Ringerajin kuvar: Hanady RR
- Tijesto:
- 110 g putera, hladnog, narezanog na kocke od oko 1 cm
- 50 g secera
- 1 zumanjak
- 220 g brasna
- 1 kasika vrhnja
- Krema:
- sok i naribana korica od 2 limuna
- 3 kasike vode
- 120-150 g secera (ovisno o ukusu)
- 100 g putera
- 1/4 kasicice soli
- 3 jaja
- 3 zumanca
- Za meringu:
- 2 1/2 kasicice zelatine
- 180 g secera
- 120 ml vode
- 3 bjelanca
- na vrh noza soli
- ekstrakt od vanilije
- Tijesto: Brasno, puter i secer izmiksati da se puter utrlja u brasno, dodati mrvicu soli i kad se puter utrlja sve povezati sa pomijesanim zumancem i malo slatkog vrhnja. Miksati jos malo dok se ne skupi u tijesto. Staviti u frizider na oko 1h da se malo istusne. Tijesto izlupati valjkom izmedju 2 komada folije da se lakse razvalja. Razvaljati sto tanje, na par mm. Maknuti gornju foliju, a donju foliju koristiti kako bi se tijesto lakse prebacilo u kalup. Visak tijesta skinuti kad bude peceno. Peci na 180C 20-ak minuta dok ne dobije lijepu boju i ne bude skroz peceno.
- Krema: Naribati koricu limuna i nacijediti sok i pomijesati ga s koricom. U to dodati malo vode, secer i puter. Staviti iznad kipuce vode da se zagrije. Kad se secer i puter rastopio, odvojiti zumanca od bjalanaca. U zumanca dodati jos 3 jaja i razmutiti ih, ne treba ih istuci, razmutiti tek toliko da se bjelanca i zumanci pomijesaju. Uliti malo vruce smjese s limunom u jaja da se malo zgriju. Jaja uliti u smjesu od limuna i mijesati na pari polagano dok se krema ne stisne. Maknuti s vatre i jos malo mijesati da se ne prekuha.
- Meringa: Bjelanca poceti tuci s malo soli. Secer staviti dase otopi na vatri, gotov je kad sirup pada s kasike u jednoj niti. Ulijevati sirup u bjelanca dok je mikser upaljen. Ne ulijevati direktno na metlicu jer ona rasprsuje sirup po stijenkama posude. Da meringa bude cvrsca, namocen listic zelatine rastopiti u posudi u kojoj je bio vruci secer iznad vatre. Uliti u bjelanca i miksati dok se gotovo ne ohladi.
- Kremu uliti u gotovo tijesto. Odrezati visak tijesta. Bjelanca staviti na vrh. Vrhove bjelanaca zapaliti plamenikom, a moze i u pecnici na grill programu na 250C oko 5 minuta da vrhovi porumene.
Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!
Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:
Slični sadržaji, koje čitaju drugi korisnici
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Pizza muffini
Ringerajin kuvar: Maja78 RR
2
Punjena jaja
Svima drago predjelo
2