|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Poticanje samostalnosti

Kidscount, 18.10.2017
Ključni zadatak koji roditelji imaju je odgajati samostalnu, motiviranu djecu koja su, kroz svoj rast, sposobna prikladno koristiti pomoć i potporu roditelja i prijatelja. Vi možete pomoći svom djetetu da stekne zdrav osjećaj neovisnosti. Neovisnost je važan aspekt djetetovog razvoja.

image
/11


Nakon druge godine, djeca teže većoj samostalnosti. Trebate tada dijete poticati da samo odlučuje u nekim sitnim stvarima.

Stupanj samostalnosti koji možete očekivati od djeteta, mora biti u skladu s njegovim godinama i sposobnostima i različit je u raznim situacijama. Djeca su samostalnija u nekim situacijama, a u nekim drugim su manje samostalna.

Roditelji, koji su jako zauzeti, često rade za djecu ono što su ona sama sposobna. Iako roditeljima u početku treba više vremena kako bi pomogli djetetu da samo uradi ono što je prikladno za njegovu dob, djetetovo pouzdanje i samostalnost će se time povećavati.


Načini poticanja prikladne samostalnosti


Dopustite djetetu da samo odluči o nekim jednostavnim stvarima, kada mu se pruža više mogućnosti i kada ste vi djetetovu odluku spremni prihvatiti. Na primjer, dopustite djetetu da odluči što će obuči svaki dan, čak i ako se radi samo o izboru boje odjeće. 

Dopustite djeci da pogriješe i pomozite im da nauče nešto iz toga.

Dajte djeci da sudjeluju u kućnim poslovima, kao što je usisavanje, brisanje prašine i pospremanje kreveta.

Napravite listu obaveza, tako da djeca znaju što su uradila.

Recite djeci da vas zanima o čemu razmišljaju i kakve imaju ideje. Pitajte ih za mišljenje kada je u pitanju nešto što se na njih odnosi.

Poštujte djetetovu odluku kadgod je to moguće.

Pomozite djeci da shvate učinak svojih odluka.

Učite djecu rješavati probleme – potičite ih da razmišljaju što bi mogli učiniti kako bi riješili problem, umjesto da im vi kažete što trebaju učiniti.

Pružite podršku djetetu u situacijama koje im predstavljaju preveliki izazov.

Potičite i pohvalite djetetove pokušaje da samo nešto uradi, bez obzira na ishod.

Nabavite igračke prikladne za djetetovu dob, kako bi se pomalo učilo samo igrati.

Pomozite djeci da se nauče pospremiti svoje igračke.

Naučite stariju djecu da koriste sat i uključe vrijeme u neke upute koje im date. Na primjer "Možeš se otići igrati kod susjeda, ali moraš doći kući do 4:30."

Pomozite djeci da si odrede ciljeve koje je moguće postići i rade na postizanju tih ciljeva. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Djeca i skakanje
Dijete skačući razvije određene sposobnosti i vještine koje su u njegovom životu vrlo važne.
3
Šta usporava dječju inteligenciju?
Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano poticanje dječje inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati dje...
3
Razvijanje djetetove emocionalne inteligen...
Kako kvalitetno provesti vrijeme sa svojim djetetom? Usmjerite se na igre koje pomažu djetetu da postane emocionalno int...
3
Da li je i Vašem djetetu potrebno osiguranje?
Dječije osiguranje nije uobičajena polisa životnog ili zdravstvenog osiguranja, dječije osiguranje ustvari predstavlja ...
3






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *