|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Vaše dijete razgovara sa sobom!?

Uredništvo Ringeraja.ba, 15.2.2021
Ako vaše dijete priča samo sa sobom trebate znati da nije riječ o psihološkom poremećaju ili nekom drugom problemu, naprotiv, takvo ponašanje ima pozitivne strane.

image
/11


Mališani koji pričaju sami sa sobom razvijaju određene vještine, postižu mnogo bolje rezultate na testovima motoričkih sposobnosti u odnosu na ćutljivu decu, pokazali su rezultati istraživanja.

– Djeca, dok su veoma mala, često pričaju sa sobom kad se igraju, gledaju televiziju i obavljaju druge dnevne aktivnosti – tvrdi Adam Vinsler, profesor psihologije.

Roditelji i učitelji nerijetko misle da je to čudno ili loše. Ali takvi “privatni” razgovori pozitivno djeluju na razvoj mališana, a istovremeno roditeljima pružaju odličan uvid u njihov unutrašnji svijet.

Ovakva dječja navika je normalna i sastavni je dio razvoja mališana u periodu od druge do pete godine. Čim počnu da praktikuju takvu vrstu razgovora, poboljšava se i njihova komunikacija sa spoljašnjim svijetom.

Sugurno se lijepo ispričati i s prijateljem iz mašte.

Izraz mašte i kreativnosti Vrlo je važno je da se djetetu nikada zbog izmišljenog prijatelja ne rugate, ne prekoravate ga ili mu zabranjujete igru. Umjesto toga, naglasite isto kao izraz djetetove mašte i kreativnosti.

Također, ne sudjelujte s djetetom u toj igri tako da i vi  razgovarate s njim jer time dodatno zbunjujete dijete. Shvatite ovu maštariju kao izraz kreativnosti i faze emocionalnog sazrijevanja djeteta i pustite da dijete samo odluči kada će zamišljeni prijatelj zauvijek otići, a vi budite aktivni promatrač. Većina djece preraste imaginarnog prijatelja do osme ili devete godine života, a neki i ranije.

Ako se zadrži nakon te dobi, postaju štetni jer otežavaju djetetovo uključivanje u aktivnosti s drugom djecom ili dovode do odbacivanja od strane vršnjaka. To pak predstavlja rizik za emocionalne i komunikacijske poteškoće budući da dijete kroz interakciju s vršnjacima razvija socijalne i komunikacijske vještine.

Također, treba biti oprezan i potražiti stručnu pomoć ako dijete ne pravi razliku između imaginarnog i stvarnog prijatelja ili počne poprimati osobnost imaginarnoga prijatelja, odnosno vjeruje da su zapravo ista osoba. Iz svega navedenog, razvidno je da je pojava imaginarnog prijatelja zapravo korisna te može biti zdrav način nošenja  s teškim ili /i intenzivnim osjećajima i različitim interpersonalnim i intrapersonalnim pritiscima. 

Pročitajte šta mame pišu o tome > PRIJATELJ IZ MAŠTE <

 

Još mnogo zanimljivih tekstova

o djeci i školi >>>KLIK<<< i o djeci i roditeljima >>>KLIK<<<


**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Igrica PLAVI KIT i u BiH - oprez!!!
Igra "Plavi kit" u kojoj se djeca pozivaju na samoubojstvo daleko je od internet šale. Apeliramo pogotovo na rodit...
3
Kišobran za dvoje!
Pjesmica koju mališani vole da pjevuše: Na kraju knjige trava,Na travi rosa,I jedan dječak plavi,I jedna djevojčica bosa...
3
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2






Anketa

kucni ljubimac
amaniamanic

Da li imate kucnog ljubimca-kojeg?

da imam (53%)

ne nemam (47%)


Broj svih glasova: 49

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *