|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Te zločaste pubertetske bubuljice poranile!

Uredništvo Ringeraja.ba, 29.9.2018
Zašto se javljaju pubertetske bubuljice i kada? 11, 12 godina ili i ranije? Da li su one neminovne? Evo kako pomoći koži koja se bori sa aknama u pubertetu!

image
/11


Pubertetske bubuljice su pojava koja muči oko 85% djece u tinejdžerskom dobu. Možda vam se čini da ima vremena da vaši mališani porastu do tog burnog perioda i da priča o pubertetskim bubuljicama nije nešto o čemu treba da brinete. Nažalost, čak i ljekari mogu da vam potvrde da se pubertet javlja sve ranije kod djece, a sa njim i svi njegovi neprijatni simptomi. Zato, budite spremni i informišite se o ovom problemu na vrijeme.

 

Koji je uzrok bubuljica u pubertetu?

Šta se to dešava pa se bubuljice javljaju baš u ovom periodu?

Koje su to promjene u organizmu koje izazivaju ovu pojavu i jesu li bubuljice zaista neminovna pojava?

***

Osnovni uzrok bubuljica u pubretetu su same promjene kroz koje organizam prolazi u ovom periodu. Tokom puberteta povećava se količina androgenih hormona u organizmu. Kada organizam dođe u ovo razvojno doba, mozak otpušta gonadotropin- oslobađajući hormon koji putuje do hipofize. Odatle se šalje signal žlijezdama da oslobode hormone koji utiču na razvijanje tipičnih muških ili tipičnih ženskih karakteristika. Ovi hormoni ujedno utiču na rad lojnih žlezda i daje im signal da proizvode više sebuma, a otuda i akne!

Sebum je prirodna masnoća koju proizvode naše lojne žlezde, ono zbog čega vam  lice i kosa postaju masni.

 

Kako to funkcioniše i kakve veze ima prevelika proizvodnja sebuma sa pubertetskim aknama?

 

Koža sadrži veliki broj pora koje su zapravo sitne rupice u koži. Pore su povezane sa lojnim žlijezdama i kroz njih se izlučuje sebum na površinu kože.

Na našoj koži živi mnogo bakterija i to je normalno u normalnim uslovima. Međutim, višak masnoće stvara promjenjene uslove na koži koji pogoduju razvoju pojedinih bakterija. Vrsta bakterija koja izaziva bubuljice naziva se Propionibacterium acnes.

Koža je organ koji se regeneriše. Usljed tog procesa, ćelije kože izumiru i bivaju zamjenjene novim ćelijama.

I tako dobijemo ovu nesretnu kombinaciju: Mrtve ćelije upadaju u sebumom napunjene pore i tako stvaraju idealnu podlogu za razvoj bakterija koje izazivaju upalne procese. Rezultat su pubertetske bubuljice.

Ove bubuljice se najviše javljaju na licu, leđima i grudima. Dječaci su u pubertetu skloniji aknama jer imaju više androgena koji podstiču lučenje sebuma, a koji su zapravo muški hormoni.

 

Pubertet se javlja kod djevojčica oko 11-te godine života, a kod dječaka oko 12. Međutim, u današnje vrijeme dešava se ovo i mnogo ranije. Tada se mogu javiti i prve bubuljice u pubertetu.

Dobra vijest je da se većina pubertetskih bubuljica “preraste” i da one nestanu onda kada se hormoni smire. Djevojčice se duže bore sa ovim problemom i bubuljice ih mogu pratiti i u odraslom dobu , posebno onda kada im se u tijelu dešavaju neke hormonske promjene kao što su trudnoća ili period pred menstruaciju.

 

Vrste pubertetskih bubuljica

Postoji nekoliko vrsta bubuljica koje se mogu pojaviti ovom periodu.

  • mitiseri koji su karakteristični po tome što imaju crn vrh
  • bijele bubuljice koje su ispunjene gnojem
  • cistične akne koje se uglavnom javljaju pod kožom.

Mitiseri i bijele gnojne bubuljice uglavnom zarastaju bez ožiljaka, međutim problem mogu biti potkožne akne koje ostavljaju ožiljke, posebno ako se pokušava njihova eliminacija cjeđenjem.

 

Kako izaći na kraj sa bubuljicama u pubertetu

Tinedjžeri, kojima je u pubertetu jako važno da izgledaju lijepo, sve ovo mogu jako teško podnijeti. Ponekad se čini da je glavni uzrok pojave bubuljica u pubertetu bliženje nekog događaja, žurke, rođendana na kojem planiraju da budu lijepi. Istina je da bubuljice ne rastu iz inata, ma kako se ponakad činilo da je tako. Pokazalo se tačnim da je okidač njihove pojave stres, a neki krive i pogrešnu ishranu.

Kada govorimo o ishrani kao uzroku pubertetskih akni, najčešće se za njihov nastanak okrivljuju namirnice bogate bijelim šećerom, bijelim brašnom,  gazirani napici, čokolade.

Preporuka je da se u ishranu uvede više svježe hrane, svježeg voća i povrća, pa i probiotici i da se tako izborite sa bubuljicama u pubretetu.

Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo jeste da su stres i bubuljice dvosmjerno povezani: stres izaziva akne, a ružne akne izazivaju nezadovoljstvo i stres. Kada su tinejdžeri u pitanju, razumjevanje, razgovor, podrška mogu biti dobar stres eliminator. Takođe valja znati da bavljenje sportom  i redovna fizička aktivnost umanjuju stres.

Jedan od uzroka pubertetskih akni jeste genetski faktor. Drugim rečima, ukoliko su roditelji imali kožu sklonu bubuljicama u pubertetu, onda su veće šanse da će se sa tim problemom susresti i njihova djeca.

Da bi se rešili bubuljica, tinejdžeri će najvjerovatnije isprobati sve provjerene i neprovjerene metode, cjediti ih, bušiti i često napraviti stanje još gorim.

 

Jako je važno shvatiti ih ozbiljno i pomoći im da izađu na kraj sa tim.

 

Njihova pojava nije ništa strašno, ali nije ni bezazlena ako uzmemo u obzir da poprilično može uticati na samopouzdanje pubertetlija.

Znamo da je ljepota itekako bitna za uspjeh na mnogim poljima, ma koliko se mi često opirali ovoj činjenici i moralisali po ovom pitanju. Djeca sa izraženim pubertetskim bubuljicama mogu biti zabrinuta zbog svog izgleda, imati problema sa sklapanjem prijateljstava pa čak biti podrvrgnuta izrugivanju.

Studije su pokazale i da tinejdžeri sa ozbiljnim aknama mogu imati problema sa depresijom, pa čak i da ovo može uticati na njihov akademski uspjeh ili uspjeh u sportu. Povlače se u sebe i radije provode vrijeme sami. Sve ovo može ostaviti i neke unutrašnje ožiljke na psihi.

Zato je važno da se liječenju pubertetskih akni pristupi krajnje ozbiljno i da se ovaj problem jako ozbiljno shvati.

 

Pubertetske bubuljice – liječenje

Iako je teško spriječiti uticaj hormona na naš organizam, niti je to preporučljivo raditi u ovom slučaju, ono što se može uraditi jeste da se maksimalno uklone posljedice koje pubertet izaziva na koži.

To možete uraditi tako što ćete pokušati da eliminišete problem pomoću krema za bubuljice i akne.

Na tržištu danas postoji veliki asortiman ovih proizvoda. Ono što će nekom licu odgovarati i u potpunosti pomoći, drugom neće biti ni od kakve koristi.

Za liječenje bubuljica u  pubertetu i van njega koriste se uglavnom preparati na bazi:

  • benzoil peroksida
  • salicilne kiseline
  • glikolne kiseline
  • mliječne kiseline
  • voćne kiseline
  • retinoida

Benzoil peroskid djeluje tako što smanjuje proizvodnju sebuma, a ima i antibakterijska svojstva. Mana mu je što može biti prilično agresivan prema licu i isušiti ga. Mogu se naći kreme i gelovi sa benzoil peroskidom koncentrovanim u različitim procentima (2,5%, 5% ili 10%). Najbolje je početi sa najblažom dozom. Poboljšanje se očekuje uglavnom za 6 nedjelja

Salicilna, voćne i druge kiseline gore pomenute djeluju tako što uklanjaju mrtve ćelije kože sa lica i na taj način smanjuju rizik od  pojave pubertetskih bubuljica.

Retinodi su grupa lekova koji su derivati vitamina A. Oni kontrolišu rast novih ćelija kože, smajuju upale, jačaju odgovor imunog sistema na invaziju bakterija na kožu. Preporuka je da se koriste noću jer čine kožu osjetljivom na Sunce. Za rezultate treba sačekati i do 2-3 mjeseca.

 

Dobri su se pokazali i neki potpuno prirodni preparati, kao što je ulje čajevca ili gelovi i kreme za akne koji su napravljeni na bazi aktivnih prirodnih sastojaka. Oni djeluju postepeno, ali efikasno utiču na samu srž problema i uklanjaju višak nečistoća, sebuma, bakterija, mrtvih ćelija. Na taj način smanjuju rizik od pojave pubertetskih bubuljica.

 

Za uporne akne, prepisuju se i antibiotici za topikalnu primenu.

Nije loše isprobati i neke prirodne metode za koje se pokazalo da efikasno uklanjaju bubuljice. Sok od limuna je na primer odličan saveznik u isušivanju bubuljica, a može pomoći i da izbledi ožiljke od akni.

 

Njega lica u pubertetu

Njega lica u ovom razdoblju je od presudnog značaja i ovo su neka pravila koja bi tinejdžeri trebalo da usvoje ako žele da imaju manje posla sa bubuljicama u pubertetu.

Adekvatna njega lica ne može sasvim da iskorjeni problem, posebno ako je problem sa aknama baš jako izražen, ali će doprinijeti poboljšanju. Takođe, važno je znati ova pravila, jer je ponekad baš pogrešna njega lica u pubertetu uzrok dodatnih problema sa aknama.

 

Pravila za njegu lica u pubertetu su sljedeća:

 

Lice treba prati dva puta dnevno – ujutru i uveče. Izuzetni su slučajevi kada je lice isprljano tokom dana nečim. To svakako treba što prije skinuti sa lica.

Za pranje lica koristi se blagi sapun. Prejaki sapuni izazvaće sušenje kože i dodatno lučenje sebuma, a time i pogoršati stvari. Izbjegavati proizvode koji sadrže konzervanse, vještalke mirise i boje .

Higijena kose je takođe veoma važna. U pubertetu se ne masti samo koža lica, nego i kosa. Ukoliko pada na čelo, može uzrokovati dodatni problem. Često je kosa uzrok pojave dodatnih bubuljica na čelu. Redovno pranje kose i njeno sklanjanje sa lica mogu da umanje problem sa bubuljicama.

Bubuljice ne treba cjediti, a posebno ne one potokožne. Pošto je ovo zapravo najbrži način za liječenje pubertetskih bubuljica, jer ni jedan tinejdžer neće sa ponosom šetati mitisere i bijele bubuljice na svom licu čekajući da one ispare, bitno je znati ovo: Ako cjedite bubuljice, ruke vam moraju biti čiste. Bubuljice cjedite samo ako su “zrele” i ako njihov sadržaj lako izlazi. Ako pritiskate i ako se ne daju iscijediti, bolje prestanite. Oštetićete kožu i napaviti ožiljke.

Pametan izbor kozmetike. Ovo pravilo za njegu lica podrazumjeva izbjegavanje proizvoda koji su na bazi ulja i koji dodatno zamašćuju već masnu kožu. Na proizvodima potražiti oznaku da su nekomedogeni.

Sunčanje može pomoći da se puberteteske bubuljice sasuše, ali treba biti oprezan kod izlaganja Suncu kako biste izbjegli opektonine i oštećenja kože.

Koristite kremu za bubuljice. Ukoliko vidite da neki proizvod izaziva crvenilo i upale, prestanite da koristite i probajte sa nekim drugim. Ponekad treba malo vremena da se nađe “magična formula” koja prija licu jer nemaju svi isti tip kože.

Izbjegavajte sintetičke materijale u kojima se tijelo znoji, a posebno tokom vježbanja. U njima koža ne može da diše, pa to može da pogorša problem sa bubuljicama na leđima i grudima.

Sklonite ruke od lica i očistite mobilne telefone. Rasadnik su nečistoća

Redovno mjenjajte jastučnice. Na njima ima pregršt bakterija, prašine i mrtvih ćelija

 

 

Pubertetske bubuljice nije lako izliječiti i treba vremena da se pronađe pravi tretman. Ipak, početak je u tome da se problem shvati ozbiljno i da se njegovom rješavanju ozbiljno pristupi. Ukoliko ostanu zanemarene, bubuljice u pubertetu mogu ostaviti ožiljke na koži, ali i ožiljke na duši. Tinejdžerski period bi ipak trebalo da ostane jedna lijepa uspomena u životu. Uz pravu njegu lica i tretman to nije nemoguće!

 

 

Teme o tinejdžerskom periodu >>>KLIK<<<



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ne tjerajte djecu da spavaju poslije podne
Zbog poslijepodnevnog sna uspavljivanje mališana se nekada pretvori u nemoguću misiju
11
Dijete ne zna gdje je mama, a zna gdje je ...
“Viđam bebe mlađe od godinu dana koje su izložene ekranima deset ili više sati dnevno, što je ceo njihov svesni deo živo...
3
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svijet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dijete gaji...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *