|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šarena dolma, jelan dolma

Uredništvo Ringeraja.ba, 16.8.2011
Kuhala, za nas fotografisala i podijelila recept mama alma RR

image
/41


Šarena dolma

potrebni sastojci:
raštika ili vinova loza
tikvice
paprike
mljeveno juneće meso
luk crveni
začini
mrkva
riža

Luk i mrkvu izrendati, dodati u meso, dodati začine i rižu, te napraviti kompaktnu smjesu.
Ovom smjesom puniti paprike, tikvice, pa saviti sarmice.
U odvojenim šerpama na pola skuhati tikvice i paprike, a posebno sarmu.
Kada je na pola kuhano sve prebaciti u tepsiju i zape'i. Negdje pred kraj preliti vodom u kojoj su se dolme kuhale , te dodati malo paradajz pirea (p.pire uvijek razmutim sa malo vode pa prelijem jelo).
Također, u dolmu može da ide paradajz koji se puni istm smjesom, samo što ja ovog puta nisam imala mjesta za njega.

Jalan dolma ili kako ih ja volim zvati vegetarijanske paprike

potrebni sastojci:
paprike,
krompir,
paradajz,
crveni luk,
riža,
začini,
peršun, celer ko voli

Na laganoj vatri i masnoći izdisnatsti krompri, mrkvu, luk (prethodno sve na kockice isječeno), dodati jedan paradajz izrendan. Ovo će se u svojim sokovima samo izdinstati, nema potrebe za vodom. Dodati začine (vegeta, so, biber) i na ovo po želji riže.
Još malo dinstati i kada bude na pola kuhano ovim filom puniti paprike.
Veoma je važno paprike napuniti do kraja i onako da bude pune, poredati ih u dublju tepsiju.
U tavici ili šerpici opet izrendati jedan veći ili dva paradajza, i prodinstati na puteru. Ovim saftom zaliti paprike i staviti ih u rernu da se peku.
Kada vidite da su pri kraju uzmete milerama i malo ga razrijedite sa mlijekom ili vodom i prelijete paprike i vratite ih još nekoliko minuta.

 

Ledene kocke:

Kora:
5 jaja
5 kašika šečera
5 kašika brašna
1 prašak za pec
3 kašike kakao praha ili čok. u prahu

agda:
pola šolje za čaj vode
pola šolje za čaj šečera

krema:
2 pudinga od vanilije
1/2 litra mlijeka
1 margarin ili puter
2 šolje šečera

glazura :
čokolada za kuhanje
3 kašike mlijeka
malo ulja ili putera

Umutiti jaja i dodati sve potrebne sastojke za koru, koru izliti u pleh 26 cm prečnika i peči na temperaturi od 180 stepeni oko 15 minuta.
Napraviti agdu koja će vriti oko 2 do 3 minute i preliti vrelu koru vrelom agdom
Umutiti puter ili margarin sa šečerom i pomješati sa pudingom (koji se mora ohladiti). Dobro umutiti ovu kremu.
Na kraju kolač ukrastiti čokoladnom glazurom.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Toskanski grah
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
4
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Pizza muffini
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *