta.
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *