|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Torta od limuna i meringe

Uredništvo Ringeraja.ba, 10.6.2013
Ringerajin kuvar: Hanady RR
Ključne riječi:

image
/11


  • Tijesto:
  • 110 g putera, hladnog, narezanog na kocke od oko 1 cm
  • 50 g secera
  • 1 zumanjak
  • 220 g brasna
  • 1 kasika vrhnja
  • Krema:
  • sok i naribana korica od 2 limuna
  • 3 kasike vode
  • 120-150 g secera (ovisno o ukusu)
  • 100 g putera
  • 1/4 kasicice soli
  • 3 jaja
  • 3 zumanca
  • Za meringu:
  • 2 1/2 kasicice zelatine
  • 180 g secera
  • 120 ml vode
  • 3 bjelanca
  • na vrh noza soli
  • ekstrakt od vanilije


  1. Tijesto: Brasno, puter i secer izmiksati da se puter utrlja u brasno, dodati mrvicu soli i kad se puter utrlja sve povezati sa pomijesanim zumancem i malo slatkog vrhnja. Miksati jos malo dok se ne skupi u tijesto. Staviti u frizider na oko 1h da se malo istusne. Tijesto izlupati valjkom izmedju 2 komada folije da se lakse razvalja. Razvaljati sto tanje, na par mm. Maknuti gornju foliju, a donju foliju koristiti kako bi se tijesto lakse prebacilo u kalup. Visak tijesta skinuti kad bude peceno. Peci na 180C 20-ak minuta dok ne dobije lijepu boju i ne bude skroz peceno.
  2. Krema: Naribati koricu limuna i nacijediti sok i pomijesati ga s koricom. U to dodati malo vode, secer i puter. Staviti iznad kipuce vode da se zagrije. Kad se secer i puter rastopio, odvojiti zumanca od bjalanaca. U zumanca dodati jos 3 jaja i razmutiti ih, ne treba ih istuci, razmutiti tek toliko da se bjelanca i zumanci pomijesaju. Uliti malo vruce smjese s limunom u jaja da se malo zgriju. Jaja uliti u smjesu od limuna i mijesati na pari polagano dok se krema ne stisne. Maknuti s vatre i jos malo mijesati da se ne prekuha.
  3. Meringa: Bjelanca poceti tuci s malo soli. Secer staviti dase otopi na vatri, gotov je kad sirup pada s kasike u jednoj niti. Ulijevati sirup u bjelanca dok je mikser upaljen. Ne ulijevati direktno na metlicu jer ona rasprsuje sirup po stijenkama posude. Da meringa bude cvrsca, namocen listic zelatine rastopiti u posudi u kojoj je bio vruci secer iznad vatre. Uliti u bjelanca i miksati dok se gotovo ne ohladi.
  4. Kremu uliti u gotovo tijesto. Odrezati visak tijesta. Bjelanca staviti na vrh. Vrhove bjelanaca zapaliti plamenikom, a moze i u pecnici na grill programu na 250C oko 5 minuta da vrhovi porumene.


Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

havana
Ringerajin kuvar: Dila7
3
Džem od jagoda
Ringerajin kuvar: Pahuljicaa
3
Punjena jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2
Kraljevska jaja
Ringerajin kuvar: Hanady RR
2






Anketa

Voda za decu.
пеперутка16

Mame, do koliko meseci ste prokuvavale vodu bebama?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *